Her får du overblikket over alle de spillere, der skal tage straffespark ved VM-slutrunden. Det kan gavne dig i dit managerspil og/eller i din betting at vide dette. 

Verdensmesterskaberne i fodbold står får døren, og i den sammenhæng skal der forhåbentlig scores en masse mål. En del af disse scoringer kan meget vel komme på straffespark. Derfor har BetXpert samlet alle skytterne til dig i denne artikel. 

Ved det seneste VM i Rusland blev der slået rekord i antal straffespark – får vi mon en ny rekord igen i år?

Fodbold-VM spilles fra søndag den 20. november til søndag den 18. december. 

Straffesparksskytter ved VM i fodbold: liste og stats

Her får du det fulde overblik over alle dem, vi kan forvente at se som skytter fra 11-meter-pletten i Qatar. 

OBS: Vi garanterer ikke for, at listen er 100 procent korrekt. Ved nogle lande kender vi med sikkerhed skytterne; ved andre har vi researchet os frem til det, så godt vi kunne, og vi har skrevet noter ved de grelleste tilfælde. Der foreligger også altid den mulighed, at spillere kan blive skadet, træneren kan vælge en ny skytte etc. 

Land  Gr. 1.-skytte Backup(s)

 Qatar

A

Hasan Al-Haydos

Akram Afif

 Ecuador1

A

Enner Valencia

Jordy Caicedo

 Senegal

A

Ismaïla Sarr

Bamba Dieng & Kalidou Koulibaly

 Holland2

A

Memphis Depay

 England

B Harry Kane

Raheem Sterling & Marcus Rashford

 USA

B Christian Pulisic

Giovanni Reyna & Haji Wright

 Wales

B Gareth Bale

Aaron Ramsey

 Iran

B Mehdi Taremi

Alireza Jahanbakhsh & Ehsan Hajsafi

 Argentina

C Lionel Messi

Lautaro Martínez & Leandro Paredes

 Saudi-Arabien

C Salem Al-Dawsari

Saleh Al-Shehri & Salman Al-Faraj

 Mexico

C Raúl Jiménez

Alexis Vega, Henry Martín & Orbelín Pineda

 Polen

C Robert Lewandowski

Arkadiusz Milik & Krzysztof Piątek

 Danmark

D Christian Eriksen

Simon Kjær & Kasper Dolberg

 Tunesien3

D

Wahbi Khazri

Mohamed Ali Ben Romdhane

 Frankrig

D Karim Benzema

Kylian Mbappé & Antoine Griezmann

 Australien

D

Jamie Maclaren

Craig Goodwin

 Tyskland

E Ilkay Gündoğan

Thomas Müller

 Japan

E Yuya Osako

Takumi Minamino

 Spanien4

E Pablo Sarabia

Álvaro Morata

 Costa Rica

E Celso Borges

Bryan Ruiz & Joel Campbell

 Kroatien

F Luka Modrić

Ivan Perišić & Andrej Kramarić

 Marokko

F Sofiane Boufal

Ayoub El Kaabi & Fayçal Fajr

 Belgien

Romelu Lukaku

Kevin De Bruyne & Eden Hazard

 Canada5

F Alphonso Davies

Jonathan David & Cyle Larin

 Schweiz6

G RIcardo Rodríguez

Haris Seferović, Rubén Vargas, Xherdan Shaqiri & Mario Gavranović

 Cameroun

G Vincent Aboubakar

Karl Toko Ekambi

 Brasilien

G Neymar

Richarlison & Philippe Coutinho

 Serbien

G Dušan Tadić

Aleksandar Mitrović & Dušan Vlahović

 Portugal

H Cristiano Ronaldo

Bruno Fernandes

 Ghana7

H Jordan Ayew

André Ayew & Mohammed Kudus

 Uruguay

H Luis Suárez

Edinson Cavani & Giorgian de Arrascaeta

  Sydkorea

H Son Heung-Min

Hee-chan Hwang & Shin-wook Kim

1Det er lidt frem og tilbage, når det kommer til Enner Valencia og Jordy Caicedo. Førstnævnte er fast mand på holdet, mens sidstnævnte er bænkevarmer. Valencia har dog brændt nogle stykker, mens Caicedo har været sikker de gange, hvor han er kommet ind og har fået chancen fra 11-meter-pletten. Er begge på banen, kunne Caicedo godt få chancen, men ellers ser vi formentlig Valencia forsøge sig igen.

2Memphis Depay har sparket samtlige af Hollands seneste 13 straffespark (hvoraf han har scoret på de ti). Derfor kan det være lidt svært at pege på afløsere. Et par bud kunne være Teun Koopmeiners, der sparker for Atalanta. Herudover offensive spillere som Steven Bergwijn og Steven Berghuis og måske endda midterforsvarer og anfører Virgil van Dijk. 

3Wahbi Khazri har brændt sine seneste to forsøg på landsholdet. Mohamed Ali Ben Romdhane scorede på Tunesiens seneste forsøg (Khazri var ikke på banen), så måske han får lov igen. 

Læs eventuelt også vores artikel om odds på Danmarks VM-trup eller odds på VM 2022

4Pablo Sarabia sparkede og scorede på straffespark i november 2021 ude mod Grækenland. Her var Álvaro Morata også på banen. Desuden har Atlético Madrid-spilleren brændt nogle af sine seneste forsøg på landsholdet, så det ligner mere og mere en tjans for Sarabia; Paris Saint-Germain-spilleren gør det generelt godt på landsholdet, så han har nok også truppens tillid. 

5Det har svinget lidt, hvem der har taget straffesparkene for Canada. Der er eksempler, hvor Alphonso Davies har sparket, mens Jonathan David har været på banen, og der er eksempler den anden vej rundt. Senest (10. juni) var det Davies, der sparkede og scorede. Ergo ser det umiddelbart ud til, at han er den foretrukne skytte her og nu. Cyle Larin kan nok ikke helt blande sig og må antages at være tredjevalg. 

6Det er langtfra sikkert, at Ricardo Rodríguez fortsat er den foretrukne skytte for alpelandet. Han har nemlig brændt sine seneste tre straffespark på landsholdet. Imellem de seneste to spark fik Haris Seferović lov at prøve, men også han brændte. Rubén Vargas og Mario Gavranović scorede begge to gange i straffesparkskonkurrence ved sidste sommers EM-slutrunde. Derfor må de begge være oplagte afløsere; sidstnævnte er dog mest på bænken/brugt som indskifter, hvorfor pilen meget vel kunne pege på Vargas. Slutteligt kan Xherdan Shaqir også være et godt bud; han sparker med succes for Chicago Fire.

7Det er ikke til at blive helt klog på Ghana og deres straffesparksskytter. Brødrene Ayew har tidligere skiftet lidt. Senest holdet fik straffespark (14. juni), fik det hele tre af slagsen i samme kamp. Først scorede Jordan Ayew, så Mohammed Kudus og slutteligt Issahaku Fatawu. Det skal siges, at André Ayew var på banen i hele kampen, hvorfor han havde alle muligheder for at komme til at sparke. Måske der bare blev delt gaver ud til holdkammeraterne, fordi det var en venskabskamp? Det bliver troligt en af Ayew-brødrene, der skal eksekvere, med himmelstormende Kudus som farlig outsider. 

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Som det fremgår af noterne, er det ikke altid helt nemt at sige, hvem der er straffesparksskytter for landsholdene. Heldigvis er der også masser af tilfælde, hvor det mere eller mindre er hugget i granit: Memphis Depay sparker for Holland, Harry Kane for England, Christian Eriksen for Danmark, Neymar for Brasilien, Lionel Messi for Argentina, Ronaldo for Portugal og så videre. 

Besøg Unibet

100% op til 1.000 DKK

*Indeholder reklamelinks | stopspillet.dk | r&v gælder
Læs anmeldelse
Stort udvalg af sportsgrene
Ofte fokus på Skandinavien/DK
Stærk mobil platform
*Indeholder reklamelinks | stopspillet.dk | r&v gælder
Læs vilkår og betingelser her
Omsætningskrav 8.00x bonus til minimum odds 1,40.Benytter du dig af den maksimale bonus skal du altså omsætte for 8000 kr indenfor 60 dage for at spille den fulde bonus fri.

Yderligere vilkår Dette tilbud er tilgængeligt for udelukkende nye kunder, der er 18 år eller ældre. bosiddende i Danmark. Bonuspenge kan ikke benyttes på poker.
Regler og vilkår:  Vi henviser til Unibet hjemmeside for samtlige gældende vilkår og betingelser for denne bonus.

Hvem sparker straffe for Danmark?

Det er ubetinget Christian Eriksen, der kommer til at sparke straffe for Danmark. Han er vores største stjerne og måske også den vigtigste spiller. 

Hvis Christian Eriksen ikke skal sparke for landsholdet, vil det formentlig være af en af to årsager:

  • Han er ikke på banen (skiftet ud, sparet eller skadet)
  • Der laves "en Dublin". Ved playoffkampen mod Irland i Dublin i 2017 overlod Eriksen straffesparkstjansen til Nicklas Bendtner. Det gjorde han af hovedsageligt to årsager: Eriksen havde allerede scoret hattrick, og kampen var så godt som vundet. Ved at give Bendtner lov til at sparke kunne han på den måde give angriberen et nemt mål og noget selvtillid. 

Christian Eriksen på landsholdet, Danmark

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Simon Kjær og Kasper Dolberg har begge tidligere sparket i Christian Eriksens fravær. Det har Pierre-Emile Højberg også; Tottenham-spilleren brændte imidlertid mod Finland ved EM sidste år, så han får nok ikke lov igen foreløbig, selvom han har en stor stjerne på holdet.

Kjær og Dolberg virker som de bedste bud på afløsere. Robert Skov, der dog mest er på bænken, men som kan komme ind i kampene, er en dark horse

Se eventuelt også vores store artikel om de 36 VM dommere

Antal straffesparkskonkurrencer ved VM

Over/under 2,5 straffesparkskonkurrencer Højeste odds Bookmaker
Over 2,5 1,82
Under 2,5 1,87

Ovenstående priser er fra torsdag den 3. november klokken 12.53. 

Bookmakerne er endnu ikke ude med odds på, hvor mange straffespark der bliver uddelt ved VM. Derfor er ovenstående odds de eneste og mest interessante, når det kommer til spil på straffespark. 

Der er 15 kampe, der har mulighed for at gå i straffesparkskonkurrence. Ved VM i 2018 gik fire kampe i straffesparkskonkurrence. Heriblandt Danmarks kamp mod Kroatien i 1/8-finalerne. 

I det kommende afsnit vil vi tage et kig på, hvor mange straffespark vi har fået ved de seneste VM-slutrunder. 

Har du brug for lidt ekstra spænding under VM-slutrunden, så tjek vores side ud med bookmaker bonusser

Straffespark ved de seneste VM-slutrunder

Her får du en tabel, hvori det fremgår, hvor mange straffespark vi har fået ved de seneste verdensmesterskaber i fodbold. 

VM  Antal straffespark (antal kampe) Scoringer på straffespark Scorings-%

2002

18 (64)

13

72,22 %

2006

17 (64)

13

76,47 %

2010

15 (64)

9

60,00 %

2014

13 (64)

12

92,30 %

2018

29 (64)

22

75,86 %

Som det fremgår ovenover, blev der peget meget mere på pletten i 2018, end der blev det ved de fire foregående slutrunder. Hele 29 straffespark i 64 kampe, hvilket gav et snit på 0,45 per kamp. 

Det høje antal var ny straffesparksrekord ved et VM, og ”synderen” skal formentlig findes i VAR, som fik din VM-debut. Alt blev tjekket igennem, og selv de mest uforsætlige hænder/arme på bolden blev vekslet til straffespark. 

Nu forlader vi lige VM-slutrunderne for en kort stund og går i stedet til EM-turneringerne. Det er nemlig interessant at se, om tendensen med de mange straffespark fortsatte ind i sidste sommers EM-slutrunde. 

Straffespark ved de seneste EM-slutrunder:

EM  Antal straffespark (antal kampe) Scoringer på straffespark Scorings-%

2000

12 (31)

8

66,66 % 

2004

(31)

7

87,50 %

2008

(31)

4

80,00 %

2012

(31)

3

75,00 %

2016

12 (51)

9

75,00 %

2021

16 (51)

9

56,25 %

Tallene fortæller os, at der skam blev uddelt mange straffespark, når vi ser på tidligere EM-slutrunder. Det er dog værd at bemærke, at gennemsnittet på 0,45 straffespark per kamp fra VM blev vekslet til 0,31 ved EM. Noget kunne dermed tyde på, at UEFA lærte lidt af FIFA’s procedurer for VAR- og straffesparkssituationer, og at de ikke ville være med på helt samme niveau. 

Gennemsnittet på 0,45 per kamp fra 2018 var mere end dobbelt så højt som ved VM i 2014, hvor der var på 0,20 per kamp. 

Spørgsmålet er nu: Hvilken vej går FIFA? Får vi et gennemsnit tættere på det til EM, eller bliver det mere som ved seneste VM?

Ifølge den tidligere FIFA-dommer Keith Hackett er der ikke lagt i kakkelovnen til, at vi får færre straffespark denne gang. Måske snarere tværtimod. 

- Jeg kan godt se, der kommer flere straffespark end ved VM i 2018. Dette fordi VAR-folkene er trænet yderst godt af FIFA. Tidligere kunne der godt være et straffespark her og der, som vi overså. VAR-gennemgangsprocessen, som vi har nu, vil sikre, at vi ikke længere overser nogle straffespark, lyder det ifølge euronews.

Besøg MrPlay

100 % velkomstbonus op til 1.000 DDK

*Indeholder reklamelinks | stopspillet.dk | r&v gælder
Læs anmeldelse
Tidlige odds
Godt spiludvalg
Gode ind- og udbetalingsmuligheder
*Indeholder reklamelinks | stopspillet.dk | r&v gælder
Læs vilkår og betingelser her
Omsætningskrav 9.00x bonus til minimum odds 2,00.Benytter du dig af den maksimale bonus skal du altså omsætte for 9000 kr for at spille den fulde bonus fri.

Yderligere vilkår Tilbuddet gælder kun for nye Mr Play kunder.
Regler og vilkår:  Vi henviser til MrPlay hjemmeside for samtlige gældende vilkår og betingelser for denne bonus.

Har du brug for gode oversigter over VM-aktiviteterne? Se BetXperts VM TV Guide og VM kampprogram

FAQ om straffesparkskytter ved VM

🔎Hvem sparker straffespark ved VM?
Se tabellen over alle straffesparksskytter her i artiklen. 

🔎Hvem sparker straffe for Danmark?
Det gør Christian Eriksen. 

🔎Hvem sparker straffe for England?
Det gør Harry Kane.

🔎Hvem sparker straffe for Argentina?
Det gør Lionel Messi.  

🔎Hvem sparker straffe for Brasilien?
Det gør Neymar.

🔎Hvor mange straffespark kommer der til VM?
Det kan vi af gode årsager ikke svare på endnu. Her i artiklen kan du dog se en tabel over antal straffespark ved tidligere VM-slutrunder. 

🔎Hvem får flest straffespark til VM?
Det er ofte de gode hold, som får flest straffespark. Dette fordi de som regel er meget på bolden og formår at centralisere spillet i og omkring modstandernes straffesparksfelt. Gode hold er eksempelvis Brasilien, Argentina, Belgien, Frankrig, England, Spanien, Kroatien, Danmark med flere.

BetXpert har også lavet en omfattende artikel om odds på VM topscorer 2022