Dronningens nytårstale er et populært spilobjekt hos bookmakerne, men hvilke ord nævner hun mon i 2016-talen? Det har BetXpert undersøgt i denne optakt, hvor vi kigger på de mest interessante odds. Læs også om otte faldgruber ved spil på nytårstalen.

Dronningens nytårstale er et af årets store højdepunkter herhjemme.

Ikke kun for danskerne, der stimler sammen foran tv-skærmen nytårsaftensdag kl. 18 for at høre dronning Margrethes tanker om riget og verdens tilstand, men også for betterne og bookmakerne.

Regentens tale er nemlig et populært spilobjekt blandt de danske spillere, og alle bookmakere med respekt for sig selv udbyder mere eller mindre kreative odds på talen, på ord lige fra 'Pokemon Go' til 'Kong Henrik'.

Vi tager hos BetXpert et mere seriøst kig på årets nytårsodds, samt hvad du bør undgå når du better på dronningen.

Talen er nemlig et skoleeksempel på mulige betting-faldgruber og skjult psykologi, som bookmakerne hvert eneste år tjener kassen på, så læs derfor grundigt afsnittet om faldgruber og bøjningsregler sidst i artiklen.

Læs dronningens nytårstale odds: Hvad siger dronningen i år?

Dronningens Nytårstale 2016 - Det siger statistikken

Lad os tage et kig på Dronningens mest anvendte ord de seneste 44 år: 

Ord med odds

Antal gange nævnt

Højeste odds  
Danmark 234 1,02
NordicBet
Samfund 133 1,07
NordicBet
Verden 124 1,04
Bet365
Grønland 85 1,04
NordicBet
Færøerne 72 1,03
NordicBet
Glæde 55 1,45
Danske Spil
Folk 44 1,60
Danske Spil

Bemærk at bøjninger af ord ikke tæller og at limits hos Nordicbet er meget små især i starten. Husk at statistik ikke bør stå alene. Kigger man på ord, som har optrådt i alle Dronningens nytårstaler, så er det kun ”Danmark”, som er gået igen hvert eneste år.

Mest spillede ord sidste år

Hvilke ord var så betternes mest populære i nytårstalen tidligere år? Nedenstående oplistes i prioriteret rækkefølge de mest spillede ord hos Danske spil sidste år:

# Ord Odds Status
1 Søens Folk

5,00

Ikke nævnt

2 Politiet

2,00

Nævnt

3 Atter

3,00

Ikke nævnt

4 Kronprinseparret

1,70

Ikke nævnt

5 Klima

3,50

Ikke nævnt

6 Andreas Mogensen

5,00

Ikke nævnt

7 Tolerance

2,50

Ikke nævnt

8 Tilbageblik

4,00

Ikke nævnt

9 Frankrig

1,50

Nævnt

10 Astronaut

3,50

Ikke nævnt

11 Kongeskibet

7,00

Ikke nævnt

12 Rummet

2,50

Ikke nævnt

13 Politi

3,50

Ikke nævnt

14 Forskelligheder

5,00

Ikke nævnt

15 Fattigdom

3,00

Ikke nævnt

16 Terror

1,20

Nævnt

17 Paris

1,30

Nævnt

18 Kronprins Frederik

8,00

Ikke nævnt

19 Morten Olsen

75,00

Ikke nævnt

20 Klimaaftale

8,00

Ikke nævnt

Vi kan også lige tage de mest spillede ord i 2014 ifølge NordicBet:

# Ord Odds Status
1 Søens Folk

5,00

Ikke nævnt

2 Danmark

1,01

Nævnt

3 Kongehuset

5,00

Ikke nævnt

4 Generationer

1,35

Nævnt

5 Familie

1,05

Nævnt

6 Prinsgemalen

1,10

Nævnt

7 Amalienborg

10,00

Ikke nævnt

8 Kongeskibet

4,00

Ikke nævnt

9 Stegt flæsk

4,00

Ikke nævnt

10 Flygtninge

1,75

Nævnt

De bedste odds på nytårstalen 2016

Anbefalede odds på Dronningens nytårstale 2016

Bedste odds Bookmaker
Facebook 50
NordicBet
Danmark 1,02
NordicBet
Forventninger 4,0
Danske Spil
Uddannelse 9,75
NordicBet
Langskud man måske kunne overveje...    
Hjælpsomhed 18
Danske Spil
Børnebørn 17
NordicBet
Olympiske Lege 10
NordicBet
Hjemløse 45
NordicBet
Privatliv 12
Bet365

Udvalg af odds fra 888sport (kan debatteres i forum)

Bedste odds Bookmaker
Integration 1,18
888sport
Europa 1,25 888sport
Muligheder 1,42 888sport
Ansvar 1,50 888sport
Rio 1,75 888sport
Medmennesker 4,00 888sport
Forskelligheder 5,00 888sport

Se flere odds på nytårstalen hos Danske Spil, 888sportbet365 og Nordicbet. Bemærk, meget lave limits hos Nordicbet.

Tumultarisk politisk år

2016 vil først og fremmest blive husket for at være et år, der har vendt op og ned på den politiske scene. Både herhjemme, men også udenlands.

Spradebassen og outsideren Donald Trump tog fusen på samtlige eksperter og meningsmålinger og vandt præsidentvalget i USA, mens det var næsten ligeså overraskende, at Storbritannien meldte sig ud af EU ved den såkaldte Brexit-afstemning.    

Herhjemme har Lars Løkke Rasmussen efter ultimative krav dannet ny regering, alt imens Dansk Folkeparti i oktober befandt sig i stormvejr, da partimedlemmer blev beskyldt for at misbruge EU-støttekroner.

Men alt det ovenstående er formentlig fuldstændigt ligegyldigt for dronningens tale. Hvorfor lige præcis, kan du læse herunder i 'faldgrube' pkt. 2.

Leicester som mester og en brækket hals?

Hvis vi vender os mod sportens verden i 2016, vil Leicesters engelske mesterskab nok stå skarpt i erindringen hos de fleste. Leicester-spillerne lod sig ikke kyse af de store Premier League-klubber og vandt et sensationelt mesterskab, der før sæsonstart visse steder gav 5.000 gange pengene igen.   

På trods af dansk islæt i form af Kasper Schmeichel er det dog ikke videre sandsynligt, at Dronningen nævner Leicester i hendes nytårstale. Hvorfor hun helt sikkert ikke nævner Leicester, kan du også læse om under 'faldgruber' pkt. 3 og pkt. 6.

Men måske hun finder plads til at nævne det flotte danske OL, hvor de danske atleter - med Pernille Blume og håndboldherrerne i spidsen - vandt 15 medaljer? En sjælden national triumf.

Og i den forbindelse også får sendt en stikpille af sted til Kronprins Frederik, der på grund af en trampolinulykke gik glip af OL-atleternes reception på Christiansborg Slot? Eller er det ikke vigtigt nok og falder ind under 'gossip'-faldgruppen, eller bøjningsreglerne. Bedøm selv.

Nogle overraskelser i 2016?

Sidste år overraskede Dronningen alle med at offentliggøre Prins Henriks pensionering. Også politiets indsats blev fremhævet og især vore børns opvækst fik et par ord med på vejen.

Hvem ved. Måske ungdommen i år får et par ord med på vejen om at tage bedre vare på hinanden i en globaliseret verden? Eller går Dronningen all-in på sine game dage og i et hosteanfald tager smøgerne frem og råber "Fuck Sverige!"

Bland dig i debatten og kom med dit bud på hvad vor kære Dronning vil nævne!

De 8 klassiske fejl - Nytårstalen 2016

1. Lad os punktere "klassikeren over dem alle" med det samme: Dronningen siger ikke "Søens folk," og det har hun aldrig gjort! Selvom odds 7-10 er højt, er det helt urealistisk og utopisk, at hun skulle sige det. Det er også sjældent, at hun siger ord a la "Kongeskibet", "Kongefamilen", "Prins Henrik," etc.

2. Regenten er per tradition og lov politisk neutral, så hvis du overvejer at spille på ord såsom "folketingsvalg", "Europol", "dagpenge" og lignende, så bør du lige genoverveje det - medmindre temaet/ordet handler om grundlæggende værdier som medmenneskelighed og tryghed.

3. Teksten i nytårstalen er fokuseret og intelligent og handler om de store, nære, varme og vigtige universelle ting. Du kan godt glemme, at hun skulle finde på at tale om Den Store Bagedyst, vejrudsigter, Kähler-vaser, fodbold og gossip. Vælg i stedet de overordnede og menneskellige emner med fokus på danske forhold.

4. Bøjningsgrader af ordet giver ikke gevinst hos bookmakerne, fx vil ordet "flygtninge" (odds 1,3) ikke gælde, hvis hun nævner "flygtningene". Man kan også forestille sig, at hun kunne sige "mennesker på flugt" eller "flygtningestrømme" etc. Det kan godt være, hun kommer ind på emnet, men måske ikke ordret og i samme bøjning. Revurder derfor din chancevurdering. Du skal måske ligefrem dividere din chanceprocent med 2 eller 3. Vælg helst bøjningsfri ord.

5. Nytårstalen er efter sigende skrevet i samarbejde med konsulenter i Statsministeriet og Dronningen. Det er ofte ret tydeligt at se hvilke dele af teksten som kommer fra Dronningen selv, nemlig især famileafsnittet, som ofte bruger de samme hilsner til Grønland osv. Husk desuden at teksten er afgørende i spillet, og ikke hvad Dronningen siger.

6. Nytårstalen er ikke underholdningsprogrammet "Året der gik." Talen skal nok snarere opdrage, opmuntre og sætte gang i refleksioner over, hvordan vi lever sammen i det danske rige.

7. Dronningens og taleskriverens sprog og udtryk er ændret over tid siden 1972. F.eks. er ordet "atter" (odds 4,5) brugt næsten hvert andet år tidligere, men ikke de seneste 6 år, hvor det mere moderne ord "igen" er blevet foretrukket. "Prins Henrik" har lidt samme skæbne over årene. Ligeledes kan forhold og problemer i samfundet have ændret sig: "arbejdsløshed" i 1980'erne og "flygtninge" i 2010'erne. Statistikanalyser bør ikke stå alene.

8. Betvaluen på mange ord er fatal ringe. Mange endda helt ned til 0%. Alligevel hopper folk notorisk i de klassiske fælder hvert år. Vi spillere er med andre ord meget dårlige til at bette på nytårstalen. Det er vi, fordi betting på nytårstalen handler om kognitive indskydelser. Selvom du er klar over punkt 1-8, så vil din hjerne tvinge dig til stædigt at fastholde dit førstehåndsindtryk. Har du først låst dig fast på fx ordet "Donald Trump" så er du nærmest umulig at overtale, uanset hvad al fornuft og betvalue siger.

Nytårstalen er derfor en manddomsprøve i selvbeherskelse og "decision-making". Du skal overvinde mekanismer som Confirmation biasHalo effect og stort set hele arsenalet af bias'er i denne liste.