Blog » OB - Det Forsømte Forår

OB - Det Forsømte Forår
Af Frank, Brasilien, Tor. 2. maj 2013, 13:46
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (1) Til kommentarer

Jeg er som udgangspunkt ikke begejstret for medie-darlingen Troels Bech og heller ikke udpræget OB-fan, så jeg har ikke fulgt klubben specielt tæt igennem de seneste sæsoner, men jeg har dog kigget interesseret med fra sidelinien og fulgt pressedækningen af den fynske storklub.

 

Det har betydet, at jeg i dette forår har pløjet mig igennem adskillige artikler om OB´s nedtur og udmattet fulgt Troels Bechs ørkenvandring af smarte vendinger og kreative søforklaringer. Der er blevet serveret en række undskyldninger på den jammerlige indsats i foråret, der vel egentlig alle dækker over, at Troels Bech ikke har taget ansvaret for præstationer på grønsværen.

 

Jeg håber, at det trods det kritiske udgangspunkt kan være muligt at dække OB´s rædselsforår på en ´fair and balanced´ måde.

 


HÅNDPLUKKEDE FORSTÆRKNINGER TIL OB

Det har været en turbulent periode i OB, efter den den 13. september 2010 valgte at fyre sportsdirektør Kim Brink og trænerteamet med Lars Olsen og Viggo Jensen. Den fynske klub har efterfølgende forladt toppen af Superligaen med en skuffende 10. plads i sidste sæson under Henrik Clausen; krydret med et komisk indhop af Poul Hansen som sportsdirektør.

 

Dermed ikke sagt at fyringen af den erfarne trio dengang var en direkte forkert beslutning, men afløserne har under alle omstændigheder endnu ikke vist sig at være løsningen.

 

Der kom dog fornyet optimisme på TRE-FOR Park op til denne sæson med taktikbrættet solidt placeret hos Troels Bech, der forlod Silkeborg i sikkerhed som midterhold.

 

Troels Bech kom med ambitioner om at søsætte en ny proces, hvor OB skulle spille boldbesiddende, attraktivt og moderne fodbold. Fra OB ledelsens side lancerede man Troels Bech som "et af de stærkeste navne i dansk fodbold" og der blev sat målsætninger om guldmedaljer og europæiske eventyr. Der blev i det hele taget jublet over, at det lykkedes at tiltrække en så kompetent træner, der endda var udset til at overtage landstrænerposten efter Morten Olsen.

 

Der blev også hentet en række markante forstærkninger til OB truppen, hvor der ankom spillere som Michael Silberbauer, Emil Larsen, Darko Bodul, Jesper Christiansen, Marcus Pedersen, Krisztián Vadócz, David Löfquist, Hannes Anier, Cedric N'Koum og Mohammed Diarra.

 

Odense Sport & Event har præsenteret massive underskud i de seneste år (26,5 millioner alene sidste år), men klubben har altså ikke sluppet speederen på transfermarkedet trods manglende kvalifikation til de europæiske kampe.

 

EN OMGANG KÆLLINGEBOLD

Efteråret var opløftende, og der var masser af sejre og ros til Troels Bech, der gik ind til foråret som medaljefavorit og førsteudfordrer til FC Nordsjælland om den vigtige andenplads, der giver adgang til Champions League-kvalifikation.

 

FCN havde ganske vist et forspring på 4 point ned til OB ved vinterpausen, men fynboerne havde dog spillet en kamp færre. Det var forventet, at Troels Bech vil sende OB-tropperne til angreb fra første fløjt i foråret sidste 13 spillerunder for at opnå de ambitiøse målsætninger.

 

Men herefter kom nedturen bragende ned over OB og Troels Bech, der nu står groggy tilbage med blot en enkelt sejr i forårets 10 kampe.

 

Troels Bech indledte med at forklare nedturen med manglende indstilling og vilje til at løbe de sidste meter. Spillerne blev offentligt kritiseret for den manglende spirit på grønsværen, og indsatsen i 0-2 nederlaget til Horsens blev kaldt for en omgang kællingebold.

 

Men det skulle blive langt værre.

 

DÅRLIGE BANER ELLER DÅRLIGE UNDSKYLDNINGER

Foråret forsatte med et 2-1 nederlag i Aarhus, hvor specielt Jesper Christiansen blev kritiseret, og Troels Bech kunne fremhæve de afgørende, graverende fejl som forskel på fiasko og succes.

 

Efter 0-0 hjemme mod oprykkerne fra Randers, kom der endelig kom lidt succes med 2-0 sejren over Horsens og et hæderligt 1-1 resultat i Parken mod FCK.

De seneste tre spillerunder har dog budt på nederlag til AaB (3-4), SønderjyskE (1-4) og Brøndby (1-2), hvilket har sendt OB ud af Europa League-pladserne på en skuffende 6. plads.

 

Troels Bech fandt en ny forklaring frem: "Sandheden er, at vi slet ikke har nået at forsøge vores primære spil i en accept af, at banerne har været vanskelige for os."

 

Banerne har vel været ens for alle hold, og OB er langt fra unikke i deres ønske om at forsøge at indarbejde den boldbesiddende spillestil, så det er svært at acceptere at OB skulle være sat skatmat af forholdene på forårsbanerne.

 

Derudover blev fraværet af både Hans Henrik Andreasen (solgt til Esbjerg) og talismanen Rasmus Falk (skadet) fremhævet som mulige årsager til nedturen. Men med de mange forstærkninger kan skader og karantæner kun være en lille del af forklaringen, men det burde på ingen måde være nok til at få korthuset til at kollapse.

 

DEN VIRKELIGE FORKLARING PÅ NEDTUREN?

Kan det virkelig være manglende spirit, personlige fejl, dårlige baner og fraværet af Falk/HH, der er forklaringen på OB´s dårlige forårspræstationer?

 

Bevæger man sig ind på OB fanforum finder man imidlertid lidt andre forklaringer på nedturen.

 

Her er der selvfølgelig stor skuffelse over resultaterne og derfor en frustreret kritik af Troels Bech. Men det er spændende, at der bliver peget på problemer med den fysiske træning og specielt skulle optakten til forårssæsonen have været mangelfuld.

 

Der bliver fremhævet, at spillerne fik en for lang vinterferie og for meget af den fysiske træning er overladt til spillerne selv. Ser man isoleret på målscoringerne i den sidste halve time af de 10 forårskampe, så kan man få det indtryk, at spillerne simpelthen er kommet ud til foråret i for dårlig form.

 

Der kan være en del tilfældigheder indblandet, men det er lykkes OB at komme foran i 6 af deres 10 forårskampe. Alligevel er det kun blevet til en enkelt sejr, da modstanderne ofte har kørt fynboerne over i sidste halve time af kampene.

 

Altså har OB været foran i 6 af deres 10 kampe; på de dårlige baner, med den manglende spirit og uden Rasmus Falk, men alligevel er det ´lykkes´ at smide pointene i slutminutterne.

 

OB har en samlet målscore på 2:8 i de sidste 30 minutter af de 10 forårskampe, og det har kostet mange værdifulde point i afgørende situationer. Det så vi f.eks da Nicklas Helenius fik en friløber foræret af Daniel Høegh i 4-3 nederlaget mod AaB og senest kunne Quincy Antipas spurte fra OB defensiven i slutminutterne i weekendens 2-1 nederlag til Brøndby.

 

DÅRLIG FORBEREDELSE TIL FORÅRET?

De kommer ellers frisk fra startblokken, men OB spillerne ender med at halse efter modstanderne i anden halvleg, og virker til at være et skridt bagefter i tanke og handling. Det kan så føre til de personlige fejl og koncentrationssvigt, men det falder tilbage på den dårlige kondition.

 

Det var direkte modsat i efterårssæsonen, hvor OB lignede en topkandidat. I de 18 første spillerunder (den sidste kamp mod AaB blev udsat) havde Bechs tropper en samlet målscore på 16:10 i de sidste 30 minutter af efterårskampene.

 

Der kan derfor godt være bid i kritikken fra iagttagere af OB træningerne af den dårlige forberedelse til foråret og den generelle fysiske træning i Ådalen. Her har Troels Bech ansvaret for at spillerne er i topform og klar til kamp fra første fløjt.

 


Det er ikke Troels Bechs første tur rundt i Superliga-karrusellen, og han burde kende baneforholdene og indrette spillet efterfølgende.

 

Det er utilgiveligt, hvis Troels Bech virkelig har glemt spillernes grundform midt i processen. Det kan koste klubben mange millioner i manglende Europa League deltagelse og tv penge. Man kan desuden se på transferpolitikken, og om der ikke blev hentet for mange (ligegyldige) spillere, der skulle spilles ind på holdet, mens man f.eks smed en Hans Henrik Andreasen til Esbjerg. Der kan også rejses kritik af skadesforløbet omkring Rasmus Falk, der blev skadet i en træningskamp allerede dagen efter hans comeback mod Brøndby.

 

I første omgang må Troels Bech fokusere på de sidste 4 spillerunder i foråret. OB er ganske vist lige nu hele 8 point fra Randers på den vigtige 4. plads, men de kan dog tage Europa League-billetten via 5. pladsen, hvis Randers vinder pokalturneringen.

 

Seneste blogs fra Frank, Brasilien
22/03-2016 23:35 Inside Studio: Mr. Profit
30/12-2014 19:53 Fodboldåret 2014
24/11-2014 12:21 "Kyllingen" Kenn Hansen
18/06-2014 13:46 VM2014 - set fra sofaen
23/04-2014 01:46 Miranda - det oversete forsvarsgeni
20/01-2014 18:21 Longreads om sport
07/12-2013 15:56 VM 2014 Odds-Forslag
27/11-2013 18:18 Inside Studio: Jens Bøye
11/10-2013 18:26 Er Bayern München et low-scoring hold?
20/09-2013 03:14 What the....

Brugerprofil

Frank, Brasilien Frank, Brasilien har deaktiveret visning af online/offline status

Bruger siden 29. maj 2007


Formen:

Hovedside/aktuelle tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt