Blog » De Magiske Kampe: England - Brasilien

De Magiske Kampe: England - Brasilien
Af Frank, Brasilien, Tor. 20. sep. 2012, 04:14
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Det bliver helt sikkert en kende nostalgisk, men jeg vil meget gerne have lov til at præsentere nogle af de kampe og øjeblikke, som har gjort mest indtryk på mig.

Den første magiske kamp må blive kvartfinalen mellem England og Brasilien ved VM slutrunden i 2002.

VM ´02 var min første "brasilianske" slutrunde, hvor jeg havde fulgt Selecão med Rivaldo, Roberto Carlos, Ronaldo og Ronaldinho kæmpe sig gennem den sydamerikanske kvalifikation.

For det var virkelig en lang, hård vej til VM for brasserne, der først i sidste kvalifikationsrunde sikrede sig adgang til slutrunden i Sydkorea/Japan.

 

Det var også første VM, hvor jeg havde internet!

Det betød adgang til en masse `nørdede´ info, optakter, analyser og interviews. Det gav et helt andet kendskab og forhold til kampene og slutrunden. Specielt op til de brasilianske kampe dykkede jeg dybt ned i artiklerne på diverse internetsider for lige at finde seneste nyt fra VM lejren og vurderinger af de taktiske overvejelser hos holdene.

 

Brasilien endte som bekendt med at tage VM trofæet med hjem efter 2-0 sejren over Tyskland i finalen, men jeg husker nu nærmere kvartfinalen mod England, som en ganske særlig kamp.

----------------------------------------------

 

"YES, ENGLAND CAN WIN THE WORLD CUP!"

Det var før Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, så David Beckham var den absolut største stjerne ved dette VM. Asiaterne var ved at besvime af beundring, når Beckham fremviste den nye hanekam-frisure.

 

England kom ind til slutrunden med stor selvtillid. De havde vundet deres kvalifikationsgruppe ved bl.a at besejre Tyskland med hele 5-1 i München på et hattrick af en ung Michael Owen.

 

I gruppespillet gik England videre fra ´Group of Death´, og der var stor begejstring over 1-0 sejren over Argentina. Især efter 3-0 sejren over Danmark i ottendelsfinalen så englænderne meget optimistisk på deres chancer i kvartfinalen.

De engelske eksperter havde stor tillid til et stærkt landshold under ledelse af karismatiske Sven-Göran Eriksson.

 

BBC´s Mark Lawrenson så mange favorable match-up, hvor han fremhævede Michael Owens muligheder overfor midterforsvareren Lucio, der heller ikke dengang slog rekorder på en 100m:

 

"I saw Michael play against Lucio in the Champions League quarter-final between Liverpool and Bayer Leverkusen. Owen's pace will scare Brazil. Michael had three of the best chances in the game - he got away from Lucio with encouraging ease.

He can do the same on Friday and Lucio's partner at the back - Roque Junior - is not the quickest either...

England stand a great chance of winning."

 

Der var forståeligt nok VM-feber i den britiske presse. Da favoritter som Argentina, Frankrig, Italien og Spanien alle var eliminerede, begyndte flere efterhånden at tro på et VM eventyr.

 

Der var dog naturligvis respekt for Brasilien, men England var gjort til favoritter med deres monsterforsvar og Manchester United-midtbanen med Paul Scholes, Nicky Butt samt selvfølgelig anføreren David Beckham. Stjerneangriberen Michael Owen havde ingen ringere end den store Emile Heskey som makker i front.

 

Eksperterne var enige, England kunne vinde VM!

 

THE ENGLISH INVENTED IT; THE BRAZILIANS PERFECTED IT

Op til slutrunden var Brasilien ikke regnet med i feltet af favoritter. Man skal huske på, at Ronaldo havde været skadet faktisk lige siden VM´98 finalenederlaget til Frankrig.

Rivaldo var netop sparket ud af Barcelona og Ronaldinho var stadig blot et talent, der driblede rundt i PSG. Endelig måtte anføreren Emerson melde fra med en skade kort inden slutrunden.

 

Kvalifikationen havde været kaotisk med fyring af både Emerson Leão og Vanderlei Luxemburgo.

 

Jeg oplevede det brasilianske landshold live en enkelt gang, da de spillede mod Bolivia på Maracanã. Måltyven Romario scorede hattrick i 5-0 sejren og i næste runde blev det til hele 4 scoringer fra Romario i 6-0 sejren over Venezuela.

Men præstationer svingede enormt; Rivaldo var voldsom upopulær og der blev aldrig opbygget en stamme på et kriseramt brasiliansk mandskab.

 

Den meget stædige træner Luiz Felipe Scolari overtog i juni ´01, og med fokus på kollektivet fik han kvalificeret Brasilien til Sydkorea/Japan. Men det blev uden Romario, da Flamengo´s angriber Edilson og teenageren Kaká blev foretrukket til VM truppen.

 

I gruppekampene havde Ronaldo-Rivaldo samarbejdet imponeret og Brasilien hentede storsejre over Kina og Costa Rica i en overkommelig gruppe.

Men kampen mod Belgien i ottendelsfinalerne viste begrænsningerne på dette brasilianske mandskab. Scolari har senere fremhævet denne ottendelsfinale, som den sværeste kamp for ham nogensinde. Keeperen Marcos hev et par mirakelredninger frem og et par individuelle aktioner fra Rivaldo og Ronaldo sikrede 2-0 sejren, men Belgien havde fortjent at gå videre.

 

Op til kvartfinalekampen mod England var der store bekymringer omkring Brasiliens chancer. VM ´94 forsvareren Marcio Santos:

 

"Our team has no tactical scheme whatsoever. What we're seeing on the field is complete disorder. We have to strengthen the midfield. This is England's strongest sector and we have to neutralise it. If we are tight in midfield then we can stop the ball getting to Michael Owen."

 

Felipe Scolari havde et taktisk trick i ærmet til at overraske englænderne. Han ofrede den lille elegante Juninho og valgte at stille med to ukendte defensive midtbanespillere fra den brasilianske liga; Kleberson og Gilberto Silva, der senere blev hentet til Premier League af Manchester United og Arsenal.

 

ENGLAND - BRASILIEN

 

http://www.youtube.com/watch?v=02UMaF1dRdo

 

Den 21. juni 2002; Shizuoka Stadion, Japan

 

England:

David Seaman; Danny Mills, Rio Ferdinand, Sol Campbell, Ashley Cole; David Beckham, Nicky Butt, Paul Scholes, Trevor Sinclair; Emile Heskey, Michael Owen.

 

Brasilien:

Marcos; Cafu, Lucio, Roque Junior, Edmilson, Roberto Carlos; Gilberto Silva, Kleberson, Ronaldinho; Rivaldo, Ronaldo.

 

BRASILIEN MED OVERTAGET, ENGLAND KOMMER FORAN

Med de to arbejdsheste på midtbanen får Brasilien hurtigt sat sig på kampen og tager initiativet i kampen. Paul Scholes bliver omringet, og det betyder, at England ikke kan få bolden frem til Michael Owen, så der bliver produceret meget få chancer fra den ellers frygtede engelske midtbane.

Trevor Sinclair og David Beckham har svært ved at slippe forbi Cafu og Roberto Carlos, og det giver stabiliteten til at Rivaldo og Ronaldo kan underholde med deres eminente samarbejde.

 

Efter 23 minutter får Sven-Göran Eriksson så den ønskede duel mellem Michael Owen og den noget langsommere Lúcio. Emile Heskey smækker en bold frem mod Owen. Lúcio kommer dog imellem, men undervurderer situationen og forsøger at tæmme bolden fremfor at losse den ud på parkeringspladsen.

Michael Owen er snu nok til at opfange situationen og kan dermed spurte forbi en Lúcio ude af balance. Yderst kølig afslutning, og så var England foran med 1-0.

 

England har det ganske glimrende med at lade Brasilien skabe kampen og så slå til på kontra-angreb. I 3-0 sejren over Danmark havde den taktik lykkes efter et tidligt mål på et målmandskiks fra Thomas Sørensen. og så denne brandvarme Michael Owen, der har speeden til at udnytte blottelserne i defensiven.

 

DEN NYE VERDENSSTJERNE BRINGER BRASILIEN FORAN

I første gruppekamp havde svenskerne fået 1-1, men siden er der ikke scoret mod den erfarne David Seaman.

Der skal virkelig noget ganske unikt til at overliste den engelske defensiv, hvor Ericsson holder mange spillere bag bolden. Så trådte Ronaldinho ind på scenen.

 

Vi er i sidste minut af første halvleg.

David Beckham trækker sig i en duel ved sidelinjen midt på banen, og så går det stærkt ned mod David Seaman. Ronaldinho får bolden midt på banen og i fuld spurt snyder han Ashley Cole med en finte, der faktisk overrumpler hele forsvarskæden. Der er forvirring i bagerste geled, der for én gangs skyld ikke er kommet på plads. Både Ronaldo og Rivaldo trækker sig fri ud på kanten af feltet, mens Ronaldinho stormer frem centralt. Sol Campell og Rio Ferdinand må slippe deres markeringer, og så kan Ronaldinho spille en helt fri Rivaldo, der gør det til 1-1 med en kontroleret inderside. Fantastiske detaljer fra Ronaldinho i høj fart.

 

5 minutter inde i anden halvleg kommer det uforglemmelige øjeblik. Var det med vilje eller scorede Ronaldinho et "freak goal"?

Brasilien får et tilsyneladende ufarligt frispark midt på den engelske banehalvdel. Og da det tilmed er godt ude i højre side forventer alle et indlæg. David Seaman gør klar til at møde indlægget og går et par skridt frem i feltet.

 

Men Ronaldinho´s afslutning svæver i stedet mod målhjørnet over en noget tøvende David Seaman, der forgæves forsøger at forhindre bolden i at lande i netmaskerne.

Ronaldinho har efterfølgende fortalt, at det var et bevidst skud på mål, og Cafu havde gjort ham opmærksom på, at Seaman stod fejlplaceret. Det er usædvanligt frækt at forsøge fra 35m med et følsomt lob, men når det lykkedes er det jo så genialt, at man ikke helt kan tro på det.

Rio Ferdinand og Sol Campell har domineret luftrummet igennem hele turneringen, og der er intet at komme efter med høje indlæg for brasserne, så det ville give god mening at forsøge at udfordre den 38årige David Seaman med en afslutning direkte på frispark.

 

Ronaldinho havde vendt kampen, men han var langt fra færdig med at være i fokus.

Efter 57 minutter vælger den mexikanske dommer Felipe Ramos at udvise Ronaldinho med direkte rødt på en forseelse mod Danny Mills. Det er ikke en bevidst handling denne gang, men Ronaldinho er ikke vant til at tackle og kommer uheldigt til at stemple Danny Mills.

End ikke et hårdt dømt rødt kort kan fjerne smilet fra Ronaldinho, der må se holdkammeraterne kæmpe for at holde føringen i den sidste halve time af kampen.

 

Men selv i undertal er Brasilien dominerende. De har stadig bolden mest og skaber langt flere chancer mod et engelsk landshold, der mangler kreativitet og offensiv kvalitet. Englænderne magter ikke at skabe kampen, og brasserne slutter med mest boldbesiddelse (Brasilien med 53% mod 47% til England) og flest afslutninger (9 brasilianske og 6 engelske skud på mål).

 

Resten af anden halvleg er ganske chancefattig. Brasserne skal ingen steder, når de har bolden, og Scolari sender den firnurlige Edilson på banen i stedet for Ronaldo. Eriksson tager noget overraskende Michael Owen ud efter 70 minutter, hvor Darius Vassell får chancen, mens veteranen Teddy Sheringham også afløser backen Ashley Cole.

Men midt i de brasilianske kombinationer render tiden ud for England, der ikke kan sætte de boldsikre brasilianske spillere under pres.

 

REAKTIONER EFTER KAMPEN

Efter nederlaget var der selvfølgelig skuffelse i den engelske lejr, men også en anerkendelse af, at man tabte til et bedre mandskab. Sven-Göran Eriksson forklarer:

 

"I hoped we'd do better 11 versus 10,  but we were tired and Brazil were very good at keeping the ball. I don't think we had one shot on goal.

We have a lot of young players in the squad who will be better in two years time. Congratulations to Brazil, they have a very good team and play very good football."

 

På den anden side var Luiz Felipe Scolari lykkelig over semifinalepladsen, og jublede over, at taktikken lykkedes. Brasilianske spillere lod bolden kører rundt med kvikke pasninger i egne rækker, mens englænderne løb tør for kræfter og idéer ved konstant at være på boldjagt:

 

"England may have pace - but no-one can run quicker than the ball."

 

Hverken Paul Scholes eller David Beckham fik gang i kombinationsspillet på midtbanen, og derfor kunne brasilianerne tage sejren på et par magiske aktioner fra Ronaldinho.

 

HVORFOR ER DENNE KAMP SPECIEL?

Der var få topkampe mellem klassiske stormagter ved slutrunden i 2002. Favoritterne faldt på stribe, og vi kunne faktisk have stået med en finale mellem Sydkorea og Tyrkiet!

 

Brasilien reddede meget af slutrunden, da Ronaldo ramte topformen efter årelang skadespause og så viste kampen mod England at Ronaldinho var den næste megastjerne i den brasilianske landsholdstrøje.

Kampen udstillede de engelske svagheder, og Eriksson havde intet modtræk, da de for første gang i turneringen oplevede at komme bagud. Brasilien viste vilje i tacklingerne, og den defensive taktik bestod med Kleberson og Gilberto Silva på midtbanen.

 

Brasilien forsatte med at besejre Tyrkiet med 1-0 i semifinalen og Tyskland med 2-0 i finalen. Men VM triumfen blev grundlagt i sejren over England, hvor Brasilien overraskede med god organisation og viste god moral, da de kom stærkt igen og holdt England fra chancer, selv i undertal.

 

Det gjorde også indtryk, at se David Seaman gå grædende fra banen, mens Beckham forsøgte at trøste Arsenal keeperen. Der er en særlig stemning omkring det engelske landshold, som trods store navne på holdkortet har svært ved at leve op til forhåbningerne ved VM slutrunder.

 

Magiske Ronaldinho eliminerede England, og så havde vi endda kun set toppen af isbjerget på de tekniske lækkerier fra den storsmilende verdensmester.

Seneste blogs fra Frank, Brasilien
22/03-2016 23:35 Inside Studio: Mr. Profit
30/12-2014 19:53 Fodboldåret 2014
24/11-2014 12:21 "Kyllingen" Kenn Hansen
18/06-2014 13:46 VM2014 - set fra sofaen
23/04-2014 01:46 Miranda - det oversete forsvarsgeni
20/01-2014 18:21 Longreads om sport
07/12-2013 15:56 VM 2014 Odds-Forslag
27/11-2013 18:18 Inside Studio: Jens Bøye
11/10-2013 18:26 Er Bayern München et low-scoring hold?
20/09-2013 03:14 What the....

Læs kommentarer (0)


Brugerprofil

Frank, Brasilien Frank, Brasilien har deaktiveret visning af online/offline status

Bruger siden 29. maj 2007


Formen:

Hovedside/aktuelle tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt