Blog » Alberto Contador-sagen

Alberto Contador-sagen
Af JG7, Tir. 7. feb. 2012, 15:05
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (6) Til kommentarer

I går blev Contador-sagen endelig afgjort, og Andy Schleck vandt dermed Tour de France 2010 ca. 560 dage efter – Og Bjarne Riis har nu vundet Tour de France to gange med sit hold. Også Scarponi får lidt hæder: Volta a Catalunya og Giro d’Italia tilfalder begge ham.

 

Begge ryttere udtalte dog, at de ikke følte sig som rigtige vindere, mens den tidligere Giro d’Italia-direktør, Angelo Zomegnan, egentligt har en god pointe, når han skriver følgende: "Til alle jer, der spørger om hans seneste Giro-sejr, kan jeg kun svare en gang for alle, at han ankom til Italien med en korrekt licens, certificeret af UCI, og han sluttede løbet uden noget suspekt i sin urin eller i sit blod. Derfor er det totalt nonsens at tage Giro-titlen fra ham." 

 

Og faktum er, at den kære Alberto Contador, ifølge rapporten, sandsynligvis ikke har indtaget clentuburol via bloddoping, men derimod forurenet kost. Det står i den 98 lange rapport, som CAS har offentliggjort. Det står endda i konklusionen, som alle, der forholder sig til sagen og derefter kommenterer i medierne, burde læse. Reglerne er dog klare på det punkt: Atleten hæfter selv for alt hvad der er indtaget, og hvis han har forbudte stoffer i sin krop, så er det hans ansvar. Og dermed skal han altså have en straf efter reglerne.

 

PINLIGE EKSPERTER

Men kæden synes hoppet af for mange eksperter. Alberto Contador er naturligvis en stor personlighed og hans sag fylder meget (se blot på Twitter, hvor Contador trendede worldwide – det er ret stærkt gået i februarmåned for en cykelrytter, om end han nok helst ville være fri), og derfor har samtlige eksperter været ude og udtale sig til medierne – nogle burde måske have ladet være.

 

Jørgen Leth udtalte, at han aldrig troede på bøfhistorien, mens artiklen i sig selv mere end antydede, at det slet og ret var fordi CAS ikke troede på denne forklaring, at Contador blev dømt. Men rapporten skriver tydeligt om denne sag:”To sum up, for the above reasons, the Panel finds that although the blood transfusion theory is a possible explanation for the adverse analytical finding, in light of all the evidence adduced and as explained above, it is very unlikely to have occured.”

 

Mulig teori – men “unlikely to have occured”.

 

Og her er der altså en del, der blot har konkluderet, at det er indtaget via blodtransfusion, og derved fuldstændig negligerer den egentlige dom. En af disse er i min optik Ekstra Bladet, der på forsiden har et billede af Alberto Contador med teksten ”Bøf med løgn”.

 

Problemet med alt dette er, at det giver et helt forkert billede af den egentlige sag, og det skader og hæmmer cykelsporten. I forvejen har selve sagen været en farce med den lange ventetid, så disse kommentarer hjælper just ikke på omdømmet i cykelsporten.

 

KONSEKVENSER AF CONTADOR-SAGEN

Umiddelbart er konsekvenserne af Contador-sagen mange. Først og fremmest er der holdets fremtid: Mister de World Tour-licensen eller ej? Contador har samlet langt de fleste point og derfor har han næsten enerådigt sørget for at Team Saxo Bank er et World Tour-hold. Dernæst er der Alberto Contadors fremtid: Bliver han fyret eller ej, og hvem vil ansætte en så løntung rytter som Contador, hvis han fyres – og forlader han mon Bjarne efter 2012, hvis Team Saxo Bank vælger at beholde ham? Og er Contadors udelukkelse godt for dansk cykelsport?

 

Mister Team Saxo Bank deres World Tour-licens?

Først og fremmest kigger vi på World Tour-licensen. Der er en reel chance for at Team Saxo Bank mister licensen, fordi Contador har skrabet flest point sammen. Hvorvidt det sker eller ej skal en komité afgøre, men min personlige vurdering er, at det ville være forkert at fratage dem licensen nu.

Pointsystemet bag World Tour-licenserne er nemlig helt skævt skruet sammen. Det er rytteren alene, der optjener point, og hvis han skifter hold, så ryger pointene med til holdet. Det betyder samtidigt også, at de ryttere, der har slidt og slæbt for rytteren, der har vundet løb, får ca. 0 point (og gør dem meget mindre værd på lønfronten). Det vil sige, at alle de ryttere, der har hjulpet Contador til sejren bliver efterladt med 0 point, og det er uanset graden af deres arbejde. Ganske vist var Team Saxo Bank skidt kørende i Giro d’Italia, men det er et eller andet sted meget forkert, at det er Contador, der tager alle pointene med sig i en sport, der promoverer sig som en holdsport – Contador skal naturligvis have flere point, fordi det er ham der vinder, men man kan sagtens argumentere om nogle af disse point ikke burde tilfalde dem, der

hjælper den enkelte rytter til en sejr.

 

Dernæst er der også den pointe, at Contador blev taget i dopingtesten, da han stadig kørte for Astana, og først efter at kontrakten med Team Saxo Bank var underskrevet, kom resultatet frem – det virker også lidt overdrevet at straffe Team Saxo Bank for denne forseelse ved at fratrække dem licensen. Alt de har gjort er jo sådan set at støtte en rytter i en svær tid. Ovenikøbet en rytter der i 2011 blev frikendt, og derfor har man ikke brugt sæsonskiftet på at lede efter nye løntunge ryttere. Og siden han har været frikendt, har man i god tro jo også brugt Contador til netop at hente disse point. Så i min optik bør man ikke fratrække licensen fra Bjarne Riis, om end han står med et meget svagt hold indtil august.

 

Skal Riis fyre Contador?

Men her kommer det næste problem så, for han har også et svagt hold efter august – jovist, Alberto Contador vender tilbage, men ikke til megen nytte. For ligesom tilfældet er med Alejandro Valverde, så vil hans point ikke tælle med de første to år efter en overstået dopingdom. Man kan altså stå i den situation, at Contador skraber historisk mange point sammen, men at licensen ikke bliver forlænget, fordi han ikke kan optjene point.

 

Og med ét har Bjarne Riis tusind problemer. For hvordan skal han nu reagere? Skal han beholde Alberto Contador, når han vender tilbage? Jeg læste forleden på Twitter, at Team Saxo Bank har et budget på niveau med Cofidis, og så er der altså ikke råd til ryttere med masser af point, og hvis man så samtidigt har en stor udgift i Alberto Contador, så får han særdeles svært ved at skrabe point nok sammen til en ny licens i 2013 – og 2014 hvis Alberto Contador bliver hos Riis.

 

Det er nemlig et gigantisk dilemma. Alberto Contador vinder utallige løb og skaber en masse omtale, og det hjælper Riis i jagten på en ny sponsor – men det skader jo hans hold, at det er Contador der henter pointene. Jeg mener ikke, han skal fyre Alberto Contador. Contador har jo sandsynligvis ikke dopet sig – men spist noget forurenet kosttilskud, og derfor bør Riis og Saxo Bank også bakke op om Alberto Contador.

 

Contador kan ydermere redde hans 2012-sæson ved at vinde Vuelta a España og derved skabe en masse omtale, der er god for både Bjarne og Alberto. I min verden bør man absolut ikke fyre Alberto Contador.

 

Forlader Alberto Contador holdet efter 2012?

Men Alberto Contador har kontraktudløb efter sæsonen, og her er snakken så en helt anden. Der er ingen tvivl om at en sponsor formentligt vil have Contador med i pakken, men det kræver samtidigt også et stort budget så Riis kan hente folk, der har masser af point og derved beholde deres licens.

 

Omvendt er der også Contadors side af sagen: Vil han blive ved Team Saxo Bank? Indtil videre har Riis jo ikke kunne hente gode folk ind til ham, og han har ofte været meget alene – og netop derfor har han også hentet langt størstedelen af Saxo Banks point.

 

Jeg kan ikke spå om Contador, men der har tidligere været mange rygter om at han var på vej til Caisse d’Erpagne/Movistar sammen med Alejandro Valverde. Men omvendt kan det jo også ske, at han gerne vil gengælde tilliden fra Bjarne Riis og blive hos ham efter den svære tid.

 

Er det godt for dansk cykelsport?

Svaret er umiddelbart ja. I hvert fald på den korte bane, for Contadors karantæne betyder jo særlig én ting: Alle rytterne på Saxo Bank skal ud og jagte deres egen chance. Chris Anker Sørensen har længe snakket om at jagte bjergtrøjen, mens Michael Mørkøv, Nicki Sørensen, Kasper Klostergaard, Mads Christensen, Anders Lund og Jonas Aaen skal ud og jagte etaper i etapeløb. Og de unge gutter som Troels Vinther og Christopher Juul Jensen får måske lidt flere chancer, men må alligevel hovedsaligt vænne sig til at være hjælpere.

 

Man skal dog ikke forvente et kollektivt gennembrud – Team Saxo Bank ER et svagt hold, og hvis man skal forvente dansk succes i 2012 skal man nok primært kigge på Jakob Fuglsang og Matti Breschel, mens Chris Anker Sørensen kan få et fint gennembrud i Tour de France. Men de danske Saxo-drenge er ikke just kommende Tour de France-vindere, om end de kan gøre det hæderligt.

 

På sigt er det dog snarere skadende. Det negative billede, der bliver fremstillet af cykling, som følge af denne sag kan skade en hel del. De unge danskere, der måske overvejer at starte til cykling, mister muligvis lysten af denne sag, for ”det drejer sig jo hele tiden om doping” mens støtten fra ens forældre uden tvivl også må lide i sådan en sag.

 

KONKLUSION: KARANTÆNEN ER EN FARCE

At det tog over 500 dage at afgøre sagen, er en farce. Og straffen er en farce. Ikke fordi han har fået en straf på 2 år, men fordi den starter tilbage fra d. 5. august 2010, og han kan dermed allerede køre til august igen. I min verden skal en straf ikke være bagudbetalt på den måde, for egentligt har det jo blot betydet, at Contador har fået lov at køre, mens hans resultater ikke har talt med i regnskabet.

 

Med andre ord: Sagen skulle være afgjort meget før, og straffen skulle gives enten korrekt eller slet ikke.

 

Sagen skader uden tvivl mange: Både Giro d’Italia og Tour de France skal have nye vindere, Team Saxo Bank er i overhængende fare for at forsvinde, spansk cykling, der i forvejen er i krise, kommer til at lide yderligere af denne sag og cykelsporten i sig selv kommer også til at lide. 

 

Seneste blogs fra JG7
21/08-2014 00:42 Prediction og preference: Emmy Awards 2014
24/03-2012 00:48 Klassikerduellen
07/02-2012 15:05 Alberto Contador-sagen
28/09-2011 13:16 Cykelstatus over 2011
08/08-2011 00:49 Punkterede baghjul hos bookmakerne!
14/12-2010 19:44 Magtspillet
10/12-2010 00:09 Hurra for Team Chicken!
28/11-2010 19:32 Giro d'Italia er bedre end Tour de France!
21/10-2010 19:13 Den gule trøje - en kedelig farve anno 2011?

Brugerprofil

JG7 JG7 er online

Fra Aarhus C
Bruger siden 3. juli 2008


Formen:

Brugertip-statistik

  30d 90d 2018 Total
Tilbagebet. 0% 0% 0% 95%
Balance 0.00 0.00 0.00 -1.00
Hitrate 0/0 0/0 0/0 7/22
Hovedside/aktuelle tips
Statistik
Tidligere tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

 

Basketball

USA - NBA
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-2.00
0/0
0/0
0/0
0/2
Total
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-2.00
0/0
0/0
0/0
0/2
 

Beachvolley

Grand Slam Moskva
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Total
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
 

Cykling

Giro d'Italia
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Tour de France
0%
0%
0%
200%
0.00
0.00
0.00
2.00
0/0
0/0
0/0
1/2
Vuelta a Espana
0%
0%
0%
100%
0.00
0.00
0.00
0.00
0/0
0/0
0/0
1/3
Total
0%
0%
0%
117%
0.00
0.00
0.00
1.00
0/0
0/0
0/0
2/6
 

Fodbold

La Primera
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
La Primera Division
0%
0%
0%
90%
0.00
0.00
0.00
-0.20
0/0
0/0
0/0
1/2
Spanien - Primera Division
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
USA Major League Soccer
0%
0%
0%
241%
0.00
0.00
0.00
5.65
0/0
0/0
0/0
3/4
Total
0%
0%
0%
143%
0.00
0.00
0.00
3.45
0/0
0/0
0/0
4/8
 

Futsal

1. divisão 2012-13 - playoff
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Division de Honor 2012-13 - slutspil
0%
0%
0%
85%
0.00
0.00
0.00
-0.45
0/0
0/0
0/0
1/3
VM 2012, Thailand
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt