Blog » Kunsten at følge en ekspert - streakhunter eller slavespiller?

Kunsten at følge en ekspert - streakhunter eller slavespiller?
Af Pede, Tir. 4. feb. 2014, 13:35
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (21) Til kommentarer

Jeg skrev i december 2013 en blog omkring mit kalenderår som better. Mildest talt var det ikke en guldrandet fornøjelse. Jeg oplevede dog nysgerrighed fra flere brugere (tak!), som spurgte ind til brugen af eksperter og tippere. Cirka 75% af alle indskrevne spil i mit regnskab er nemlig bets, der er inspireret og/eller leveret af andre. Altså er andre eksperter og et stort netværk nøgleord for at min betting kører rundt. I dette blogindlæg forsøger jeg at give mit bud på hvordan jeg selv spiller mine eksperter, hvordan andre jeg kender gør, og slutteligt åbne en debat om hvordan I andre spiller udefrakommende tips (hvis I overhovedet gør). Jeg håber indlægget kan være til inspiration for jer, der også spiller andres spil.

 

For folk der har læst min blog, som jeg skrev ved udgangen af 2013, vil man vide at det var et frustrerende betting-år, hvor jeg ikke følte at oplevede en god streak hele året - tværtimod en masse kedelige streaks og konstante skuffelser over månedsregnskabet. Varians gør sig dog altid gældende i bettingverdenen og er en tidsmæssig ubekendt faktor (dvs. den kan komme når som helst), hvis man stoler på sit projekt og sin portefølje. I januar 2014 stod den gode varians ned som lyn fra en klar himmel i mit regnskab. Måned nr. 42 i mit regnskab viste sig at være den bedste, jeg endnu havde oplevet. Resultatet var 261 spil med en tilbagebetaling på 119,91%. Hidtil havde min bedste måned været december 2012 hvor jeg fik 108,94% i tilbagebetaling over hele 338 satte spil.

 

For mit vedkommende siger kalenderen nu februar; man føler at variansen har været på ens side knap tre uger i streg. Man ved at betting går op og ned. Kan man løbe udenom de bad streaks, der formentlig vil ramme de eksperter, der har leveret 'lights out' hele måneden forinden? Jeg vil senere i mit blogindlæg præsentere tre eksempler fra rigtig dygtige folk, jeg sparrer med - tre forskellige eksempler hvordan de prøver at tackle variansen generelt i deres portefølje. Jeg er ikke decideret fan af én bestemt metode ud af disse, men forsøger at arbejde ud fra en blanding af disse tre ting, hvor mavefornemmelsen på dagen afgører om jeg sætter spillet. Først vil jeg dog fremlægge mine kritierier for en god ekspert.

 

Shortlist - mine kriterier for at følge en ekspert.

Inden jeg uddyber mine tre eksempler at spille sin portefølje på, tænker jeg det er smartest at præsentere hvad der er væsentligt for mig i forbindelse med at følge en ekspert. For mit vedkommende laver jeg inden ekspertens sæsonstart mit hjemmearbejde. Nøglekategorier er selvfølgelig hvem eksperten er, og hvordan hans tal ser ud - men for mig kan det også være væsentligt at komme tættere på eksperten - simpelthen for at skabe den tillid der bliver nødt til at være, når du binder dine penge på andres anbefalinger.

 

I forbindelse med tallene, er det vigtigt for mig at man har været i gang i en længere periode. Om det er 300 spil over fire år, eller om det er 1000 spil over tre år er for mig underordnet; kan han sit kram, skriver han gode analyser og tipper han med et fornuftigt temperament, så er han 'in'. Tilbagebetalingsprocenten for mig ligger nok omkring de 103-105%; og jo færre spil, jo højere skal %'en så være. Dette gør jeg for at have en fin juice i baghånden mod bookmakerne, hvis afkastet for eksperten skulle blive mod forventning.

 

Mange ville mene at 250-300 spil om måneden er mange; det synes jeg også selv, og derfor prøver jeg at samle det bedste kuld eksperter, der passer ind i at jeg ikke overgår disse 300 spil månedligt. Min erfaring siger mig at det er vigtigt ikke at have for meget af sin rulle ude på én dag - det kan ramme dig psykisk at have en dag, hvor alt går galt; derfor gør jeg meget i ikke at have mere end 2-3 eksperter pr. sportsgren, hvor fodbold måske er undtagelsen såfremt der specificeres meget på én liga.

 

Lad os antage at du har styr på din portefølje, så vil jeg nu gå videre med de tre eksempler jeg inspireres af til at spille mine eksperter:

 

Se dine eksperter som aktier.
Det første eksempel kommer fra en meget dygtig mand. Hvis jeg skulle give navngive hans måde at bette på, ville jeg kalde ham en streakhunter. Han søger tit og ofte eksperternes gode runs. Han anser sin portefølje og sine eksperter som det at have aktier. Man sætter en given forventning til en given ekspert. Hvis eksperten rammer niveauet langt før tid, dvs. rammer en usandsynlig god streak, bakker man ud for dennes spil i en periode fordi man forventer enten en nulperiode eller en negativ periode for den næste rum tid.

 

Uden at have det store kendskab til aktier, så ved jeg at der er gode og dårlige perioder at købe sine aktier på. Man køber sjældent sine aktier, hvis de dagene inden et evt. køb er steget enormt, medmindre man stadig ser potentiale i dem. Omvendt gør man sig som sælger nogle tanker; skal man sælge sine aktier, fordi afkastet har været enormt godt over en kort rum tid, for derefter at kunne købe dem tilbage hvis de rammer en forventet nulvækstsperiode?

 

Jeg kan sagtens se fordele og ulemper ved denne metode. Fordelene er for mig at man måske køler lidt ned psykisk. Man kalkulerer selvfølgelig med en risiko, men et eller andet sted anses det usandsynligt at en periode hvor en ekspert rammer 13-14 spil ud af 16 med en skyhøj tilbagebetalingsprocent går op i 20-30 spils kategorien. Ulempen er selvfølgelig at det er meget svært at kalkulere med. Hvem ved, hvornår eksperten rammer et bad streak? Nobody knows. Ligeledes er det svært at selektere på baggrund af matematik, for hvis argumenterne for værdi er gode, så må det jo være værd at spille. Det fører os i øvrigt til den næste type.

 

Værdi vil altid være værdi, selvom man har ramt 20 i streg.

Den næste type spiller spiller flere spil end streakhunteren og tager alle erfaringer med sig; både når der deles knubs ud og måneden siger 90% over 200 spil, og når måneden er god og der er 115% over 200 spil. Han bestræber sig på at spille alle spil som eksperten kommer med; selv hvis oddset skulle være faldet - for det vigtige er at man ikke afviger for meget fra de resultater, som eksperten har - da det i såfald vil være en dårlig investering. Tidsmæssigt kræver det at man skal være på hele tiden, og det kan måske koste et par %'er på den lange bane, da man gerne spiller til 2,25 selvom eksperten har anbefalet 2,33. Så længe hans vurdering er 50% og der er værdi, så spiller man. Desuden ser man stort på streaks og man indsatsregulerer ikke.

 

Fordelene er her at man må forvente at have et afkast nogenlunde svarende til hvad din ekspert har. Altså afviger du ikke fra den investering, du har vurderet det skulle være. Ulemperne er tvivlsspørgsmålene, når det går rigtig skidt - og at man af og til kan spille til lavere odds end hvad eksperten anbefaler. På lang sigt er det ikke altid optimalt. Derudover kan det også være vitalt at glemme at spille en eksperts spil for en periode, og det kan være skelsættende for ekspertens sæson, lige såvel som det kan gøre dig frustreret.

 

Jeg spiller kun mine egne spil.

Den sidste type better spiller kun sine egne spil - han tror ikke på mennesket bag eksperten, og mener at eksperten kun gør det for sit eget bedste (at han får voucherbetaling eller andet for at smide spil op). Derfor er det bl.a. også vigtigt for min strategi at vurdere eksperten på andre baggrund end tal, da et forringet fokus i længden bare vil give minus. Det ved denne type better også godt. I sine egne spil finder man altid tillid og tryghed, og den eneste man kan klantre et evt. udeblevent resultat er sig selv.

 

Hvordan gør jeg selv?

For mig er de tilbagevendende ord klart tillid og tryghed og min tilgang til betting er derfor også en god blanding af disse tre typer mennesker, jeg agerer med i bettinguniverset. Min unitværdi på egne spil er lidt højere end på mine eksperter, dvs. de 25% spil i mit regnskab som jeg selv sætter har lidt mere at sige profitmæssigt end de sidste 75%. Omvendt så kan jeg godt være påpasselig med tippere der har ramt rigtig mange i streg, og kan sagtens finde på at sidde over for en periode, men jeg bestræber mig på at spille alle de spil jeg nu får. Skulle jeg derfor kategorisere min egen betting, så er jeg nok en der spiller værdi, om så der er ramt 20 i streg. Det vigtige for mig er dog også at få psykiske pusterum, og det kan jeg godt finde på at tage hos eksperter der har opereret over de forventninger jeg satte mig før sæsonen. Mine indskud er i øvrigt faste i et unitsystem, de KAN variere alt efter hvilken ekspert jeg følger, men jeg regulerer ikke pr. spil og op/ned-justerer typisk kun mellem hver 3. og 6. måned.

 

Hvordan gør du?
Jeg ved at der er andre end mig, der spiller efter andres anbefalinger. Hvordan gør du? Selekterer du og gør et udfald efter en eventuel analyse, eller stoler du slavisk på eksperten og spiller samtlige spil? Jeg er meget interesseret i at dele holdninger, erfaringer og de forskellige blik man kan have. Jeg håber derfor du vil smide en kommentar til denne blog.

 


Brugerprofil

Pede Pede har deaktiveret visning af online/offline status

Bruger siden 13. januar 2010


Formen:

Brugertip-statistik

  30d 90d 2018 Total
Tilbagebet. 0% 0% 0% 112%
Balance 0.00 0.00 0.00 +1.15
Hitrate 0/0 0/0 0/0 5/10
Hovedside/aktuelle tips
Statistik
Tidligere tips
Blog


Detaljeret statistik

 

Basketball

NBA
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
USA - NBA
0%
0%
0%
82%
0.00
0.00
0.00
-0.90
0/0
0/0
0/0
2/5
Total
0%
0%
0%
68%
0.00
0.00
0.00
-1.90
0/0
0/0
0/0
2/6
 

Fodbold

Spanien - Copa del Rey
0%
0%
0%
225%
0.00
0.00
0.00
1.25
0/0
0/0
0/0
1/1
Total
0%
0%
0%
225%
0.00
0.00
0.00
1.25
0/0
0/0
0/0
1/1
 

Ishockey

USA - NHL
0%
0%
0%
215%
0.00
0.00
0.00
1.15
0/0
0/0
0/0
1/1
Total
0%
0%
0%
215%
0.00
0.00
0.00
1.15
0/0
0/0
0/0
1/1
 

Underholdning

X Factor
0%
0%
0%
133%
0.00
0.00
0.00
0.65
0/0
0/0
0/0
1/2

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt