VM 2010 » Brasilien

Brasilien

Brasilien, analyse

Af Jens Bøye

VM-chancer

Statistikken taler meget klart for sydafrikansk kvalifikation til 1/8-finalen. 18 VM-slutrunder er gået forud for denne, og hver gang har værtsnationen klaret sig videre fra indledende runde. Altså: 18 større eller mindre værts-successer, og det inkluderer relativt upåagtede lande som Chile, Mexico, Sverige, USA, Sydkorea og Japan.

 

Med andre ord en markant hjemmebanefordel – og den vejer nok også tungt i Sydafrika hvor de gul-grønne tilskuere giver modstanderholdets fans og spillere tinnitus med deres evigt brægende vuvuzela-horn.

 

Men statistik og hjemmebanefordel til trods, bør man også se på de hold værtsnationen er i gruppe med. Og her ser det ikke for godt ud med modstandere der alle – Frankrig er nr 9, Uruguay 16, Mexico 17 - ligger langt over Sydafrika på FIFAs verdensrangliste (selv om man skal tage den rangering med et gran salt; fx har Sydafrika i lang tid ikke haft andet end æren og VM-forberedelse af spille for). Lidt af en dynamitgruppe – og værten er da også bookmakernes favorit til at snuppe sidstepladsen.

 

Helt skal man ikke udelukke sydafrikansk succes. Dels har modstanderne - deres flotte rangeringer til trods - diverse problemer at trækkes med. Dels fik Sydafrika en andenplads i indledende gruppe i sidste sommers Confederations Cup (de to andre hold var dog anderledes spage; Irak og New Zealand). Og truppen ser på mange måder fornuftig ud – selv om den er noget tynd, og det er småt med store klubnavne. Der er en talentfuld målmand, et solidt og sammenspillet forsvar og en både stærk og kreativ midtbane.

 

Men angriberne... Stjernen McCarthy er slet ikke blevet udtaget, og der er formproblemer hos holdets Confederations Cup-topscorer. Spørgsmålet er om afløser Mphela der har nettet i nogle træningskampe, kan løfte ansvaret når det går løs for alvor. Der danner sig et billede af et hold der er ret solidt (men bestemt ikke uigennemtrængeligt) bagude, men måske har vanskeligheder ved at score. Og så kan det blive svært, selv for et værtsland.

  

Spillestil

Ved Confederations Cup sidste sommer spillede Sydafrika 4-3-2-1, dvs med 3 defensive midtbanefolk (undtagen mod New Zealand). Det var dog under Santana; Perreira er nok (var temmelig offensiv da han havde ansvaret for Brasilien ved VM-06) lidt mindre defensivt indstillet. Han kører gerne 4-2-3-1.

 

Bud på idealopstilling

At dømme efter de seneste træningskampe før VM, kunne følgende være Pereiras idealopstilling:

 

Mphela
Tshabalala – Pienaar - Modise
Letsholonyane - Dikgacoi
Masilela – Mokoena – Khumalo - Gaxa
Khune

 

Markante fravær

Benni McCarthy. Misser endnu en slutrunde. Han var skadet under sidste sommers Confederations Cup, og det kiksede også denne gang (han havde kun fået 112 minutters spilletid for West Ham i foråret). Det er Sydafrikas største navn og alle-tiders-topscorer man dermed må undvære.

 

Sibusiso Zuma, 67 kampe, 13 mål for Sydafrika. Den 34-årige tidligere FCKer og nuværende FCN-spiller nåede ikke at få ret meget spilletid i 09/10-sæsonen og nåede altså ikke at overbevise landstræner Perreira om at han kunne styrke truppen.

 

Elrio van Heerden. Den fikse mini-dribler – også ex-FCK - var med som reserve ved Confederations Cup, men kom ikke med til VM.

 

Benson Mhlongo. Midtbanemand der var med i 4 kampe under Confederations Cup sidste sommer.

 

Nøglespillere

Kreatør Pienaar. Og vel også hele forsvaret - der spillede hvert eneste minut under Conf-09.

 

Primær straffeskytte (et bud)

Modise/Mphela?

 

Stjerneskud

Den sydafrikanske trup indeholder umiddelbart ingen deciderede stortalenter på nippet til at bryde igennem. Der er 20-årige Andile Jali på den defensive midtbane, men han får næppe ret meget spilletid. Generelt vil der nok blive trukket på prøvede kræfter.

 

Men trækker vi stjerneskuds-begrebet en smule i hjørnerne, kan vi nævne målmand Khune der blot er 22 år. Han gjorde det allerede flot ved Confederations Cup sidste sommer og kan måske her tage det ekstra skridt der giver ham en udlandskarriere.

 

Kæde-gennemgang

Målmænd

Umiddelbart ser det ret tyndt ud med en førstekeeper der kun er 22 år, 1,8 høj og spiller i den hjemlige liga; men Khune er et stort talent der gjorde det godt i Conf-09.

 

Forsvar
To af de fire faste startere er fra den hjemlige liga, én spiller i Israel og den fjerde rykkede ned med Portsmouth i afvigte sæson. Med andre ord, på papiret ser det uimponerende ud. Men der er tale om en ret sammentømret enhed; tre ud af fire spillede hvert eneste minut i sidste sommers fem Confederations Cup-kampen – og ydede en god indsats. Den fjerde Conf-forsvarer, tårnhøje Booth (normalt den eneste hvide i startopstillingen) har ikke figureret i de seneste træningskampe og ser ud til at have tabt sin plads til Khumalo.

 

Det ser ret ret solidt ud. Til gengæld kan der måske opstå problemer ved skader; truppen ser ikke ret bred ud.

 

Midtbane
Soliditet på den defensive midtbane, og masser af kreativitet fremefter – ved især Pienaar og Modise. Det ser nydeligt ud.

 

Angreb
Ligesom i sidste sommers Confederations Cup, hvor han var skadet, mangler topscorer Benni McCarthy. Der var ellers håb om at han ville blive klar, men altså intet boost af en offensiv der havde scoringsproblemer i Conf-09. Og Bernard Parker der scorede 2 mål i Conf-09, har spillet ret lidt i 09/10-sæsonen. Det ser ud til at Mphela - han scorede målet i træningskampssejren over Danmark 5. juni - får tjansen som centreforward.

 

 

Vej til VM

Som vært er Sydafrika selvskreven deltager; har ikke skullet igennem kvalifikation.

 

I 2008 deltog Sydafrika i De Afrikanske Mesterskaber, men røg ud i det indledende gruppespil med 2 point og en fjerdeplads, efter Tunesien, Angola og Senegal. Parreira stillede med et temmelig ungt og uerfarent hold – uden bl.a. topscorer McCarthy – og brugte nok slutrunden som forberedelse til VM.

 

I 2010-udgaven (januar) af De Afrikanske Mesterskaber var Sydafrika slet ikke med. Landet kiksede kvalifikationen (i 2008) ved at blive nr 2 i en gruppe hvor kun nr 1, Nigeria, gik videre. Sydafrika fik kun 7 point i 6 kampe, selv om de øvrige modstandere var upåagtede Sierra Leone og Ækvatorial Guinea.

 

I juni 2009 var Sydafrika vært for Confederations Cup. Det blev en andenplads i indledende gruppespil, efter Spanien – via 0-0 mod Irak, 2-0 over New Zealand og 0-2 mod spanierne. I semifinalen tabte man 0-1 til Brasilien. I bronzekampen 2-3 til Spanien, efter forlænget spilletid. 2-2 i ordinær kamp. Sydafrika holdt faktisk Spanien fra at score indtil 88. minut – og havde i det hele taget en defensivt flot slutrunde. Derimod kneb det i den anden ende – måske fordi Benni McCarthy manglede pga en skade.

 

I 2010 har Sydafrika haft følgende træningskampe:

Januar: SA-Zimbabwe 3-0
Marts: SA-Namibia 1-1
April: Paraguay-SA 1-1
April: SA-Nordkorea 0-0
April: SA-Jamaica 2-0
16. maj: SA-Thailand 4-0
25. maj: SA-Bulgarien 1-1
27. maj: SA-Columbia 2-1

5. juni: SA-Danmark 1-0 

 

VM-historie

Sydafrika har deltaget ved VM 2 gange: 1998 og 2002. Begge gange blev det kun til indledende gruppespil.

 

Analyser af de andre hold i Gruppe A

Brasilien
Cameroon
Kroatien
Mexico

Brasilien trup & profiler

MÅLMÆND
 
FORSVAR
 
MIDTBANE
 
ANGREB
 
Før musen hen over en spillers navn for at få yderligere information om spilleren.

Trupnyt, Brasilien

Der er pt. ingen trupnyheder for Brasilien.

Brasilien facts

FIFA rangering: nr. 0
Link:

Træner: ( år)
Ansat siden:

Aktuelle odds på Brasilien

VM-vinder -
Slutter i top 4 -
Gruppe-vinder -
Videre fra indl. gruppe -

Alle odds er fra Bet24 og er senest opdateret d. 25/06-2010, 09:44

Kampprogram, Brasilien


Fredag den 25. juni 2010
16:00 Portugal-Brasilien 0-0

VM 2010 - oversigt