Blog » Trading og betting

Trading og betting
Af Tytteboevs, Man. 5. mar. 2012, 09:55
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (9) Til kommentarer

Denne blogpost handler om trading, og jeg vil forsøge at komme lidt omkring de fleste aspekter - både omkring det teoretiske og det praktiske.

Hvorfor skrive en blogpost omkring trading, og publicere den på et betting forum, vil nogle nok spørge? Jo, der er flere grunde. I princippet er trading og betting langt hen af vejen det samme. Man tager en position, som man på et givent tidspunkt finder værdi i - det vil sige at sandsynligheden for at den konverterer til gevinst, er større en hvad oddset antyder. Ved betting gør man det som oftest pre-match, og holder sin position til kampens slutningen (eller løbet, eller hvad det nu måtte være). I trading tager man oftest en position i kortere tid, og det kan både foregå in-play, eller før en begivenhed, hvor markederne også bevæger sig. Der har været en del tråde på Betxpert omkring at handle på odds movement før kampe, og det er faktisk trading, da det i trådene gik ud på at købe et odds til en god pris, satse på den falder, og så handle sig ud igen for en sikker gevinst.

En anden grund til, at jeg finder en trading post relevant på dette forum er, at der med den nye spillelov er lagt nogle begrænsninger, som dog kan omgåes, på mange betteres udfoldelsesmuligheder, og derfor kunne det jo være, at nogle kiggede sig om efter andre muligheder. Personligt har jeg ihvertfald fundet det langt nemmere at trade, end at skulle have mine penge spredt ud hos et stort antal bookies. Der er fordele og ulemper, men det kommer jeg ind på senere.

 

Spillebørser

Trading foregår på spillebørserne. Der findes Betfair, som er noget nær markedsdominerende, på godt og ondt. Eneste seriøse udfordrer er Betdaq, som dog er langt, langt bagefter. Derudover findes der nogle små-spillere, som jeg dog ikke finder værd at nævne (primært fordi jeg ikke kender dem). Forskellen på børser og bookmakere er mange, men de to primære er, at det hos børserne ikke er et firma du spiller imod, men andre bettere og tradere. Det leder til den anden forskel, som er at du både kan købe og sælge odds - backe og laye kaldes det. Rent forretningsmæssigt er det en fantastisk idé, da børserne reelt kan være ligeglad med cv`er og risiko, da de jo "bare" formidler de priser, som brugerne finde korrekte.

Man kan godt trade direkte på en spillebørs` hjemmeside, men de fleste seriøse (dog med undtagelser) bruger et API produkt, til at tilgå børserne.  Et API produkt er et program man bruger til at tilgå børserne, og se på dem med andre "øjne". Man får en lang række muligheder, men nogle af de vigtigste er at man kan opdatere priserne langt, langt hurtigere, og dermed oftest få nogle bedre odds/positioner. Hvilket produkt man benytter hænger sammen med hvad man handler, personlige preferencer osv. Jeg bruger selv The Geeks Toy, som i mine øjne er blandt det bedste, og så er det gratis. Bettrader Evolution er en andet stor spiller på markedet, som har den fordel at det kan køre i en browser. Jeg kan dog ikke udtale mig om så mange, da jeg stort set altid selv har brugt The Toy, og det fungere optimalt til min trading.

Fælles for de fleste er API produkter er, at man kan se priserne på en "ladder" (stige). Der har man backpriser på den ene side af ladderen, og laypriser på den anden. Under forløbet farer priserne så op og ned af ladderen, og man kan hoppe ind og ud af markedet når man finder det passende. Man kan så følge sin aktuelle position ved at have enten grønne eller røde tal i toppen, og man kan løbende fordele sin position på udfaldende. Jeg ved ikke om det er en del af definitionen, men de fleste tradere "hedger" i forbindelse med tradingen, det vil sige at de skaber en ligelig position på alle udfald, og kan derfor være ligeglad med hvem der vinder osv. Personligt handler jeg mest tennis, og jeg kan godt finde på at placere hele mit overskud hos en spiller, og acceptere et tab på den anden - det kommer altid an på, om man finder sin position favorabel. Et eksempel kunne være en tenniskamp mellem Federer og Davydenko (det skete for et par uge siden). Davydenko tager første sæt, hvilket var en stor overraskelse. Odds på Federer ligger på omkring 1,9 (såvidt jeg husker). Han bliver brudt tidligt i sættet, og Davydenko handles helt ned til omkring 1,35, hvor man kan laye ham. Federer bryder straks tilbage og holder, og prisen skyder til omkring 1,9 på Federer igen. Hvis man havde lagt en hundrede mand på Davydenko 1,35, vil man nu kunne tage en pæn gevinst, eller man kan vælge at backe med NOGET af den oprindelige indsats på Federer omkring 1,9. Det vil give en lille gevinst eller et nul på Davydenko, og en stor gevinst på Federer. I lige præcist det her tilfælde ville jeg vælge at beholde hele indskuddet på et lay omkring 1,35 Davydenko, da vi har en af verdens absolut bedste spillere med en mindre god spiller. Det er alt sammen smag og behag - eller i virkeligheden er det procenter og sandsynlighed.

 

Trading metoder

Der findes utallige metoder at trade på, og jeg kan af gode grunde kun beskrive et par stykker, baseret på min egen viden og de sportsgrene jeg handler på. I begyndelsen er det meget normalt at man efter et lille udsving ikke kan modstå fristelsen til at tage de "gratis penge", og man tager f.eks 10 ticks (et tick er 0,01, når odds er mellem 1 og 2, og anderledes ved højere odds. ) Ligesom med betting, så gælder det dog om at se på sin win-loss ratio - det hjælper jo ikke at spille odds 2 generelt, hvis man kun rammer 40% af gangene, og det samme gør sig gældende ved trading. Jeg sigter efter en win-loss ratio på mindst 1 til 3, hvilket betyder at mine gevinster skal være mindst tre gange større end mine tab. Som nybegynder kommer man igennem en hulens masse strategier, og de fleste vil vise sig at ikke at virke. I tennis troede jeg i starten at man kunne backe en server, inden hans serveparti, og så handle sig ud når han havde holdt. Det viser sig hurtigt at være en meget nervepirrende strategi, da odds-move ved et hold er meget lille i forhold til odds-move ved et break. Det er ikke utænkeligt at nogle tradere kan lave overskud på dette, men jeg fandt det hurtigt for risky, at risikere 50-100 ticks for en gevinst på f.eks 15 ticks (flere hvis det er kvindetennis, da de ikke holder så ofte som mænd).

Som sådan opererer man med to typer trading, scalping og swing trading. Scalping er, når man tager ganske få ticks, og istedet laver mange handler. Det er meget udbredt i hestetrading, hvor man i både pre-run og in-run er i markedet mange gange og tager mange små gevinster og tab. Dette kaldes også teknisk trading, da man kigger meget på hvor pengene kommer ind, hvor de store beløb er og man gør i det hele taget brug af alle de informationer API produktet kan give dig. I swing trading er man i markedet i meget længere tid, og går efter nogle større odds-moves (f.eks som nævnt i Federer-Davydenko eksemplet). Begge dele kan praktiseres i de fleste markeder, og jeg trader f.eks swing trading i cricket, golf, dart og tennis, mens jeg ved at mange scalper både heste- og cricket markederne. Et scalping eksempel fra tennisverdenen kunne være dette: Du bemærker i kampen at den ene spiller misser mange førsteserver, og ligger på en dårlig procent i forhold til at vinde andenserverne. Derfor begynder du at spille imod spilleren hvergang denne har andenserv (og her vil man opdage at API produktet er langt hurtigere end hvilket som helst scoreboard du kan finde - pengene lyver aldrig). Når spiller taber andenserver handler man sig ud igen.

En sidst bemærkning omkring trading metoder er, at det ligesom med betting handler om at vælge de rigtige kampe. Mange tror at trading handler om at være i markedet hele tiden, som en action-junkie på jagt efter næste adrenalinkick, det er helt forkert. Det er mere som at fiske, det meste af tiden gør man ingenting, men man er klar når den rigtige chance byder sig.

 

Det hele er psykologi

Ligesom i betting er der en meget stor del af trading som er psykologi. Størsteparten af os alle er indoktrineret med angsten for at tabe, helt fra barnsben af. Det gør at man helt automatisk tænker negativt og bliver bange, når man smider penge i markedet. Det lyder simpelt, men man har knækket nødden som trader, den dag man har fundet en edge, og kan gøre følgende:

-Genkende et mønster i markedet

-Reagere positivt på mønsteret ved at placere sine penge

-Være glad for sin position UANSET udfaldet

De fleste vil:

-Genkende et mønster i markedet

-Blive nervøse for at tage fejl eller tage sin position for sent, og få en dårlig pris

-Blive negativ over et eventuelt tab

Igen er det fuldstændigt det samme som betting. Den dygtige better er faktisk ligeglad med udfaldet (som sådan), men glæder sig over den store værdi, vel vidende at det er et marathon og ikke en sprint. Tager man de rette positioner (bets) igen og igen, så giver det profit.

Et andet stort problem ift. psykologi er at overholde sine regler. De fleste vil opleve at jagte tab eller lade en position køre forbi ens exit-point i håbet om at få sine penge tilbage. Når man er ude i at gætte eller håbe, så har man allerede tabt. Man skal følge sine regler 100%, ellers kan man eller ikke afgøre om man har fundet en edge.

Psykologi-aspektet er fantastisk. Jeg vil vove den påstand, at hvis en af de dygtige pro-tradere lagde sin metode eller edge ud på nettet til frit skue, så ville over 90% af de tradere, der tog den til sig fejle alligevel. Metodikken og disciplinen er så stor en del af tradingen, at de fleste ikke ville kunne overholde reglerne, holder positionerne i lang tid nok osv. Det er svært at modstå grønne tal:-)

 

Money Managment

Som sådan er der ikke den store forskel på trading og betting hvad angår money managment. Du skal bestemme dig for, hvor stor en del af rullen du handler for, og det skal være bestemt af din risiko ved dine handler. Forskellen er, at du ikke risikerer hele beløbet ved trading, hvilket du gør i betting. Det gør at du kan handle for større beløb ift. din bank end ved betting. I betting er det ofte 1-5% man har ude i et bet, mens man ved god trading godt kan handle med 30% af sin bank eller mere - alt efter risiko og sport.

Det er jo personligt, men jeg kan godt lidt at man kan nøjes med en mindre bank i trading, og at man ikke skal have sin rulle spredt ud over et stort antal bookmakere.

 

Afkast

De fleste tradere taber penge, ligesom de fleste bettere taber penge. På Betfair er der såvidt jeg husker omkring 3,8 millioner brugere. 97% af disse taber penge. Ud af de sidste 3% er der kun 0,5% der laver kontinuerligt overskud. Det fortæller lidt om hvor svært det er at lave overskud og finde sin edge. Det er min erfaring at man kan lave et langt større afkast ift. indskud ved trading end ved betting. De fleste pro bettere ligger nok omkring 103% til 110% i ROI - der findes sikkert nogle der er bedre, men jeg kender ikke nogle personligt. Ved trading har jeg set eksempler på folk, der laver 50% til 100% af deres indskud dagligt. Sammenholder man det med, at man kan investere en større del af sin rulle, sætter det jo virkelig tingene i perspektiv. Ulempen i dette tilfælde kan være, at man ved trading skal være foran computeren, når kampen eller begivenheden finder sted, mens man ved betting kan lave sine analyser når det passer en.

For at sætte tingene lidt i perspektiv, så prøvede jeg efter nytår at lægge mine trades ind i Betxperts regnskabsprogram, som jo er fantastisk ift. den mængde information man kan få ud (jeg håber ikke det kommer til at fremstå som en omgang blær, for det er ikke meningen). Jeg har brugt regnskabet i lang tid til min betting, og har typisk ligget på 103% til 104% - det sidste halve års tid er jeg dog gået efter højere odds, og det har hævet ROI betydeligt, men det er mindre relevant. Jeg har forsøgt at lægge mine trades ind, sætte procenter på sandsynligheden, skrevet min indsats som mit eventuelle tab hvis mit exit-point blev ramt og sætte odds til at matche den gevinst, jeg eventuelt fik. Resultatet var fantastisk. Siden nytår har jeg handlet godt og vel 50 kampe, og ROI ligger på 185%. På mange områder er jeg stadig nybegynder indenfor trading, og derfor er der store muligheder for at forbedre det, så jeg ser virkelig nogle muligheder i det, som jeg aldrig ville kunne finde i betting. Når man kigger på stats fra regnskabssiden, så svarer det faktisk til, man tager bets til odds 3-6 med en sandsynlighed på omkring 40% (der er jo en vis usikkerhed, da jeg ikke kender de nøjagtige bevægelser).

 

Trading services

Der findes et hav af trading services derude, og jeg har ikke tænkt mig at komme ind på dem her. De fleste er scams, og man skal som minimum kunne se en form for regnskab, inden man melder sig til. Skulle nogle have spørgsmål om disse, så er jeg gerne behjælpelig.

 

Trading eller betting?

Jeg better stadig, og vil nok blive ved med det. Når man kan få odds 5 på Sønderjydske over Brøndby, kan jeg ikke modstå fristelsen (eller den gode investeringsmulighed). Men specielt mulighederne for store afkast med en lille, simpel bank, gør at jeg vil bruge langt størstedelen af min tid på trading fremover. Formålet med denne post har været at belyse fordele og ulemper ved trading, og det må være op til læseren at vurdere om det er lykkedes.

Venligst

T

Seneste blogs fra Tytteboevs
17/12-2013 09:28 Betting- og tradingåret 2013
16/08-2013 10:09 Analyse af spilobjekter
21/03-2013 12:09 Find din egen edge
05/03-2012 09:55 Trading og betting

Brugerprofil

Tytteboevs Tytteboevs har deaktiveret visning af online/offline status

Fra Århus C
Bruger siden 2. juli 2006


Formen:

Brugertip-statistik

  30d 90d 2018 Total
Tilbagebet. 0% 0% 0% 87%
Balance -1.00 -2.00 -2.00 -21.79
Hitrate 0/1 0/2 0/2 59/165
Hovedside/aktuelle tips
Statistik
Tidligere tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens forumbruger. Klik for at læse mere Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

Kroatien - 1. HNL Ozujsko
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
0.00
0/0
0/0
0/0
0/0
 

Basketball

venskabskamp
0%
0%
0%
185%
0.00
0.00
0.00
0.85
0/0
0/0
0/0
1/1
Total
0%
0%
0%
185%
0.00
0.00
0.00
0.85
0/0
0/0
0/0
1/1
 

Cyclo Cross

Mesterskab - Belgien
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Total
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
 

Cyclo-Cross

VM i Hoogerheide - Holland
0%
0%
0%
153%
0.00
0.00
0.00
0.53
0/0
0/0
0/0
1/1
Total
0%
0%
0%
153%
0.00
0.00
0.00
0.53
0/0
0/0
0/0
1/1
 

Cykling

Giro d'Italia
0%
0%
0%
56%
0.00
0.00
0.00
-1.75
0/0
0/0
0/0
1/4
Total
0%
0%
0%
56%
0.00
0.00
0.00
-1.75
0/0
0/0
0/0
1/4
 

cykling

Tour de France
0%
0%
0%
184%
0.00
0.00
0.00
1.68
0/0
0/0
0/0
2/2
Total
0%
0%
0%
184%
0.00
0.00
0.00
1.68
0/0
0/0
0/0
2/2
 

Cykling

Tour Down Under
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Total
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
 

Fodbold

1. Division
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
2 division Playoff
0%
0%
0%
165%
0.00
0.00
0.00
0.65
0/0
0/0
0/0
1/1
Allsvenskan
0%
0%
0%
190%
0.00
0.00
0.00
0.90
0/0
0/0
0/0
1/1
Bulgarien
0%
0%
0%
175%
0.00
0.00
0.00
0.75
0/0
0/0
0/0
1/1
Bulgarien Pokal
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Champions
0%
0%
0%
191%
0.00
0.00
0.00
0.91
0/0
0/0
0/0
1/1
Champions League
0%
0%
0%
39%
0.00
0.00
0.00
-4.30
0/0
0/0
0/0
1/7
Coppa Italia - Italien - Coppa Italia
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Cup
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Danmark - 1. division
0%
0%
0%
90%
0.00
0.00
0.00
-0.20
0/0
0/0
0/0
1/2
Danmark - Superligaen
0%
0%
0%
50%
0.00
0.00
0.00
-0.50
0/0
0/0
0/0
0/1
Danmark Superligaen
0%
0%
0%
70%
-1.00
-2.00
-2.00
-1.50
0/1
0/2
0/2
1/5
EM 2008
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
England - Carling Cup
0%
0%
0%
190%
0.00
0.00
0.00
0.90
0/0
0/0
0/0
1/1
England - FA Cup
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
England - Premier league
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-2.00
0/0
0/0
0/0
0/2
England Premier League
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-2.00
0/0
0/0
0/0
0/2
Europa League
0%
0%
0%
196%
0.00
0.00
0.00
3.84
0/0
0/0
0/0
3/4
Frankrig Ligue 1
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Grækenland
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Grækenland - Play off
0%
0%
0%
190%
0.00
0.00
0.00
0.90
0/0
0/0
0/0
1/1
Holland - æresdivisionen
0%
0%
0%
180%
0.00
0.00
0.00
0.80
0/0
0/0
0/0
1/1
Holland æresdivisionen
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Italien - Serie B
0%
0%
0%
191%
0.00
0.00
0.00
0.91
0/0
0/0
0/0
1/1
Polen - Ekstraklasa
0%
0%
0%
175%
0.00
0.00
0.00
0.75
0/0
0/0
0/0
1/1
Portugal - SuperLiga
0%
0%
0%
195%
0.00
0.00
0.00
0.95
0/0
0/0
0/0
1/1
SAS - Ligaen
0%
0%
0%
191%
0.00
0.00
0.00
0.91
0/0
0/0
0/0
1/1
SAS ligaen
0%
0%
0%
75%
0.00
0.00
0.00
-0.50
0/0
0/0
0/0
1/2
Schweiz - Super League
0%
0%
0%
180%
0.00
0.00
0.00
0.80
0/0
0/0
0/0
1/1
Spanien
0%
0%
0%
179%
0.00
0.00
0.00
0.79
0/0
0/0
0/0
1/1
Spanien - Primera (Liga BBVA)
0%
0%
0%
140%
0.00
0.00
0.00
0.40
0/0
0/0
0/0
1/1
Sverige - Allsvenskan
0%
0%
0%
25%
0.00
0.00
0.00
-1.50
0/0
0/0
0/0
0/2
Tyskland - 1. Bundesliga
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Tyskland - 2. Bundesliga
0%
0%
0%
226%
0.00
0.00
0.00
1.26
0/0
0/0
0/0
1/1
Tyskland - Tyskland - 1. Bundesliga
0%
0%
0%
175%
0.00
0.00
0.00
0.75
0/0
0/0
0/0
1/1
Tyskland 1. Bundesliga
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
UEFA Cup
0%
0%
0%
185%
0.00
0.00
0.00
0.85
0/0
0/0
0/0
1/1
Ungarn - Cup
0%
0%
0%
180%
0.00
0.00
0.00
0.80
0/0
0/0
0/0
1/1
VM
0%
0%
0%
100%
0.00
0.00
0.00
0.00
0/0
0/0
0/0
1/3
Østrig
0%
0%
0%
98%
0.00
0.00
0.00
-0.05
0/0
0/0
0/0
1/2
Total
0%
0%
0%
92%
-1.00
-2.00
-2.00
-4.73
0/1
0/2
0/2
27/61
 

Tennis

ATP Paris
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
ATP Tour
0%
0%
0%
76%
0.00
0.00
0.00
-12.28
0/0
0/0
0/0
15/52
Challenger turneringer
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Davis Cup
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Dubai Championshio
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Grand Slams
0%
0%
0%
85%
0.00
0.00
0.00
-2.10
0/0
0/0
0/0
4/14
Monaco, clay
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Wimbledon 2009
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
WTA Tour
0%
0%
0%
124%
0.00
0.00
0.00
4.51
0/0
0/0
0/0
7/19
WTA, Miami
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
WTA, Tianjin
0%
0%
0%
250%
0.00
0.00
0.00
1.50
0/0
0/0
0/0
1/1

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt