Blog » Copa Libertadores Miraklet

Copa Libertadores Miraklet
Af Frank, Brasilien, Tor. 25. jul. 2013, 16:34
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (6) Til kommentarer

Det er noget af det vildeste drama, vi nogensinde har oplevet i Libertadores-turneringen. Billederne af Atletico MG-træner Cuca siddende på knæ på sidelinjen, vuggende langsomt frem og tilbage, med lukkede øjne, armene over kors. Han bad til de højere magter om endnu et mirakel. Klokken var nu 01:00 (brasiliansk tid) og Cuca var komplet udmattet efter en langvarig, opslidende Copa Libertadores finalekamp. Skæbnen tilhørte nu fodboldguderne. Heldets Gudinde. Nossa Senhora, som var afbilledet på Cucas sorte t-shirt. Hans mor, dona Nilde var mødt frem på stadion sammen med resten af familien. Hun kunne følge med fra lægterne, da Cuca faldt forover og begravede ansigtet i græsset.

 

Argentinske Matías Giménez leverede det sidste, afgørende spark i årets Libertadores turnering. Cuca så aldrig sparket, men reaktionen fra de 60.000 fodboldfans på den nye Mineirão fortalte ham, hvad der var sket.

 

È CAMPEÃO, È CAMPEÃO, È CAMPEÃO

Den sydamerikanske Champions League, Copa Libertadores, er noget ganske særligt. Turneringen samler hele ånden og passionen i sydamerikansk fodbold. Der er altid drama og fuld intensitet i kampene mellem de bedste klubber i Sydamerika. Fansene flokkes til de udsolgte stadions, når der er Libertadores-kampe på programmet og spillerne kæmper for noget meget større end tre point, tv-penge eller et trofæ.

 

Copa Libertadores er scenen, hvor man kan opnå udødelighed. I nat spillede brasilianske Atletico MG den afgørende finale mod Olimpia fra Paraguay. De kæmpede om ære, hæder og en plads i historiebøgerne. Helte blev skabt i nat. Spillere, der vil leve videre i klubbens hjerte, og fansene vil aldrig glemme, hvad de oplevede på Mineirão stadion i Belo Horizonte.

 

GALO PÅ OFFENSIV SEJRSMARCH

Atletico MG blev vicemestre i den brasilianske liga i sidste sæson, og kvalificerede sig dermed til Copa Libertadores. Der er i de seneste par år investeret ret massivt i adskillige store profiler, og det har således været muligt at hente rutinerede stjerner som Ronaldinho, Jô, Victor, Gilberto Silva og Josué til klubben.

 

Op til årets Copa Libertadores hentede Cuca så yderligere forstærkninger. Angriberne Diego Tardelli, Luan, Araujú og Alecsandro kom til Belo Horizonte, og så havde Cuca truppen klar til blæse til angreb fra første fløjt.

 

Og Atletico MG blæste virkelig al modstand om kuld i et forrygende gruppespil. Det var ren opvisning fra en sprudlende Ronaldinho, der virkede til at have genfundet spillehumøret sammen med de nye offensive legekammerater.

 

De bliver turneringens suverænt mest scorende mandskab med 16 mål i de 6 gruppekampe. Atletico MG (eller Galo som Belo Horizonte-klubben bliver kaldt) vinder to gange 5-2 over argentinske Arsenal de Sarandi, hvor det er værd at fremhæve denne perle fra Ronaldinho.

 

I ottendelsfinalerne stod Atletico MG overfor storklubben São Paulo i et rent brasiliansk brag, der faktisk aldrig nåede at blive spændende. Atletico MG viste igen deres offensive overlegenhed, og der var klasseforskel på de to mandskaber. Efter en 2-1 sejr på Morumbi, kunne Ronaldinho styre Galo til en sikker 4-1 sejr, og Atletico MG var nu favorit hos bookmakerne til at vinde trofæet.

 

FRA LEGESTUE TIL GYSER-FILM

Nu begyndte det at blive alvorligt, og det gik op for spillerne, og også Galo-fansene, at holdet var på vej mod noget stort og at de kunne finde på at gå hele vejen.

 

I kvartfinalen skulle Atletico MG møde mexicanske Tijuana, der tog initiativet i det første opgør og de bragte sig foran med 2-0 på kunstgræsset foran de vilde fans på "Estadio Caliente". Diego Tardelli fik dog reduceret til 2-1 med 25 minutter igen, og i overtiden lykkedes det Luan at prikke bolden over målstregen til 2-2.

 

I returkampen i Belo Horizonte måtte fansene igen igennem et drama, da Tijuana får et straffespark ved stillingen 1-1. Vi er inde i overtiden og scorer colombianske Duvier Riascos er Atletico MG ude af Libertadores.

 

Lad mig præsentere målmanden Victor. Bemærk den lettere ophidsede kommentator kalder ham São Victor (altså Sankt Victor) cirka 1:44 inde i klippet. Sådan vil Victor blive husket og omtalt fremover. Han har fået et nyt navn (som Sâo Marcos, der reddede det afgørende straffespark for Palmeiras i Libertadores finalen 2000).

 

Victors redning fik klubpræsident Alexandre Kalil til at bryde grædende sammen, og i dagene efter talte man ikke om andet i Belo Horizonte: "Så du São Victors redning?". Libertadores-drømmen levede stadig.

 

DET ER FØRST LIGE BEGYNDT

Troede man det værste drama var overstået, så tog man frygtelig fejl. I semifinalen ventede det argentinske mesterhold Newell s Old Boys med succestræneren Gerardo Martino ved roret (nu Barcelona).

Atletico MG kom igen bagud med 2-0 i udekampen på Estadio Marcelo Bielsa, og denne gang kunne Ronaldinho ikke trylle sig igennem den argentinske defensiv. Newells kunne fortjent tage en 2-0 sejr med i bagagen til Belo Horizonte.

 

Atletico MG fik den perfekte start på returopgøret. Den lille Bernard scorede til 1-0 allerede efter få minutter på en genial frispilning af Ronaldinho. Men tiden gik, og fansene ventede forgæves på endnu en frelsende Galo-scoring.

Med 5 minutter igen skete det endelig. Den indskiftede angriber Guilherme smækker bolden i kassen på et langskud, og dermed skal pladsen i Copa Libertadores-finalen afgøres på straffespark.

 

Den erfarne Maxi Rodríguez skal sparke det sidste straffespark for Newells, men Atletico MG har São Victor til at ordne den sag!

 

Tricket er ganske simpelt, at Victor går før tid og tager et stort skridt frem i feltet inden sparket.

 

DET ENDELIGE OPGØR

Atletico MG var på randen af elimination flere gange, og der skulle små mirakler, sene scoringer og Victor-tricks til at bringe dem i finalen, og nu skal det hele afgøres. Der skal findes en Libertadores-vinder, der får retten til at repræsentere Sydamerika ved VM for Klubhold i december mod Pep Guardiolas Bayern München.

 

Paraguayanske Olimpia havde overraskende kæmpet sig i finalen efter at have besejret Newells med 4-1 i gruppespillet og undervejs i slutspillet eliminerede de sensationelt de brasilianske mestre fra Fluminense.

 

Atletico MG var dog massive favoritter til at tage det store Libertadores-trofæ. Vinder-odds lå omkring 1,40 for brasserne, mens man kunne hente odds 3,40 for en Olimpia-triumf.

 

Det var alligevel Olimpia, der dominerede den første finalekamp i Paraguay. Uruguayanske Alejandro Silva bragte Olimpia foran med 1-0 midt i første halvleg, og Atletico MG kan ikke få spillet til at fungere. Backen Richarlyson blev udvist i slutminutterne og dybt inde i overtiden scorede Wilson Pittoni til 2-0 på et flot frisparksmål.

 

Atletico MG var nu igen nede med to scoringer, og det så dermed meget svært ud for Ronaldinho og Galo-drengene inden returkampen på Mineirão.

 

Der havde været pres på billetlugerne ved Mineirão. Adskillige Galo-fans havde camperet og lagt sig i kø siden semifinalen for at sikre sig en billet til finalekampen. Der var udbrudt Libertadores-feber i Belo Horizonte og ingen undgik at blive påvirket af fodboldshowet.

 

Atletico MG har aldrig vundet Libertadores, men trods 0-2 nederlaget troede fansene på, at deres helte kunne sejre. Byen var fyldt med flag, trøjer og bannere med slagordet "Eu Acredito. YES WE C.A.M" (Clube Atletico Mineiro).

 

DET VILDESTE DRAMA

Stemningen er elektrisk; finalebolden ruller endelig efter lang tids venten, og der er en nervøs sitren i luften over Mineirão. Fansene lever sig ind i hver bevægelse på grænsværen, hvor Olimpia benytter alle kneb for at forsvare deres 2-0 føring. Samtlige deres standardsituationer tager lige ½minut længere. De går bevidst 10 skridt længere frem ved indkast, så dommeren skal bruge dyrebare sekunder på at dirigere dem tilbage på rette plads.

 

Olimpias målmand Martin Silva får gult kort for at trække tiden ved målspark; uden det sætter fart i den uruguayanske keeper. Silva må også til behandling; endda to gange i løbet af kampen, og den lille golfvogn bliver også flittigt brugt, da Olimpia-spillerne vil tage så mange minutter af klokken som muligt. Der er vel 10 spilstop med "skadede" Olimpia-spillere, og lidt en skam, at de ikke hellere vil spille fodbold.

 

Selv om de paraguayanske spillere ruller rundt i tilsyneladende store smerter på banen, så springer de frisk op af båren, og spurter tilbage til slagmarken, så snart golfvognen med lægestaben rammer sidelinjen. Men det er en del af spillet, og alle andre hold ville nok have gjort det samme.

 

Og Atletico MG har travlt; de satser alt og spæner rundt i et hidsigt tempo. De har sat Olimpia under et massivt pres med en boldbesiddelse på over 70%, men den standhaftige forsvarsmur holder stand. Måltavlen viser en pausestilling på 0-0.

 

È Gol, È GOOOOOOL!!!! DO GALO!!!!!

Atletico MG vil forsøge at nedkæmpe forsvarsmuren med indlæg til den høje angriber Jô, og blot 1 minut inde i anden halvleg lykkes det landsholdsangriberen at finde netmaskerne. Copa Libertadores-topscoreren lyner igen!

 

Mineirão eksploderer i et jublende tordenbrag. Nu mangler de blot et mål for at tvinge kampen ud i forlænget spilletid. Èt eneste mål. Men mens Olimpia tager sig god tid, så har Atletico-spillerne pisket rundt og kastet den ene angrebsbølge efter den anden ned mod Martin Silva.

 

Der bliver ikke holdt igen, alle ofrer sig i hidsige bolderobringer, og selv Ronaldinho spurter med hjem ved boldtab for at forhindrer et kontra-mål, der vil slukke titeldrømmene. Atletico MG spillerne giver alt, hvad de har for at jagte miraklet.

 

Med et kvarter igen ligner kampen afgjort. Træner Cuca har sendt alle mand frem, og der er ingen til at følge med den indskiftede angriber Ferreyra, der bliver sendt alene afsted på en kontra. Victor stormer langt ud af feltet, men Ferreyra kommer først og prikker bolden forbi ham, og skal nu blot skubbe bolden det sidste stykke i det tomme mål til 1-1.

 

Men Ferreyra snubler! Om det er gummiben, nerver eller bare ren uheld finder vi nok ikke ud af, men finalen lever stadig.

 

Med 5 minutter igen bliver den kontante Olimpia-forsvarsspiller Julio Manzur præsenteret for rødt kort efter han er nødt til at foretage en rugby-tackling for at bremse den indskiftede angriber Alecsandro i at få en friløber. Manzur havde tidligere lavet en grov svinestreg på Ronaldinho, der blev sparket ned bagfra.

 

En mand i undertal kan Olimpia ikke modstå presset længere. Den 1,92m store Leornardo Silva når højst på et fornemt indlæg fra den lille Bernard, og Mineirão er på kogepunktet med den forløsende scoring til 2-0. Galo har gjort det igen!

 

Det er helt uvirkeligt, at Atletico MG nu er ved at vinde Libertadores-trofæet efter så store frustrationer og spildte målchancer. Det kan ikke gå galt. De har 60.000 sindsyge fans, der skriger vildt på lægterne og bærer spillerne frem. Overfor står 10 fightende Olimpia-spillere, der var få minutter fra at få overrakt trofæet. Nu skal de ud i yderligere 2x15 minutters belejring. Hele Atletico MG holdet er næsten udelukkende omdannet til angribere efter den store kaptajn Revér og midterforsvaren Leonardo Silva er søgt med frem og tager plads i boksen klar til at indtage helterollen.

 

Bernard falder omkuld med kramper og må tilbringe en stor del af den forlængede spillestil med at få massage på sidelinjen. Han humper dog ind på grønsværen for at hjælpe holdkammeraterne, men bentøjet vil ikke rigtig mere for den 1,63m Bernard. Han har ofret sig i, hvad der kan være afskedskamp, da europæiske klubber skulle stå klar for at hente den lille tekniker.

 

`SÃO VICTOR´ GRÆDER

Den forlængede spilletid forløber uden scoring, og de to hold skal afgøre Libertadores 2013 fra straffesparkspletten.

 

Victor redder første spark med en let fodparade, da Olimpias Herminio Miranda sendt et svagt skud af sted midt i mål. Igen viser `São Victor` sig afgørende, og Olimpia er knækket.

 

Der bliver scoret på de efterfølgende straffespark, og ved det femte og sidste straffespark skal Matías Giménez score, ellers kan Atletico MG kalde sig Libertadores mestre.

Da bolden rammer overliggeren bryder festen løs. Spillerne stormer rundt og kan knap tro, hvad der er foregået. Victor græder utrøsteligt, mens holdkammeraterne kaster sig over ham i vild jubel. Han er helten, der sikrede Atletico MG deres første Copa Libertadores titel i en byge af guld-konfetti og festfyrværkeri.

 

Fansene græder, Cuca græder, spillerne græder, selv præsident Kalil må igen overgive sig til tårene og dedikerer triumfen til sin afdøde far, der som Galo-præsident blev snydt for Libertadores-titlen i 1981, da Atletico MG fik udvist 5 spillere i første halvleg i skandalefinalen mod Flamengo.

 

Der skulle gå 32 år for Kalil, men nu kan Atletico MG endelig indtage tronen som Sydamerkas bedste klubhold. Olimpia-spillerne var knuste. Det var en sensation, at de overhovedet nåede finalen, og de ved, at Olimpia aldrig kommer tættere på at vinde Libertadores.

 

Og Ronaldinho græder; han har vundet VM for Brasilien, Champions League og mesterskaber på stribe, men han har nu bevist, at han er tilbage i topform:

"- Voltei para o Brasil para isso, era o que me faltava. Todo mundo dizia que eu estava acabado, que aqui era time de renegados. Falem agora!"

 

" Jeg kom tilbage til Brasilien for dette, det var det, jeg manglende. Alle sagde, at jeg var færdig, at det her var et hold af udstødte. Hvad siger de nu!"

 

Se højdepunkter fra finalekampen og disse flotte billeder af Galo-fansene.

 

Seneste blogs fra Frank, Brasilien
22/03-2016 23:35 Inside Studio: Mr. Profit
30/12-2014 19:53 Fodboldåret 2014
24/11-2014 12:21 "Kyllingen" Kenn Hansen
18/06-2014 13:46 VM2014 - set fra sofaen
23/04-2014 01:46 Miranda - det oversete forsvarsgeni
20/01-2014 18:21 Longreads om sport
07/12-2013 15:56 VM 2014 Odds-Forslag
27/11-2013 18:18 Inside Studio: Jens Bøye
11/10-2013 18:26 Er Bayern München et low-scoring hold?
20/09-2013 03:14 What the....

Brugerprofil

Frank, Brasilien Frank, Brasilien har deaktiveret visning af online/offline status

Bruger siden 29. maj 2007


Formen:

Hovedside/aktuelle tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt