Blog » VM2014 - set fra sofaen

VM2014 - set fra sofaen
Af Frank, Brasilien, Ons. 18. jun. 2014, 13:46
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

 Der er virkelig meget at glæde sig over for fodbold-fansene ved denne VM-slutrunde i Brasilien. Her er nogle af mine indtryk af VM2014.


 

GOOOOOOOLLLLL!!!!!

Der har virkelig været gang i netmaskerne og VM-angriberne er kommet spurtende fra startblokkene. Neymar, Robben, Müller, van Persie og Messi har alle banket klatten i kassen, men hvor gemmer forsvarsspillerne sig henne?

VM2014 har jo indtil videre været en opvisning i dårlige beslutninger, yderst ringe defensiv organisation og generelt har forsvarsspillernes niveau været meget lavt.

Der er blevet lavet en stribe klodsede straffespark (nogle mere tydelige end andre), og vi har oplevet en perlerække af underlige selvmål; og det bliver en absurd forestilling, når vi også lige tilsætter et par tåbelige udvisninger.

 

Brasiliens Marcelo satte hele VM-målfesten i gang med at sende bolden forbi Julio Cesár i åbningskampen, og så lød startskuddet ellers for et sandt målshow.


Selvmål, udvisninger og straffespark skulle altså gerne være ret sjældne, men denne VM-slutrunde i Brasilien er ved at udvikle sig til at blive noget ganske specielt. 

 

For det dårlige forsvarsspil betyder jo heldigvis, at både tv-folket i VM-sofaerne og fodboldfansene på lægterne har fået en vild fest med masser af aktion og scoringer.

 

Guillermo Ochoa!
Målmændene har jo også bidraget til underholdningen ved at holde ret lav profil mellem stængerne. Stort set alt hvad der har haft retning mod mål har også ramt netmaskerne.

Størst er fortvivlelsen hos de forsvarende verdensmestre. Den spanske defensiv kollapsede mod Holland, og den erfarne Iker Casillas diskede op med nogle frygtelige fejl, der kan betyde generationsskifte i det spanske bur med David De Gea ventede i kulissen.

 

Slutrundens første feberredning lod vente på sig, men så hev Mexicos klubløse Guillermo Ochoa pludselig et par klasseredninger frem i 0-0 kampen mod Brasilien.

 

Og nu da Belgien ikke var overbevisende i deres kamp mod Algeriet, så kan Mexico og denne Guillermo Ochoa måske ende med at blive slutrundens kæledægger, der driller de store nationer.

 

Præcis som man troede, at nu havde VM-keeperne da omsider fundet melodien, så viste russernes Igor Akinfeev med et kæmpedrop mod Sydkorea, at dette stadig er angribernes VM.

Mållinje-teknologien virker
Angriberne har nu også fået elektronisk hjælp. Vi skulle helt hen til VM2014 før FIFA besluttede sig for at indføre goal-line technology.

 

Det kan meget nemt vise sig at blive et uundværligt redskab til at eliminere enhver tvivl om bolden nu virkelig også har været over målstregen.

Frankrig havde sandsynligvis ikke fået 2-0 scoringen godkendt i opgøret mod et brutalt-spillende Honduras. Men så bibbede dommerens ur, da keeper Noel Valladares lige præcis fik skubbet bolden over egen mållinje på Karim Benzema´s afslutning.

 

VM skal følges på Twitter

Jeg kaldte selveste Morten Bruun for spejlblank i en forumtråd netop efter denne franske Goal-line scoring.

 

Efterfølgende havde jeg den fornøjelse at vende situationen på Twitter, hvor Morten Bruun heldigvis tog sig tid til at svare og forklare, hvad han oplevede fra kommentator-boksen. Det viser overskud og format midt i VM-feberen.

 

På den anden side kan det virke unødvendigt, og til tider forstyrrende, at have tweets kørende over skærmen under optakten.

 

Synske dyr virker ikke

Det var en sjov gimmick, da blæksprutten Paul blev verdensberømt for de ´synske´ fodboldevner under VM2010 i Sydafrika. Og nu skal alle medier have deres eget vidunder-dyr.  De zoologiske haver er blevet tømt for alt lige fra elefant-orakler, panda-babyer til spågrise.

 

Det er dog meget hurtigt blevet lettere irriterende at skulle følge indslag med disse mere eller mindre umulige dyr, der skal forsøge forudsige VM-kampene.

 

Lidt mere fodboldnørderi foran taktik-tavlen og lidt færre Hr. og Fru Danmark-indslag, tak.

 

De store faldt med et brag

Vi har oplevet flere store kollaps allerede ved denne slutrunde. Uruguay kom planmæssigt foran mod beskedne Costa Rica, men så slap kræfterne op hos de trofaste, uruguayanske spillere.

 

Costa Rica udnyttede chancen og pressede ivrigt Uruguay-defensiven og vendte kampen til en costaricansk 3-1 sejr. Det var mere end Maxi Perreira kunne acceptere og hans VM er vel slut med det direkte røde kort efter en svinsk nedslagtning.

 

Portugisernes Pepe kunne heller ikke holde VM-nerverne i ro og tændte af på tyskernes Thomas Müller. Det endte med et tidligt bad til Pepe og hattrick fra Müller i en ret ensidig affære.

 

Portugal skal faktisk være heldige med, at Tyskland tog det stille og roligt i anden halvleg.

 

Største kollaps var dog det spanske mareridt mod et toptændt hollandsk mandskab.

 

Alonso bragte ellers Spanien foran, men Robben og van Persie blev ved med at udfordre et træt og langsomt spansk forsvar.

 

Bold-trætte Xavi og Iniesta var mest tilskuere og da omdrejningspunktet Alonso så blev udskiftet i en desperat offensiv satsning, havde Holland pludselig frit løb ned mod en usikker Casillas.

 

Den bliver svær at rejse sig fra.

 

Vi kan lige slutte denne runde af med nogle stats.


Gruppespillet VM2014
Antal mål pr kamp: 2,83 (136 mål)

Kampe Over 2,5 Scoringer: 31 af 48 gruppekampe
Antal udvisninger: 9
Antal straffespark: 10
Antal selvmål: 4

Gruppespillet
VM2010:
Antal mål pr kamp: 2,10 (101 mål)

Kampe Over 2,5 Scoringer: 17 af 48 gruppekampe
Antal udvisninger: 12 
Antal straffespark: 7
Antal selvmål: 2

 


 

Helte og Skurke

En VM-slutrunde er fyldt med dramaer og vi skal have fordelt rollerne. For at få vores helte skal der også være skurke, og VM-skæbnen kan blive afgjort på et splitsekund.

 

Georgios Samaras balancerede på denne kant, da han tog ansvaret og sendte Grækenland i ottendelsfinalerne fra straffesparkspletten i overtiden mod Elfenbenskysten.

 

Et glimt af genialitet eller en afgørende scoring kan skabe en ny folkehelt. Men sådan går det ikke altid.

 

Uruguay havde fundet deres VM-helt, da Luis Suarez bombede England ud af VM-slutrunden, men den indsats blev hurtigt overskygget af et vanvittigt skulderbid på den italienske forsvarsspiller Giorgio Chiellini.

 

Vi har været inde omkring Pepe´s udvisning mod Tyskland, men han er langt fra alene.

 

Også Barcelona-spilleren Alex Song var udset som en af de bærende profiler, der skulle føre Cameroun videre fra gruppespillet. Men VM var et overstået kapitel for en Song, der valgte at slå Kroatiens Mario Mandzukic i ryggen i 0-4 nederlaget.

 

Og så kan vi passende lige runde af med Benoît Assou-Ekotto, der benyttede VM-rampelyset til at nikke en medspiller en skalle.

 

Man behøver ikke nødvendigvis vinde kampene for blive en helt. Den amerikanske målmand Tim Howard skabte stor begejstring med adskillige flotte redninger i nederlaget i ottendelsfinalen mod Belgien

 

Giv en hånd til Afrika

De afrikanske lande havde ikke meget at bidrage med til VM-festen i Brasilien. Det var ret jammerligt over hele linjen, og kun i få glimt, så vi lidt af den spilleglæde og magi, der begejstret VM-folket i 90´erne.

 

Ghana spillede sig ud i anden halvleg mod Tyskland og hentede et flot 2-2 resultat, men det blev til gengæld også eneste point til Ghana, der både tabte til USA og Portugal.

 

Helt galt gik det dog for Cameroun, der må forlade Brasilien med 3 klare nederlag, mens det også blev til exit i gruppespillet for Elfenbenskysten.

 

Måske er 5 afrikanske deltagere lidt for meget at sende afsted. Niveauet virker til at være dalende, og de afrikanske spillere virker til at være sat af i samba-dansen.

 

Det opstod tilmed et par sager undervejs, der ganske ikke er et VM værdigt. Hos Ghana blev Kevin-Prince Boateng og Sulley Muntari sendt hjem efter et skænderi på træningsbanen inden deres gruppekamp mod Portugal, mens Nigeria-spillerne nægtede at træne inden ottendelsfinalen mod Frankrig, da de ikke havde tiltro til, at de ville få deres VM bonus udbetalt.

 

Man burde måske overveje f.eks at det 4. og 5. bedste afrikanske mandskab skal ud i play-off kampe mod f.eks europæiske eller sydamerikanske hold.

 

Lad os igen lige hive fat i statistik-bogen:

Afrikanske VM-hold - Nigeria, Cameroun, Algeriet, Ghana, Elfenbenskysten.

 

Samlet fik de 5 afrikanske hold samlet ialt 12 point i gruppespillet. Det blev således til 3 sejre, 3 uafgjorte og 9 nederlag med en samlet målscore på 18:28 i de 15 gruppekampe.

 

Og det ser også meget svært ud for de afrikanske hold, når VM-turen om 4 år går til Rusland, da der ikke umiddelbart er kvalificerede erstatninger for de erfarne stjernespillere som Drogba, Eto´o og Yaya Touré.

 

Messi vs. Neymar 

De afrikanske lande sikrede dog, at Neymar (med 2 scoringer mod Cameroun) og Lionel Messi (med 2 scoringer mod Nigeria) fik tanket selvtillid i gruppespillet.

 

Drømmefinalen lever endnu, og vi kan komme til at opleve Brasilien mod Argentina på Maracanã.

 

Forventningerne er enorme til de brasilianske værter, også større end holdet er berettiget til. Der er for mange svagheder på holdet til, at Brasilien skal kunne bære rollen som VM-favorit.

 

Neymar har faktisk måtte bære hele holdets offensiv og Messi har også været redningsmanden hos Argentina, hvor de øvrige aktører i stjerne-offensiven endnu ikke har slået til.

 

Det bliver meget spændende at følge de to Barca-kammerater i de afgørende slutspilskampe.

 

Kan Neymar stå for presset og kan Messi overhovedet holdes fra måltavlen?

 


 

Hvis man troede, at man havde set alt…

Tysklands 7-1 massakre i semifinalen mod de brasilianske mestre er allerede skrevet ind i fodbold-historiebøgerne.

 

Det er en helt bestemt en af de vildeste VM-kampe nogensinde og et nationalt mareridt i Brasilien, mens kampen vil sandsynligvis blive obligatorisk undervisning i de tyske fodboldskole.

 

Storsejren viste det lange, seje træk som tyskerne har arbejdet hen imod siden Klinsmann satte sig på landstrænerposten for 10 år siden.

 

Grundig forberedelse og taktisk overlegenhed besejrede den brasilianske gejst og vilje. De brasilianske spillere VILLE virkelig gerne leve op til fansenes forventninger og da korthuset var ved at falde samme glemte de alt om de indbyrdes aftaler og arbejdsopgaver.

 

Det store kollaps udstillede brasilianernes svagheder og knuste drømmen om at vinde VM-trofæet på hjemmebane.

 

Stakkels Fred

Der er ikke mange rosende ord til Brasiliens boksangriber Fred, men er kritikken og fansenes buh-råb fair overfor den 30årige Fluminense-angriber?

 

Det er nemt at udpege Fred som syndebuk, da han klart ikke har imponeret under VM-slutrunden. Men han har da spillet bedre end en lang række verdensklasse-angribere; Mario Balotelli, Wayne Rooney, Daniel Sturridge, Edinson Cavani, Gonzalo Higuain, Samuel Eto'o, Didier Drogba, Mario Mandzukic, Olivier Giroud, Edin Dzeko, Pedro, Diego Costa, David Silva osv...

 

Ser man på arbejdsbetingelserne, så har Fred været omringet af Neymar og Hulk, der meget sjældent går til baglinjen og kommer med indlæg, men helst selv vil søge ind i boksen og afslutte.

 

Opdateres løbende...

Storsejren viste det lange, seje træk som tyskerne har arbejdet for siden Klinsmann satte sig på landstrænerposten for 10 år siden.
Seneste blogs fra Frank, Brasilien
22/03-2016 23:35 Inside Studio: Mr. Profit
30/12-2014 19:53 Fodboldåret 2014
24/11-2014 12:21 "Kyllingen" Kenn Hansen
18/06-2014 13:46 VM2014 - set fra sofaen
23/04-2014 01:46 Miranda - det oversete forsvarsgeni
20/01-2014 18:21 Longreads om sport
07/12-2013 15:56 VM 2014 Odds-Forslag
27/11-2013 18:18 Inside Studio: Jens Bøye
11/10-2013 18:26 Er Bayern München et low-scoring hold?
20/09-2013 03:14 What the....

Læs kommentarer (0)


Brugerprofil

Frank, Brasilien Frank, Brasilien har deaktiveret visning af online/offline status

Bruger siden 29. maj 2007


Formen:

Hovedside/aktuelle tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt