2017 var året, hvor Torben N. Sørensen – endelig, kan man sige – løb sur i sin betting. Den megen research kom til at fylde for meget, og slutteligt begyndte det at hænge ham ud af halsen. Derfor blev der kun bettet igennem for fuldt i første halvdel af 2017, mens årets tre sidste måneder sluttede med total pause fra betting. Efter nu et halvt års break er lysten imidlertid på vej tilbage. Og, åh ja, vi skal også lige omkring det endelige års-resultat for 2017: Tilbagebetaling: 99,7% og dermed et lille-bitte underskud.

 

Det har været et mærkeligt år.

 

Og denne betting-feature om "Mit 2017" er følgeligt også uhyre meget anderledes, end hvis man tager et blik på mine tidligere års-features.

 

Der skal nok komme tal og statistik længere nede i denne feature, men min indledning bliver af mere tilbageskuende selvpsykologisk karakter. Og først og fremmest skal jeg indlede med at sige, at jeg i årets tredje kvartal nedtrappede min betting markant, og faktisk stoppede jeg totalt i årets sidste tre måneder!

 

Dette vil sikkert komme som en overraskelse for flere faste følgere her på BetXpert, idet jeg har bettet kontinuerligt, siden fanden fik træsko på, og min rulle har ud fra en beskeden start-sum, svarende til blot 10.000 danske kroner, i mellemtiden vokset sig pæn stor.

 

Men i 2017 løb jeg – endelig, vil nogle sikkert sige – sur i det.

 

Trængte til lang ferie fra betting

Bettingen, researchen og det meget fodbold-kiggeri blev mig ganske enkelt for meget. Det begyndte at hænge mig ud af halsen. Kigger man på mine tal (som nok skal komme længere nede i teksten), så vil man i årets første seks måneder, hvor jeg prøvede at bette kontinuerligt som tidligere, se en højere betting-frekvens end i tidligere år. Noget, som ikke lyder umiddelbart logisk, men forklaringen kommer også længere nede i teksten. Uanset og kort fortalt så var det, som om hjertet ikke længere var med i det. Hjernen fungerede, men lysten til at lave den nødvendige research var ikke til stede.

 

Løsenet var egentlig ganske enkel – jeg trængte til ferie fra betting. En lang ferie.

 

I oktober informerede jeg syndikatet i Saigon (trofaste BetXpert-brugere vil vide, hvad jeg taler om), at jeg var nødt til at holde en lang pause. Det tog Dr. Pho ganske fint. Vi havde en god snak, og han informerede mig om, at jeg var velkommen tilbage i team'et, når jeg fik lysten tilbage. Vel vidende at jeg sandsynligvis bare trængte til en længere ferie, blev vi enige om at sigte på tilbagevenden ved VM-slutrunden 2018, men derudover at jeg selv måtte bestemme og vurdere, hvornår det skulle være.

 

Min aktivitet her på BetXpert har i hele 2017 også være meget lav - ikke langt fra ikke-eksisterende. Et klart symptom på at den fundamentale lyst simpelthen manglede. I hele min periode som løst tilknyttet skribent på BetXpert - en periode som strækker sig over ganske mange år - har min aktivitet på sitet været båret af lyst til at skrive om betting og fodbold, dele ud af meninger og erfaringer samt en stor følelse af tilknytning til BetXpert-universet som sådan.

 

2017 var også et turbulent år på mange fronter, hvor jeg personligt må kigge kritisk i spejlet og sige, at jeg næppe har været helt "på", som man siger på nudansk. Business-wise trak jeg mig i efteråret ud af projekter i Hong Kong og Kuala Lumpur og har i stedet startet et par småting op lokalt her i Bohol-provinsen i Filippinerne, hvor jeg er bosat på femte år.

Jeg blev træt og tvær af for meget rejseri, af for mange tilbagevendende problemer, som ikke førte nogen steder hen, og desuden af at sidde inde med den viden, at jeg pga. disse problemer ikke ofrede helt så meget energi på mine projekter, som jeg måske burde. Og befinder man sig i den situation over længere tid, så er det tid at stoppe.

 

På tide at se fremad

Sikke en omgang klagesang, kan man med rette kommentere, men ikke helt, for mit liv er faktisk vældig fint, og jeg kan mærke, lysten og energien til rent faktisk at udføre nogle ting er på vej tilbage. Det kommer også til at smitte af her på BetXpert. Denne års-feature er det første BetXpert-bidrag fra mig i længere tid, og der kommer muligvis til at gå en lille smule tid endnu, før jeg melder mig på banen med kontinuerlige betting-forslag og sporadiske features og artikler.

Dog ikke forfærdeligt længe, gætter jeg på. Jeg er blevet ret rutineret i kunsten at måle mig selv og finde ud af, hvor jeg er henne, så indenfor sandsynligvis et par uger melder jeg mig tilbage på BetXpert med fornyet styrke. Det er ikke sådan, at jeg i den mellemliggende tid ikke har fulgt med i fodboldens verden (jeg blev aldrig træt af at se fodbold-kampe, ej heller at læse om dette og hint i fodboldens verden), og jeg er midt i seriøs research med henblik på at catche up fra, hvor jeg forlod bettingen. Noget, jeg regner med at have nået til ende med om et par uger. Det sjove er nemlig, at efter en længere pause og efter at have luget ud i nogle frustrations-forpligtelser i mit liv så er lysten vendt tilbage!

 

Det var nogle personlige betragtninger om mit liv, der trods alt har lidt relevans for denne feature, idet de har berørt og berører både min personlige betting og min eventuelle aktivitet på BetXpert.

 

Et skuffende år...

Men hvordan gik det egentligt med min betting i 2017? Lad os skride til nøgle-tallene, der ser således ud: 

Antal bets                                            1417
Træfrate 55,3 %
Tilbagebetaling (tbp, se forklaring her) 99,7 %

Til de tal er der en del at sige.

 

Det første er naturligvis, at en tbp på 99,7 procent er indlysende kritisabel. Underskud er underskud, og det er aldrig godt.

 

Det næste, man bør hæfte sig ved, er min relativt store sample af bets. 1.417 væddemål på et år er ganske vist ikke synderlig højt, ift. hvad jeg plejer, men det skal ses i lyset af, at jeg har været inaktiv i store dele af året, hvilket betyder, at min frekvens har været højere de måneder, jeg har været aktiv.

Det hænger måske ikke umiddelbart sammen med den mindre tid til rådighed plus mindre motivation. Og så alligevel. Når jeg kigger tilbage i efterklogskabens ulideligt klare lys, så står én ting nemlig klart for mig: At den manglende motivation og også mindre tid til rådighed førte til mindre tid forbrugt pr. bet og dermed en mindre kritisk stillingstagen. Og det er aldrig godt.

 

Jeg har fra tidligere år også spottet, at når jeg har mindre tid til rådighed, så stiger antallet af bets i 1 units-kategorien. Der bliver typisk sat lidt mindre tid af til hvert bet, og det går ud over den eventuelle units-optimering. På positiv-siden kan man jo så modsat hævde, at det måske (sikkert er dét dog langtfra) var godt nok i et år, hvor tbp var under 100 %.

 

En anden ting, der også slår mig i øjnene, er, at jeg har en træf-procent på 55,3, hvilket for mig er kritisabelt højt. Det kan muligvis lyde underligt – hvordan kan det være negativt med en høj træfprocent? – men for mig er det et tegn på, at jeg generelt har valgt for lave linier og dermed følgende for lave odds - noget jeg ellers normalt har været god til at finjustere med øget profit som resultat. Men igen et tegn på, at jeg har brugt for lidt tid pr. bet.  

 

... men måske var det billigt sluppet 

Når jeg kigger mig i spejlet og konkluderer på 2017, er jeg ganske utilfreds med min manglende analyse af mig selv, og hvad det var, jeg havde gang i i det forgangne år. Og set i det lys tror jeg, at en tbp på 99,7 % egentlig er billigt sluppet.

 

2017 kostede mig altså på bettingfronten. Men hvor meget? Well, BetXpert’s politik er, at beløbs-størrelser helst ikke må nævnes - hvilket jeg i øvrigt er ganske enig i - så lad mig komme frem til resultatet på en anden måde.

 

91 procent af mine bets (og det er, gosh, alt for højt et tal) var i 2017 til 1 unit, og gennemsnitlige antal units pr. bet beløb sig til 1,14 units pr. bet. Med 0,75 % af rullen placeret på et 1 units-bet betød det, at mit gennemsnits-bet beløb sig til 0,855 % af rullen. Det vil sige, at rullen blev omsat én gang pr. 117 placerede bets. Med i alt 1.417 bets over året betød det, at min rulle blev omsat lige godt og vel 12 gange.

Mit underskud er så relativt let at beregne, idet det bliver til 12 x 0,3 % = 3,6 % af rullen. Ikke ligefrem skidegodt (pardon my "French"), men jeg har som sagt på fornemmelsen, at det overordnet set nok var relativt billigt sluppet. Og det værste er sådan set ikke slut-resultatet/bund-linien, idet man skal huske på, at 3,6 procent af rullen trods alt blot svarer til sådan omtrentligt fem tabte bets mere end vundne (såfremt de alle var fifty/fifty, odds 2,00), men mere den investerede tid, som var lige lukt i havnen

Pæn spredning mellem ligaerne

Med en tbp tæt på 100, som med min høje frekvens næsten altid vil være tilfældet (omend gerne og hellere lidt over de 100 end under), så vil der altid være både en masse positivt og en masse negativt at berette. Det fremgår også, hvis jeg tager et kig på min statistik indenfor de forskellige ligaer og sportsgrene.

 

Her ser resultatet således ud:  

Liga/sportsgren Antal bets Tbp
Europa League 174 100,0
Champions League  89 112,6
England, I  88 113,8
Copa Libertadores 68 89,4
VM-kvalifikation  67 90,4
Italien, I 52 96,9
Spanien, I 51 97,3
Brasilien, I 48 89,8
Tyskland, I  44 140,2
Frankrig, I 39 97,7
Snooker 32 95,8
England, cup 29 100,2
Tennis   29 99,0
Italien, II  27 112,9
Diverse landskampe 26 102,3
Klub-venskabskampe 24 112,0
England, II 24 78,9
Spanien, II 23 107,5
England, III  22 96,5
England IV 22 99,5
Frankrig, II 21 129,8

Kun ligaer/sportsgrene med minimum 20 placerede bets er medtaget

 

Nogle ting er gode - andre knapt så gode. Lad mig begynde med de positive elementer.

 

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg gennem årene har haft stor fokus på de to store tværeuropæiske ligaer, Champions League og Europa League. Normalt plejer det at være sådan, at jeg i Europa laver mit overskud på den mindre prestigefyldte, men mere kamp-mættede Europa League, mens jeg har måttet slås med at komme ordentlig op på plus-siden i Champions League. Ikke sådan i 2017.

 

Som man kan se af tallene, gik mine Europa League bets lige op, hvilket er en smule skuffende, mens 112,6 % tbp på Champions League ikke kan karakteriseres som andet end godt. Vældig godt endda. Medvirkende til de positive Champions League-tal var et tungt langtids-bet på Real Madrid som turnerings-vinder (odds 5,80), men CL havde uanset været i flot overskud.

 

Hvorfor Europa League og Champions League er blevet vendt om i 2017 har jeg egentlig ingen forklaring på. Måske bare almindelig fluktuation. Det kan også skyldes, at min mindre motivation i løbet af 2017 er gået mere ud over Europa League, idet jeg ikke kun af betting-interesse, men også almindelig interesse, følger Champions League tæt. En endelig konklusion er imidlertid vanskelig at nå frem til.

 

Hurra for Premier League & Bundesligaen

Det er også positivt at se på tallene fra Premier Leauge, som nu i en række sæsoner har været opløftende. På sin sæt og vis er det jo verdens bedste liga at bette i:

Premier League byder på verdens ugentligt tungeste marked, hvilket jo er bekvemt. Der er et utal af kampe, og der er let adgang til tv-dækning og allehånde information omkring holdene. Og endelig så er der jo også lige det, at den globale popularitet og deraf følgende omsætning på Premier League er så enorm, at der er en kæmpe mængde stupid money ude på markedet.

Jeg dog opmærksom på, at flere af de ovenstående argumenter kan vendes snedigt om...

 

Uanset, 113,8 % tbp på Premier League kan jeg under ingen omstændigheder tillade mig at klage over.

 

En anden liga, der tjente mig uhyggeligt godt sidste år, er den tyske Bundesliga. Sandt at sige har Bundesligaen ellers i mange sæsoner været noget af en mareridt-liga for mig, men tag lige et kig på mine 140 % tbp i Bundesligaen i 2017 – et nærmest uhørt resultat - som ikke bliver værre af, at jeg i 2016 lå på afsindige 164 %.

 

Bortset fra de europæiske ligaer, Premier League og Bundesligaen tjente de to næstbedste række i både Italien, Spanien og Frankrig mig også godt i 2017, og det er jo fint. Det er ligeledes tilfredsstillende, at også venskabs-/træningskampe - både mellem landshold og klubber - også gav fint overskud. Men så melder den ubønhørlige logik sig, for noget må jo så nødvendigvis være gået virkeligt galt..!

 

Det sydamerikanske mareridt

Meget gik nemlig galt, og der er nok at tage fat på. Der var underskud i de bedste rækker i Italien, Spanien og Frankrig, men dog ikke noget urovækkende underskud, og det blev mere end opvejet af en positiv tbp i de tre landes næstbedste rækker, så det bekymrer mig ikke det store. Hvad der derimod virkeligt gik galt i 2017 var at finde i Sydamerika.

 

Jeg havde ganske mange bets ude på primært Copa Libertadores og Brasiliens Serie A, og begge steder plejer, at kaste pænt af sig. Dog bestemt ikke i 2017. I alt 116 bets i Copa Libertadors og Brasilien til en samlet tbp under 90 % er indlysende ringe investerede penge.

 

Forklaringen er dog til at finde, skulle jeg mene. For er der noget, min manglende research-indsats er gået ud over, så er det sydamerikansk fodbold. Jeg har tidligere også af ren og skær interesse fulgt grundigt med i, hvad der foregår i fodboldens verden på det sydamerikanske kontinent, men ikke i samme grad i 2017. Og det, mener jeg, meget klart er at aflæse af årets resultater – igen grund til at sparke mig selv, fordi jeg ikke var i stand til at indse det, mens jeg havde travlt med at sætte bets.

 

En anden ting, der gik galt i 2017, var VM-kvalkampe. Hvorfor de også kun gav en tpb, på omkring de 90 %, har jeg imidlertid ingen anelse om. En del sydamerikanske VM-kvalkampe var ganske vist iblandt, men her kan jeg ikke med rette henføre det under manglende "følgen-med", så måske der bare var tale om en dårlig fluktuation? Der kan også være andre årsager, men umiddelbart kan jeg ikke få øje på dem.

 

Kigger man på ovenstående liga-tal, så synes det ikke at være gået så dårligt endda, men listen snyder en smule, idet jeg kun har medtaget resultater fra ligaer/sportsgrene, hvor jeg har placeret minimum 20 bets. Der er imidlertid en lang række ligaer med lidt færre placerede bets, hvor det er gået grueligt galt. Værst her er Rusland, men også Finland og Norge har været onde ved mig. Trods et par lyspunkter, så som Grækenland, Polen og Asiens Champions League, så er der i ligaerne med færre end 20 bets tale om et markant samlet underskud. Mange negative bække små...

 

Efterkritik: ALT for få team news bets

En oversigt over mine "kilder", med hvilket jeg primært mener årsagen bag mine satte bets, er også på sin plads, og her springer en anden ting i øjnene i forhold til tidligere år. 

Kildegrundlag for væddemål i 2017 Antal bets Tbp
Odds-estimering 525 96,9
Team news 459 101,1
Mindre prioritet 118 89,2
Sparer spillere 111 90,8
Eksterne kilder 91 91,7
Motivation 86 96,1
Motivations-uafgjort 17 140,8
Neutral bane 6 88,1
Statistiske bets 4 96,0

Team news har tjent mig sindssyg godt de seneste år (108,1 % i 2016), og team news-kategorien har ikke kun været min markant største indtægtskilde, men også repræsenteret den største omsætning. Men ikke i 2017. Og det alene skulle give anledning til panderynker.

 

Én ting, der er uhyre vigtigt, hvis man vil have held med team news-baserede væddemål, er timingen for placeringen af bettet. Typisk jo tidligere jo bedre. Men her er problemet så, at hvis man ikke har nok tid til rådighed, så finder man ikke de gode team news spot tidligt nok, hvilket betyder mindre værdi eller alternativt, at værdien er væk. Dét har været et gennemgående problem for mig i 2017, og det forklarer, dels hvorfor overskuddet blandt de team news-baserede bets ikke har været så stort, som det plejer at være, og dels hvorfor der ikke er så mange team news-baserede bets, som der burde have været.

 

Ellers taler tallene meget godt for sig selv. Et generelt ringe år - med "Motivations-uafgjorte" som en klar undtagelse. Det ikke ligefrem vrimler med fodbold-kampe af denne slags, men når man finder en kamp, hvor det skinner igennem, at begge hold egentlig vil være meget godt tilfredse med en point-deling, ja så er et "motivations-X" som regel en god investering.

 

AH vs. 1X2

Afrundende, nu vi er ved de tørre tal, så bør jeg vel også for god ordens skyld tage med, hvordan jeg har placeret mine bets i 2017 – med andre ord, hvilke typer bets er der tale om?

 

Her ser statistikken således ud: 

Spilformer Antal Tbp
Asian handicap 1172 98,5
1X2 144 110,6
12 55 93,2
Vinderspil 30 113,5
Under/over 15 71,8
DNB 1 156,5

Ikke som sådant noget opsigtsvækkende her, som behøver nogen detaljeret gennemgang.

 

Én bemærkning vil dog være på sin plads: Hvis man kigger overfladisk på tbp-forskellen mellem Asian Handicap- og 1X2-væddemål, så kunne man forledes til at stille spørgsmålet: "Hvorfor spille Asian Handicap, når 1X2-væddemål giver en højere tbp?"

Det vil imidlertid være et meget naivt spørgsmål.

 

Uanset væddemåls-type er det oplagt, at der skal spilles til det bedst muligt opnåelige odds. Dét odds er typisk at finde på AH-markedet (højere tilbagebetaling), men engang imellem er 1X2-markedet ude af sync eller bagefter med odds-justeringer, og når det sker, så skal indsatsen naturligvis gøres på 1X2-væddemålet.

At Asian Handicap-markedet er betydelig mere konkurrence-dygtigt og dermed mere præcist end 1X2-markedet afspejles fint af ovenstående tal. Når 1X2-oddset er højere end det tilsvarende AH-odds, så er det, fordi det er 1X2-oddsene, der er "forkerte", og så skal man naturligvis slå til på dem, når mulighed byder sig. Der er således intet hokus pokus mellem AH- og 1X2-tallene - kun ren logik.

 

2017 var det mest underlige betting-år, jeg har haft, men det er også første gang, hvor jeg er løbet totalt sur i det. At jeg stoppede og tog en pause fra betting var imidlertid en god idé for mig - ikke kun med henblik på min betting-bundlinie, men også udfra mit personlige velbefindende.

Pausen er imidlertid ved at være ved ende. Jeg kan mærke, at lysten langsomt men sikkert vende tilbage. Og til sommer kommer VM-slutrunden jo, og den vil det være umuligt for mig at holde mig fra. På BetXpert skal jeg også nok komme tilbage, og det inden sommerens store show i Rusland.

 

Jeg havde brug for noget tid væk fra bettingens verden, og det har på mange måder vist sig sundt. Men for nu at citere Terminator-Arnold: "- I’ll be back!"

Rettelse: I en tidligere version var begreberne Return on Investment (roi) og tilbagebetalingsprocent (tbp) blandet sammen, og det er nu rettet.