Om få dage er det atter face off-time i den danske Super Best Liga, og vores ishockey ekspert gennem mere end 2½ år, Poul V. Nielsen, har været på grundig research og har indsamlet sig alle de relevante oplysninger der er værd at vide om de 9 hold i ligaen.

Vi bringer Pouls sæson-optakt herunder, og minder om at sæsonen åbner med et brag af en kamp allerede torsdag d. 12. september kl. 20:00, hvor de forsvarende mestre fra Herning hjemme tager imod sidste års sølv-vindere fra Odense. Rundens øvrige kampe spilles på lørdag d. 14, med 2. spillerunde allerede mandag d. 16.

God sæson!



Sæsonoptakt Super Best Ligaen 2003/04
af Poul V. Nielsen, BetXpert.com.

Efter en sæson der nær var endt i den rene farce, med flere klubber på falittens rand, eller over den, ser det ud til, at der er kommet mere ordnede forhold i år. Flere klubber har skilt eliteholdet ud fra resten af klubben som et selvstændigt aktieselskab. Det skulle betyde, at der bliver ført en fornuftig økonomisk politik fremover, uden de mange panikagtige udlændingeindkøb som til slut dræner pengekassen.

Færre udlændinge på holdene betyder, at flere unge danskere får chancen på eliteniveau. Det er en glædelig udvikling, især med tanke på vort landshold der så flot klarede at blive i topgruppen ved VM.

Det tegner til en mere jævnbyrdig serie i år, med større samling til et stykke efter nytår, måske helt frem til de sidste runder i grundspillet.

Der er ikke nogle større regelændringer til denne sæson. Nyt er, at alle slutspilskampe bliver bedst af 7. Det vil stille større krav til bredden for de hold der når så vidt. Igen en fordel for de unge danske spillere.

På dommerfronten er linien skærpet mth. tacklinger mod hoved og nakke, samt generelt alt spil der kan påføre modstanderen skader. Det var bestemt og tiltrængt i erindring af hvad der blev præsteret af et par hold sidste sæson. Ingen nævnt ingen glemt.

Nedenfor følger en gennemgang af de 9 hold, hvor jeg også har prøvet at komme med et bud på deres niveau. Der vil sikkert være nogle hold der afviger meget fra dette, især i starten med mange nye spillere der skal spilles ind. Men i sidste ende bliver det, efter min mening, som følger.


AaB Ishockey
AIK er blevet til AaB igen efter AaB Boldspilklub A/S har oprettet et nyt datterselskab, AaB Ishockey A/S. Hvilken effekt det får økonomisk er svært at spå om, men nu har de da en SuperBest licens i klubben.

På det sportslige område ser det ud til en lille svækkelse i forhold til sidste sæson. Især på keeperpladsen ligner det en klar svækkelse, da Dyrén er blevet erstattet af slovakken Pisar. En ung keeper der endnu ikke har vist et helt store.

I marken skal Lundstrøm, Dvorak og Struzinski forsøge at erstatte Nowakowski, Studnicka, Savitsky, Englund og Foget. Derudover vil der blive plads til nogle ungdomsspillere.

Vurdering: Hvis Aab kan fralægge sig tæskeholdsstilen og nøjes med at spille hockey, så ligner det en placering lige omkring slutspilsgrænsen.


Esbjerg Oilers
Esbjergs pirater er gledet i olien og er blevet til Oilers. Sponsortække? Givet er det, at det navn appelerer mere til visse dele af erhvervslivet i det vestjyske.

Esbjerg overraskede mange ved at nå semifinalerne sidste sæson og da der ikke er sket de voldsomme udskiftninger siden da må det forventes, at de klarer sig godt igen i år. Væk er dog et talent som Kiril Starkov og backen Evan Marble. Der vil givet blive hentet en erstatning for sidstnævnte, men det er ikke på plads i skrivende stund.

Vurdering: Jeg tipper Oilers til en placering lige under toppen.


Frederikshavn Whitehawks
Frederikshavn går en spændende sæsonstart i møde. Med engagementet at Olaf Eller er der lagt op til hård træning og skrap diciplin. Det har iøvrigt allerede givet sig udslag i flere slidte spillere, men som Olaf plejer at sige "Der skal toppes på det rigtige tidspunkt" og det er jo ikke i september.

På spillerfronten er der ikke de store ændringer. Mest spændende bliver det at følge den nye forward Dan Ceman, en 29-årig canadier der skulle være hurtig og stærk. Det plejer de jo at være når de kommer derovre fra. Han skal erstatte Holsan og Sestak, sammen med Foget der kommer til fra Aab.

Vurdering: Whitehawks vil få en betydelig bedre sæsonstart i år, den kan dårligt blive værre, og ender nok lige under midten.


Herlev Eagles
Herlev ser ud til at få en god sæson. Hallen er ved at blive renoveret (stadig ikke Danmarks pæneste) og holdet ser rigtig godt ud.

På keeperfronten er Kinnunen blevet afløst af landsholdskeeper Michael Madsen. Selv om Kinnunen var rigtig god bliver det nok ikke meget ringere med Madsen.

I marken er Leinonen og Salonen væk. Til gengæld er Thor Dresler og Johan Marklund kommet tilbage. Sammen med Lilholt fra Hvidovre og måske Johan Sälle er det en klar forstærkning.

Kommer Sälle ikke må det forventes, at der bliver hentet en forstærkning på backsiden hvis det kommer til at knibe.

Vurdering: Alt i alt tror jeg, at Herlev ender lige under toppen.


Herning Blue Fox
Herning vandt mesterskabet sidste år og bliver helt sikkert at regne med igen i år. Selv om der er sket mange ændringer på holdet så er det næppe noget der har svækket Todd Björkstrands ræveflok.

Podesva er stadig på mål. Det er i marken ændringerne skal findes. Væk er Perry og Vento i forsvaret, samt Marklund, Suvanto, Harfaoui og Struzinski i angrebet. De er erstattet af tre canadiere samt et par rutinerede danskere. Drad Dexter og Torben Schultz skal fylde backpladserne. Dexter har et godt slagskud og skal vel især i powerplay score de mål Vento gjorde i fjor.

I angrebet kommer Richard Rochefort som den umiddelbart største forstærkning. Han er en rutineret AHL-spiller der på det seneste har spillet i Finland og Schweiz. Han ligner en spiller der kommer til at score mange mål. Han får hjælp af landsmanden Rhett Gordon, der også har erfaring fra AHL, men nok ikke helt har samme kaliber som Rochefort. Dertil er Michael Thomsen kommer til fra Rødovre. Han er en af de bedre danske forwards.

Vurdering: Herning slutter i toppen af rækken.


IK Sønderjylland
Vojens er efter sidste sæsons kaos blevet til IK Sønderjylland. Dermed er licensen reddet og man er klar til endnu en sæson i den bedste række. Der er sket store ændringer på holdet hvilket vist også var nødvendigt. Taktikken med et hav af udlændinge er slået fejl flere år i træk.

Denne sæson vil de nøjes med 6 stk. Til gengæld ser det spændende ud med dem de har skrevet kontrakt med.

I målet kommer canadieren Brian Greer til at husere. Han skulle være en meget bevægelig type der minder noget om Herlofsky i Odense.

I marken er Curt Regnier kommet fra netop Odense. Han er en stærk ledertype som nok kan samle op blandt de mange unge danske spillere der får chancen i år. En meget stærk back er det også blevet til i form af svenskeren Bjarne Hurtig. Han skal ikke forveksles med de to brdr. Hurtig der har huseret i Eliteserien. Erfaring derfra har han dog, men kun fra de seneste to sæsoner hos Linköping. Han er mere stærk end hurtig, men har et giftigt slagskud i powerplay.

Læg dertil Fedorchuck og Vesterlund, samt endnu en udlænding, og IK Sønderjylland er ved at være på plads.

Umiddelbart vil man sige, at holdet er blevet svækket, men jeg tror, at de vil overraske positivt. Den stabilitet der har manglet vil styrke spillet på sigt, og de unge danskere vil blive bedre som sæsonen går.

Vurdering: Jeg tror, at en plads i slutspillet bliver svær at nå, men ikke umulig.

Odense Bulldogs
Odense er et godt bud på en finaleplads igen i år. De har sagt farvel til captain Regnier og Karel Smid, men holdet er ikke væsenligt svækket af den grund.

I målet står Herlofsky selvfølgelig, men mon ikke træner Simioni sparer ham lidt mere i denne sæson. Han var ved at være totalt udbrændt inden slutspillet sidste sæson.

Som erstatning for Regnier er canadiske Andre Faust kommet til. Om han er lige så hårdt arbejdende som Regnier er nok tvivlsomt, men han bliver spændende at følge. Spændende bliver det også at se, om de to nye danskere Alexander Sundberg og Thomas Johnsen kan tilføre holdet noget nyt.

Vurdering: Odense får nok ikke samme walkover frem til slutspillet denne gang, men de vil være med helt fremme.


Rungsted Cobras
Rungsted er et hold man altid skal regne med. Selv om der bliver skiftet en del ud skal Per Holten Møller og hans nye assistent Randy Maxwell nok få skik på holdet.

Traditionelt har der altid været stor usikkerhed om keeperpladsen i Rungsted. Henrik Bjerring har holdt den siden han kom tilbage fra Rødovre, men han er ikke en keeper der kan holde et meget højt niveau gennem en hel sæson. I år er der ikke en ligemand som backup og holdet ser sårbart ud hvis Bjerring skulle rende ind i en skade.

I forsvaret er der foretaget stor udskiftning. Væk er bl.a Dale Jago og Pierre Jonsson. Til stor lettelse for klubben bliver Granquist alligevel og vil sammen med genkomne Sishkovich blive kernen i forsvaret.

Også i angrebet er der sket en klar foryngelse. Væk er veteraner som Dennis Olsson, Jesper Gram, Maxwell og stærke spillere som Lasse Degn, Roger Elvenes og talentet Slava Truhno. Farmand Leonid fortsætter trods de 40 år. Nye angribere er svenskerne Medin og Håkansson, hvoraf kun Medin har 3 kampe i Eliteserien for Linköping i bagagen. De skal sammen med Stefan Elvenes og Nicolas Monberg stå for den offensive styrke. Dertil kommer så en flok unge danske spillere der skal forsøge at slå igennem. Noget der kan blive lidt svært, hvis man skal dømme ud fra hvad Rungsteds ungdomshold har præsteret.

Vurdering: Jeg tror, at Cobras ender omkring midten i grundspillet.


Rødovre Mighty Bulls
Rødovre bliver måske det mest undertippede hold i denne sæson. Efter en nær-konkurs-oplevelse er også Rødovre nu et aktieselskab. Det har betydet, at der er sket meget stor ændringer på og omkring holdet siden sidste sæson. Borte er det finske islæt og det danske har taget over.

Ny træner er den gamle helt fra tiden i kostalden, Karsten Arvidsen. Efter kollapset i Hvidovre er han manden der skal få spillerne fra Rødovres fantastiske ungdomshold spillet ind på eliteplan. Et job han udførte til ug i Hvidovre.

Største svaghed bliver på keeperpladsen. Theis Møller er et stort talent, men han mangler erfaring. Bag ham ser det noget tyndt ud, men borgmestersønnen Senderovits er måske klar i kullissen hvis det brænder på.

I forsvaret bliver det især trediekæden med de to helt unge Kasper Pedersen og David Pettersson der bliver det store spørgsmålstegn. Kasper har noget at leve op til idet farmand er benhårde Tommy P. En spiller mange vil huske med over 500 kampe for klubben.

I angrebet er brødrene Burakovsky, Mikael Smidt, og Jannik Sønderby de rutinerede kræfter. Væk er Michael Thomsen, Harts og Welling. Her kommer der flere nye unge talenter det skal blive spændende at følge. Især tror jeg, at Jannik Karvinen bliver et stærkt aktiv. I skrivende stund kæmper begge Bura-brødre med skader og meget vil afhænge af dem i denne sæson.

Vurdering: Kan de holde tror jeg det bliver en god sæson for Mighty Bulls, men det bliver sikkert en kamp for at holde pladsen i slutspillet.


Slutstilling
Jeg vil ikke sætte navne på de enkelte klubbers placering i grundspillet, men dele dem op i to grupper. 5 hold der ser rimelig sikre ud til en kvartfinale og 4 der kommer til at slås om den sidste plads.

Herning Blue Fox
Odense Bulldogs
Esbjerg Oilers
Herlev Eagles
Rungsted Cobras
--------------------
Fr.havn White Hawks
Rødovre Mighty Bulls
AaB Ishockey
IK Sønderjylland

Det bliver under alle omstændigheder en mere spændende sæson i år, hvor der ikke bliver tale om et hold der er klar til slutspillet før jul. Jeg tror heller ikke at noget hold er faldet helt fra så tidligt.

Så håber jeg bare, at der er så meget styr på økonomien at alle hold når igennem sæsonen!

God fornøjelse!