Blog » FCN´s Champions League-fuser

FCN´s Champions League-fuser
Af Frank, Brasilien, Ons. 3. okt. 2012, 17:41
+1
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (9) Til kommentarer

Først og fremmest; FC Nordsjælland skal have al den ros, de fortjener for det overraskende mesterskab i sidste sæson og fremgangen under Kasper Hjulmand. Men det Farum-klubben har leveret i Champions League turneringen indtil videre har ikke været kønt at følge med i.

Men der er kørt en FCN-hype, som har båret klubben igennem de seneste par Champions League nederlag uden den store kritik.

Det er på tide, at vi får armene lidt ned og styrer vores begejstring for de mange tværafleveringer fra FCN tropperne.

 

 

I sidste sæson var en presset Carsten V. Jensen på banen med kritik af, at FC Nordsjælland blev hypet og båret frem af sportspressen, der roste det kompromisløse FCN-koncept til skyerne.

FCK sportschefen udtalte dengang:

 

"De bliver nærmest løftet, der er nærmest en luftpude under dem, uanset hvad de gør – slår de en prut, er det også flot."

 

Carsten V. var sandsynligvis frustreret over, at FCN fik lige lovlig mange rosende ord med på vejen mod mesterskabet, og objektiv set har de vel ikke fortjent sammenligningen med Barca-stilen.

 

FC Nordsjælland er ofte fremhævet netop som denne Barca-klon, som spiller en omgang teknisk, positiv, underholdende fodbold.

 

Og det er da ikke alt sammen skudt ved siden af eller fri fantasi. Der er bestemt en gruppe stærke profiler i FCN-truppen, men sammenligningen med Barcelona er for kreativ.

 

Forsvarsstyrmanden Andreas Bjelland imponerede i sidste sæson sammen med Patrick Mtiliga, Jores Okore og Michael Parkhurst. Og Nikolaj Stokholm styrende midtbanen og Tobias Mikkelsen, Mikkel Bechmann og Søren Christensen skal også fremhæves. Vi skal bare lige finde det rette niveau for hypen.

 

FCN var f.eks Superligaens mest målfattige mandskab i sidste sæson.

 

De scorede blot ialt 49 mål i de 33 spillerunder, hvilket FCK, Horsens, FCM og selv Silkeborg gjorde bedre. Det er der altså ikke meget Barca-bold over.

 

Nu er underholdning og flot fodbold meget mere end bare målscoringer, og FCN spillede mange virkelig flotte kampe, hvor der blev skabt mange chancer på vejen mod guldmedaljerne.

Joshua John er jo en spændende og tiltrængt ny profil i FCN-offensiven.

 

Kasper Hjulmand, og tidligere træner Morten Wieghorst, har kopieret noget af den boldsikre, tekniske Barca-stil og specielt også indarbejdet den tålmodige boldomgang, men dette er jo blot en lille del af spillestilen fra den katalanske storklub.

 

Der er langt flere forskelle på FCN og Barcelona end der er ligheder.

 

Men sportspressen og eksperterne kører videre i samme rille. Af flere årsager. Først og fremmest er det vel ret nemt. Når først FCN én gang er udråbt til Barca-klon, så er det let og legitimt at gentage; uanset præstationerne. 

 

Medierne har også en aktie i at holde denne hype kørende, da det (forhåbenlig) skaber en begejstring omkring vores eneste Champions League-deltager, så flere sætter sig foran tv skærmen og tænder for den venlige Jes Dorph eller køber aviserne med de heroisk kæmpende FCN-stjerner, der fighter mod alle odds.

 

Det er denne vinkel, som TV3 og sportspressen har valgt til deres dækning af FCN og Champions League, og de holder stådigt fast.

 

FALDT MED ÆRE

Ukrainske Shaktar Donetsk var storfavoritter til at vinde premierekampen, og efter 1-0 målet i slutningen af første halvleg var der ikke længere spænding om udfaldet.

 

Men så kan man fokusere på, at det var et hæderligt nederlag og FCN fik vist de danske farver. Og selvom skudstatistikken på 20-3 afslører en ret flov, ensidig affære, så er det sjovere at finde trøst i boldbesiddelsen på 60%.

 

Det var skuffende, at FCN ikke turde tage chancen, og det er man som seriøst sportsmedie tvunget til at tage fat på. FCN udfordrede på intet tidspunkt Shaktar defensiven, men virkede tilfredse med at køre bolden rundt i egen forsvarszone.

 

Men det var ikke sportspressens udlægning af begivenhederne. Under overskriften "Faldt med ære" kunne EB journalisterne Gisle Thorsen og Kasper Juul svinge sig helt op til at beskrive FCN´s præstation således:

 

"I bedste FC Barcelona stil kælede FCN med bolden og holdt på den måde hjemmeholdet væk fra Jesper Hansens mål."

 

Det kan ikke være seriøst ment. Enten har man aldrig set Barcelona spille eller også var denne hyldest-artikel skrevet på forhånd udfra den forudbestemte FCN-hype. Det kan ikke være vurderet udfra, hvad de nordsjællandske spillere udrettede på grønsværen.

 

FCN´s indsats i CL bliver set med rød-hvide biller og klaphat, og så kommer man frem til, at det danske CL håb døde med støvlerne på som modige, heroiske krigere... i bedste FC Barcelona stil.

 

Men Shaktar Donetsk-kampen viste netop et skræmt FCN mandskab, der gik benhårdt efter 0-0 ved at spille destruktiv, boldbesiddende fodbold uden på noget tidspunkt at forsøge at blive chanceskabende.

De var sjældne gæster på modstandernes banehalvdel.

 

Barcelona spiller chanceskabende, offensivt med hurtige kombinationer i små rum på den sidste trejdedel af banen.

 

Det direkte modsatte af hvad FCN viste i Ukraine.

 

OG SÅ KOM DE PERSONLIGE FEJL

De forsvarende Champions League-mestre fra Chelsea var en stor udfordring for FCN, som igen måtte indkassere et nederlag.

Det er muligt, at 4-0 nederlaget var et enkelt eller to mål for meget, men på den anden side kunne det hele have været afgjort allerede indenfor de første 5 minutter, hvor Chelsea havde to store målchancer efter nervøse begynderfejl fra FCN defensiven.

 

Der var f.eks ren panik, da Okore febrilsk måtte kaste sig ind i hovedstødsduellen med Viktor Moses, der kunne se bolden ramme stolpen. Imens kunne FCN lægestaben finde nål og tråd frem til forsvarstalentet Okore.

 

FCN fik skabt flere chancer end i udekampen mod Shaktar. Men det var hovedsageligt ret harmløse indlæg og lidt tilfældige afslutninger fra distancen.

 

Igen bliver det fremhævet som modigt, flot spil at have bolden kørende formålsløst rundt i de bagerste geledder:

 

"I store dele af kampen var det ganske enkelt et dansk mandskab, der kørte bolden flot rundt om de forsvarende Champions League-mestre og havde modet til at spille sig ud af de sværeste problemer."

-EB´s Sportchef Allan Olesen

 

Kasper Hjulmand var efter kampen inviteret til et høfligt interview hos den folkekære Jes Dorph, der tog imod sammen med Jan Mølby og Jesper Grønkjær.

Første spørgsmål, som burde være stillet, kunne være noget i stil med: "Hvordan søren kunne dine spillere; flere af dem med landsholdskampe på cv´et, lave så mange personlige fejl bare i de første 5 minutter?"

 

Der var fremgang fra Shaktar-kampen, men også heldigt, at der faktisk gik en halv time, inden Chelsea bragte sig foran på endnu en personlig fejl.

 

Man kunne have også i CL-studiet have valgt en mere generel kritisk indgangsvinkel og måske have fået en ærlig, interessant debat ved at spørge ind til det forhold, at FCN virker til at være mere interesserede i at være i boldbesiddelse fremfor at skabe chancer.

 

Men igen vil man ikke punktere myten om dette positive FCN mandskab, der kæmper mod overmagten... i bedste FC Barcelona stil.

 

I stedet får FCN en karakter på omkring de 8-9 af Jesper Grønkjær for deres måde at gribe kampen an på med positive og inspirende takter.

 

Det lignede mest af alt en kamp, hvor FCN-spillerne lavede en lang række begynderfejl og skuffende ikke gik efter at skabe sensationen.

 

Og så må jeg igen vil fremhæve at specielt defensiven har landsholdserfaringen at trække på, så jeg køber ikke argumentet med dyre CL-lærepenge.

 

FCN burde få tæt på dumpekarakter for den nervøse start, de mange personlige fejl og kollapset i slutminutterne.

 

Hjulmand får fremlagt kampen som meget lige og "forrygende flot op til det 75. minut" og ingen sagde succestræneren imod, da 4-0 nederlaget blev udlagt som "superærgeligt".

 

AAB VISTE CL-VEJEN

FCN har ikke ladet sig inspirere af AaB´s overraskende stil i deres europæiske eventyr i deres gyldne 08-09 periode.

 

Nordjyderne gik f.eks ret uimponerede ind på White Hart Lane og skaffede sig en 2-0 chokføring ved halvleg mod Tottenham i UEFA Cuppen.

 

AaB spillede ikke blot bolden rundt i de bagerste rækker og morede sig med procenterne over boldbesiddelsen. Nu endte det jo ganske vist i sidste ende med en 3-2 sejr til Tottenham Hotspurs, men nordjyderne spillede deres chance fuldt ud.

 

Det blev senere til et overrumplende point, da et optimistisk AaB hold fik 2-2 på Old Trafford mod selveste Manchester United.

 

Og jo, det var måske ikke sjovt at tabe med hele 6-3 til Villareal på "El Madrigal", men AaB spillerne turde da i det mindste smide jetonerne på bordet og gå all-in.

 

Efter røgen havde lagt sig efter de 6 gruppekampe stod AaB med 3. plads og en samlet målscore på 9-14!

 

Efter de to første kampe har FCN en målscore på 0:6, og TV3 og sportspressen er stadig enige om, at det er et heroisk CL-eventyr.

 

De første par kampe har imidlertid afsløret et nervøst FCN mandskab, der gemmer sig bag paraderne og ikke tør satse offensivt for at hente en sensationel sejr.

 

Men i ethvert eventyr skal helten gå så grueligt meget igennem, og måske har vi blot ikke set FCN mandskabet rigtig udfolde sig endnu. Der er jo stadig 4 vigtige Champions League-kampe tilbage, og hvem ved, måske kan FCN finde vej til netmaskerne og få lidt CL succes.

 

I bedste Barca-stil ;-)

Seneste blogs fra Frank, Brasilien
22/03-2016 23:35 Inside Studio: Mr. Profit
30/12-2014 19:53 Fodboldåret 2014
24/11-2014 12:21 "Kyllingen" Kenn Hansen
18/06-2014 13:46 VM2014 - set fra sofaen
23/04-2014 01:46 Miranda - det oversete forsvarsgeni
20/01-2014 18:21 Longreads om sport
07/12-2013 15:56 VM 2014 Odds-Forslag
27/11-2013 18:18 Inside Studio: Jens Bøye
11/10-2013 18:26 Er Bayern München et low-scoring hold?
20/09-2013 03:14 What the....

Brugerprofil

Frank, Brasilien Frank, Brasilien har deaktiveret visning af online/offline status

Bruger siden 29. maj 2007


Formen:

Hovedside/aktuelle tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt