Blog » Mythbusters Brugerspecial - part 1

Mythbusters Brugerspecial - part 1
Af Tunitis, Tir. 18. dec. 2012, 14:46
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (19) Til kommentarer

Så er det efter lidt ventetid blevet tid til endnu en blog omkring myter indenfor fodbold/betting. Denne gang er der taget udgangspunkt i nogle af de forslag der er kommet i kølvandet på sidste blog. Jeg har dog efter lang tids arbejde med research valgt at dele min oprindelige blog op i to dele, da der vil gå meget lang tid inden jeg har de resterende myter færdige, og jeg mener derfor det vil være fint at få mine foreløbige resultater skudt afsted.

 

Så i denne blog kommer vi til at se nærmere på 3 myter:

 • Det koster i ligaen at spille kampe i Europa
 • Det kan være svært at få armene ned efter en ”stor” sejr
 • En venstrebenet spiller sparker næsten altid i egen højreside
  • Man skal ikke sparke straffe begået mod en selv

 

Alle myterne udspringer af denne tråd: http://www.betxpert.com/blogs/mythbusters-fod... , hvor specielt #10 og #15 har forespurgt dem. Denne sidste myte med straffespark har jeg dog selv taget lidt videre og spurgt om man må sparke straffespark begået mod en selv.

 

Det koster i ligaen at spille kampe i Europa

Til denne myte blev følgende forespurgt:

Det koster points i den hjemlige liga at spille europæisk fodbold' Altså, har hold, der er med i Champions League/Europa League større sandsynlighed for at miste point i den følgende kamp i den hjemlige turnering, især hvis det er en udekamp?”

 

Til belysning af denne myte blev der opstillet nogle kriterier. Først og fremmest valgte jeg 7 ligaer ud (Premier League, Bundesligaen, Serie A, La Liga, Superligaen, Ligue 1 og Æresdivisionen), og fandt i sæsonerne 09/10, 10/11 og 11/12 de hold, der i løbet af sæsonerne spillede kampe i Champions League eller Europa League.

For hver af deres af deres kampe i disse turneringer kiggede jeg så på hvor mange point de fik i den foregående og efterfølgende kamp, hvis denne var en ligakamp og der ikke var vinterpause imellem. Derudover er der kigget på om kampen i Europa har været en hjemme- eller udekamp.

Antallet af point for hvert hold blev regnet ud til et gennemsnit pr. kamp og sammenholdt med det gennemsnit de havde fået pr. kamp i de resterende kampe i ligaen.

Dette førte i alt til 1.166 kampe efter en europæisk kamp og med 2.038 point i disse kampe giver det 1,75 point i gennemsnit pr. kamp.

Holdenes øvrige kampe i ligaerne var 3.597 kampe, og med 6.068 point i disse kampe giver det 1,69 point i gennemsnit pr. kamp.

Derefter delte jeg disse kampe op i om der var tale om en ude- eller hjemmekamp i Europa. Når der havde været tale om en udekamp i Europa, så fik holdet i gennemsnit 1,74 point pr. kamp i kampen umiddelbart efter og 1,70 point pr. kamp i de øvrige. Ved en hjemmekamp gav det henholdsvis 1,76 og 1,69 point pr. kamp. Altså går det holdene marginalt bedre i den hjemlige liga efter en hjemmekamp i Europa i forhold til en udekamp i Europa.

 

Da jeg kiggede på kampene før kampe i Europa gav det 1.121 kampe og med 2.042 point i disse kampe giver det 1,82 point pr. kamp i gennemsnit.

Holdenes øvrige kampe i ligaerne var 3.642 kampe med en gennemsnit på 1,67 point pr. kamp, hvilket er en større margin end ved kampene efter en europæisk kamp.

Ved en opdeling i ude- og hjemmekamp i Europa giver det 1,83 point pr. kamp før en udekamp, mens gennemsnittet i holdenes øvrige kampe er 1,68. Før hjemmekampene er tallene 1,81 og 1,69 point pr. kamp. Her er der altså tale om bedre resultater umiddelbart før en udekamp i Europa end en hjemmekamp.

 

 

Altså kan det samlet set konkluderes at der ikke er hold i myten, da holdene rent faktisk har fået flere point pr. kamp, når de umiddelbart forinden (eller efter) har spillet en europæisk kamp, end de har fået i deres resterende kampe.

 

Deler vi tallene ud på hver enkelt liga, ser det således ud (antal kampe efter kamp i europa – point pr. kamp i disse – point pr. kamp i resten):

 • Premier League: 201 – 1,74 – 1,80
 • Bundesligaen: 189 – 1,69 – 1,61
 • Serie A: 169 – 1,75 – 1,59
 • La Liga: 221 – 1,79 – 1,77
 • Superligaen: 89 – 1,72 – 1,57
 • Ligue 1: 147 – 1,64 – 1,61
 • Æresdivisionen: 154 – 1,90 – 1,81

 

Og før de europæiske kampe er tallene:

 • Premier League: 195 – 1,90 – 1,77
 • Bundesligaen: 182 – 1,64 – 1,64
 • Serie A: 159 – 1,84 – 1,57
 • La Liga: 211 – 1,81 – 1,76
 • Superligaen: 82 – 1,76 – 1,56
 • Ligue 1: 141 – 1,79 – 1,57
 • Æresdivisionen: 151 – 2,01 – 1,77

 

Altså er der kun 1 tilfælde hvor holdet har fået færre point enten før eller efter en udekamp end i de øvrige kampe, og det er Premier League holdene, der efter en kamp i Europa kan have tendens til dårlige resultater.

 

Dermed synes jeg denne myte må kunne siges at være BUSTED.

 

Det kan være svært at få armene ned efter en ”stor” sejr

Denne myte er der allerede taget hul på i werder77’s blog:

http://www.betxpert.com/blogs/mythbusters-ii-...

Jeg har dog valgt et lidt andet udgangspunkt og har derfor også valgt at tage denne myte op i min blog.

Denne oprindelige ordlyd til denne myte lød således: 'Det kan være svært at få armene ned igen efter at have leveret en god underdog-præstation' Altså, kan der være værdi-odds at finde i at gå imod et hold, der netop har leveret en overraskende sejr?”

 

Jeg har derfor valgt at opstille følgende kriterier: Jeg har taget udgangspunkt i samme 7 ligaer som ovenstående med tilgang af Championship (England), Serie B, Segunda Division og Betsafe Ligaen, og denne gang er også sæsonen 08/09 med i stikprøven.

Herefter har jeg fundet alle de hold der har leveret et resultat, der har givet min. odds 6. Dette har jeg valgt fordi en sejr eller en uafgjort til et hold, der giver min. odds 6 alt andet lige må anses for at være et overraskende resultat. Mht. oddset har jeg fulgt slutoddset hos Oddsportal.com, hvor jeg har en portefølje på 10 bookmakere (en blanding af licens og ikke-licens bookmakere).

I alle tilfælde hvor ovenstående er sket, har jeg taget holdets efterfølgende kamp og set hvad resultatet er blevet. Jeg har samtidig udregnet hvad over/underskuddet ville have været hvis man havde spillet 1 unit på holdet hver eneste gang ved det højeste åbningsodds (ud fra samme portefølje) og slutodds på 1X2 og det samme på den asianvariant tættest på odds 2.

 

Dette udmøntede sig i en stikprøvestørrelse på 575 kampe. Ud af disse 575 kampe, vandt holdet i 194 tilfælde, hvilket umiddelbart er et stykke under det halve. Men da holdet alt andet lige har været underdog i langt de fleste tilfælde, så er det selvfølgelig interessant at se på resultaterne ved at spille på 1X2 og asian handicap.

 

Ved 1X2-spillene gav det et overskud på 17,87 units (103,1% i tbp) at spille på åbningsoddset og et overskud på 3,69 units (100,6% i tbp) at spille på slutoddset på det hold der netop har leveret et overraskende resultat.

Ved asian handicap spillene gav det et overskud på 0,19 units (100,0% i tbp) at spille på åbningsoddset og et underskud på 2,59 units (99,5% i tbp) at spille på slutoddset på det hold der netop har leveret et overraskende resultat.

 

Derfor synes jeg det er svært at komme med en entydig konklusion, da asian handicap varianten skulle være et udtryk for at minimere varians-aspektet, men med en stikprøvestørrelse på 575 kampe burde variansen ikke være så stor.

 

Jeg vil dog ligesom werder77 konkludere at det er svært at få direkte bevis for, at det skulle være svært at få armene ned efter et overraskende resultat og kigger man isoleret set på 1X2-spillene, kan det endda se ud som om det giver et boost i den næste kamp (eller i hvert fald at bookmakerne ikke får korigeret for det foregående overraskende resultat i deres åbningsodds).

Så da der ikke er noget der direkte taler for mytens sandhed, erklærer jeg den for BUSTED.

 

En venstrebenet spiller sparker næsten altid i egen højreside

Denne myte udspringer af SW19’s indlæg der citerer Johan Cruyff: ”Venstrebenede altid sparker til højre for målmanden” – og dette skal ses som straffesparksskyttens egen højreside.

 

Da jeg satte mig for at undersøge denne myte tog jeg udgangspunkt i sæsonen 11/12 for ligaerne: Premier League, La Liga, Bundesligaen, Serie A, Ligue 1 og den skotske Premier League. Her fandt jeg allle straffespark frem og så på hvilket ben, der blev sparket med og i hvilken side der blev sparket (i midten af målet er også en mulighed) – der blev taget udgangspunkt i ESPN’s commentary report og enkelte straffespark tog jeg ud til kontrol via videoklip.

 

Ovenstående kriterier gav 556 straffespark, hvor 415 blev sparket med højreben og 141 med venstreben. Sparkene fordelte sig således:

 

Højreben:

 • Højre side: 131 (37,3%)
 • Midten: 79 (19,0%)
 • Venstre side: 181 (43,6%)

 

Venstreben:

 • Højre side: 77 (54,6%)
 • Midten: 17 (12,1%)
 • Venstre side: 47 (33,3%)

 

Altså gælder det for både højrebenede og venstrebenede spillere, at de oftest sparker i samme side som støttebenet, dog er det mest udbredt for de venstrebenede spillere.

Men om 54,6% skal karakteriseres som ”altid” eller ”næsten altid” synes jeg ikke helt, og derfor må myten som udgangspunkt være BUSTED.

 

Man kan så diskutere om det er klogt eller uklogt at disse spillere (hvis det er bevidst) at sparke så ofte i egen støttebens-side. Derfor kiggede jeg på scoringsprocenterne for ovenstående specifikationer:

 

Højreben:

 • Højre side: 84,5%
 • Midten: 74,7%
 • Venstre side: 79,0%

 

Venstreben:

 • Højre side: 83,1%
 • Midten: 94,1%
 • Venstre side: 91,5%

 

Det første jeg bemærker at de venstrebenede spillere har en højere scoringsprocent end de højrebenede (87,2% mod 80,2%) og dernæst at det for begges vedkommende er bedst at sparke i samme side som det sparkende ben.

 

Man skal ikke sparke straffe begået mod en selv

Da jeg alligevel var i gang med at undersøge straffespark valgte jeg at tage endnu en myte med ind, som dog ikke kommer fra nogen af brugerne. Den går på den nærmest klichéagtige sætning om at man ikke må sparke et straffespark, der er begået mod en selv.

Derfor tog jeg de samme 556 straffespark og kiggede på hvem de var blevet begået imod. Dette første til 100 straffespark begået mod og sparket af samme spiller.

Herefter fandt jeg scoringsgennemsnittet for disse straffespark, der gav 82% for mål og 18% brændte. Disse holdt jeg op imod scoringsgennemsnittet for de øvrige spark, der sjovt nok også gav præcis 82% og 18%.

Og derfor synes jeg vi kan konkludere at denne myte også må være BUSTED, da der ikke umiddelbart er en forskel på om straffesparket er begået mod samme spiller eller en anden.

Den sidste lille krølle angående straffespark var at jeg tog alle de kampe hvor et hold fik min. 2 straffespark sparket af samme spiller (hvor der blev scoret på det første) for at se om det kan betale sig at vælge samme side igen eller tage en ny side (midten er betegnet som en side).

Dette gav 28 tilfælde, hvor der blev sparket i samme side 14 gange og en ny side 14 gange. Ved at sparke i samme side blev der scoret 13 gange og ved at vælge en ny side blev der scoret 11 gange.

Stikprøvestørrelsen er ikke stor nok til at konkludere noget nævneværdigt, men en lille ting jeg synes var lidt sjov at tage med angående det psykiske ved at skulle sparke igen i samme kamp.

 


Brugerprofil

Tunitis Tunitis er offline

30 år
Fra Skævinge
Bruger siden 16. juni 2006


Formen:

Brugertip-statistik

  30d 90d 2018 Total
Tilbagebet. 0% 0% 0% 101%
Balance 0.00 0.00 0.00 +0.99
Hitrate 0/0 0/0 0/0 59/118
Hovedside/aktuelle tips
Statistik
Tidligere tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens forumbruger. Klik for at læse mere Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere Denne bruger har været kåret som månedens brugertipper. Klik for at læse mere

Detaljeret statistik

Tennis
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
0.00
0/0
0/0
0/0
0/0
 

Amerikansk Fodbold

USA - NFL
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-6.00
0/0
0/0
0/0
0/6
Total
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-6.00
0/0
0/0
0/0
0/6
 

Fodbold

Champions League
0%
0%
0%
116%
0.00
0.00
0.00
1.29
0/0
0/0
0/0
4/8
Danmark - Pokalturneringen
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Danmark - Superligaen
0%
0%
0%
137%
0.00
0.00
0.00
1.48
0/0
0/0
0/0
3/4
England - Championship
0%
0%
0%
65%
0.00
0.00
0.00
-1.05
0/0
0/0
0/0
1/3
England - League 1
0%
0%
0%
150%
0.00
0.00
0.00
2.51
0/0
0/0
0/0
4/5
England - League 2
0%
0%
0%
218%
0.00
0.00
0.00
7.07
0/0
0/0
0/0
6/6
England - Premier League
0%
0%
0%
120%
0.00
0.00
0.00
0.99
0/0
0/0
0/0
3/5
England Capital One Cup
0%
0%
0%
184%
0.00
0.00
0.00
5.87
0/0
0/0
0/0
6/7
England Johnstones Paint Trophy
0%
0%
0%
119%
0.00
0.00
0.00
1.11
0/0
0/0
0/0
4/6
England League 1
0%
0%
0%
59%
0.00
0.00
0.00
-10.14
0/0
0/0
0/0
8/25
England League 2
0%
0%
0%
95%
0.00
0.00
0.00
-1.65
0/0
0/0
0/0
15/33
Europa League
0%
0%
0%
86%
0.00
0.00
0.00
-0.69
0/0
0/0
0/0
2/5
Spanien - Primera (Liga BBVA)
0%
0%
0%
200%
0.00
0.00
0.00
1.00
0/0
0/0
0/0
1/1
Tyskland - 1. Bundesliga
0%
0%
0%
150%
0.00
0.00
0.00
0.50
0/0
0/0
0/0
1/1
Venskabskampe
0%
0%
0%
170%
0.00
0.00
0.00
0.70
0/0
0/0
0/0
1/1
VM
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt