Blog » Mythbusters – fodbold/betting special

Mythbusters – fodbold/betting special
Af Tunitis, Man. 15. okt. 2012, 13:31
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (37) Til kommentarer

Inspireret af et meget velkendt tv-program vil denne blog omhandle diverse myter indenfor betting- og fodboldverdenen og forsøget på at be- eller afkræfte disse.Det røde skæg og alpehuen må man tænke sig til her i bloggen, og det bliver nok også knap så eksplosivt som d’herrer i tv, men forhåbentlig vil nogle af resultaterne give stof til eftertanke og måske inspirere nogle af brugerne til at støve myter op, som vil være interessante at kigge nærmere på.

 

Det skal dog være sagt med det samme at ordet ”myter” primært er brugt for effektens skyld, og det i praksis mest er tale om diverse påstande og klichéer, der florerer rundt omkring.

 

Baggrunden for denne blog bunder især i påstande der ofte florerer på sider som disse, og interessen for hvor stor en rigtighed der er i disse. Bloggen vil primært omhandle emner indenfor fodboldverdenen, og vil i nogle af tilfældene være direkte bettingrelateret, men vil ellers kunne give noget baggrundsviden til ens betting.

Derudover er der udelukkende benyttet statistiske data til at nå frem til resultater, og i nogle tilfælde vil der være tale om et tvetydigt resultat, hvor det er op til den enkelte at danne sig en konklusion – måske det endda kan føre til en efterfølgende debat.

Til brug for konklusionen er der igen taget inspiration fra det berømte tv-program, hvorfor der konkluderes med at myten enten er BUSTED, CONFIRMED eller PLAUSIBLE – altså afkræftet, bekræftet eller at myten er mulig, men ikke direkte bekræftet.

 

Men for at komme frem til de enkelte emner, så drejer bloggen sig i denne omgang om emner lige fra meget slidte klichéer til emner der virker som en selvfølge for nogle.

 

Det er altid svært at spille 11 mand mod 10

Første emne der kommer op til luppen er en af de mest slidte klichéer, som jeg personligt har hørt om meget længe – nemlig at det altid er svært at spille 11 mod 10.

 

Kriterierne:

Hold der har spillet 11 mod 10 i minimum de sidste 15 min. af en kamp sidste sæson i 11 af Europas ligaer (Premier League, The Championship, 1. bundesliga, 2. bundesliga, Serie A, Serie B, Primera Division, Segunda Division, Superligaen, Æresdivisionen, Ligue 1).

Ud fra ovennævnte kriterier har jeg set på, hvor hvorledes den resterende del af kampen er endt.

Derefter har jeg på opfordring filtreret alle de kampe fra hvor holdet der modtog det røde kort allerede var bagud, for kun at have de kampe tilbage hvor holdet i undertal har noget at forsvare.

 

Statistisk data:

Stikprøvestørrelsen blev 439 kampe, der har fordelt sig med 16% sejre, 30% uafgjorte og 54% nederlag til holdet med den udviste spiller efter udvisningen fandt sted.

- Står der f.eks. 1-0 til hold X, da hold X får en spiller udvist og kampen ender 1-1, anses det som et nederlag til hold X efter udvisningen fandt sted.

Det høje antal af uafgjorte resultater skal selvfølgelig ses i lyset af at mange af kampene var relativt langt henne i forløbet da udvisningen faldt.

Dog taler det sit tydelige sprog, at det ikke er nemt for et hold at være en mand i undertal og derfor må denne kliché ikke overraskende erklæres for BUSTED.

Som en tilføjelse til myten på opfordring fra en bruger herinde har jeg undersøgt hvorledes det forholder sig i de tilfælde hvor holdet i undertal har et resultat at forsvare (ikke er bagud) og derfor kan forsøge at lukke af for modstanderen.

Dette førte til følgende procenter - jeg har for overskueligheden sat de oprindelige procenter i parantes:

- Sejr: 14,7% (16,4%)

- Uafgjort: 28,2% (29,6%)

- Nederlag: 57,1% (54,0%)

 

Atlså synes det ikke at være sværere at spille mod et hold i undertal der har et resultat at forsvare, da disse har tabt den resterende del af kampen i 54% af tilfældene.

Derudover kan det ses, at tendensen er at et hold i undertal der allerede er bagud oftere får et resultat med hjem i den resterende del af kampen fordi holdet i overtal tager den mere med ro efter udvisningen.

 

Det er en fordel at slutte på hjemmebane

Næste emne er et, der ofte bliver nævnt i mit eget netvæk såvel som i medierne. Denne går på, at det i knockout-faser er en fordel at slutte på hjemmebane.

 

Kriterier:

For at komme nærmere et svar på denne påstand har jeg sat mig for at gennemgå de seneste 5 sæsoners play offs i Champions League og Europa League og kigget på hvorvidt hjemme- eller udeholdet i den første kamp er gået videre til sidst.

 

Statistisk data:

Disse kriterier har ført til en stikprøvestørrelse på 220 match-ups, der er endt ud i at hjemmeholdet i den sidste kamp er gået videre 54% af gangene. Umiddelbart ser det derfor ud som om, der er noget om snakken. Men da jeg så sorterede alle de kampe fra, hvor der var tale om seedninger – altså hvor det bedst seedede hold er startet på udebane – så blev stikprøvestørrelsen derimod på 100 kampe.

Ud af disse 100 kampe - hvor det altså er helt tilfældigt hvem der starter ude og hjemme - er det hold der har hjemmebanen sidst gået videre i 45% af tilfældene.

Derfor tegner denne relativt lille stikprøvestørrelse altså på at det ikke nødvendigvis er bedst at slutte hjemme – faktisk siger stikprøven at det marginalt er lige omvendt.

Derfor vil jeg bedømme denne påstand som PLAUSIBLE grundet stikprøvens lille størrelse, men det tyder ikke umiddelbart på at myten taler sandt.

 

Det er svært at lave overskud på de store favoritter

Der florerer også påstande indenfor bettingverdenen, og en af dem jeg ofte har hørt er, at det ikke kan lade sig gøre (eller er meget svært) at lave overskud på de store favoritter, da de bevidst bliver sat lavt af bookmakerne.

 

Kriterier:

For at kunne komme frem til en form for resultat har jeg valgt at skæve her til siden. Jeg har derfor gransket eksperternes statistikker for at finde frem til hvorvidt de har været i stand til at skabe overskud på favoritterne. Derfor skulle det defineres hvad en favorit var, og her måtte jeg tage udgangspunkt i oddsstørrelsen. Men et lavt odds betyder ikke nødvendigvis et spil på favoritten (ved f.eks. handicapspil, over/under osv.), så derfor har jeg indsat kriteriet at der skal være tale om et ”single” spil, som i min optik må være 1X2 eller 12 spil.

 

Statistisk data:

Dette gav godt og vel 8000 spil, der fordelte sig således opdelt i oddsintervaller – arrangeret på følgende måde: Oddsintervallet – procent af samlet stikprøve - tilbagebetalingsprocent

 • 1,00-1,25 – 1% - 102%
 • 1,26-1,50 – 11% - 109%
 • 1,51-1,75 – 22% - 106%
 • 1,76-2,00 – 19% - 106%
 • 2,01og op – 47% - 106%

 

De største favoritter må siges at findes i det laveste interval, hvor det også ses at eksperterne har haft sværrest ved at skabe overskud, men omvendt har stikprøvestørrelsen også kun været på 81 spil her, hvorfor varians må siges at have en forholdsvis stor indflydelse.

Derudover bemærker jeg at eksperterne har skabt den største tbp på det næste interval, som stadig må siges at indeholde rimelig store favoritter. Og slår man de 2 øverste intervaller sammen, så bliver stikprøvestørrelsen 933 spil med en tbp på 108%.

Derfor synes jeg at konklusionen på denne påstand må siges at være lidt tvetydig, da det godt kunne se ud som om det er sværrest at skabe overskud på de allerstørste favoritter, men øger man intervallerne, så er det pludselig ved de største favoritter at tbp’en er højest.

Derfor må denne påstand være PLAUSIBLE.

 

Som et tillægsafsnit til ovenstående myte, er der også de personer der naturligt nok mener, at det er lettest at finde værdi og dermed på sigt skabe overskud på høje odds.

Derfor kiggede jeg efter samme fremgangsmåde på de højere odds på skalaen for Betxperts eksperter. Jeg valgte derfor at splitte intervallet ”2,01 og op” op i følgende intervaller med dertilhørende resultater:

 • 2,01-3,00 – 29% - 106%
 • 3,01-4,00 – 14% - 108%
 • 4,01 og op – 4% - 97%

 

Umiddelbart ser det ud som om det ikke er nemt at skabe overskud på høje odds, men da der er større varians på høje odds og der kun er lavet 351 spil på odds over 4, så vil varians kunne rykke lidt på tilbagebetalingsprocenten. Dertil kan der naturligvis komme en diskussion om hvor højt et odds skal være, før det skal defineres som et højodds.

Men ud fra stikprøvens data er der ikke noget der tyder på at det er lettere at lave overskud på højodds, og derfor må den myte være BUSTED.

 

Favoritodds falder som regel mod kampstart

Næste punkt på dagsordenen er en myte som mange eksperter ser som en selvfølgelig (i hvert fald til et vis punkt) – nemlig at odds på favoritten falder op mod kampstart.

 

Kriterier:

Til at få mig noget baggrundsdata til denne påstand har jeg via oddsoddsodds.com været inde at se på ca. 10 kampe hver fra 12 af Europas ligaer. På disse kampe har jeg fulgt den samlede oddsudvikling hos 8-10 bookmakere fra åbningsodds og frem til kampstart – med et par intervaller undervejs.

 

Statistisk data:

Dette har ført til en stikprøvestørrelse på 123 kampe, og der er ikke så meget tvivl om resultatet. I 78% af tilfældene var oddset på kamptidspunktet faldet på favoritten i forhold til åbningsoddset. Så selv på trods af en relativt lille stikprøve, synes der at vise sig et tydeligt billede af tendensen, og denne påstand må umiddelbart siges at være CONFIRMED.

 

Ny træner giver et boost

En anden myte jeg ofte hører rundt omkring er at en ny træner har det med at give et kortvarigt boost til holdet.

 

Kriterier:

Træneren skulle have været i spidsen i min. 10 kampe i sæsonen, og der skulle være min. 5 kampe tilbage i sæsonen. Derefter kiggede jeg på trænerskifter i Superligaen og de 5 bedste rækker i England for de seneste 3 sæsoner.

 

Statistisk data:

Ovenstående kriterier gav en stikprøvestørrelse på 96 trænerskifter. Ud fra disse 96 trænerskifter kiggede jeg på hvordan de seneste 5 og 10 kampe var forløbet samt hvordan den næste kamp og de efterfølgende 2 og 4 kampe endte.

Stikprøven viste følgende procentvise resultater inden trænerskiftet:

 • 10 kampe: 26% sejre – 26% uafgjorte – 48% nederlag
 • 5 kampe: 22% sejre – 24% uafgjorte – 54% nederlag

 

Ikke så meget overraskende her, da der jo ofte er en del nederlag forbundet med et trænerskifte midt på sæsonen, men det er brugbart i forhold til de næste resultater – nemlig resultaterne efter trænerskiftet:

 • Næste kamp: 28% sejre – 28% uafgjorte – 44% nederlag
 • Næste 3 kampe: 34% sejre – 25% uafgjorte – 41% nederlag
 • Næste 5 kampe: 34% sejre – 28% uafgjorte – 38% nederlag

 

Lægger vi ud med øverste linie, så viser den at holdene i gennemsnit får flere point kampen efter et trænerskifte i forhold til deres tidligere kampe – det er dog kun en marginal stigning og derfor kan denne ikke tillægges for stor værdi.

Derimod er de 2 næste linier spændende, da de viser endnu flere point jo flere kampe træneren får med holdet. Altså er der noget der tyder på at det boost der kommer til holdet først for alvor indtræder efter et par kampe og at den første kamp med en ny træner ikke nødvendigvis gavner holdet specielt meget.

På baggrund heraf vælger jeg at konkludere denne påstand med PLAUSIBLE med en tangering til at være confirmed.

 

Stort nederlag giver boost

Næste myte er lidt i forlængelse af den foregående, men her er der ikke tale om et trænerskifte, men derimod at en lussing skal give holdet et boost til at gøre det bedre i næste kamp.

 

Kriterier:

Jeg har igen taget udgangspunkt i 12 af Europas ligaer og kigget på hvordan det er gået et hold efter de i den foregående kamp tabte med min. 4 mål.

 

Statistisk data:

Dette har ført til en stikprøvestørrelse på 246 kampe, samt et for mig ret overraskende resultat. Det viste sig nemlig at holdene vandt den næste kamp i 33% af tilfældene, mens de spillede uafgjort i 28% og tabte i 39% af tilfældene. Antallet af sejre anser jeg for værende ret højt, da der typisk er tale om hold i den dårligere ende af tabellen, som løber ind i nederlag på 4+ mål, og derfor under normale omstændigheder ikke vinder 33% af deres kampe.

Derfor tør jeg godt sige at denne påstand er CONFIRMED.

 

Til denne myte blev der efterfølgende forespurgt hvorledes tbp ville være hvis man konsekvent spillede på det hold der forinden havde tabt stort. Hertil tog jeg udgangspunkt i det højest opnåelig slutodds blandt en fast portefølje bestående af 15-17 bookmakere og det endte med en tbp på 103% eller et overskud på 7,95 units.

Dog kan det tilføjes at Premier League alene gav en tbp på 187,41% eller et overskud på 25,35 units, hvorfor resten af stikprøven viser et ret stort underskud.

 

Engelske hold er overvurderede i Europa League

Sidste myte jeg har kigget på i denne omgang, faldt jeg over for relativt kort tid siden, da en ekspert her på siden påstod at engelske hold i Europa League generelt er overvurderede af bookmakerne og de almene spillere.

 

Kriterier:

Derfor satte jeg mig for at undersøge resultaterne af de engelske holds kampe i Europa League de seneste 3 sæsoner og holdt op imod oddsene inden kampstart.

 

Statistisk data:

Dette førte til en stikprøvestørrelse på 113 kampe. Af disse kampe lavede jeg et regnskab efter Betxperts flatbetting princip og smed 1 unit på de engelske hold i alle kampene. Dette førte til et under skud på 1,54 units eller en tbp på 98,6%.

Men for at komme varians en smule til livs valgte jeg ligeledes at finde det asian-handicap tættest på odds 2 og kørte samme regnskab herpå. Dette gav til gengæld et overskud på 1,55 units eller en tbp på 101,4%.

Altså kunne noget tyde på at bookmakerne rammer oddsene på de engelske hold nogenlunde, men de sætter måske endda oddsene en anelse for højt når man tager deres egen tilbagebetalingsprocent i betragtning også.

Efterfølgende valgte jeg så at lave samme gennemgang af Champions League over de seneste 3 sæsoner, for at få et sammenligningsgrundlag. Her endte det ud med 112 kampe, der i modsætning til Europa League gav et overskud på 11,16 units eller 110% på 1X2 spillene på alle de engelske hold efter flatbetting-princippet.

Så umiddelbart en stor forskel, der taler for myten. Men også her valgte jeg at tage et kig på regnskabet ved asian handicap-spillene af hensyn til mulig varians, og pudsigt nok, endte tbp i dette tilfælde på præcis det samme som ved Europa League – nemlig 101,4% eller 1,57 units i overskud. Dermed kunne noget tyde på at bookmakerne i hvert fald ikke har tendens til hverken at over- eller undervurdere de engelske hold mere end de gør i Champions League.

Der er dog en sidste hage ved statistikkerne, der jo viser oddsene som de sluttede og derfor har bookmakerne jo undervejs også justeret oddsene på baggrunden af de mere tunge bettere på markedet.

Men da der ikke er noget i ovennævnte der tyder på at bookmakerne og hyggespillerne overvurderer de engelske hold, vælger jeg at konkludere at myten er BUSTED.

Det skal slutteligt siges at denne myte kan være mere nuanceret end som så, men udfra den rene statistik som bloggen bygger på, vurderes konklusionen at være dækkende.

 

Til denne myte blev det forespurgt om jeg kunne kigge på oddsudviklingen på de engelske hold i forhold til deres Europa League kampe, fordi tesen gik på at bookmakerne undervurderer de engelske hold via deres odds, mens de store spillere så efterfølgende får spillet odds på de engelske hold op på et mere passende niveau.

Her valgte jeg så at tage gennemsnitsoddset ved åbning samt slutoddset hos en fast portefølje på 15-17 bookmakere.

Dette førte til at oddset på de engelske hold steg mod kampstart i 57 tilfælde (51%), mens oddset faldt mod kampstart i 50 tilfælde (44%) og i de resterende 6 tilfælde (5%) var oddset uændret.

Tallene viser ikke umiddelbart en tydelig tendens til at bookmakerne overvurderer de engelske hold, da de "kun" i 51% af tilfældene stiger mod kampstart. Det kan dog heller ikke afvises at det er tilfældet på baggrund af de statistiske data, da der trods alt er flere oddsstigning end fald.

Kigger man lidt dybere i tallene viser det sig umiddelbart at tendensen til oddsstigninger på de engelske er størst i deres respektive udekampe, hvor oddset var stigende i 59% af tilfældene.


Brugerprofil

Tunitis Tunitis er offline

30 år
Fra Skævinge
Bruger siden 16. juni 2006


Formen:

Brugertip-statistik

  30d 90d 2018 Total
Tilbagebet. 0% 0% 0% 101%
Balance 0.00 0.00 0.00 +0.99
Hitrate 0/0 0/0 0/0 59/118
Hovedside/aktuelle tips
Statistik
Tidligere tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens forumbruger. Klik for at læse mere Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere Denne bruger har været kåret som månedens brugertipper. Klik for at læse mere

Detaljeret statistik

Tennis
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
0.00
0/0
0/0
0/0
0/0
 

Amerikansk Fodbold

USA - NFL
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-6.00
0/0
0/0
0/0
0/6
Total
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-6.00
0/0
0/0
0/0
0/6
 

Fodbold

Champions League
0%
0%
0%
116%
0.00
0.00
0.00
1.29
0/0
0/0
0/0
4/8
Danmark - Pokalturneringen
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Danmark - Superligaen
0%
0%
0%
137%
0.00
0.00
0.00
1.48
0/0
0/0
0/0
3/4
England - Championship
0%
0%
0%
65%
0.00
0.00
0.00
-1.05
0/0
0/0
0/0
1/3
England - League 1
0%
0%
0%
150%
0.00
0.00
0.00
2.51
0/0
0/0
0/0
4/5
England - League 2
0%
0%
0%
218%
0.00
0.00
0.00
7.07
0/0
0/0
0/0
6/6
England - Premier League
0%
0%
0%
120%
0.00
0.00
0.00
0.99
0/0
0/0
0/0
3/5
England Capital One Cup
0%
0%
0%
184%
0.00
0.00
0.00
5.87
0/0
0/0
0/0
6/7
England Johnstones Paint Trophy
0%
0%
0%
119%
0.00
0.00
0.00
1.11
0/0
0/0
0/0
4/6
England League 1
0%
0%
0%
59%
0.00
0.00
0.00
-10.14
0/0
0/0
0/0
8/25
England League 2
0%
0%
0%
95%
0.00
0.00
0.00
-1.65
0/0
0/0
0/0
15/33
Europa League
0%
0%
0%
86%
0.00
0.00
0.00
-0.69
0/0
0/0
0/0
2/5
Spanien - Primera (Liga BBVA)
0%
0%
0%
200%
0.00
0.00
0.00
1.00
0/0
0/0
0/0
1/1
Tyskland - 1. Bundesliga
0%
0%
0%
150%
0.00
0.00
0.00
0.50
0/0
0/0
0/0
1/1
Venskabskampe
0%
0%
0%
170%
0.00
0.00
0.00
0.70
0/0
0/0
0/0
1/1
VM
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt