Hvordan udvikler man en trading-strategi, hvordan afprøver man den, og hvad skal man være opmærksom på? Det giver den professionelle golftrader Jesper Asbirk et bud på i denne artikelserie, hvor han over resten af forårssæsonen eksperimenterer med en tradingstrategi. 

Jeg har en idé! Måske kan idéen føre til udviklingen af en konkret, profitabel trading-strategi, eller måske er det bare en dårlig idé. En der viser sig at være behæftet med tilstrækkelige fejlkilder til at det overhovedet kommer i nærheden af at være profitabelt. Det vil vise sig.

I den kommende tid vil jeg i fuld offentlighed her på BetXpert forsøge at undersøge, om min idé er god. Det vil sige ”paper-trade” (jf. min introduktionsartikel til trading) - altså vil jeg med fiktive penge forsøge at undersøge om den, af idéen afledte strategi, muligvis kunne være profitabel.

I første afsnit her vil jeg fortælle om min idé, og om hvorfor jeg tror, den måske kan være profitabel. Jeg vil også prøve at identificere farerne og endelig prøve at stille nogle kriterier op for, hvordan jeg tænker den kan/bør benyttes.

I dette forum er det mit håb at kunne skabe lidt debat omkring både strategien og trading generelt, og selvom netop denne idé/strategi ikke nødvendigvis skulle komme i mål som profitabel strategi på den lange bane, kan debatten muligvis lede til nye idéer og strategier hen ad vejen. Uanset hvad håber jeg, at så mange som muligt vil byde ind med idéer og kritik undervejs i processen, så længe det er konstruktivt.

En observation

Når jeg trader en fodboldkamp, ser jeg altid de første 5 minutter af kampen uden at gøre noget. Bare for at få en fornemmelse for kampen, taktikkerne, spillerne, forholdene osv. Det er her, jeg har gjort den observation, der danner grundlag for idéen:

En umiddelbart uforklarlig stigning i oddset på favoritten de første 2-3 minutter af kampen. For det meste er det kun nogle få ticks (odds-trin), men andre gange 5-6 ticks og enkelte gange helt op til 10 ticks.

(Klik på billedet for at få det forstørret)

Herover ses et screenshot fra en enkelt tirsdag aften (20/2), hvor fem hold i The Championship lå i oddslejet 1,50-2,00. Selvom kampene ikke alle startede præcis samtidig, er billedet taget, hvor alle kampe var in-play mellem 2:00 og 3:00. De små blå lodrette streget til venstre for de fem røde kolonner viser handler foretaget på det givne oddsniveau, siden markedet blev åbnet ca. 1 minut før kampstart.

Barnsley kom bagud inden for det første minut, steg fra 1,95 til 3,50, og kan ikke bruges til at dokumentere min observation, men hver af de fire andre følger i større eller mindre grad samme mønster. Brentford (pre-match: 1,70-1,71), Middlesbrough (pre-match: 1,80-1,81), Millwall (pre-match: 1,79-1,80) og Sheffield Utd. (pre-match: 1,93-1,94) tradede alle højere end pre-match i løbet af kampens første minutter.

Det sker naturligvis ikke hver kamp, men det er noget jeg har set gentagne gange, og måske vigtigere er det, at jeg synes meget sjældent, at det modsatte sker – altså at oddset falder. Med andre ord: Det er et mønster, som gentager sig, og det synes at være mest udtalt, når favoritten ligger mellem netop odds 1,50 og 2,00.

Jeg oplever ikke samme udvikling, når kampen er endnu mere ulige, altså når favoritten ligger under 1,50. Her oplever jeg en tendens til, at markedet er mere tålmodigt og afventende, og stigningen kommer først, når kampen har sat sig, hvis favoritten stadig ikke har taget kontrollen. Samtidig er der også en meget større tendens til, at underdog’en parkerer bussen, hvilket ikke synes at facillitere en oddsstigning på favoritten.

En idé tager form

Det er min opfattelse, at langt de fleste fodboldkampe starter ved, at begge hold forsøger at komme ud og sætte sig i respekt, vise fysik og afvise modstanderne. Der er mange høj-intense løb, hårde dueller og (måske mest udtalt i England) færre velovervejede og gennemførte spilsekvenser. Med andre ord: Inden kampen ”har sat sig”, synes det hele at være mere kaotisk og tilfældigt. Hvis man ikke kender holdene og odds-niveauerne på forhånd, er det min påstand, at det meget ofte kan være svært at spotte favoritten fra underdog’en ud fra de første få minutter af en kamp med det nævnte styrkeforhold.

Således er det også min påstand (og en nødvendighed hvis strategien skal være profitabel), at sandsynligheden for, at en scoring i kampens første få minutter falder til favoritten, holder en CV noget tættere på 50 % end de indledende odds-niveauer (mellem 60/40 og 70/30) indikerer.

Så for at opsummere: Jeg har altså observeret en relativt konsekvent stigning i oddset på favoritten (pre-match odds: 1.50-2.00) i de første få minutter af kampen. Jeg oplever generelt kampe (med dette styrkeforhold) kaotiske og lige i de første minutter af kampen, og jeg antager, at CV for første mål (skulle det falde i de første minutter) er tættere på 50/50, end pre-match odds indikerer.

Den afledte strategi

Hermed det første udkast til en defineret strategi. Lad os kalde den ”Kaos-scalping”:

Kaos-scalping

  1. Lay favoritten pre-match i odds-lejet 1,50-2,00.
    • Tidligst 10 minutter inden kampstart
    • Undgå at tage tilbudte odds, men tilbyd selv et tick bedre.
  2. Back favoritten igen mellem 2:00 og 3:00 af 1. halveg.
    • Undgå at tage tilbudte odds før 3:00.

Ganske simpelt. Det er naturligvis en meget kortsigtet strategi, hvor man søger at tjene et tick eller to, men i de store ligaer er likviditeten oftest 5-cifret og til tider også 6-cifret på lavere odds, så hvis strategien er profitabel, vil potentialet ikke kun være småpenge. Det store spørgsmål for strategiens bæredygtighed, som jeg ser det, er, hvad der sker, når der kommer mål, mens man har en trade i gang.

Næste afsnit er mine helt egne estimater baseret på erfaring og fornemmelse, og jeg håber, brugere med bedre statistisk og teoretisk viden vil supplere med mere nøjagtige estimater:

Med et lay til f.eks. odds 1,75 vil man med et mål til favoritten se oddset droppe til i omegnen af 1,25, hvilket vil give et tab på ca. 50% af indsatsen. Omvendt vil et mål til underdog’en medføre en stigning i oddset til ca. 3,25, og profitten vil her tilsvare ca. 60%. Det vil sige, at hvis underdog’en står for ca. 45% af målene, mens vi er inde i en trade, vil vi sandsynligvis kunne holde en positiv ROI på den lange bane, fordi odds generelt er let stigende de første par minutter af kampen. Ovenstående tal er som nævnt estimeret, og i øvrigt også afhængige af, om der forventes få eller mange mål i kampen. Lad mig høre jeres holdninger til afsnittet.

Yderligere spørgsmål presser sig dog også på:

  • Bør man kun trade kampe, der forventes målfattige (f.eks. odds < 2.00 på under 2,5 mål) for at minimere risikoen for mål i de første minutter? Det vil give mening, hvis ikke min påstand om, at første mål falder mere ”tilfældigt” i de første minutter, holder vand.
  • Måske giver det mening kun at laye favoritten, hvis modstanderne starter med bolden? Det er jo trods alt kun få minutter, vi snakker om, og mhp. at undgå en scoring til favoritten er det naturligvis en fordel, hvis de andre har bolden?
  • Bør traden kun udføres, når favoritten er på udebane? Hjemmeholdets fans vil måske i højere grad medvirke til, at hjemmeholdet kommer stærkt ud og frem for alt ikke parkerer bussen?
  • Er der nogle hold, der skal undgås? Liverpool og Brøndby synes f.eks. at have en stil, der ofte gør dem tidligt dominerende i kampene.
  • Er 1,50 for lav en grænse? Jo lavere odds, jo større sandsynlighed for en forudindtaget rollefordeling om, at favoritterne har bolden og underdog’en parkerer bussen.
  • Hvornår ”sætter” kampe sig egentlig? 2, 3, 4, 5 eller flere minutter? Hvilket tidsinterval giver bedst mening?

Planen

Lad mig høre brugernes indledende kommentarer og holdninger til både idé, strategi og spørgsmål.

Herefter vil jeg muligvis modificere strategien lidt og gå i gang med paper-tradingen. Jeg gør mig naturligvis ingen forhåbninger om at nå en sample-størrelse i løbet af foråret, som decideret kan bevise strategiens bæredygtighed, men i første omgang handler det også bare om at få nogle indikatione, og afprøve det praktiske i at følge strategien.

Og når jeg nu skriver ”paper-trading”, så kommer jeg rent faktisk til at udføre handlerne med rigtige penge om end lave indsatser. Årsagen til dette er flere. For det første vil det give en bedre fornemmelse for det tekniske/praktiske i at udføre traden. Jeg kommer til at bruge Geeks Toy trading-software, og selvom softwaren har en trænings-tilstand, så er det aldrig helt realistisk med fiktive penge i forhold til, hvordan køen af penge på hvert oddsniveau samt matchningen af beløb foregår. Samtidig oplever jeg, at det at bruge rigtige penge vil gøre det mere håndgribeligt og nemmere at perspektivere til potentialet i strategien, og da det er ok med BetXpert, er det sådan, jeg gør. Indsatserne vil hedde 100,- kr. (altså en liability ved hvert lay på 100 kr.)

Jeg kommer ikke til at begrænse mig selv i første omgang hvad angår valg af kampe og ligaer, selvom jeg vil forsøge at trade så mange kampe fra de store ligaer som muligt af hensyn til likviditeten. Erfaringerne fra de første par uger samt argumenter fra den forhåbentlig livlige debat om strategien, kan/vil så senere kunne sætte yderligere retningslinjer op fra strategien, men i første omgang holder jeg det så simpelt som muligt.

Fremover er planen en opdatering ca. hver 14. dag i resten af forårssæsonen indeholdende oversigt over resultater, erfaringer, spørgsmål mm.