Blog » Fair Play - et fatamorgana i fodboldverdenen?

Fair Play - et fatamorgana i fodboldverdenen?
Keywords: Fair Play, Fodbold, FIFA,
Af Onside, Tir. 8. nov. 2011, 13:13
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (8) Til kommentarer

Al-Sadd - vinder af AFC Champions League 2011, men ikke en retfærdig vinder?

Lad os starte med at kigge på situationen, der har fået mig til at skrive denne blog. Vi skal til Asien og kigge på den første af to semifinalerne i den asiatiske udgave af Champions League, der bliver afholdt af AFC. Kampen stod mellem Suwon Bluewings fra Sydkorea og Al-Sadd fra Qatar og endte med en udesejr på 2-0 til Al-Sadd. Jeg sad og så kampen live en onsdag eller tirsdag formiddag og blev noget overrasket, da Al-Sadd scorede til 2-0 ved Mamadou Niang. Problemet med målet var, at Suwon Bluewings havde sparket bolden ud til indkast, idet der lå to spillere ned på banen (en fra hvert hold), som havde slået sig. Den ene lå og tog sig til hovedet og derfor burde dommeren vel egentlig også have stoppet spillet af sig selv. Da spillet så skal genoptages, starter det selvfølgelig med, at Al-Sadd kaster bolden hen til en af deres egne spillere (Kader Keita, tidligere Lyon), som sparker bolden ned til Suwon Bluewings' målmand. Mamadou Niang vælger så at løbe efter denne bold og da alle Suwons forsvarsspillere lader bolden gå, er han naturligvis fuldstændig alene med målmanden og scorer til 2-0. Herefter går Suwons spillere selvfølgelig fuldstændig amok og det hele ender ud i store slagsmål mellem spillere, trænere osv. Kampen blev dog genoptaget og spillet færdigt med ca. 10 minutter lagt til pga. de mange optøjer.

 

Den omtalte situation kan ses med egne øjne her: http://www.youtube.com/watch?v=Q-lWgVWr1kc

 

Det kan selvfølgelig diskuteres, hvorvidt Suwon sparker bolden ud af sig selv, da de i starten spiller videre og så først, da en af deres spillere får lavet en meget dårlig tæmning lader bolden gå ud. Men man kan dog se han rækker hånden op og går ikke efter at nå bolden, som jeg mener, at han sagtens ville have været i stand til. Han ville måske ikke få en favorabel situation ud af det, men det må jo kaldes Fair Play, når han lader bolden gå ud af spil uden at gå efter den..

Jeg synes også, at det er tvivlsomt, hvorvidt Kader Keita egentlig forsøger at sparke bolden ned til målmanden eller spille Niang fri, men ligemeget hvad ligger det store problem i, at Niang vælger at løbe efter bolden..

 

Det skal lige nævnes, at Al-Sadd gik videre på målet til 2-0 af Niang, da returkampen i Qatar endte 1-0 til Suwon. Al-Sadd endte så også med at vinde finalen i den asiatiske udgave af Champions League, hvilket ikke gør tingene mindre krydret :).

 

Desværre synes jeg, at sådanne brud på Fair-Play reglerne er blevet en mere og mere almindelig ting i fodboldverdenen med årene og jeg vil her komme ind på en del af de ting, der forarger mig..

 

 

Spaniens nye "smarte" måde at trække tiden på

I spansk fodbold er den nye trend (mest for de mindre hold), at kaste bolde ind på fodboldbanen, hjemmeholdet fører knebent med ca. 15-10 min igen, så spillet hele tiden skal stoppes. Boldene bliver selvfølgelig ikke kastet ind, når hjemmeholdet har bolden, men oftest når modstanderne har bolden. Det vides ikke rigtig, hvor boldene kommer fra, om det er publikum, bolddrenge eller jeg ved ikke hvem, der kaster boldene ind, men faktum er, at det hvertfald ikke kommer længere væk fra Fair-Play. Jeg synes det er skadeligt for fodboldverdenen og det ødelægger fodboldkampe, når sådan noget sker. Jeg ved ikke med jer andre, men når jeg ser sådan en kamp og evt. har spillet lidt penge på uafgjort eller udeholdet, så bliver jeg utrolig forarget over, at man vil være bekendt at gøre således for at få en sejr hjem..

 

Chelsea - mestre i at ødelægge fodboldkampe? 

Af andre eksempler synes jeg også, at spillernes tidsudtrækkeri kan nævne, da det må stå i stærk kontrast til begrebet Fair Play. I vores dage er det ikke unormalt længere, at spillere allerede begynder at trække tiden med en halv time igen. De bruger f.eks. utrolig lang tid på dødbolde, sparker lige bolden væk, når der er frispark eller indkast til modstanderen osv. Jeg husker en Champions League returkamp i semifinalen mellem Chelsea og Barcelona på Stamford Bridge. Jeg mener det var i 2009 og kampen endte 1-1 på en overtidsscoring af Iniesta, som sendte Barcelona videre, da den første kamp vist var endt 0-0. Men det chokerende ved kampen var, at man havde målt den effektive spilletid (altså den tid, hvor bolden var i spil) til at være ca. 25-30 min. Chelsea var kommet foran efter bare 6 minutter på et fantastisk mål af Michael Essien og de gjorde altså alt for bare at ødelægge fodboldkampen, da de ville gå videre til finalen med en 1-0 sejr. Igen synes jeg, at tidsudtrækkerriet er gået for vidt, når sådan noget sker og man glemmer lidt begrebet Fair-Play. Lige dette eksempel er selvfølgelig helt ekstraordinært, men jeg syned dog stadig, at tendensen er, at vi ser mere og mere tidsudtrækkeri og flere og flere spillere, der løber mod hjørneflaget og sparker bolden væk, når der er spilstop osv. Lige netop det med trække ned mod hjørneflaget kan jeg acceptere, selvom jeg også synes det er en lidt latterligt ting at gøre. Man ser jo nogen gange spillere, der vælger at trække mod hjørneflaget i 2 mod 2 situationer og andre store kontramuligheder..

 

Da Los Galacticos så rødt

Som det sidste eksempel vil jeg nævne Real Madrids mange røde kort mod Ajax i en Champions League kamp i gruppespillet. De fleste husker nok denne kamp, son fandt sted 23. november sidste år. Real vandt kampen med 4-0, men i slutminutterne gik det helt galt for Real skulle man tro, da både Xabi Alonso og Sergio Ramos "uheldigvis" fik gult kort for at trække tiden, hvilket endte ud i rødt, da begge allerede havde fået en advarsel. Det skulle dog hurtigt gå op for folk, at det ikke var helt så uskyldig tidsudtræk, som det så ud til at være i første omgang. Real udnyttede nemlig karantæne-systemet i Champions League. Reglerne lyder nemlig på, at en spiller får en dags karantæne, når han har fået 3 gule kort i turneringen. De gule kort, som spillerne har fået i gruppespillet, bliver ikke slettet, når gruppespillet er over og det var her Real så deres snit til at lave en "genistreg". For Ramos og Xabi Alonso havde netop begge to allerede fået et gult kort i turneringen, så med det røde kort i den anden sidste pulje kamp mod Ajax fik de karantæne i den sidste ubetydelige kamp i gruppespillet, da Real allerede var videre. På den måde stod Ramos og Alonso altså ikke noteret for nogle gule kort i slutspillet af Champions League. Denne udnyttelse af reglerne og i høj grad unfairness og mangel på respekt overfor fodboldverdenen blev dog for meget for UEFA, som i det mindste straffede Mourinho med 2 dages karantæne, mens Ramos og Alonso fik bøder.

 

Jose Mourinho - manden uden synder 

Jeg kan personligt ikke lide Jose Mourinho, selvom mange er ganske vilde med ham. Jeg ligger ikke skjul på, at han er en fantastisk træner og måske den dygtigste i hele verden, men de metoder han oftest tager i brug, kan jeg simpelthen ikke fordrage. Jeg kan simpelthen ikke lade være med at nævne ham i en blog om Fair-Play, da han om nogen er manden, der elsker at bryde Fair-Play reglerne. Det virker ikke som om, han har specielt respekt overfor de uskrevne Fair-Play regler og generelt fodboldverdenen. Han gør lige, hvad der passer ham. Han er blevet straffet mange gange fra diverse fodboldforbund med karantæner og bøder, men lige lidt hjælper det. Hvis FIFA virkelig vil gøre noget ud af Fair-Play begrebet, er det en mand, som ham, der skal stoppes i at lave alle sådan nogle ting. Som nævnt tidligere fik han 2 dages karantæne for Ajax-farcen, men 2 dage er ikke særlig meget. Senest han var i aktion med sine yderst foragtelige handlinger var i år for ca 3-4 måneder siden, da Real tabte den spanske Super Cup til Barcelona. Her prikkede han fuldstændig uden grund Barcelonas assistenttræner i øjet og blev igen tildelt karantæne. Og så vidt jeg husker var det igen 2 dage.. At give ham 2 dages karantæne får ham altså tydeligvis ikke til at stoppe med at foretage disse beskidte handlinger, så hvis man vil have det til at stoppe og have mere Fair-Play ind i fodboldspillet, er man altså nødt til at give en mand som ham en karantæne, han kan mærke. Et forslag kunne være at udelukke ham fra al fodbold i 3 måneder, men det skal jeg selvfølgelig ikke gøre mig klog på :)..

 

Er unfairness bare en del af fodboldverdenen eller er det på tide, der bliver gjort noget ved det - hvem skal/kan gøre noget?

  

Men hvad siger i? Er det kun mig, der synes, at alt dette er forargeligt og irriterende at se på? Har i nogen forslag til, hvordan man kan løse sådan disse problemer, hvis det altså er et problem? Problemet med Fair-Play reglerne er vel egentlig, at det bare er uskrevne regler og de skal derfor ikke nødvendigvis overholdes, men det er bare noget man "bør" gøre, hvilket jo gør det utrolig let at bryde dem. At Fair-Play regler er uskrevne, gør det jo ren faktisk også diskutabelt, hvad Fair-Play egentlig er? For der ligger jo ikke faste retningslinjer for det. Men hvis jeg blev spurgt om, hvad Fair-Play er, ville jeg nok svare noget i stil med "At vise respekt overfor modstander, tilskuere og fodboldverdenen" 

 

Måske burde FIFA gå ind og gøre noget mere ved det, men det er selvfølgelig svært, for de prøver jo med en masse kampagner osv og de nationale fodboldforbund forsøger også, at få klubberne til at spille mere fair. Det kan altså også bare være, at dette er et uløseligt problem. Så længe der ikke bliver lavet nogle faste regler, som ved brud giver straf, tror jeg hvertfald ikke man kan få spillere til at være mere fair.

 

Et af de nyere tiltag i fodboldverdenen er, at man nu ikke længere behøves at sparke bolden ud, når en spiller lægger ned og har slået sig. Det er udelukkende dommerens beslutning, om spillet skal stoppes. Jeg har svært ved at se, hvordan dette skal hjælpe til med at få mere Fair Play ind i fodboldverdenen. Men på den anden side ligger spillere også tit ned og ømmer sig i lang tid i slutfasen af tætte kampe for at trække tiden. For oftest går der ikke mere end 10 sek. udenfor banen og så er de klar til at komme ind på banen igen. Faktisk kunne dommerne også være en hjælp til at få udryddet noget af tidsudtrækkeriet, da de med advarsler kan sætte en vis stopper for det. Desværre synes jeg, at det er for sjældent dommere giver gule kort til spillere, der bevidst sparker bolden væk og trækker tiden. Mange spillere slipper af med at gøre disse ting.

 

Spillere idag filmer også mere end nogensinde før. Det er jo næsten ligemeget, hvilken kamp man ser, så vil en eller anden spiller på et tidspunkt forsøge at filme sig til straffespark eller frispark et farligt sted. Nogle dommere er dygtige til at se dette og straffe det med et gult kort, mens andre ser det og undgår at give en advarsel og der så også de uheldige dommere, som lader sig snyde af spillernes film.

 

Det skal også lige siges, at det tidligere omtalte problem i Spanien med, at der kastes bolde ind på banen er blevet bedre. Det var især i slutningen af sidste sæson det skete ofte, men jeg så det dog senest i søndags, da Getafe tog mod Atletico, hvor det skete et par gange, da Getafe førte 3-2 til sidst..

 

Hvis i har mod på det er i også meget velkommen til at komme med input fra Fair Play i andre sportsgrene. Nu følger jeg mest med i fodbold og ved ikke så meget om begrebet i andre sportsgrene, men jeg har en fornemmelse af, at det mest er i fodboldens verden, at man spiller så unfair. Der findes faktisk en sportsgren ved navn Ultimate, hvor der slet ikke er nogen dommer. Det er et boldspil, som minder en del om fodbold, det foregår bare med en Disc (Frisbee). Men denne sportsgren, som er en nyere af slagsen hviler på begrebet "Spirit of the game", som egentlig bare går ud på Fair Play. Spillerne dømmer altså selv, hvis der er fejl osv. Det lyder jo næsten absurd for en fodboldfanatiker som mig, men hvis det kan lade sig gøre synes jeg det er ret fedt!

 

Til jer der er nået helt ned til slutningen af min blog, håber jeg i nød læsningen. Det er jo min første blog, så der er selvfølgelig plads til forbedringer. Men jeg håber i er villige til at diskutere emnet, så vi kan få gang i en ordentlig diskussion :)..

Seneste blogs fra Onside
08/11-2011 13:13 Fair Play - et fatamorgana i fodboldverdenen?

Brugerprofil

Onside Onside er offline

Bruger siden 6. november 2010


Formen:

Brugertip-statistik

  30d 90d 2018 Total
Tilbagebet. 0% 0% 0% 82%
Balance 0.00 0.00 0.00 -2.65
Hitrate 0/0 0/0 0/0 5/15
Hovedside/aktuelle tips
Statistik
Tidligere tips
Blog


Detaljeret statistik

 

Basketball

Euroleague
0%
0%
0%
95%
0.00
0.00
0.00
-0.10
0/0
0/0
0/0
1/2
Total
0%
0%
0%
95%
0.00
0.00
0.00
-0.10
0/0
0/0
0/0
1/2
 

Fodbold

Champions League
0%
0%
0%
200%
0.00
0.00
0.00
2.00
0/0
0/0
0/0
1/2
Danmark - Superligaen
0%
0%
0%
53%
0.00
0.00
0.00
-1.90
0/0
0/0
0/0
1/4
England - Premier League
0%
0%
0%
48%
0.00
0.00
0.00
-2.60
0/0
0/0
0/0
1/5
Frankrig - Le Championnat
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Spanien - Primera (Liga BBVA)
0%
0%
0%
195%
0.00
0.00
0.00
0.95
0/0
0/0
0/0
1/1

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt