Blog » Baseball er dødsygt

Baseball er dødsygt
Keywords: MLB baseball sport statistik
Af Martanic, Lør. 22. jan. 2011, 10:31
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (7) Til kommentarer

Rundbold er dødsygt, kedeligt. Hvorfor gider man se rundbold? Rundbold er der ingen taktik i, det handler bare om at slå til bolden og komme hjem.

Klichéer er der nok af, og hvis man siger, man er interesseret i baseball har man hørt dem alle, og lad det være sagt med det samme. Der er langt mere taktik i baseball end folk aner. Ja måske endda undertegnede.

Lidt i forlængelse af US sports meget gode blogs om spil på MLB (MLB favs og MLB dogs), kan det måske være interessant at sætte lidt fokus på, hvorfor netop denne sportsgren er så spændende. Ikke blot som spilleobjekt, men så sandelig også som sport.

Hver dag en kamp.
Ved de mest gængse sportsgrene er man afhængig af, at et hold spiller på en given dag. Således, at hvis man er fan af et hold, så spiller de typisk 1-2 gange om ugen i bedste fald.

I MLB er der 162 kampe i regular season, hvilket gør, at alle hold som minimum spillet 6 af 7 dage i hele regular season. 99 % af disse kampe tages helt seriøst, selvom der selvfølgelig kan være årsager til, at en kamp nedprioriteres lidt.

I fodbold kan man ganske givet finde en kamp hver dag, men det kan så være mellem Al-Dhabi og Døllefjelde-Musse, eller hvad i hulen der nu lige spilles den dag. I MLB er det hver dag de bedste hold i verden, der spiller. Der er kun én liga i verden, der rummer tilnærmelsesvis kvaliteten i MLB, og det er den japanske liga. Men de bedste japanske spillere søger mod MLB.

Anything can happen on any given day.
Mange kender nok udtrykket, der bruges i NFL om at alt kan ske på enhver søndag. I MLB kan det ske hver dag i ugen, og her taler vi ikke bare resultatmæssigt (Underdogs har som bekendt en ganske udmærket winpercentage i MLB), men her taler vi plays.

Baseball kan helt sikkert virke kedeligt, hvis man ikke sætter sig lidt ind i hovedet på spillerne, for det er retfærdigvis ikke verdens hurtigste sportsgren, en kamp tager typisk mellem tre og fire timer, hvoraf der omtrent er pause i én time af tiden. Hov, det lyder bekendt fra en af de mest nypopulære sportsgrene i Danmark nemlig NFL.

I MLB er der mange standard spil. Pitcheren kaster bolden, catcheren griber den. Det ser standard ud, og umiddelbart kan der ikke ske noget særligt. Men laver han en helt simpelt fejl (Taber lidt fart i kastet, eller placerer den forkert), så bliver det næsten altid straffet i MLB. Du kan kaste 99 perfekte bolde, men hvis nr. 100 er sat forkert taber du kampen. Denne fejl kan ske på ethvert tidspunkt i kampen, så hvis man lever sig lidt ind i det, så er der spænding hele vejen igennem en kamp på 4 timer.

Sagt på en lidt anden måde, så kan det store game changing spil laves i enhver situation.  Offensivt kan der komme et homerun ud af ingenting.
Defensivt kan der laves triple-plays, vilde catches, inning ending double-plays. Og man kan virkelig komme oop og kører over sådanne spil.

Lad mig linke til et af de vildeste catches, der nogensinde er lavet. Det blev lavet i en 7. og afgørende kamp i en League Championship series af Endy Chavez, og stillingen er som det kan ses 1-1 på dette tidspunkt.

http://www.youtube.com/watch?v=fUicBDFYbfo

Nogle innings senere kom der dog et homerun i præcis samme territorie, som gjorde ondt på undertegnet, da jeg er Mets fan. Men et catch som dette er helt sindsygt, og en af de fedeste grunde til at se baseball, da det kan komme ud af ingenting.

Baseball, a game of numbers.
Bevares, dette er måske ikke den mest bredt tilgængelige årsag til, at baseball er fantastisk, og så alligevel.

På en side som Betxpert er der mange, der går op i statistik, der er mange, der sågar sætter deres spil efter statistik. Lad mig lige understrege, at man ikke skal spille på MLB udfra grundstatistik udelukkende, men statistik er en afgørende del af et MLB bet.

OG baseball er nok den sportsgren i verden, hvor der laves og bruges mest statistik. Samtlige hold i ligaen har en kæmpe statistik database i deres bøger, som de bruger aktivt i kampene. Naturligvis primært på de 3-5 hold, de er i division med, men så sandelig også på alle andre hold.
Hos holdene hedder det blot ikke statistik men scouting reports.  En stor del af disse scouting reports er også offentligt tilgængelige skabt af store virksomheder, der lever af at bringe denne statistik.

Således er der registreringer på, hvor mange pitches en spiller modtager i en bestemt zone, hvor højt et gennemsnit af boldene han rammer i denne zone (Og ikke rammer). Hvor mange hits han får, og så videre og så videre.

De statistikker som uefne baseball seere primært brugere er W-L record. Og lidt mere erfarne har man taget ERA (Earned Run Average med). Men der findes et utal af statistikker, som man i ligaen og udenfor ligaen bruger til at evaluere spillere med. Jeg skal ikke komme ind på dem her, men vil blot sige, at man eksempelvis har en statistik, der fastsætter en spillers værdi over en gennemsnitlig erstatningspiller. En statistik, der vel næsten ikke er mulig at lave i Fodbold i hvert fald.


Baseball kommentatorer
Vi er danskere, og danskere der interessere sig for MLB, benytter helt sikkert primært MLB.tv til at se baseball fra. En service på nettet, hvor man for relativt billige penge får mulighed for at se samtlige kampe på en sæson. Dette er selvfølgelig ikke muligt reelt set. Der findes ganske enkelt ikke nok timer i døgnet til at se alle kampe fra ende til anden.

Retfærdigvis kan baseball være kedeligt til tider. Det skal der da ikke herske nogen som helst tvivl om, men baseball kommentatorer kan virkelig vende kedsomheden til et smil, når de snakker løs om løst og fast. De holder sig primært til baseball, men snakker da også med glæde om maden på stadion, og hvad de nu ellers kan finde på.

Baseball kommentatorer er hyggelige, de er sjove, og så har de deres egne helt specielle rutiner de laver efter et homerun eller en strikeout.

Eksempel:
Chicago White Sox.
Homerun: "You can put it on the boaaaaaaaaaaaaaard, ..... YES"
Strikeout: "He gone" med en sjov fornærmende stemme.

New York Mets (Gary Cohen, min absolutte favoritkommentator)
Homerun: "That ball is OUTTA Here"
Strikeout: "And he Struuuck him out"

New York Yankees:
Homerun: "And the ball is hit deep to ...., drifting back is .... ... looking up, SEE YA"

 

De lange kampe kan være de bedste.
Ja, man skal nok virkelig være besat af baseball, før dette for alvor er tilfældet, men jeg har i min tid som baseball fanatiker været mest fascineret af de lange udmagrende kampe. Kampe, der går langt ud over de normale 9 innings.

De lange kampe, hvor der måske ikke sker det vilde udadtil, hvor kommentatorerne skal drive kampen frem til tider, men hvor spændingsniveauet når noget helt særligt.

Den længste kamp jeg nogensinde har set, startede jeg faktisk ikke engang med at se. Jeg havde set en 15 innings kamp med mit hold Mets, og kom så efterfølgende over på en kamp, hvor der stod 0-0 efter 8 innings mellem San Diego Padres og Colorado Rockies. Det har været en vild pitchingduel, og det skulle fortsætte.

I 13. inning kommer udeholdet Rockies så foran med 1-0, Padres udligner og kampen skal fortsætte til der er et hold, der fører efter en hel inning. Folk på stadion er begyndt at tage hjem (Det var dog en weekend kamp, men hjem tog de), og tiden går. TV stationen skal lave et post game show, men kampen trækker efterhånden så langt ud, at de tager sig nogle lure for åben skærm. Kommentatorerne bliver mere og mere kække.

Til sidst er det ikke længere folk, der har betalt i dyre domme for et sæde, men folk der måske har siddet på bagerste række, der nu sidder lige bag homeplate, og de nyder det virkelig.
Kampen fortsætter som en pitching duel til det efter 22 innings pludselig er slut og Rockies vinder 2-1. Kampen sluttede kl. 10.30 dansk tid, hvilket svarer til kl. 1:30 lokal tid, Men i baseball er uafgjort IKKE en mulighed. Kampen skal afgøres uanset hvad.

(Der er dog regler i den ene af de to ligaer, American League, hvor der er en tidsgrænse, som jeg på stående fod husker som kl. 0:30). Men bliver kampen ikke afgjort skal den i reglen spilles færdig.

Det var altså en yderst lavtscorende affære, men en blanding mellem noget meget stærkt forsvar, nogle dygtige pitches, der forstod at mixe deres pitches op, så det blev svært at batte, nogle sublime kommentatorer og et specielt spændingsniveu, hvor det spændende ikke ligger så meget i, hvem der vinder, men mere i det, at man ved, at pludselig kommer der til at ske noget. Og så naturligvis det utrolige i, at kampen bare blev ved og ved.

Denne kamp er absolut ikke noget særeksempel. Hvert år er der vel nok et par kampe, der går 20+ innings. Mange der går 15 innings, og et utal der som minimum går udover de 9 innings.

Baseball er ikke en kontaktsport, som regel.
Rubrikken her taler i sig selv ikke for, at det er med til at gøre sporten spændende, for baseball er ikke en kontaktsport i traditionel forstand. Der er jo i teorien ikke nogen kamp om bolden man spiller med.

MEN så simpelt er det faktisk ikke. Pitcheren kan komme til at ramme batteren. Han kan ramme batteren bevidst.  Og jeg tror de fleste kan forestille sig, hvor ondt det gør med en bold, der kommer med 150-160 km/t. Og der er altså ikke noget særligt beskyttelsesudstyr. I bedste fald har man lige noget om anklen og på albuen. Men ellers står man ret ubeskyttet hen.

Desuden flyver det rundt med bats. I de seneste par sæsoner er der knækket bats på stribe, når batterne smækker til bolden. Så spillere (og nogle gange tilskuere) må springe af vejen for battet.

Der er sågar en del, der er døde i forbindelse med baseball. Dette er slet ikke noget positivt, men det er et bevis for, at det absolut ikke er en så uskyldig sportsgren, som det kan se ud til umiddelbart.

Hårde slides i forbindelse med at man stjæler en base ses også, og lad mig sige det på denne måde. De tacklinger, som bliver foretaget her vil man få udvisning og udvidet karantæne for i fodbold, for det er voldsomt ind med knobberne forrest, og så handler det ellers bare om at hamre modspilleren ned, så spilleren ikke får tid til at kaste bolden til 1st base.

Det er ikke noget, som kommentatorerne egentlig tager for det store, for det er helt standard, og i praksis siger de blot: "And he slides hard in to break up the double-play".

Tegn
Baseball er særdeles taktisk, og måden man kommunikerer de taktiske elementer sker fra play til play. Hvis man skulle gøre dette mundtligt ville det være afslørende og umuligt at skjule noget for modstanderne, da det skulle råbes ind til spillerne.

Så i stedet har hvert hold et kæmpe tegnsæt, som spillerne skal lærer, når de kommer til holdet. Det kan være to fingre arm, tre fingre ben, pegefinger næse og så videre og så videre. Det er summen af en række forskellige tegn, der giver det som spilleren skal forholde sig til og rette sig efter.

Det er dog ikke noget, man får lov til at se så meget med på tv mæssigt. Blandt andet for ikke at undgå at modstanderne får muligheden for at lære tegnene at kende, for er en lille sport i at læse modstandernes tegn, og bliver de afsløret, kan et hold virkelig rende ind i problemer efterfølgende.

Tegn er en meget vigtig del af taktikken for et hold, og det er blot fascinrende at vide, at der er et så stort tegnsæt.

Slutord
Baseball er en spændende sport, det kræver ganske givet at man ikke tager alting så højtideligt, men det er absolut en sportsgren man kan sidde stille og roligt og hygge sig til. Eller have som et bettingobjekt, der faktisk er sjovt at følge hele vejen gennem et spil.

Det bliver alt for denne omgang, men når sæsonen starter om et stykke tid, vil der højest sandsynligt komme mere fra undertegnede. Det kan være noget om statistikker i MLB, der er brugbare til betting, og det kan være det bliver nogle optakter til baseball sæsonen 2011.

Seneste blogs fra Martanic
16/02-2011 18:08 NBA All-star weekend
16/02-2011 13:09 Jeg burde holde med City
22/01-2011 10:31 Baseball er dødsygt

Brugerprofil

Martanic Martanic har deaktiveret visning af online/offline status

Fra Århus
Bruger siden 7. december 2004


Formen:

Brugertip-statistik

  30d 90d 2018 Total
Tilbagebet. 0% 0% 0% 90%
Balance 0.00 0.00 0.00 -5.72
Hitrate 0/0 0/0 0/0 20/55
Hovedside/aktuelle tips
Statistik
Tidligere tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

 

Baseball

MLB
0%
0%
0%
62%
0.00
0.00
0.00
-2.69
0/0
0/0
0/0
2/7
USA - MLB
0%
0%
0%
79%
0.00
0.00
0.00
-7.45
0/0
0/0
0/0
11/35
Total
0%
0%
0%
76%
0.00
0.00
0.00
-10.14
0/0
0/0
0/0
13/42
 

Basketball

USA - NBA
0%
0%
0%
134%
0.00
0.00
0.00
4.42
0/0
0/0
0/0
7/13

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt