Albert Contador har kørt cyklen i stald for i år, og Andy Schleck er kun i Spanien som hjælperytter, men at favoritlisten mangler de to stærkeste Tour de France-ryttere (samt sidste års Vuelta-vinder, dopingdømte Alejandro Valverde), gør ikke årets Vuelta a España (28. august – 19. september) til en uinteressant begivenhed.

Læs den nye optakt til Vuelta a España 2017 her

Bjarne Riis og Team Saxo Bank satser på Fränk Schleck (dette bliver brødrene Schlecks sidste store tour for det danske hold) som vinder af den røde førertrøje, men mellem ham og øverste podieplads i Madrid står blandt andre en kapacitet som Denis Menchov, nr 3 i sommerens Tour de France (og tidligere Vuelta-vinder), og den spændende Vincenzo Nibali.

Tv2 sender alle etaperne og følger ligeledes løbet med studieudsendelser hver dag, fra hver enkelt etapes målby. Ritter, Rolf og Leth sidder bag mikrofonen under etapen, og Thomas Kristensen styrer studiet.

Og her hos BetXpert vil vores dygtige cykeleksperter stå for daglige spilforslag. Esben Billum og Mikkel Condé har fået selskab af Jacob Nordestgaard der har kvalificeret sig til en plads i ekspertpanel efter en tid som brugertipper (under navnet Extreeme).

Jacob har desuden forfattet følgende optaktsartikel om Vueltaen. Værsgo at læse (og værsgo at komplimentere/kritisere) hans introduktion til årets etaper, holdene og de mest interessante klassementsryttere og sprintere:

Vuelta a España 2010

ETAPERNE

Under Vuelta a Espana fører alle veje i sidste ende til Madrid. Dette er også tilfældet i år, hvor det hele afsluttes med paradekørsel i form af 12 runder i Madrids centrum. Før hæderen i hovedstaden skal rytterne gennemføre 11 flade etaper, otte bjergetaper, en holdtidskørsel og en enkeltstart. 3.252 km på 21 etaper, fra 28. august til 19. september, med to hviledage undervejs.

Vuelta a Espana fejrer 75 års jubilæum (løbet er dog ikke blevet kørt hvert år i den tid, og årets udgave er kun nr 65) og markerer det ved at indføre en rød førertrøje (efter 11 år med en guldfarvet trøje) og ved at åbne løbet med en kort og pandekageflad holdtidskørsel i Sevillas gader.

Den 13 km lange holdkamp på 1. etape mod uret starter noget utraditionelt kl. 22. Tilskuerne og TV-seerne skal altså holde sig oppe om natten for at få afgørelsen af etapen med.

2. etape er på papiret en kuperet etape, men i praksis kan den godt ende i en massespurt. Mellem laveste og højeste punkt på ruten er der cirka en km i højdemeter. Dette er normalt ikke noget for sprinterne, men etapeprofilen er ret udramatisk - de 1000 højdemeter bestiges på 100 km, hvorfor der skal noget af et tempo til i feltet, førend sprinterne sættes. Og etapen slutter med en lang nedkørsel, hvorefter feltet skal køre cirka 10 km på flad vej.

Klassementsrytterne får mulighed for at teste hinanden på 3. etape, som har to bjerge, der skal bestiges. En kategori 2-stigning i starten af etapen og en kategori 1-stigning i form af Puerto del León. Sidstnævnte er et bjerg, der har potentiale til at udfordre klassementsryttere, som lige har behov for tid til at finde bjergbenene. Det burde dog ikke skabe en signifikant tidsforskel blandt favoritterne, da feltet efterfølgende skal køre nedad mod målbyen i Malaga.

Efter en formodet hektisk start trapper vi ned med formodede klassiske flade etaper: et morgenudbrud, som langt de fleste gange hentes til sidst, og derefter bliver rampelyset og kampen om etapesejren overladt til de hurtige sprintere. Sådan kunne scenariet godt se ud til og med 7. etape.

Klassementsrytterne kan dog blive nødt til at holde øje med de afsluttende km på 6. etape, hvor en eksplosiv kategori-3-stigning kort før mål muligvis kan være med til at ødelægge freden blandt favoritterne i den samlede stilling.

Derefter starter klassementsrytternes kamp for alvor på 8. etape med mål i Xorret del Catí. Etapen betegnes af arrangørerne som den første reelle bjergetape i årets Vuelta. Med rutens fem stigninger inklusiv den afsluttende kategori-1-stigning med en stigningsprocent op mod 20 % så er der rig mulighed for seværdigt cykelløb. Der er dog ikke tale om de lange, ophidsende stigninger men de mere eksplosive og stejle af slagsen.

Det samme vil være gældende på de efterfølgendeto etaper, nr 9 og 10, hvor et udbrud kan holde hjem eller en eksplosiv rytter på det kuperede terræn som Joaquin Rodriquez vil se sit snit til at tage etapesejren. Ikke at der på nogen måde er dømt sovepude for klassementsrytterne – men Vueltaen bliver næppe afgjort her.

Halvejs i Vueltaen krydser rytterne på 11. etape for eneste gang i årets Vuelta den spanske grænse. Med målstregen malet på toppen af en stigning på 2000 km højdemeter i Pyrenæerne i det lille fyrstedømme Andorra. Dette bliver den første etape, der slutter oppe på et decideret bjerg. Derefter er der gode nyheder til rytternes trætte ben med to flade etaper, som ender med massespurt eller et udbrud, der holder hjem.

Ved start på 14. etape venter der rytterne tre bjergetaper i streg i takt med, at de bevæger sig længere vestpå. 14. etape har en meget stejl afslutning modsat afslutningen i Andorra. Stigningen ender i målbyen Peña Cabarga og har en stigningsprocent på helt op mod 18 % og er kun 6 km lang. Høje stigningsprocenter, der generelt kendetegner dette års Vuelta.

Også på den efterfølgende 15. etape skal rytterne i mål op ad en 12,5 km lang stigning med stigningsprocent på 13 ved de stejleste stykker.

Stejle stigningsprocenter venter der også favoritterne på 16. etape, som betegnes som kongeetapen. Der er tale om tre nærmest identiske stigninger på etapen vurderet på længde og gennemsnitlig stigning. På den sidste af de tre stigninger er der mål på toppen, hvilket er med til at gøre etapen modbydelig. Det afsluttende bjerg i Cotobello er med sine 10 km og gennemsnitlige stigningsprocent på 8 vært for en af de mest spændende afslutninger i dette års Vuelta.

Efter disse tre hårde bjergetaper kunne der meget vel være så stor tidsforskel i toppen, at kampen om den samlede sejr er cuttet ned til to-tre kandidater.

Efter kongeetapen på 16. etape belønnes feltets hårdtprøvede ryttere med en hviledag. En hviledag, der først og fremmest skal bruges til at flyve til Peñafiel tæt ved Valladolid.

Derefter fyres 17. etapes enkeltstart af. Enkeltstarten er helt flad og ikke teknisk, hvilket favoriserer ryttere, der holder et højt, konstant tempo på flad vej. Ryttere som Fränk Schleck, Ezequiel Mosquera, Igor Anton med flere forventes at tabe en del tid på denne etape, da ruten ikke har nok udfordringer i form af bakker, hvor de kan udnytte deres evner. Denis Menchov og til dels Vincenzo Nibali og Roman Kreuziger vil have mulighed for at hente tid eller øge et eventuelt forspring på denne enkeltstart.

Derefter venter der to flade etaper, som meget vel kan ende med et eller to succesrige udbrud i og med, at en del af feltets bedste sprintere sandsynligvis har trukket sig fra løbet med henblik på at forberede sig til VM i Melbourne med start d. 3. oktober.

Herefter når rytterne den afgørende og sidste bjergetape på 20. etape. Det er sandsynligvis her, vi finder vinderen af årets Vuelta. Hvem har de bedste ben, og hvem blandt favoritterne har restitueret bedst på de to forrige flade etaper? Disse svar kan være meget svære at give på forhånd, omend ryttere, der føler sig godt tilpas, sandsynligvis vil give lyd til pressen som et ekstra mentalt boost.

20. etape ender på bjergtoppen i Bola del Mundo og har en gennemsnitlig stigningsprocent på 6,26 fordelt på hele 21,6 km. Denne stigning er løbets hårdeste. Både set på papiret, men også taget i betragtning af, at rytterne forinden har kørt over 3000 km på cykel. Det er i øvrigt ikke hvem som helst, som ofte træner på bjerget. Ryttere som Alberto Contador og Igor Anton kan nævnes i en bred vifte af topryttere, som tester bjergbenene på netop denne stigning.

Ryttere, der har tabt tid på enkeltstarten dagen forinden, kunne godt forventes at angribe tidligt på bjerget og satse alt.

Herefter hyldes feltets tapre ryttere på sidste og 21. etape, som slutter i landets hovedstad med 12 omgange i det indre Madrid. Såfremt der stadig er sprintere tilbage i feltet, vil vi nok se dem helt fremme. Ellers vil især spaniere og spanske hold forsøge at vinde etapen.

KLASSEMENTSRYTTERE

Favoritter

Uden Contador, men med et ellers stærkt felt, er løbet uhyre åbent i år, hvilket gør det svært at udråbe den absolutte favorit. Bookmakerne har Denis Menchov som største favorit (en vurdering, man godt kan tillade sig at være uenig i). Det er svært at rangere rytterne, da de spanske stigninger normalt favoriserer de spanske ryttere samtidig med, at feltet er så stærkt besat, men herunder har jeg dog prøvet.

Vincenzio Nibali, Liquigas - Doimo

Med Liquigas’ Franco Pellizottis Giro-udelukkelse dette år blev Nibali hasteindkaldt som lukushjælper for Ivan Basso. Nibali havde ellers timet sin formkurve til at toppe ved Touren, men til trods for manglende forberedelse endte han på en samlet 3.-plads i det hårde Giro d’Italia. Derefter valgte han at droppe Touren for i stedet at holde fokus rettet mod Vueltaen, som burde passe italieneren godt med mange stejle og korte stigninger.

Hans fremragende nedkørsler, som sikrede ham en etapesejr i Giroen, skal man heller ikke kimse ad. Derudover besidder han en over middel enkeltstart, som kan indbringe ham tid på konkurrenterne (minus Menchov). Nibali deler fra start rollen som sit holds kaptajn med Roman Kreuziger. Det må dog forventes, at Kreuziger stadig har ømme ben efter Touren. Nibali har netop vundet Trofeo Melinda, hvilket har fået boostet italieneren med endnu mere selvtillid.

Fränk Schleck, Team Saxo Bank

Sammen med bror Andy skifter Fränk Schleck efter 2010-sæsonen til et nyt cykelhold, baseret i Luxembourg og ledet af den tidligere Saxo Bank-sportsdirektør Kim Andersen. Men først skal der siges farvel med manér – og det gerne med en Vuelta-sejr. Med et tidligt exit i dette års Tour de France er den 30-årige luxembourger ude på at få oprejsning. Tour-formen var ellers i top i juli med den samlede sejr i opvarmningsløbet Tour de Suisse, og mange spåede således en top 3-placering i det samlede klassement i Frankrig til storebror Fränk. Sådan blev det som bekendt ikke grundet et styrt på brostensetapen, og nu er målet i stedet at vinde Vueltaen. Til den mission har han såmænd Tour-toeren, lillebror Andy Schleck, som lukushjælper.

Såfremt Fränk kan genfinde Tour-topform til Vueltaen, så er han et seriøst bud på en vinderkandidat. Det kan blive kritisk, hvis skaden under Touren stadig sidder i kroppen og dermed forhindrer ham at finde en acceptabel løbsform. Han har dog mulighed for at køre sig stille ind i løbet, såfremt 3. etape, som byder på et tidligt bjerg, køres i stille tempo.

Igor Anton, Euskaltel

Bjerggeden, der stadig venter på det endelige gennembrud i de store etapeløb, hvor han har været meget ustabil. Gennembrudet kan – og bør – komme i årets Vuelta. Baskeren er efterhånden blevet 27 år, og formen er sat til at toppe under målet for hele sæsonen: Vueltaen. Hvis man ser bort fra enkeltstarten, så ser det ud til, at arrangørerne har støbt en perfekt rute sammen til Anton. Med hældninger, der til tider er oppe at runde 20 % på de stejleste sektioner, er det guf for den lille Fiji. De hidtidige takter i denne sæson lover da også godt for succes med blandt andet en samlet 2.-plads i Vuelta a Castilla y León, en placering som nr. 4 i den kuperede klassiker Fléche Wallonne og som nr. 6 i Liege-Bastogne-Liege. De to sidstnævnte resultater giver et godt praj i retning af, hvordan Anton klarer de stejle stigningsprocenter.

Den lille basker er en type rytter, der har brug for at være i topform til en Grand Tour. Baskeren benytter sig dog hovedsageligt af egen træning og deltager normalt ikke i specielt mange løb op til en Grand Tour, hvorfor det kan være svært at forudsige formen.

Ezequiel Mosquera, Xacobeo-Galicia

Den 34-årige spanier kører på det lille, spanske Xacobeo-Galicia-mandskab, der lukrerer på wild card til Vueltaen hovedsageligt på grund af netop Mosquera. Spanieren har da også gode traditioner i Vueltaen. De sidste tre år er han således endt i top 5 hver gang, hvilket kendetegner god stabilitet i længere etapeløb. I denne sæson var planen, at Mosquera både skulle deltage i Giroen og Vueltaen. Denne plan blev dog spoleret, da spanieren blev skadet et par uger op til Giroen. Derfor måtte han sadle om og fokusere udelukkende på Vueltaen. I sidste ende kan denne skade kort før Giroen ende med at være en fordel for ham. For i stedet for en udmattende Giro har han nu gode forudsætninger for friske ben i Vueltaen modsat mange andre af feltets favoritter.

Han har op til Vueltaen kørt spanske endags- og etapeløb. Her kan der blandt andet nævnes en samlet 2.-plads i Vuelta a Burgos foran blandt andre Nibali og Anton. De stejle stigninger passer Mosquera rigtig godt – også selvom mange af dem er eksplosive. Bare de er stejle nok, så bør Mosquera kunne sidde med eller angribe, hvilket vi har set i de seneste års udgaver af Vueltaen.

Denis Menchov, Rabobank

Denis Menchov er for mig den sværeste rytter at placere blandt bejlere til titlen. Med en flot 3.-plads i det samlede klassement i årets Tour og som tidligere Vuelta-vinder (2005 og 2007) kunne man være tilbøjelig til per automatik at placere ham blandt de største favoritter. Dette har bookmakerne således gjort – de har faktisk sat ham som løbets største favorit. Han hører bestemt til blandt favoritterne, men jeg vil ikke gå så langt og udråbe ham som løbets største favorit.

Den 32-årige russer bor til daglig i Spanien og betragter landet som sit andet hjem. Siden Tour de France-succesen har han ikke kørt nogen løb. Russeren vandt sidste års Giro d’Italia, hvorefter han fejlede stort i Tour de France. Han har også tidligere haft vanskeligheder ved deltagelse i både Touren og Vueltaen på samme sæson. Han har faktisk aldrig kørt top 10 i begge løb samme sæson. Hans to sejre i Vueltaen er kommet efter to kummerlige præstationer i Tour de France. I år er det scenarie vendt om, og nu har han kørt en flot Tour. Med det in mente kan man godt frygte, at han skuffer i Vueltaen efter succesen i Touren – at han simpelthen ikke kan sætte sig selv op til to Grand Tours i samme sæson fysisk og mentalt.

Han føler sig dog godt tilpas og udtaler således, at ambitionerne for Vueltaen ingen grænser har. Men stigningerne er stejlere end i årets Tour, hvilket umiddelbart favoriserer de spanske specialister. Menchovs mål må være at holde sig til favoritterne og hente tid på dem på 19. etapes 46 km pandekageflade enkeltstart. En disciplin, han mestrer.

Outsidere

Joaquin Rodriguez, Team Katusha

Lille Purito kommer til Vueltaen efter et flot og udmattende Tour de France, hvor han endte som nr. 8. Derefter er han ligesom Menchov begyndt at restituere og har således kun kørt ét løb siden. Det er relativ nyt for ham at være kaptajn alene, hvorfor han helt sikkert vil gøre sit bedste for en god præstation i Vueltaen. Selv udtalte den 31-årige spanier først, at det ikke er det samlede klassement, han kører efter - til det er hans enkeltstart simpelthen ikke god nok. I stedet var målet etapesejre. Dette ændrede han dog, og nu sigter han efter en samlet top 3-placering.

Med korte, stejle stigninger er det en lækkerbisken for den eksplosive spanier, som vi blandt andet så i Touren på etapen til Mende, som han vandt. Jeg ser det dog som højest uventet, hvis han blander sig i kampen om sejren. Som sagt er hans enkeltstart ikke god nok, men han har oven i købet også kørt et hårdt Tour de France en måned inden.

Roman Kreuziger, Liquigas – Doimo

Som Joaquin Rodriquez har Kreuziger også kørt et hårdt Tour de France. Nu skal han køre Vuelta ligesom sidste år, hvor han endte som nr. 61. En skuffende placering, som skyldtes en Tour-deltagelse kort før. Det samme sker i år, og spørgsmålet er, om Kreuziger har lært at restituere bedre end i fjor. Derudover får han nok svært ved de allerstejleste stykker. Han kan dog hente tid på enkeltstarten. Det kunne ende med en rolle som hjælper for Nibali, der gerne skulle være i topform til denne Vuelta.

David Arroyo, Caisse d'Epargne

Den spanske klatrer skal prøve at videreføre Vuelta-arven på holdet, så at sige. Vinderen af sidste års Vuelta var nemlig holdkammerat Alejandro Valverde, der i øjeblikket sidder ude med karantæne for sin indblanding i Puerto-sagen. Siden Arroyos samlede 2.-plads i årets Giro har fokus været rettet mod en topplacering i Vueltaen. Inden 2.-pladsen i Giroen, der blandt andet kom i hus ved hjælp af et udbrud med meget prominente navne, var Arroyo ikke betragtet som en decideret klassementsrytter, men derimod en klatrer. Klatring er der rig mulighed for i årets Vuelta med stejle stigninger, hvilket umiddelbart ligger godt til spanieren. Enkeltstarten er dog ikke spanierens specialitet, men det kendetegner generelt årets felt.

Hold desuden øje med…

Luis Leon Sanchez, Caisse d’Epargne

Det var glædeligt at se Luisle få sit gennembrud etapeløbsmæssigt med en samlet 11.-plads i Touren. Tidligere har det været svært for spanieren at holde formen oppe alle tre uger, hvorfor han normalt må ændre planerne og i stedet jagte etapesejre. Efter Touren formåede han sågar at holde dampen oppe og vandt Clasica San Sebastian, hvilket tyder på god form forud for Vueltaen. Caisse-holdet er meget stærkt i år, og hvis Luisle føler sig godt kørende, vil han sammen med Arroyo køre klassement. Det er dog mest forventeligt, at sidstnævnte er mest stabil over tre uger.

Carlos Sastre, Cervélo Test Team

Carlos Sastre kan med endnu en top 20-placering fuldende sæsonen med top 20-placeringer i alle tre Grand Tours. Top 20 er dog ikke nok hverken for Sastre eller Cervélo-mandskabet. sportsdirektør Philippe Mauduit gør det klart, at målet for Sastre er en etapesejr og top 3 samlet. Han skulle eftersigende være i god form, hvilket det også tyder på med en 3.-plads i Clasica San Sebastian kort efter Touren. At køre tre Grand Tours på én sæson er dog i sig selv imponerende og en flot bedrift, og spørgsmålet er, om Carlito kan holde dampen oppe i endnu tre uger. Personligt tror jeg det ikke.

Andy Schleck, Team Saxo Bank

Lillebror Andy har lovet troskab til sin storebror Fränk Schleck, såfremt sidstnævnte er i topform. Derfor hører Andy Schleck heller ikke til blandt de største favoritter selvom luxembourgeren som bekendt endte på andenpladsen i årets Tour. Hvis Andy fik kaptajnrollen og oven i købet var i topform, ville han selvfølgelig være favorit til Vuelta-sejren. Dette er blot ikke tilfældet; medmindre Fränk Schleck rammes af uheld, er det storebror der satses på denne gang.

Andrey Kashechkin, Lampre

I 2007-udgaven af Tour de France blev Andrey Kashechkin sammen med Astana-mandskabet udelukket, fordi holdkaptajn Vinokourov blev testet positiv for brug af doping. Senere viste det sig dog også, at Kashechkin havde brugt bloddoping under løbet. Nu er han tilbage – denne gang på et italiensk hold. Kashechkin har ikke kørt mange løb de seneste tre år, hvilket kan være med til at gøre Vueltaen til en hård genfødsel. I 2007 viste han dog gode egenskaber i alle terræner, og såfremt dette ikke er helt glemt for den 30-årige rytter, så vil vi nok se prøver på talenterne. Han er dog ikke en rytter, der vinder Vueltaen – til det er han alt for ustabil, og evnerne rækker næppe til det.

Nicholas Roche, AG2R La Mondiale

Det er første gang, at 26-årige Nicholas Roche kører to Grand Tours på samme sæson. Hans absolutte Grand Tour-gennembrud fandt sted i Vueltaen i 2008, hvor han endte på en samlet 13.-plads. Han udtaler selv, at han er meget spændt på, hvordan han klarer to Grand Tours på samme sæson. Med en 15.-plads samlet i dette års Tour er irerens mål således en top 10-placering i Vueltaen. Han er dog villig til at revurdere dette mål ved et eventuelt stort tidstab. I så fald vil målet være etapesejre. Der vil være en del etaper, hvor han kan bruge sit fremragende antrit på de spanske bakker.

SPRINTERNE

Vueltaen lider gang på gang under, at VM er placeret umiddelbart efter afslutningen af løbet. Dette påvirker specielt sprinterfeltet, som per tradition bruger det spanske storløb som opvarmning til VM. Derfor kan vi forvente at set et noget udtyndet sprinterfelt i slutningen af løbet. Dette så vi sidste år, hvor Matti Breschel overraskede på den afsluttende etape til Madrid og vandt. Normalt ser man ikke flere end et par stykker af sprinterne gennemføre med henblik på at at vinde pointtrøjen.

Et par af de kommende VM-deltagere har dog udtalt, at de godt kunne finde på at køre hele Vueltaen, da VM i år er to uger efter afslutningen på Vueltaen. De seneste tre vindere af pointtrøjen har været Greipel i fjor, Van Avermaet i 2008 og Bennati i 2007. Pointtrøje-andenpladsen i de seneste år har været besat af klassementsryttere. Bookmakerne plejer således ikke at udbyde spil på vinderen af pointtrøjen. Der er dog heldigvis rig mulighed for intense massespurter undervejs i løbet, da sprinterfeltet er rigtig stærkt.

Favoritter

Mark Cavendish, Team HTC - Columbia

The Cannonball ligner umiddelbart et suverænt vinderbud på enhver flad etape – så længe han gider. Efter fem etapesejre i årets Tour har han nu blikket rettet mod VM i Melbourne, hvor han er favorit til sejren. Vueltaen skal han, som så mange andre ryttere, bruge som opvarmning. Til afslutningerne har han Matthew Goos, Bernhard Eisel og Hayden Roulston som rakettrin, hvilket må forventes at være mere end rigeligt for briten.

Tyler Farrar, Garmin - Transitions

Amerikaneren fik sin Tour spoleret af et grimt styrt på anden etape. Han prøvede alligevel at deltage i et par spurter for derefter at udgå. I Vueltaen har han som sædvanlig sin tro hjælper Julian Dean, som også selv besidder en fremragende sprint, hvilket vi så i Touren. Tyler Farrar tilhører titlen som en af de største bejlere til at snyde Cavendish for etapesejre.

Alessandro Petacchi, Lampre-Farnese Vini

Italieneren, der satser på lange spurter, vandt årets pointtrøje i Touren foran Mark Cavendish. Derudover vandt han også to etaper. På begge etaper var Cavendish mere eller mindre fraværende. Måden, hvorpå italieneren vandt pointtrøjen, var ved stabile topplaceringer. Han gennemførte for første gang Tour de France, hvilket måske kan vise sig at være en bagdel i Vueltaen med henblik på eventuel træthed. Én ting er sikker: Det vil være en overraskelse, hvis han gennemfører. Til spurterne har han samme hjælpere som i Touren i form af Hondo og Bole.

Thor Hushovd, Cervélo Test Team

Thor Hushovd led under en skade lige før Touren, hvilket eftersigende påvirkede nordmandens topfart. Topfarten skal genfindes, hvis han skal være konkurrencedygtig i det stærke sprinterfelt. Hvis dette ikke sker, så har han en Theo Bos pustende i nakken på holdet. Bos er nemlig hurtigere på en regulær spurt – det kniber dog med udholdenheden på kuperet terræn. Derfor må Hushovd som udgangspunkt betragtes som den foretrukne mand i spurten på Cervélo-mandskabet. Hushovd må ligesom så mange andre forventes at droppe ud af løbet undervejs, med henblik på at blive frisk til VM.

Oscar Freire, Rabobank

Efter en skuffende Tour er den rutinerede spanier klar på revanche. Vueltaens mange kuperede afslutninger bør han kunne lukrere på. Han har ingen på Rabobank-mandskabet til at hjælpe sig, han skal klare det hele selv, hvilket han dog er vant til. Han er en af feltets sprintere, der har udtalt sig positivt over for muligheden for at gennemføre hele løbet. I så fald, vil han sandsynligvis have større chance for en etapesejr i slutningen af løbet.

Hold desuden øje med…

Daniele Bennati, Sebastien Hinault, Allan Davis, William Bonnet, Samuel Dumoulin, Koldo Fernandez, Ben Swift, Robert Förster, Juan José Haedo, Yauheni Hutarovich, Manuel Cardoso med flere.

HOLDENE

Cervélo Test Team

Cervélo stiller både med hurtige folk og bjergspecialister. Theo Bos og Thor Hushovd vil tage sig af massespurterne, mens Carlos Sastre assisteret af bjerggeden Xavier Tondo målrettet sigter efter top 3 samlet. Xavier Tondo har kørt mange løb i år, hvorfor han udelukkende vil agere hjælperytter. Holdet stiller også til start med sidste års 9.-plads, Philip Deignan, der også bliver spændende at følge. Derudover vil trofaste Iñigo Cuesta køre sin 17. Vuelta, hvilket hyldes af arrangørerne ved at give ham rygnummer 1.

AG2R La Mondiale

Efter et flot Tour de France skal det franske mandskab prøve at køre videre på bølgen. Man vandt en etape med Christophe Riblon og endte nr. 15 samlet med Nicholas Roche. Begge ryttere er med i Vueltaen, hvor de har samme roller som i Touren: førstnævnte skal jagte udbrud og sidstnævnte skal køre klassement, hvor målet er en top 10-placering. Derudover har man en hurtig mand på de sidste meter i form af Sébastien Hinault, som vil deltage i massespurterne.

Andalucia – Cajasur

Holdets ubestridte kaptajn, José Angel Gomez Marchante, er en tidligere kending fra Tourens bjergetaper, hvor han har gjort en god figur. I år kører han for Andalucia – Cajasur, hvor han i denne sæson ikke har kørt så mange løb. Rytteren har dog heller ikke imponeret i de få løb, han har deltaget i. Spørgsmålet er blot, om han kommer til Vuelta frisk og i god form, eller om formen mangler. Derudover vil det spanske mandskab nok forsøge at få sig gjort bemærket via udbrud.

Astana

Tour-vinder Alberto Contador – og hans tro væbnere, fx Daniel Navarro – er fraværende på den holdliste Astana har givet til Vueltaens arrangører (Contador holder pause resten af året før han skifter til Bjarne Riis´ mandskab). Derimod fremgår Tour-vinderen fra 2006, Oscar Pereiro Sio, af listen. 10 dage før Vueltaen meldte spanieren dog ud, at det var yderst usandsynligt, at han ville deltage i løbet. Der er dog intet meldt ud hos Astana, og fire dagen inden løbet er Periro stadig at finde på holdlisten. Allan Davis kan også findes på Astanas hold, og han bør kunne blande sig i massespurterne som opvarmning til VM.

Bbox Bouygues Telecom

Det er et spændende mandskab, de lyseblå franskmænd stiller med. Til massespurterne har man William Bonnet, der tidligere har gjort sig bemærket ved gode placeringer i Tourens massespurter og en etapesejr i Paris - Nice. Derudover har man Nicholas Vogondy, der godt kan køre i bjerge. Formen skal dog være i top, hvis han skal have succes, hvilket den ikke var under Touren. Pierre Rolland er også blandt de udvalgte. Franskmanden betegnes som et af Frankrigs største talenter pt. Han har dog endnu sit gennembrud i Grand Tours til gode.

Caisse d'Epargne

Caisse d’Epargne stiller med et stærkt hold til Vueltaen. Med nr. 11 og 12 i årets Tour i form af henholdsvis Luis Leon Sanchez og Ruben Plaza, nr. 2 i årets Giro, David Arroyo, kan man godt forvente at se mange mørkklædte ryttere fremme i årets Vuelta. Derudover deltager Juan José Cobo og Rigoberto Uran. Førstnævnte er kendt for gode bedrifter i Touren for Saunier Duval-holdet, mens Uran er en af de mest lovende ryttere lige nu. Caisse d’Epargne har bestemt ikke mistet modet trods doping-udelukkelsen (2 års karantæne fra januar 2010) af sidste års Vuelta-vinder Alejando Valverde. Det forventes, at Arroyo vil være manden i klassementet, da han siden 2.-pladsen i Giroen udelukkende har fokuseret på Vueltaen.

Cofidis, le Credit en Ligne

David Moncoutie vil vinde bjergtrøjen i løbet for tredje år i træk. I den bedrift kan man godt forvente en mulighed for en etapesejr til franskmanden. Lille Samuel Dumoulin deltager også i løbet i håb om gode placeringer i massespurterne. Vi kan også godt forvente en Christophe Kern og Rémi Pauriol i udbrudsforsøg.

Euskaltel – Euskadi

Med fraværet af holdets største rytter, Samu Sanchez, må baskerne se sig om efter en anden kaptajn. Det er dog ikke en dårlig erstatning, når man har en Igor Anton til at tage rollen. Den baskiske bjergged har allerede slået Contador på en bjergetape i år i Vuelta a Castilla, og selv siger Euskaltel-mandskabet, at de er helt trygge ved at overlade kaptajnrollen til den lille Anton. I bestræbelserne på en topplacering har han en fremragende klatrer, Benat Intxausti, ved sin side. Også Igoi Martinez Gorka Verdugo vil gøre alt, de kan, for at hjælpe Anton. På de flade etaper har baskerne hurtige Koldo Fernandez, som nok vil blande sig i striden om etapesejre.

Footon-Servetto

Footon-Servetto-mandskabet satser udelukkende på etapesejre i årets Vuelta. Holdet er da også fyldt med lykkeriddere. Senest er danske Martin Pedersen blevet udtaget, hvilket er glædeligt nyt for de danske forhåbninger om etapesejr. Danskeren skal ramme det rigtige udbrud, hvor han kan lukrere på sin hurtige afslutning. På de flade etaper vil holdet markere sig via et udbrud eller en sprint af Manuel Cardoso, der skulle være klar efter sit alvorlige styrt på prologen i Touren. Holdet havde også Rafael Valls, der viste gode takter i Tourens bjerge, men han har meldt fra til Vueltaen pga træthed.

Footon-Servetto

Footon-Servetto-mandskabet satser udelukkende på etapesejre i årets Vuelta. Holdet er da også fyldt med lykkeriddere. Senest er danske Martin Pedersen blevet udtaget, hvilket er glædeligt nyt for de danske forhåbninger om etapesejr. Danskeren skal ramme det rigtige udbrud, hvor han kan lukrere på sin hurtige afslutning. På de flade etaper vil det enten være med en i et udbrud eller en sprint af Manuel Cardoso, der skulle være klar efter sit alvorlige styrt på prologen i Touren

Française Des Jeux

Holdets kaptajn vil blive Christophe Le Mevel, der i 2009-udgaven af Touren endte på en flot 10.-plads. Siden er det dog ikke blevet til det store. De stiller også til start med Rémy Di Gregorio, som har sin force i bjergene. Yauheni Hutarovich og Sébastien Chavanel vil tage sig af massespurterne. Sandsynligvis vil førstnævnte være den foretrukne sprinter.

Garmin - Transitions

Det amerikanske hold er med et væld af tempospecialister store favoritter til den indledende holdtidskørsel. Derudover har Christian Vande Velde samlet mod til endnu en Grand Tour efter et par uheldige af slagsen tidligere. Holdet vil også gøre sig bemærket på massespurterne, hvor man har Tyler Farrar med support fra Julian Dean.

Lampre-Farnese Vini

Det italienske mandskab stiller til start med et gammelt Tour-bekendtskab. Andrey Kashechkin er tilbage, og det bliver et interessant gensyn. Han vil nok markere sig, ligesom vi allerede har set Kasheckins landsmand, Vinokoruv gøre både i årets Giro og Tour. Derudover har holdet den gode, gamle Alessandro Petacchi, som vil prøve at gentage succesen fra Touren, hvor han vandt to massespurter.

Liquigas-Doimo

Italienerne stiller som sædvanlig med et stærkt hold til en Grand Tour. Vincenzo Nibali satser benhårdt på en topplacering, og Roman Kreuziger forventes også at få en rolle i løbet. Daniele Bennati er tilbage Grand Tour-mæssigt, og såfremt farten er, hvad den har været, så skal vi nok få ham at se fremme i massespurterne.

Omega Pharma-Lotto

Det belgiske mandskab stiller ikke op med nogen mand for det samlede klassement. Derimod kunne det meget vel tænkes, at de kan sikre sig en etapesejr. Man har vinderen af årets Amstel Gold Race, Phillipe Gilbert, og Greg Van Avermaet, som vandt pointtrøjen i Vueltaen i 2008, med på startlisten. Der er også blevet plads til Leif Hoste, som kan brænde en god enkeltstart af og derudover er en klog mand i udbrud.

Quick Step

Belgiske Quick Step stiller til start med unge Kevin de Weert, der overraskede alle i Tourens bjerge med solide præstationer. Det bliver spændende at se, om han kan fortsætte de gode takter i Vueltaens stejle bjerge. Carlos Barredo stiller også op i håbet om en etapesejr. Til massespurter har man - i fraværet af en skadet Tom Boonen – Wouter Weylandt.

Rabobank

Sportsdirektør Adri van Houwelingen melder meget ydmygt ud omkring forventningerne til årets Vuelta. Rabobank-holdet, der har Menchov i løbet, går først og fremmest efter etapesejre. Derefter kan det blive til en klassementssatsning. Menchov selv melder noget mere aggressivt ud og siger, at ambitionerne ingen grænser har. Den spansktalende russer har Laurens Ten Dam, Juan Manuel Garate og Mauricio Ardilla til assistance i bjergene. Mandskabet har også Freire, som vil koncentrere sig om massespurterne.

Team HTC – Columbia

HTC – Columbia-mandskabet har en spændende rytter i løbet i form af Tejay Van Garderen, som deltager i sin første Grand Tour. Amerikaneren endte på en samlet 3.-plads i opvarmningsløbet til Touren, Critérium du Dauphiné, hvor de blandt andet kørte op ad Alpe d’Huez. Sportsdirektør Rolf Aldag siger, at Vueltaen vil være en læringsproces for Van Garderen, hvor amerikaneren har frihed til alt. Faktisk også til at droppe ud af løbet efter kort tid. Derudover har mandskabet også et stærkt sprintermandskab med Mark Cavendish i front. Til lead out har briten Matthew Goos, Bernhard Eisel og Hayden Roulston ved sin side. Derudover bliver de slovakiske Velits-brødre spændende at se på de småkuperede etaper. Danske Lars Bak vil nok også forsøge sig i et par udbrud.

Team Katusha

Team Katusha stiller til start med et stærkt hold i håb om en topplacering til Joaquin Rodriguez. Vladimir Karpets, der måtte udgå af Touren, er blevet klar igen og vil være en god mand på holdtidskørslen sammen med Vladimir Gusev. Alexandr Kolobnev vil kunne bruge sine fremragende egenskaber på kuperede afslutninger sammen med Filippo Pozzato.

Team Milram

Det bliver et sandt udstillingsvindue for rytterne på det tyske Milram-mandskab. Team Milram har nemlig ikke formået at finde en ny sponsor, hvorfor rytterne skal se sig om efter nyt hold. Robert Förster vil være manden på de flade etapeafslutninger, mens Markus Fothen stadig mangler at vise, hvad han kan som etapeløbsrytter efter gennembrudet i Touren 2006. Hollandske Nicki Terpstra er typisk garant for udbrudsforsøg, hvilket vi nok også kommer til at se i Vueltaen.

Team Saxo Bank

Fränk Schleck går efter at vinde Vueltaen. Til det har han lillebror Andy ved sin side. Bjarne Riis satser stort på den indledende holdtidskørsel med ryttere som Fabian Cancellara, Domenik Klemme, Gustav Larsson, Michael Mørkøv og Stuart O’Grady i løbet. Det bliver også spændende at se, om danske Anders Lund kan gøre sig gældende i bjergene som hjælper for Fränk Schleck. Der vil også være mulighed for forsøg på etapesejre på de flade etaper med den hurtige argentiner Juan José Haedo.

Team Sky

Svenske Thomas Löfkvist har fået tildelt rollen som kaptajn. Rytteren fra den lille svenske ø Gotland kørte en top 20-placing hjem i det netop overståede Tour de France og vil i Vueltaen se sit snit til at teste sig selv endnu mere af med henblik på at holde stabilitet tre uger i træk. På holdet ser Simon Gerrans, der er en af seks ryttere, der har vundet etapesejre i alle tre Grand Tours. Han vil sammen med Juan Antonio Flecha og John-Lee Augustyn jagte etapesejre. I massespurterne vil Ben Swift prøve kræfter, som vi blandt andet har set ham gøre det i Giroen.

Xacobeo Galicia

Er dette året for Ezequiel Mosquera? De mange stejle stigninger burde passe ham godt - ligesom det generelt burde passe de spanske bjergryttere på mandskabet. Blandt andet David Garcia Dapena vil være til rådighed for Mosquera på bjergetaperne. Ellers vil Xacebeo-mandskabet som altid prøve at være med i udbrud. Dette lykkedes så godt sidste, at de vandt holdkonkurrencen, hvilket var en stor triumf for et så lille hold.