Blog » Mestre i idioti

Mestre i idioti
Af Frank, Brasilien, Ons. 7. mar. 2012, 02:38
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (41) Til kommentarer

Hooliganisme og terrorisme af værste skuffe

Skandalekampen på Energi Nord Arena er allerede blevet diskuteret flittigt, men der vil med garanti komme adskillige flere "eksperter" på banen med gode råd om, hvordan vi får stoppet disse fodboldbøller.

DBU vil helt sikkert komme med bødestraffe til både FCK og AaB, mens sportsjournalister og politikerne vil komme på banen med populistiske udmeldinger med nye skrappe tiltag for at stramme op på dette område, så det igen bliver trygt at gå til fodbold.

 

Reaktionerne efter kampen har indtil videre været ret forudsigelige. Det er stort set samme cirkus hver gang. AaB´s  sportsdirektør Lynge Jakobsen var hurtigt ude med den nu så berømte "mestre i idioti" bemærkning, og det er da også ganske forståeligt, at Lynge Jakobsen er træt af, at FCK fans (+ en enkelt AaB fan) skal afbryde kampen.

 

Lynge gentog også den gamle påstand om, at bøllerne ikke er fodboldfans, men udelukkende kommer for at lave ballade. Den sang var Flemming Østergaard også hurtigt til at synge med på, da Don Ø ligefrem mente, at det er den samme hårde kerne af 20-30 bøller, der dukker op til "forskellige kampe i forskellige klubtrøjer bare for at få mest mulighed for at lave ballade".

 

Det er sindssygt urealistisk at dette skulle være tilfældet, men det er altid rart, at kunne skubbe problemerne lidt på afstand af klubben ved at påstå, at det ikke er fansene, der begår ulovlighederne.

 

Derefter sker der som regel det, at de indblandede parter kommer på banen og tager afstand fra begivenhederne. Og det skete også i Aalborg ganske kort efter slutfløjt. Det er ganske forudsigeligt, men det er åbenbart vigtigt for FCKs fanklub, den administrerende FCK direktør Anders Hørsholt og DBU-formand Allan Hansen at få påpeget, at de ikke støtter fodboldbøllerne.

 

Men nu er vi først for alvor kommet til den underholdende del af hele cirkusset. Nu går medie-karrosellen igang, og vi skal have fundet én, der kan komme med den dummeste udtalelse om bøllerne.

 

Dommer Michael Johansen indledte i den lette ende med at påstå, at spillernes sikkerhed var i fare i løbet af kampen. Vicepolitiinspektør John Henriksen fra Nordjyllands Politi var derefter ude at sige, at uroligheder var noget af det værste, vi har set. Men førstepræmien går alligevel til FCK`s Anders Hørsholt:

 

"For det vi så i går, er gale menneskers værk. Det er lallende idioti, men ikke bare idioti. Det er hooliganisme og terrorisme af værste skuffe."

 

Terrorisme af værste skuffe! Er du gal en klaphat.

 

Hvad skete der i Aalborg?

Efter disse bombastiske udtalelser om terrorisme må man jo forvente, at der mindst må have været masseslagsmål med fuldt hus på Aalborg Sygehus og utallige smadrede biler, butiksruder og voldelige overfald af uskyldige nordjyske fodboldsfans i Aalborgs gader. Det er ikke fordi, der skal lig på bordet før vi kan diskutere fodboldbøller, men bare et enkelt blåt øje havde pyntet i debatten.

 

Men så højt gik bølgerne slet ikke. Meldingerne går på, at FCK fansene smed en hulens masse kanonslag på deres march mod stadion, hvor politiet foretog 23 præventive anholdelser af AaB fans, der forsøgte at komme i slagsmål med FCK fansene.

Og så blev der smadret et lokum på Aalborg Stadion, men det var så også dét! Fulde folk, kanonslag og slagsange kan være virkeligt skræmmende, men der er et pænt stykke op til hooligans og terrorisme.

 

Der er ikke meldinger om anholdte FCK fans, og ingen er kommet til alvorligt til skade. Der var ikke betjente, der trak stavene og uhæmmet smækkede løs på bøllerne eller hundepatruljer, der gik amok. AaB og FCK fansene kunne vågne op dagen efter med massive tømmermænd med uden bidemærker i bagdelen.

 

Romerlys bliver automatisk tolket som ballade og uroligheder. For nogle år siden var romerlys forbundet med stemning og atmosfære, når de danske klubhold oplevede en tyrkisk eller italiensk heksekedel med lidt gang i lægterne. Men begejstringen for pyroteknik har nu ændret sig til, at et tændt romerlys er hooliganisme (og åbenbart også terrorisme).

 

Slutnummeret i dette absurde cirkus mangler stadig; vi har fået bøllerne stemplet som idioter, der ikke er fans, men kun kommer for at lave ballade, og vi har fået taget afstand til urolighederne og endelig også fundet den dummeste udtalelse.

Så mangler vi klovne-indtoget i manegen. Det kan være når pressens eksperter, fanklubforeningen, DBU, politikere og politi kommer med mere eller mindre gennemtænkte løsningsforslag, og igen må man meget gerne forsøge at overgå hinanden i tiltag for at virke handlekraftig.

Det kan være fællesregister, zoneforbud, videoovervågning, langvarige karantæner, præventive masse-anholdelser, afvikling af kampe om formiddagen, Away-kort system eller tvungen bus-transport. Men er yderligere skrappe tiltag vejen frem?

 

Hvorfor opstod der ballade i Aalborg, og hvem har ansvaret for at det har udviklet sig i den retning?

Nul-tolerance strategi blev søsat i 2007, og det har givet politiet flere beføjelser i deres kamp mod fodboldbøller; med præventive anholdelser som det mest groteske tiltag.

Det har blot ført til, at politiet har fået flere midler til at behandle samtlige forboldfans elendigt, og de har et enormt stort ansvar for urolighederne.

 

Der er utallige tilfælde af magtmisbrug og unødvendig brug af vold, og der har været en regulær hetz mod fodboldfans fra overivrige betjente, der har skabt et yderst anstrengt forhold mellem de to grupper.

 

En smadret flaske smidt i retning af en gruppe betjente udenfor et værtshus kunne betyde, at politiet valgte at rydde hele værtshuset for fans, der så måtte sidde i "futtog" i timevis. I nultolerancens hellige navn med massive antal præventive anholdelser og klager over politiets behandling til følge. Den meget kontante håndtering og fremgangsmåde har meget ofte betydet, at almindelige fodboldtilskuere bliver provokeret til at komme i konflikt med politiet. Og det har faktisk virket præcis som dette også var formålet for politiet!

 

Stripshow på rasteplads

Den 20. april 2009 skulle FCK en tur til det jyske for at møde AGF, og der skulle 175 FCK fans med bus til Aarhus. De blev undervejs stoppet på en rasteplads af Østjyllands Politi. Her blev de beordret til at tage tøjet af, hvorefter politiet undersøgte dem yderst grundigt for stoffer under kuglerne. Efter en lang bustur med masser af drikkevarer undervejs kan der være behov for at træde af på naturens veje, men fansene måtte ikke forlade rækken og blev tvunget til at omdanne deres ufrivillige ophold på rastepladsen til et aromaudfordret sumpområde.

 

Kan man forestille sig en lignende politi-aktion overfor en Rooliganbus på vej gennem det østjyske landskab for at komme til landskamp i Parken eller en busfuld pensionister på vej til billige Werthers Echte hos Otto Duborg? Hvorfor vælger Østjyllands Politi til at planlægge og indkalde mandskab til at tvinge FCK fans til at strippe på en rasteplads? Og hvordan mon stemningen i bussen var efterfølgende og hvordan mon disse FCK fans opførte sig næste gang de stod overfor de kampklædte betjente?

Fodboldfans er regnet som lovløse, og sympatien og pressens udlægning vil altid stemple fansene som idioter, hooligans og fodboldbøller, mens der meget sjældent bliver stillet spørgsmåltegn ved politiets rolle i begivenhederne.

 

Fangetransport til Brøndby Stadion

Men det var 2009, og urolighederne i søndags i Aalborg har næppe meget med den rasteplads episode at gøre. Har vi virkelig ikke andre mere aktuelle tiltag, hvor politiet har haft indflydelse på FCK kampe?

 

Det er stadig sæsonens højdepunkt at møde rivalerne fra Brøndby, men tilbage i november havde Vestegnens Politi held med at gennemtrumfe, at kamptidspunktet blevet rykket frem til 13.30 for at undgå ballade, og samtlige FCK fans skulle ankomme i specielle busser fra Parken. 

Det er helt uacceptable tiltag, der skyder langt over mål i forhold til problemets omfang, og forsøgsordningeren blev sat i værk uden først at gå i dialog med FCK´s fanklub. Det førte til at FCK fansene valgte at boykotte New Firm kampen og de kommende opgør mod Brøndby, hvor dette tiltag fastholdes.

 

Alle taber ved et sådan politi-tiltag, hvilket vi allerede oplevede ved opgøret på Brøndby Stadion, hvor der ankom præcis 24 FCK fans (nogle iført fangedragter) til en stemningsforladt, sørgelig, sørgelig, sørgelig forestilling af en fodboldkamp, som var en langt større skamplet på dansk fodbold end de mange romerlys, der blev affyret på lægterne i Aalborg. Ikke for at nedgøre begivenhederne i AaB kampen, men skal der findes en skandalekamp, så burde vi se på, hvordan Københavns Politi fik dræbt New Firm opgøret på Brøndby Stadion tilbage i november. Og så skal vi se kritisk på konsekvenserne, før der meldes ud, at middagskampene og tvunget bustransport er en succes.

 

Utilfredsheden med politiets rolle i kriminaliseringen af FCK fansene kan have sparket til gnisten, der antændte romerlysene i Aalborg.

 

Løsningen!

Vi var jo allerede på rette vej med færre anholdelser og større fokus på event-betjente, der er uddannede til at indgå i dialog med fansene. Vi havde jo glemt alt om de forskellige ekstreme fraktioner af fangrupperingerne, og vi skal tilbage til det spor, hvor vi respekterer fodboldfansene; selv når de træder ved siden af.

Initiativet med fangetransport er katastrofalt og beslutningerne blev foretaget uden dialog.

 

Der kommer sikkert mange aktører på banen i den kommende tid, der alle mener, at de har løsningen på at stoppe fodboldbøllerne. Jeg har ikke løsningen, men netop dialogen virker til at være afgørende. Udskift kampuniformen med gule veste og undlad at piske en ondsindet stemning op. Politiet skal i det hele taget skrue lidt ned for charmen, og så burde de være mere omhyggelige i deres udvælgelse af betjente, der sendes afsted til fodboldstadions.

Endeligt burde politiet hverken bestemme kamptidspunkt eller stå for transport af fodboldtilskuere.

Seneste blogs fra Frank, Brasilien
22/03-2016 23:35 Inside Studio: Mr. Profit
30/12-2014 19:53 Fodboldåret 2014
24/11-2014 12:21 "Kyllingen" Kenn Hansen
18/06-2014 13:46 VM2014 - set fra sofaen
23/04-2014 01:46 Miranda - det oversete forsvarsgeni
20/01-2014 18:21 Longreads om sport
07/12-2013 15:56 VM 2014 Odds-Forslag
27/11-2013 18:18 Inside Studio: Jens Bøye
11/10-2013 18:26 Er Bayern München et low-scoring hold?
20/09-2013 03:14 What the....

Brugerprofil

Frank, Brasilien Frank, Brasilien har deaktiveret visning af online/offline status

Bruger siden 29. maj 2007


Formen:

Hovedside/aktuelle tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt