Blog » Er online poker rigged?

Er online poker rigged?
Af Pheus, Tir. 12. nov. 2013, 18:05
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (4) Til kommentarer

Lad os slå en ting fast med det samme – dette blogindlæg kommer med stor sandsynlighed til at prædike for de allerede frelste. Når emnet omhandler konspirationsteorier må vi acceptere at konspiratorer per definition ikke godtager antikonspiratorers argumenter. På den baggrund kan dette indlæg virke irrelevant, men når jeg alligevel vælger at poste det, så er det ud fra en idé om at vi rent faktisk kan lære noget af hvordan en konspirator tænker og handler. Konspiratorens metoder er nemlig i bund og grund menneskelige og medmindre at vi er bevidste om det, kan vi alle ryge i den frygtelige konspirationsfælde. I dette indlæg vil jeg tage udgangspunkt i en af de mest standhaftige konspirationsteorier indenfor gamblingens verden – nemlig den at online poker er rigged. Som konspiration er den relativ nem at afvise, og den fungerer derfor perfekt som illustration.

 

Konspirationsteorien om at online poker er rigged bygger som regel på antagelsen om den onde og grådige pokerudbyder, der benytter alle metoder – fine som ufine – til at profitmaksimere. Blandt mange kreative påfund fremstår idéen om det favoriserende software, som en af hyppigste. Jeg vil overlade læseren til selv at komme med eksempler på dette da det kun er fantasien der sætter grænser! Med dette udgangspunkt vil konspiratoren gå på jagt i at finde uregelmæssigheder ved spillet. Enhver der har haft lejlighed til at spille online poker ved at dem er der umiddelbart rigtig mange af. Den erfarne pokerspiller vil vide, at disse uregelmæssigheder blot er et udtryk for varians, og at de (med meget stor sandsynlighed) vil udligne sig selv over tid. Dette nægter konspiratoren at forstå og vil derfor gå i gang med at frame disse uregelmæssigheder som værende ”mærkværdige” eller ”suspekte”. Dette får den implikation at de tilsammen kommer til at udgøre beviserne for konspirationen.

 

Ved at fæste lid til denne type informationer kommer konspirationen til at se ud som en teori med stor forklaringskraft. Den bliver nemlig tilsyneladende i stand til at kunne forklare alt. Både mainstreamopfattelsen samt afvigelserne fra mainstreamopfattelsen. Denne ”overlegne” forklaringskraft er dog blot en illusion. Konspiratoren laver nemlig den store fejl, at de små bidder af nøje udvalgt information – som tilsammen skulle udgøre en sammenhængende alternativ forklaring – ganske simpelt ikke kan forsvares. De små bidder af informationer om uregelmæssigheder - der ofte har karakter af anekdotisk evidens – er simpelthen ikke tilfredsstillende ”beviser”.

 

Årsagen til at konspiratoren lader sig lokke til at tro på den alternative forklaring kan være mange, men en interessant forklaring kan findes i det der kaldes confirmation bias. Confirmation bias er idéen om at vi som mennesker er gode til at favorisere den information, som bekræfter vores overbevisning eller vores fremsatte hypotese. Når konspiratoren fremsætter ”beviser” for at online poker er rigged, så tager han altså udgangspunkt i at online poker er rigged. Fordi dette er udgangspunktet vil et ethvert ”bevis” som passer til konspirationen blive inkorporeret og ethvert bevis, som ikke passer, vil enten blive bortkastet eller fordrejet til at passe med konspirationen.

Der findes forskellige forklaringer på hvorfor og hvorvidt vi er modtagelige overfor at søge denne bekræftelse. Det kan være hjernens belønningssystem som ”belønner” os når vi bliver bekræftet i vores overbevisning (jeg er sikker på at vi lige får et skud dopamin hver gang). Det kan også være vores kognitive begrænsninger, der gør det langt mindre omkostningsfuldt at benytte konspirationsteorier fremfor at skulle gå den lange og tunge videnskabelige vej. Uanset forklaringen på denne confirmation bias så er pointen at den i princippet vedrører os alle og ikke kun konspiratoren. De færreste af os kan sige os fri fra selektivt at have valgt brudstykker af evidens, som passede med vores eksisterende synspunkter på et eller andet tidspunkt i livet. Som jeg ser det er confirmation bias uundgåeligt; det er en del af det at være menneske!

 

Fordi vi deler den med vores konspiratorer derude så betyder det dog ikke, at vi er ligeså dårligt stillet. Som alkoholikeren der skal indse at han har et problem før han kan stoppe med at drikke (billedligt talt – jeg har ikke bevis for at det er en nødvendig betingelse for at stoppe med at drikke), så skal vi indse at vi alle kan ryge i konspirationsfælden. Men netop fordi vi har indset det bliver vi i stand til at lade vores overbevisninger blive skabt af evidens fremfor at tilpasse evidens med vores overbevisninger.

Så langt så godt, men hvilken relevans har dette på en side som primært omhandler sportsbetting? Som jeg ser det er det netop argumentet om at lade overbevisninger blive tilpasset af evidens, der skaber relevansen og som vi kan for alvor kan lære af. Det er hvad der adskiller den vindende sportsbetter fra den tabende. Den hjælper os til at forstå at:

 

  • Vær seriøs omkring chancevurdering. Selvom at du rammer dine væddemål i dag, så skal de betale for de væddemål du taber i morgen.

  • Uanset hvor meget du bekræfter dig selv i at du er verdens bedste tipper, så er du ikke (nødvendigvis) dygtig bare fordi du rammer en kombination af 10 væddemål på samme kupon.

  • Du har med stor sandsynlighed ikke tabt dit væddemål grundet match-fixing (uanset hvor ringe dommeren er)

  • (Jeg tror at I har fattet pointen)

 

 

 

Kilder*

 

Confirmation bias:

http://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bia...

http://www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki10...

 

Psykologien bag konspirationsteorier:

http://conspiracypsych.com/

 

Skønt eksempel på hvordan det kan stikke helt af:

http://www.betxpert.com/forum/poker/vis/er-on...

Seneste blogs fra Pheus
12/11-2013 18:05 Er online poker rigged?

Brugerprofil

Pheus Pheus har deaktiveret visning af online/offline status

30 år
Fra Aarhus
Bruger siden 27. marts 2005


Formen:

Hovedside/aktuelle tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt