Blog » Superliga Som Discount Produkt

Superliga Som Discount Produkt
Af Frank, Brasilien, Man. 2. maj 2011, 19:32
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (18) Til kommentarer

Interessen for den danske Superliga er på lavpunktet. Tilskuertallet er faldet med næsten 20% i forhold til sidste sæson, hvilket er en katastrofe for de økonomisk trængte klubber. (fra 8315 fans på lægterne i ´09-´10 sæsonene til et gennemsnit på 6766 tilskuere i denne sæson). Der er mange forklaringer på denne markante nedgang i tilskuertallene, men den elendige tv-dækning af Superligaen har et medansvar for den dalende interesse.

 

Fodboldfolket bliver jo ikke ligefrem forkælet. De fodboldtossede fans bliver serveret et utiltalende discountprodukt fra tv selskaberne, der har skåret meget ned i deres satsning på dansk fodbold.

 

Først skal man ud i en større kanalrundfart for at finde tv stationen, der har rettighederne til dagens kamp, og så skal man ellers til at zappe rundt mellem DR. TV2Sport, TV3+, 6´eren, Kanal 9 og kun Charlie mangler vel efterhånden at komme på banen med Superliga kampe på programfladen. Der er stor forskel på kvaliteten på udsendelserne hos de forskellige tv stationer.

 

Er man så heldig at have kanalen i tv-pakken, så præsenteres kampene ofte med et rystende ringe ambitionsniveau. Bundniveauet er vel, når optakten koges ned til 10 minutter, hvor halvdelen er en reklamepause. Har man først hentet rettighederne til at sende Superliga kampe burde der også være en større respekt om produktet, og man må kræve, at der gøres en indsats for at leve op til seernes forventning om en grundig præsentation af holdene, spillerne, analyse af opgøret med fokus på de taktiske ændringer og de spændende små kampe i kampen, der kan få afgørende effekt på resultatet.

 

Det er et spørgsmål om ressourcer og prioritering, men så burde tv stationer afholde sig fra overhovedet at byde ind på rettighederne, hvis de ikke magter at producere en lækker indpakning til Superligakampene. Det kræver stor indsigt og grundigt forarbejde at levere et godt fodboldprogram, og der er klart en risiko for at ryste en del seere fra, hvis det bliver for nørdet og fodboldfagligt med diskussion af taktiske ændringer og mere dybdeborende analyse af holdene.

Største problem er klart, at der er sparet virkelig meget i produktionsomkostningerne i dækningen af kampene.

 

DET ER IKKE GODT NOK - DESVÆRRE

Selv hos flagskibet 3+ med deres Onside studie er der bestemt plads til forbedringer.

Hele optakten en stor kinddans med Bet24, hvor der er intern spillekonkurrence og selvfølgelig diskussion af de friske odds fra Bet24, hvilket jeg personligt ikke får meget ud af, da denne tegneserie bookmaker er sat i verden for at lokke penge ud af konfirmander. (bemærk det er en personlig holdning og på ingen måde udtryk for Betxperts vurdering).

 

Stemningen i studiet er hyggelig og folkelig med højt humør; der serveres høflige indslag med interview med nogle af dagens aktører, der får et par høflige spørgsmål og får lov til at præsenterer synspunkterne uden at blive presset til at komme med mere interessante og kontroversielle udtalelser. Der er ingen fare for, at man bliver klogere eller overrasket over indslagene.

 

Det er altid skønt at være præcis med eksempler.

Op til Brøndby´s søndagskamp mod Horsens laver onside et indslag om angrebsduoen Nikolaj Agger – Mathias Gehrt. Der er interview med de to unge spillere krydret med kommentarer fra træner Henrik Jensen. Det er altså en offensiv, som er blevet kaldt den dårligste i klubbens historie, og Brøndby står endda med udsigt til at miste topscoreren Michael Krohn- Dehli. Samtidig scorer konkurrenterne fra FCK mål på samlebånd med Dame N´Doye og Cesar Santin suverænt øverst på topscorerlisten. Det er oplagt med en skeptisk vinkel og masser af kritiske spørgsmål må trænge sig på hos enhver seriøs sportsjournalist.

 

Onside starter deres indslag således:

Ikke siden Peter Madsen for 9 år siden scorede 22 gange har en Brøndby spiller sluttet sæsonen som topscorer i Superligaen. Men ude på Vestegnen render et par unge gutter rundt, som ved, hvem der kan ændrer på det.”

 

Herefter fik Nikolaj Agger og Mathias Gehrt lov til at fortælle om deres enorme udviklingspotentiale og det gode makkerskab. Henrik Jensen kommenterede også Guldfuglene og det gode touch og kombinationsspillet, hvor specielt Mathias Gehrt ser tingene hurtigere end de andre.

 

I studiet var værterne fuldstændige enige i den fornemme ros, og Peter Kjær legede lidt med noget grafik, der skulle vise, hvor gode Nikolaj Agger og Mathias Gehrt var til at udnytte rummet mellem midtbane og forsvarskæden. Det var faktisk befriende, at Niels-Christian Holmstrøm til sidst sagde fra og nægtede at deltage i, hvad han kaldte ”hypen af de unge spillere”.

Specielt da de efterfølgende 90 minutter mod Horsene tydeligt viste, at hverken Nikolaj Agger eller Mathias Gehrt har Superliga niveau.

 

SE ONSIDE INDSLAGET HER: http://onside.dk/fodbold-video/superligaen/he...

 

Det kan ikke passe, at distancen mellem dårligste angreb i klubbens historie til kandidater til titlen som ligatopscorer ikke er større end et par gode præstationer mod Esbjerg og Randers. Det er jo ikke seriøst journalistik fra Onside at lave sådan et hyldest-indslag blottet for fornuft og uden skyggen af kritik eller analyse af kvaliteten hos Brøndbys unge angrebsduo.

 

Peter Madsen var i 2002 allerede en rutineret måltyv i Superligaen og ”Magic” var etableret på det danske landshold og blev belønnet med et ophold i Tyskland og en tur med den danske VM trup til slutrunden i Japan/Sydkorea. Både Nikolaj Agger og Mathias Gehrt er slet ikke på samme niveau i deres udvikling, og det er uhyre usandsynligt, at disse unge angribere havner bare på Top10 på topscorerlisten næste sæson.

 

BOLDEN RULLER!

Så er kampen endelig i gang. Brøndby – Horsens. Match of the Week! Endelig skal vi så nyde en god omgang Superligabold og glemme frustrationerne over optakten. Der bliver ikke sparet på logoer på skærmen, og der er også lige blevet plads til at gjort opmærksom på boksebraget mellem Super Brian Nielsen og Evander ”The Real Deal” Holyfield eller endnu et attraktivt liveodds fra Bet24.

 

Fokus rettes mod kampen på grønsværen, men oplevelsen bliver ærlig talt hurtigt utiltalende, da eneste kameramand på posten er placeret på øverste tribune på midterlinjen. Det er et glimrende overbliksbillede på kampen, men med denne ene vinkel på spillet bliver vi nægtet adgang til dramaet indenfor kridtstregerne. Vi er ikke med i de saftige nærkampe, de syngende tacklinger og har ingen fornemmelse for intensiteten og nerven i opgøret. De fodboldhungrende seere er ikke inviteret med til fodboldfesten, men må nøjes med at smugkigge i fugleperspektiv.

 

Det virker mere som 22 tændstikmænd, der render rundt på plænen. Forskellen i kvaliteten er speciel tydelig, hvis man kommer direkte fra en Champions League eller en Premier League kamp, hvor vi følger slaget fra samtlige vinkler, og kameraerne fanger Wayne Rooneys nu berømte ”fuck-råb” og følger sejrsdansen i lækre detaljer. Vi oplever selv at være med på grønsværen og får næsten sved på banen, når vi følger stjerner fra første række.

 

De danske TV stationer har i de seneste sæsoner skåret ind til benet på sporten, og dækningen af Superligaen er nu så ynkelig, at vi bliver frarøvet charmen og detaljerne i kampene. Replays bliver ligegyldige, når det jo alligevel er umuligt at fastslå de afgørende episoder i kampen, da vores overbliksbillede i zoom heller ikke afslører, om der virkelig var offside, om bolden var over stregen eller om var der straffe.

 

Går vi et par sæsoner tilbage var dækningen af Superligakampene langt bedre med adskillige kameraer, og der blev endda eksperimenteret med indførsel af wire-cam, der i bedste NFL stil hang over spillerne på banen. Det er frustrerende at vide, at det kan jo gøres langt bedre, hvis Superligaen igen blev topprioriteret hos tv stationerne.

 

Jeg savner at kunne opleve Fetai´s drømmehug f.eks fra målmandens vinkel for at følge boldens bane i luften og fornemme det træf og fart, som Lyngby spilleren får sendt kuglen afsted med. Superslow, wire-cam og 3D optagelser virker desværre lysår væk, når der er ikke engang er et kamera placeret bag mål. Vi får udelukkende lov til at se Fetai- scoringen fra midterlinjen.

Det samme problem med manglende kameravinkler så vi med Dame N´Doyes annullerede mål i Parken mod Sønderjyske. Det er umuligt at vurdere fra midterlinien om der var en forseelse i feltet, og det er simpelthen ikke godt nok.

 

POST MATCH TRAUMA

Efter Match of the Week bliver der stillet om til Onside studiet, hvor man vel kan forvente, at hver kamp blev analyseret til den store guldmedalje, men igen sad man med en skuffende oplevelse.

 

Camilla Martin og Peter Palshøj gør det nydeligt, men de virker som et dansktop par med Lis og Per som stylister. Der er ingen power, passion eller personlighed i deres præsentation.

Der blev denne søndag disket op med omfattende indslag om engelske WAGs, NFL draften, Mourinho, Messi og Maradona, Evander Holyfield kom ind i studiet med en lækker oversættelse for de mange ikke engelsktalende seere og endelig blev der også tid til lidt Speedway med Nicki Pedersen.

 

Denne Superliga fattige Onside-menu blev næsten uspiselig, da der blev brugt mere sendetid på Yousee pay-per-view vejledning til boksebraget med den tvivlsomme sportslige værdi end på de enkelte Superliga kampe. Der er maksimalt afsat et par minutter med højdepunkter fra hver kamp, hvilket er respektløst og bestemt heller ikke øger interessen for Superligaen. Gem dog i det mindste Mourinho indslaget og Frimanns Barcelona begejstring til midtugens mange timers Champions League udsendelser.

 

Hvis vi går tilbage til Lyngby kampen, så kunne dækningen af kampen have være langt bedre. Der var jo f.eks den der stempling fra Anders Christiansen på FC Nordsjællands Okore. Dommer Emil Laursen giver kun gult for den forseelse. Disciplinærudvalget har tidligere i denne sæson ændret et rødt kort til gult på baggrund af tv-billeder, så måske de også kan ændre denne afgørelse. Der var jo også et klart eksempel på film fra Anders Christiansen. Hvad mener Emil Laursen og har Anders Christiansen selv en kommentar om episoderne? Hvad mener Lyngby´s træner Niels Frederiksen om den mavestempling og er film acceptabelt som Lyngby spiller?

 

Onside havde også masser af tid til at se nærmere på lørdagskampen, hvor Mikkel Thygesen smadrer en albue ind i Jeppe Curth i en hovedstødsduel. Der bliver frispark til Jeppe Curth, der blødende bliver sendt til behandling, men intet kort til Mikkel Thygesen. Senere bliver samme Jeppe Curth revet omkuld i feltet, hvor den lille AaB angriber ikke gjorde meget for at bevare balancen. Umiddelbart korrekt straffespark, men Claus Bo Larsen hiver også et gult kort op til Christian Sivebæk. Indrømmet det er nørdet, men det ville have været sjovt, hvis Onside havde valgt at afsætte et par minutter i programmet til at se de episoder igennem sammen med Claus Bo Larsen efterfølgende og få en kommentar på den valgte dommerlinje.

 

Disse episoder kunne Onside altså benytte til at sætte fokus på film og usportslig optræden i Superligaen og muligheden for konsekvenser fra DBU´s Disciplinærudvalg efter gennemgang af tv billeder. Men vi fik i stedet oplyst, at der stadig er Legends of the Ring billetter til Brian Nielsens kamp mod Evander Holyfield.

 

NO FEVER PITCH

Der er for stor afstand fra seerne til begivenhederne på banen både før, under og efter kampen. Discount dækningen betyder, at vi ikke kommer ind under huden på spillerne, og det lokker desværre ikke fodboldfolket til kampene på stadions. Det er klart, at den manglende spænding i årets Superliga har indflydelse på det drastisk dalende tilskuertal, men selv FCKs mesterhold har mistet 2500 fans i gennemsnit pr hjemmekamp i denne sæson.

Tv stationernes dækning af Superligaen er med til at holde fodboldfeberen nede hos de fansene og tømme de danske fodboldstadions.

Seneste blogs fra Frank, Brasilien
22/03-2016 23:35 Inside Studio: Mr. Profit
30/12-2014 19:53 Fodboldåret 2014
24/11-2014 12:21 "Kyllingen" Kenn Hansen
18/06-2014 13:46 VM2014 - set fra sofaen
23/04-2014 01:46 Miranda - det oversete forsvarsgeni
20/01-2014 18:21 Longreads om sport
07/12-2013 15:56 VM 2014 Odds-Forslag
27/11-2013 18:18 Inside Studio: Jens Bøye
11/10-2013 18:26 Er Bayern München et low-scoring hold?
20/09-2013 03:14 What the....

Brugerprofil

Frank, Brasilien Frank, Brasilien har deaktiveret visning af online/offline status

Bruger siden 29. maj 2007


Formen:

Hovedside/aktuelle tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt