Tour de France 2017 - Pointtrøjen

Kommentarer (0) Til kommentarer

Se også vores analyse af alle sprinterne i årets Tour.

 

På forhånd ligner den grønne trøje én af de mest lukkede konkurrencer ved årets Tour de France. Den dobbelte verdensmester, Peter Sagan, har vundet trøjen fem år i streg, og alt tyder på, at det bliver en sjette triumf i år.

 

Sker det, vil han matche Tour de France-rekorden. Erik Zabel vandt den seks gange i streg fra 1996 og frem til 2001. Det er uden tvivl noget, han er klar over – og absolut noget han går efter. Han vil have den rekord.

 

Men måske er der en lille åbning for konkurrenterne? Det kan ikke udelukkes, men lad os først kigge på pointsystemet.

 

Sådan fordeles pointene til den grønne trøje

Tour de France-arrangørerne har et vægtet pointsystem, det vil sige, at en ren sprinterafslutning giver betydeligt flere point end for eksempel en kuperet etape. Ligeledes gives der markant flere point til vinderen af en flad etape end til nummer fire.

 

Det skyldes selvfølgelig, at arrangørerne gerne vil have, at det er de bedste sprintere, der kæmper om trøjen, og ikke bare den mest alsidige rytter. For nogle år siden vandt Thor Hushovd trøjen, selvom Mark Cavendish var nordmanden overlegen.

 

Lad os kigge på pointsystemet.

 

Tour de France-arrangørerne har seks kategorier – koefficienter, kalder de dem – der afgør, hvor mange point der er på spil i den enkelte afslutning.

 

Koefficient 1 er de helt flade afslutninger, altså sprinteretaperne

Koefficient 2 og 3 er på de kuperede bakkeetaper.

Koefficient 4 og 5 er på bjergetaperne.

Koefficient 6 er på enkeltstarterne, men der gives de samme point som på bjergetaperne.

 

Sådan ser pointsystemet ud:

Type123456789101112131415
Flad etapeafslutning 50 30 20 18 16 14 12 10 8 7 6 5 4 3 2
Kuperet etape 30 25 22 19 17 15 13 11 9 7 6 5 4 3 2
Bjergafslutning 20 17 15 13 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
Enkeltstart 20 17 15 13 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
Indlagt spurt 20 17 15 13 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Favoritten

Der er kun én favorit til denne trøje, og det er Peter Sagan. For et år siden vandt han med 242 point ned til nummer to i konkurrencen, så selvfølgelig er Sagan igen den store favorit.

 

Peter Sagan, Bora-hansgrohe (vinderchance: 60%)

Peter Sagan kan nærmest vinde denne konkurrence alene, men modsat tidligere år, ligner det at verdensmesteren får en del mere støtte i konkurrencen i år. Bora-hansgrohe er i højere grad hans hold, end Tinkoff var.

 

Sidste år hentede han 470 point i konkurrencen, hvilket var hans højeste pointantal nogensinde. Siden 2012 er han kommet over 400 point hvert eneste år. Seneste rytter over 400 point var Sean Kelly tilbage i 1985 – et helt andet pointsystem.

 

Peter Sagans styrke er, at han kan vinde point alle steder. På hårde bjergetaper. I komplicerede, kuperede afslutninger. I situationer, hvor hans nærmeste konkurrenter vil lege rundt i gruppettoen. Samtidigt får han stadig point i almindelige etapeafslutninger, selvom der givetvis er hurtigere ryttere end ham i afslutningerne.

 

Er han stadig sulten efter trøjen? Det tror jeg – i al fald så længe rekorden er inden for rækkevidde.

 

Selvfølgelig er han ikke uovervindelig. Det er tæt på, men han kan tabe trøjen. Han kan styrte. Han kan være uheldig i starten af løbet. Han kan være formsvag. Han har som regel formen til Tour de France, men foråret så ikke nødvendigvis så godt ud for verdensmesteren.

 

Og så er der ruten. Der vil være etaper, der er skræddersyet til ham som Rodez. Men derudover er der hele ni etaper, der umiddelbart bør ende i en spurt. Hvad nu hvis Marcel Kittel viser sig at være i en klasse eller to over alle konkurrenterne og gør rent bord?

 

Realistisk? Nej. Umuligt? Bestemt ikke. Alessandro Petacchi vandt engang ni etaper i Giro d’Italia, og konkurrenterne ser ikke vildt hurtige ud.

 

Men vi er ude i halmstrå her. Undgår Sagan uheld, så er det her hans konkurrence.

 

Udfordreren

Som sagt kan det ske, at Sagan ikke vinder denne konkurrence. Der skal køres 21 etaper, og ser man på historikken, har Sagan været ret heldig ikke at være styrtet voldsomt i Tour de France endnu – men det kan altså sagtens ske.

 

Men jeg er nødt til at påpege, at der er hele ni flade etaper, der kan ende i en spurt, og potentielt er der endnu flere. Hvis én rytter er dominerende og vinder 5-6-7 etapesejre (bestemt ikke urealistisk), så skal Sagan virkelig ud og score point på andre etaper – og trods hans styrke, er der grænser for, hvor meget han kan klare

 

Marcel Kittel, Quick Step Floors (vinderchance: 25%)

Den hurtigste sprinter i feltet er Marcel Kittel.

 

Det sagde jeg også for et år siden, hvorefter Mark Cavendish viste sig at være den bedste sprinter i feltet. I år bør det dog være tyske Kittel, der dominerer de ni flade sprinteretaper.

 

Han har lignet den hurtigste rytter i år. Samtidigt har Andre Greipel ikke imponeret særlig meget, og Mark Cavendish har været ramt af sygdom. De øvrige sprintere anses ikke som værende på Kittels niveau.

 

Derudover har Quick Step ét af de bedste tog, selvom de af og til har problemer med at få tingene til at spille helt.

 

Så der er potentiale til en håndfuld sejre til Marcel Kittel – hvis ikke flere. På papiret vil han på forhånd være favorit i alle de 8-9 spurter, der er i år, selvom ingen for alvor forventer, at han kommer til at gøre rent bord.

 

Trøjen kommer ikke til at være hans primære fokus. For Kittel handler det om at vinde etapesejre, og måske at nuppe en gul førertrøje på anden etape – men hvis han ser, den er mulig, så vil han da afgjort køre efter den.

 

Han vil også være Sagan overlegen på de indlagte spurter, hvis han vælger at gå efter dem.

 

Problemet er bare, at jeg har svært ved at se ham gå efter den, før Sagan måske er røget ud af kampen om trøjen. De fleste har vist opgivet på forhånd.

 

Hans største ”problem” er måske, at han ikke har været så stabil de seneste mange år. Jo, han har været hurtig og vundet det, man kunne forvente, men jeg synes, der har været en række kiks i leadouttoget eller andet. Sker det for meget, så udjævner det konkurrencen.

 

Samtidigt holder både Greipel og Cavendish et tårnhøjt niveau, og hvis de rammer fordums styrke, så vil de tre sprintere på skift vinde etaper – og det er alt andet lige til Sagans fordel.

 

Outsiderne

Som nævnt tidligere kan der være værdi i langskud i denne konkurrence, særligt hvis man kan spille each/way-varianten. Lad mig dog understrege med det samme: Det er ikke nogen let opgave at forudsige denne konkurrence, for hvem gider køre efter de indlagte pointspurter? Det bliver afgørende.

 

Med ni potentielle sprinteretaper skal man måske kigge mod de hurtigste ryttere. Her kan man nævne Andre Greipel (Lotto-Soudal) og Nacer Bouhanni (Cofidis). Tyskeren har ikke lignet sig selv i denne sæson, og bedømt på Giro d’Italia er der ikke meget pondus tilbage i ham. Han kører nok snarere om etapesejre. Det samme er målet for Bouhanni, der er lynende hurtig, men ikke altid lige stabil.

 

Man kan også nævne Alexander Kristoff (Katusha), men efter et par års sejrstørke på højeste niveau har han opgivet drømmen om den grønne pointtrøje. Det gjorde han allerede forud for sidste års Tour de France. De mange flade afslutninger er heller ikke til hans fordel.

 

Michael Matthews (Sunweb) er skræddersyet til konkurrencen under normale forhold. Han er en solid sprinter, der kan få point på etaper, hvor andre ikke kan. Lidt a la Peter Sagan. Men dette års rute er ikke optimal. Der er for mange flade afslutninger, og det hæmmer bestemt hans chance. Han er en bedre klatrer end nogensinde før, men det har kostet i de flade afslutninger.

 

Jeg har ikke nævnt Mark Cavendish (Dimension Data) endnu. Det er der en årsag til. Briten har misset store dele af sæsonen med kyssesyge, og i skrivende stund vides det end ikke, om han kommer til at køre løbet, og da slet ikke hvordan hans form kommer til at være. De har også Edvald Boasson Hagen på holdet, men jeg kan ikke se ham tage over for Cavendish. Han kommer til at udvælge etaper i stedet.

 

John Degenkolb (Trek-Segafredo) bliver interessant. Han får næppe meget hjælp på et hold, hvor Contador også kører, men mange andre hold har samme interesse som ham, så han skal nok få de afslutninger, som han vil. Han har manglet hurtigheden efter hans grimme styrt i starten af sæsonen, men han kan være med på de sværere afslutninger. Med ni potentielle spurter er det dog svært at se en fidus i ham, når man tænker på manglende fart.

 

Fidusen er måske på Arnaud Demare (FDJ). Det har aldrig rigtigt fungeret for ham i Tour de France, men i år skal han simpelthen præstere. Holdet har ingen klassementsforhåbninger, og derfor er mere lagt an på Demare. Demare startede sæsonen ret godt, og han ser ud til at være hurtigere end nogensinde før. Er det nok? Det er det måske ikke, men en top3-placering i pointkonkurrencen er ikke umulig, hvis han kører efter den.

 

Hvis ikke Demare, så vil jeg pege på Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo). Hollænderen er en solid sprinter, der først og fremmest er ret hurtig, men som også kan køre i sidevind og andre vanskelige forhold. Han vinder ikke nødvendigvis nogle etaper, men han har farten til at true de hurtigste hver eneste dag.

 

Der er flere sprintere i feltet: Ben Swift, Sonny Colbrelli, Dan McLay m.fl. De skænker næppe denne konkurrence de store tanker, og hvis de gør, så gør de det næppe ret længe.


Læs kommentarer (0)