Blog » Brøndby og de tabte småkager

Brøndby og de tabte småkager
Af Frank, Brasilien, Fre. 10. sep. 2010, 19:36
+4
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (49) Til kommentarer

Brøndby fansene har da fuldstændig tabt småkagerne, og selvom de aldrig har været klassens pæne dreng, så kan de nu for første gang blive sendt helt ud i skammekrogen.

 

Den populære klub fra Vestegnen står foran en straf fra DBU´s disciplinærudvalg, som i sidste ende kan betyde fradømmelse af hjemmebanefordel og pointtab. DBU ændrede sidste år reglerne så også udeholdet kan blive straffet for det ballade deres tilhængere laver. Men hvad er det lige, der er gået galt for Brøndby fansene i denne sæson? Der har godt nok traditionelt set altid været flest problemer med Brøndby fansene, og der har altid været garanti for lidt gang i gaderne, når Brøndby kommer forbi diverse stadions, men det har udviklet sig til, at der er uheldige episoder ved stort set ved samtlige Brøndby kampe.

 

Lad os se lidt på de seneste hændelser, så vi ved, hvad vi har med at gøre:

 

18/7  Vi starter i Randers til første kamp i denne efterårssæson. Randers vandt 3-2, og det fejrede omkring 40 Brøndby fans med at overfalde en gruppe Randers fans efter kampen. Politiet brugte stave og hunde for at rydde området, men blev mødt med stenkast.

 

25/7 Brøndby vinder 2-0 i Aalborg, men undervejs måtte kampen afbrydes to gange pga. uroligheder fra Brøndby afsnittet. Tre fans blev anholdt under kampen og slæbt væk, mens kontrollører, dommer Michael Svendsen og Brøndby spillere opfordrede til, at Brøndby fansene faldt til ro. Der var derudover anholdelser både før og efter kampen.
Brøndby modtog en advarsel for denne opførsel. Dette er første skridt i den nye straf fra DBU.

 

22/8 OB må nøjes med 2-2 i en dramatisk kamp på Brøndby stadion, hvor flere Brøndby fans bliver grebet af den intense stemning på grønsværen og den ellers meget Brøndby venlige dommer Anders Hermansen måtte henstille til et ophør af lighterkast mod OB målmand Roy Carroll. Episoden er under behandling af DBU; andet skridt i den nye straf er en bøde på 10.000 kr.

 

29/8 Brøndby får 3-3 i Lyngby, men Brøndby fans anvendte romerlys og fyrværkeri i stor stil, hvilket betød, at kampen måtte udsættes i flere minutter. Denne episode er også under behandling, men tredje skridt fra DBU er en både på 25.000 kr.

 

Det er værd at bemærke, at DBU kun straffer hændelser begået i forbindelse med afviklingen af kampene. Fansene har stadig frit lejde til at slå sig løs i bybilledet inden og efter en kamp uden sanktioner fra DBU.

 

VIKINGE-FANKULTUREN I BRØNDBY
Der kan findes alt for mange tilfælde med tilskueruroligheder blandt Brøndby fansene, og man må undre sig over, hvorfor har Brøndby IF ikke for længst løst deres tydelige problemer med fodboldfans, der ikke kan opføre sig ordentligt? Har Brøndby reageret korrekt på problemer? Er der en misforstået kultur blandt Brøndby fans om, at de skal ud og kæmpe for deres hold? Andre fangrupper kan jo som regel godt holde fokus på at støtte deres hold uden at skulle overfalde sikkerhedsvagter, politi, de rivaliserende fodboldfans, hærge togstationer, bymidte, barer osv...

 

Brøndby fansene skal have stor ros for deres engagement i klubben og evne til at holde en fodboldfest på lægterne. Men der er en overskyggende bagside af supporternes opbakning af Drengene fra Vestegnen. Det værste ved Brøndby fansene er ikke, at de er dybt uoriginale og ofte har stjålet deres sange og initiativer fra Manchester United, men derimod er det langt værre, at Brøndby fansene dyrker deres ”Alle hader os” mentalitet.

 

Personligt har jeg ikke oplevet dette had mod Brøndby fans; rent faktisk nærmere en ”velkommen, kom bare an” stemning. Det var højdepunktet i sæsonen, når Brøndby kom på besøg. Det var noget, man som fodboldelsker så frem til. En møde mod Brøndby betød som regel en fed atmosfære, fyldte lægter med god intens konkurrence med sange, flag, bannere, tilråb mellem fangrupperne. Desuden var der en unik stemning omkring kampen på selve grønsværen, da man fik set sit yndlingshold forsøge at klare sig mod det bedste hold i ligaen. Nu er Brøndby faldet så meget i kvalitet, at det ikke længere er noget særligt at have besøg af Brøndby. (Faktisk er det tre sikre point ;-)

 

Det er yderst kritisabelt, at der hersker denne ”Os mod Alle” holdning blandt Brøndby fansene, hvilket er en selvforstærkende faktor, da attituden allerede fra udgangspunktet er negativt. Man opstiller dette modsætningsforhold op blandt Brøndby fans, der tager på vikingetogt for at forsvare klubbens ære ved at nedkæmpe modstandernes fans, indtage og hærge fodboldsstadions med vold og hærværk.

Skal Brøndby løse deres problemer med disse uromagere blandt fansene, så burde de nok lige tage fat i denne misforstået opfattelse.

 

MANGLENDE VILJE TIL AT LØSE PROBLEMET
Men Brøndby fansene er nu stadig lidt specielle at have på besøg på diverse stadions. Men det er desværre ikke længere et højdepunkt i sæsonen, men derimod har det udviklet sig til en opvisning i, hvordan en flok fodboldtosser kan ødelægge en festlig fodboldoplevelse.

Karantæner og udelukkelser er et velkendt redskab til at straffe de fans, der har skabt ballade ved kampene, men der er åbenbart en ustoppelig tilgang af nye voldelige fodboldtosser, der træder i karakter og overtager pladsen fra de karantæneramte fans, der så til gengæld giver den lidt ekstra til udebanekampene. Der er noget over Brøndby og deres fankultur, der virker som en magnet for voldelige ballademagere, og derfor er karantæner langt fra løsningen.

 

Desværre virker deres karantænesystem ikke i tilstrækkelig grad. Det er for det første langt mere påkrævet at forsøge at forhindre uroligheder frem for at forsøge at udelukke uromagerne efter de har lavet ballade. Men derudover er det afgørende, at der bliver sat en effektiv udelukkelse af voldelige fodboldfans. Det er oplagt at se på hændelserne i Horsens i sidste sæson, hvor der opstod store uroligheder, og 15 Brøndby fans blev anholdt på stadion. Brøndby meddelte via deres hjemmeside:
 
”I opfølgningen på begivenhederne i Horsens, hvor flere personer på gæsteafsnittet optrådte fuldstændigt uacceptabelt, er en række ballademagere blevet identificeret. De af disse, der beviseligt begår ulovligheder eller overtræder stadionreglementet vil få karantæne fra kampe på alle niveauer med Brøndby IF.”

 

Brøndby var blevet fremlagt navnene på de anholdte personer, men alligevel kunne Brøndby fremvise en karantæneliste på blot to personer til de næste udekampe!

Brøndby har altså ikke været interesseret i at løse dette problem i tide, da det jo var en gratis omgang for dem, at der var uroligheder med slagsmål med sikkerhedsvagter, hærværk og chikane mod personale på stadion, afbrændte sæder osv. Men med DBU´s ændrede politik med udebaneansvar risikerer Brøndby nu bødestraf for deres tilskueruroligheder og kan ikke længere overse problemerne.

 

BRØNDBY IGNORERER STADIG PROBLEMETS OMFANG
Skal Brøndby vente på, at DBU har færdigbehandlet indberetningerne fra urolighederne, eller ville det være fordelagtigt at handle allerede nu? Hvorfor skal det gå så langt, at der er udsigt til pointfradrag og fradømmelse af hjemmebanefordel før Brøndby endelig tager problemet seriøst? Hvad kan Brøndby gøre for at forhindre flere uroligheder blandt fansene?


Brøndby har naturligvis meldt ud efter disse seneste episoder og indberetninger til DBU. De beretter om en succesfuld dialog med fansene, og konstaterer på deres hjemmeside:

 

”Vi fornemmer en yderst positiv handlings- og holdningsændring hos langt de fleste aktive fangrupper. I sidste ende er det dog den enkeltes ansvar at agere ansvarligt og derved undgå at gøre skade på andre og sin klub. Klub og fans har et fælles mål, og opfordringen herfra lyder igen: Fortsæt den fantastiske, dedikerede og kreative støtte til holdet- uden at skade din klub og dine medfans!”

 

Brøndby´s styrke er opbakningen deres fans, men det er også blevet til et stort problem for klubben. Brøndby må med DBU´s ændrede regler indse, at det er nødvendigt, at anerkende, at vi her har at gøre med en indgroet voldelig, konfliktsøgende fan kultur, og problemerne udspringer fra en udbredt negativ ”Alle hader os” holdning blandt Brøndby fansene. Problemet er ikke enkelte limsniffende bistandsklienter, der tilfældigvis laver ballade i den pisgule trøje, og det er bestemt ikke den enkeltes ansvar. Det er derimod Brøndby´s ansvar at fansene opfører sig ordentligt, og klubben skal arbejde for et positivt miljø omkring holdet og blandt fansene.

 

Spillerne er også nødt til at gå forrest som rollemodeller. Her hjælper det ikke, at den placeringssvage Remco van der Schaff er en komplet psycho eller f.eks en Mike Jensen råber bøssekarl efter FCK´s tidligere målmand Jesper Christiansen eller udtaler at Lyngby skal smadres. Lækkert forfriskende med kontroversielle udtalelser, men Brøndby må også se på deres disciplinære problemer på og udenfor banen.

 

Det må konkluderes, at Brøndby er tvunget til at tage opgøret med fansene for at udrydde baggrunden for de voldelige sammenstød. Brøndby undervurderer problemets omfang ved at beskrive det som handlinger fra enkelte personer, da det er påkrævet ar udrydde denne misforstået sammenholdfølelse blandt de mest hardcore Brøndby supportere.

Seneste blogs fra Frank, Brasilien
22/03-2016 23:35 Inside Studio: Mr. Profit
30/12-2014 19:53 Fodboldåret 2014
24/11-2014 12:21 "Kyllingen" Kenn Hansen
18/06-2014 13:46 VM2014 - set fra sofaen
23/04-2014 01:46 Miranda - det oversete forsvarsgeni
20/01-2014 18:21 Longreads om sport
07/12-2013 15:56 VM 2014 Odds-Forslag
27/11-2013 18:18 Inside Studio: Jens Bøye
11/10-2013 18:26 Er Bayern München et low-scoring hold?
20/09-2013 03:14 What the....

Brugerprofil

Frank, Brasilien Frank, Brasilien har deaktiveret visning af online/offline status

Bruger siden 29. maj 2007


Formen:

Hovedside/aktuelle tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt