X Games er tilbage i Europa! 24.-28. februar i Oslo. Læs denne grundige snowboard-optakt der gennemgår deltagerne - favoritter, outsidere og langskud - samt odds med værdi. Optakten er skrevet af kyndige Martin Berg Klenow - mbkle - der også leverede snowboard-optakter i 2014 (OL) og 2015 (X Games).

Læs dette års optakt til X Games 2017 her


X Games er det største event for freestyle snowboardere - større end verdensmesterskabet afholdt af FIS. Alle de største navne er med.


Oddsmæssigt er X Games et snævert marked, hvor Unibet*, Betsafe/Nordicbet og Danske Spil udbyder odds. Til gengæld er der mulighed for at fange bookmakerne på det forkerte ben. 

Den meste kendte snowboarder Shaun White, skulle have deltaget i Superpipen, men meldte fra. Der er dog alligevel lagt op til en spændende duel mellem Danny Davis og Ayumu Hirano. Hirano har vundet Laax Open i januar, mens Davis ikke har ramt sit topniveau endnu i denne sæson.

I kvindernes Superpipe bliver det spændende at se om Chloe Kim kan leve op til den overbevisende indsats hun leverede til X Games Aspen i januar, hvor ingen var i nærheden af hende.

Mændenes Big Air bliver en duel mellem Max Parrot og Yuki Kadono. Mark McMorris skulle have deltaget, men blev skadet ved Air and Style LA. Hvis Parrot kan sætte sin triple cork 1800 ligesom han gjorde ved X Games Aspen kan det blive svært for de andre at hamle op med ham. Hvad med den norske outsider Ståle Sandbech? Kan han indfri forhåbningerne på hjemmebanen i Oslo?

I kvindernes Big Air bliver det interessant om Jamie Anderson kan komme tilbage på vindersporet. Hun skuffede stort til X Games Aspen i Slopestyle. Det norske håb Silje Norendal blev desværre skadet og deltager ikke.

Freestyle snowboarding og X Games

X Games står for Xtreme Games og er et sportsevent for ekstreme sportsgrene arrangeret af ESPN. Sportseventene kombineres med koncerter, så der er en festivalagtig stemning. Der findes både sommer- og vinterudgaver af X Games. I sommerudgaven konkurreres der typisk i skateboard, BMX, rally, truck og motocross. I vinterudgaven konkurreres der typisk i freestyle snowboarding, freestyle skiing, snescooter. X Games Oslo er en blanding idet der konkurreres i skateboard, freestyle snowboarding og freestyle skiing.

Freestyle snowboarding er en ganske ung sportsgren. Det er en mere kreativ og stilet udgave af snowboarding i forhold til alpin snowboarding. Det handler ikke om at være hurtigst, men generelt gælder det om at lave så vilde tricks som muligt. Det vil sige så store rotationer, om en eller flere akser, som muligt, med så god stil som muligt. 

Tricks

En rider kan foretrække at køre med venstre fod forrest eller med højre fod forrest. Venstre fod forrest svarer til regular stance, mens højre fod forrest svarer til goofy stance. Det betyder, at switch tricks, dvs. tricks udført med den ikke foretrukne fod forrest, er sværere at lave og dermed bedømmes højere af dommerne.

En rider kan foretrække at køre med venstre fod forrest eller med højre fod forrest. Venstre fod forrest svarer til regular stance, mens højre fod forrest svarer til goofy stance. Det betyder, at switch tricks, dvs. tricks udført med den ikke foretrukne fod forrest, er sværere at lave og dermed bedømmes højere af dommerne.

Frontside og backside beskriver hvordan et trick udføres. For rotationer på kickers (hop) beskriver frontside og backside retningen af rotationen. For en regular rider er en frontside rotation ud over en kicker, en rotation hvor rideren roterer sin krop mod uret. Han åbner sine skuldre op så hans ”front side” er den første side af kroppen, der kommer ud over kickeren i de første 90 grader af rotationen.

En regular rider, der laver en backside rotation ud over en kicker, roterer sin krop med uret. Han lukker sine skuldre sammen, så hans ”back side” er den første side af hans krop, der kommer ud over kickeren i de første 90 grader af rotationen.

En switch frontside rotation, hvor man sætter af omvendt af en ollie (popper med tailen af boardet), og dermed laver en nollie (altså popper med nosen af boardet) kaldes cab. Udtrykket kommer fra skateren Steve Cabalero.

De mest almindelige rotationer er flat spins, corks og flips. Når man snakker flat spins, nævner man hvor mange graders horisontal rotation, der er tale om. Der spinnes et helt antal 180 grader. Nogle gange skæres ti´er graderne af så man fx siger en 10’er i stedet for en 1080 graders rotation.

En cork eller corkscrew (proptrækker) er et off-axis spin, det vil sige, at aksen man spinner om er lidt tiltet i forhold til et flat spin. Under rotationen kommer riderens hoved og skuldre til at være positioneret under boardet, dog uden at rideren bliver helt omvendt. Følgende video giver en visualisering:

https://www.youtube.com/watch?v=qqNV0tI3Z4k

Corks laves nu både i dobbelt- og tripleversioner. Den første double cork blev landet i 2003 af JP Walker, mens David Benedek var manden bag den første double cork landet i konkurrence. Han satte den i halfpipe, men tricket udføres også meget i både Slopestyle og Big Air. Triple corken blev første gang landet i konkurrence af Torstein Horgmo i 2011. Triple corken er “the name of the game” i Big Air konkurrencer. Lige nu er det vildeste trick landet i en konkurrence en triple cork 1800, som Max Parrot landede til X Games. Udenfor konkurrence har Billy Morgan landet en quadruple cork i 2015.

Udover flatspins og corks er der forskellige flips, grundlæggende backflip og frontflip. Der kan så laves en mængde variationer, hvor der puttes rotationer ind i flippene, som fx er en rodeo. I løbet af et sådant enten backflip eller frontflip vil rideren altså blive ”inverted” (vendt om, hængende med hovedet mod jorden).

En komplet liste over de forskellige tricks kan ses her: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_snowboard_tricks

De forskellige tricks skal udføres med så god stil som overhovedet mulig. Det skal altså se ”effortless” (ubesværet) ud. Dette gøres blandt andet ved at grabbe (holde om) boardet med en eller begge hænder. De forskellige grabs kan ses herunder:

Oversigt over de forskellige grabs.

Oversigt over de forskellige grabs.

Da trickene efterhånden er blevet meget vilde handler det nu meget om god stil. Specielt en rider som Danny Davis er ambassadør for et mere stilet run end et mere teknisk run.

Når en rider vifter med armene i luften for at forsøge at holde balancen kaldes det typisk at lave mågen eller at rulle vinduer ned, fordi det netop svarer til de blafrende bevægelser, man laver med armene. Dette ser meget kluntet ud og er selvfølgelig ikke god stil.

Når en rider ikke får stoppet en rotation i luften og fortsætter med at rotere på sneen efter landingen, kalder man det at reverte landingen. Rotationerne skal stoppes i luften og landingerne skal stompes, dvs man skal lande så flatbased med boardet som muligt.

Discipliner

I Halfpipe (halvrør) er banen en iset halvcirkelformet grøft, der hælder nedad. Riderne laver tricks ad væggene af pipen, mens de kører ned gennem pipen. Det er en fordel at lande så højt som muligt, så man kan bevare farten i boardet. I X Games sammenhæng kaldes halfpipen en Superpipe på grund af dens enorme størrelse. Superpipen er 7 meter høj fra top til bund, 20 meter bred og 220 meter lang.

Dommerne vurderer ridernes højde over lippen af pipen (der hvor væggen slutter). De vurderer hvor godt riderne holder højden ned gennem pipen. Derudover vurderes den tekniske sværhedsgrad og stilen trickene udføres med. Der sidder typisk 5 dommere i dommerpanelet. Den laveste og højeste score fjernes og der midles så over de sidste 3 scores. Den maksimale score er 100 point. Hver rider har typisk 3 runs, hvor det bedste run tæller. Hos herrerne er der en kvalifikation før finalen, mens man hos kvinderne går direkte til finalen.

I Big Air, er der en enorm kicker (hop). Det handler så om for deltagerne at lave det vildeste trick, udført med så god stil som muligt. Dette foregår i en såkaldt Jam session, hvor deltagerne sætter så mange hits som muligt i løbet af 25 minutter. Når de 25 minutter er gået køres runden færdig, så alle deltagere får lige mange hits. Det er et virkelig actionpacked format, der sikrer at intensiteten er i top. Max score for hvert hit er 50 point. Igen er der typisk 5 dommere, hvor scoren er gennemsnittet af de tre midterste scores. Det er så de to bedste hits af forskellige tricks der tæller og dermed bliver den maksimale samlede score 100 point.

I Slopestyle, som desværre ikke er med ved X Games Oslo, konkurreres der på en bane med både rails (skinner/gelændere), boxes, walls og kickers. I X Games sammenhæng typisk 3 railfeatures først og så 3 kickers til sidst.

Sidste år forsøgte man at kombinere Slopestyle og Halfpipe til en konkurrence, der skulle vise ridernes alsidighed. Konkurrencen kaldes Double Pipe og består to halfpipes ved siden af hinanden, hvor man kan lave tricks ad væggene i hver pipe og skal lave en transition (overgang/skift) mellem de to pipes. Før double pipen er der en kicker og ellers er der placeret to wall rides, to rails og en volcano, som er en skråning, der ligger ved slutningen af transitionen mellem de to pipes.

Odds og tips

Nedenfor følger odds og tips på de forskellige konkurrencer. Tidligere events som fx X Games Aspen 2016 (Superpipe, Big Air og Slopestyle), Laax Open 2016 (Halfpipe og Slopestyle) og Air and Style (Big Air) vil blive benyttet som indikatorer for ridernes form. Derudover benyttes generel baggrundsviden om riderne.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at Air and Style køres som en head to head konkurrence modsat en alle mod alle konkurrence. Det betyder, at det er sværere for favoritterne at komme med i finalen. Sidste Air and Style afdeling i denne sæson køres i Los Angeles den 21. februar, altså ganske kort tid før X Games Oslo.

Superpipe, Herrer 

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Danny Davis 2,75 Betsafe
Iouri Podladchikov “IPod” 4,50 Unibet
Taku Hiraoka 5,50 Unibet
Matt Ladley 9,00 Unibet
Ayumu Hirano 9,00 Betsafe
Scotty James 12,0 888sport
Ståle Sandbech 12,0 888sport
David Hablützel 31,0 Unibet
Brett Esser 41,0 Unibet
Seamus O’Connor 61,0 888sport
Tim-Kevin Ravnjak 61,0 888sport
Patrick Burgenor 61,0 Unibet
Markus Malin 61,0 Unibet
Gabe Ferguson 81,0 Unibet
Chase Josey 81,0

888sport

Jan Scherrer 101

888sport

Christian Haller 101

Unibet

Louie Vito 101

Unibet

Favoritter

Ayumu Hirano

17-årig japaner, goofy stance. Hirano er en lille fyr, hvilket hjælper ham i forhold til sin stil. Han debuterede ved X Games Aspen i 2013, hvor han vandt sølv som bare 14-årig! Siden da har han virkelig fået forbedret sin stil. Han har fået meget mere personlighed i sine tricks med sin egen stil. Det så man også til Laax Open i januar, hvor han stilmæssigt var virkelig overlegen. Han vandt finalen i fraværet af White og Davis. Han var godt kørende, men skulle dog bruge alle 3 runs for at få ét fuldført run.

Til X Games Aspen i januar, var der meget svære forhold, hvilket gjorde, at hver rider kun fik ét forsøg. Her blev det kun til en 10. plads, da han ikke fik sat sit run, han slammer på det sidste hit. Ellers har han en 6. plads fra X Games Aspen i 2015, selvom han faktisk satte et udmærket run, hvor han også fik puttet en cab double cork 1440 også kendt som YOLO-flippet ind, som den første efter IPod.

Ved OL i Sochi i 2014 blev han nummer 2. Hans seneste sejr ud over Laax Open er Burton European Open i 2013. Hirano går kæmpestort og er god til at holde højden ned gennem pipen. Han har et godt mix af tricks i sit run, både stilede og tekniske tricks.

Hirano til odds 9,00 hos Betsafe

Hirano manglede i sit vinderrun ved Laax Open en switch backside rotation. Den fik han inkorporeret ved X Games Aspen. Hvis han får puttet denne switch backside rotation ind i sit run må Hirano være førsteudfordrer til Davis. Han er mere stabil i sine præstationer end Davis, selvom han på det seneste har haft lidt problemer med at få sat det sidste hit. Chancevurdering: ca. 15-20%, dermed er odds 9 hos Betsafe/Nordicbet interessant. I stedet kan man overveje det mere sikre Hirano i top 3 til odds 2,5 hos Unibet*, som også er for højt.

Hirano over Hiraoka til odds 2,13 hos Betsafe/Nordicbet

En anden mulighede er Betsafes/Nordicbets odds 2,13 på Hirano til at slutte højere end Hiraoka. Hiranos generelle niveau er bedre end Hiraokas, så Hirano skal være favorit i dette match-up.

Danny Davis

27-årig amerikaner, regular stance. Han har haft problemer denne sæson. Det virker til, at han mangler selvtillid. Han har ikke rigtig præsteret, når det gjaldt. Han kvalificerede sig ikke til finalen i Laax Open i januar godt nok under ganske svære forhold. Der var endnu sværere forhold til X Games Aspen i januar, hvilket gjorde at hver rider kun fik ét forsøg. De svære forhold gjorde, at han ikke kunne få sat et optimalt run. Han taber højden i sine hits og han ender på 9. pladsen.

På den anden side er det meget typisk Davis. Sidste sæson havde man næsten dømt ham ude til X Games Aspen, fordi han ikke præsterede til Dew Tour, hvorefter han går hen og vinder. Og han slog endda Shaun White. Han vandt også X Games Aspen i 2014. Før det havde han end ikke været i finalen i Superpipe ved X Games. Han blev nummer 10 ved OL i Sochi.

Han er ambassadør for den kreative snowboarding, hvor det handler meget mere om stil end om vilde rotationer. Han har skåret ned på de tekniske tricks og benytter også mere oldschool tricks udført med en fabelagtig lethed. Han har en fantastisk stil. Han har en rigtig god højde på sine hits og kan under ordentlige forhold holde højden ned gennem pipen. Han formår at mikse sit run rigtig godt op ved også at tage en double cork 10 med. Der er med andre ord en god balance i hans run. Derudover har han den vigtige switch backside rotation med i sit run.

Davis er dog en ”all or nothing” rider. Ofte bliver det ikke rigtig til noget. Andre gange går det op i en højere enhed. Flasker det sig for ham, kan han godt vinde. Chancevurdering: Ca. 25 % og dermed langtfra værdi i odds 2,75.

Outsidere

Taku Hiraoka

20-årig japaner, regular stance. Hiraoka virkede tidligere til at have sit run på lockdown, men havde problemer ved Laax Open i år, hvor han ikke kvalificerede sig til finalen, dog under svære forhold. Ved X Games Aspen i år gjorde endnu sværere forhold at han manglede højden i sit run. Hiraoka plejer ellers at gå rigtig stort. Han havde den gennemsnitlig største højde af alle ved finalen til X Games 2015, hvor han vandt sølv.

Ellers har Hiraoka bronze fra X Games Tignes i 2013, mens han ligeledes tog en bronzemedalje med fra OL i Sochi i 2014. Hans seneste sejr var Burton US Open i 2015.

Hiraoka går efter et ret teknisk run, hvor han laver back to back double cork 10’ere, men også får sat nogle stilede hits ind i starten af sit run. Der er med andre ord et godt mix i hans run. Han har en god stil, hvor han får holdt sine grabs fint og får sat nogle ganske svære grabs ind. Sætter enten Danny Davis eller Ayumu Hirano deres run, bør Hiraoka ikke kunne vinde. Chancevurdering: Ca. 11 %. Odds 5,5 er ikke spilbart.

Iouri Podladtchikov ”IPod”

27-årig russer, der har fået schweizisk statsborgerskab, goofy stance. OL-guldmedaljevinderen fra 2014 har haft problemer på det sidste. Han kvalificerede sig ikke til finalen i Laax Open godt nok under svære forhold. Han fik det ikke til at fungere i de endnu sværere forhold ved X Games Aspen, hvor han på andet hit skransede ned ad backsidewallen. Ved Dew Tour 2015 i december fik han dog sat en ganske godt run, der gav ham en 3. plads. Runnet var teknisk godt med mange switch tricks dog blev det lidt rodet og han manglede noget højde i de halvsvære forhold.

IPod har to sølvmedaljer fra X Games i 2012 og 2010 og en bronzemedalje fra 2015. Han har også deltaget ved OL i 2010 for Schweiz og i 2006 for Rusland, hvor det blev til en 4. plads og en 37. plads. Han var den første til at lande en cab double cork 1440 også kaldet et YOLO-flip.

IPod er begyndt at gå til ballet for at få sine tricks til at se mere ”effortless” ud. For han er ikke en fan af aggressive tricks mere. Hans YOLO-flip, så i den grad ikke yndefuldt ud, så det er interessant at se om han kan få bedre stil ind i sit løb. For det er netop på stilen, han mangler noget. Hvis IPod skal vinde skal han sætte et pænt YOLO-flip eller alle favoritterne skal have en off day. Chancevurdering: Ca. 11 % og odds 4,5 er langt fra spilbart.

Matt Ladley

24-årig amerikaner, regular stance. Ladley vandt sin første X Games medalje og så endda af guld ved X Games Aspen i januar. Det skete dog på en lidt billig baggrund, da der kun blev kørt 1 run. Ladley havde et handdrag på sidste hit som dommerne så igennem fingre med. Ellers var det et godt run han fik sat med fin højde, godt teknisk niveau og god stil, blandt andet får han et bragende flot tailgrab ind.

Ved både Laax Open 2016 (4. plads) og Dew Tour 2015 i december (7. plads) fik han sat nogle mere tekniske og runs med blandy andet en 1260’er. Ved begge events havde han rigtig god højde, men havde problemer med stilen hvor han enten missede grabbet helt eller holdt det for kort tid. Han manglede også lidt variation i sine spins, nærmere bestemt switch tricks.

Får Ladley landet 12’eren, mikset sit run godt op med switch tricks og husker at holde sine grabs, så kan han godt få en god placering. Chancevurdering: Ca. 8 %.

Ståle Sandbech

22-årig nordmand, goofy stance. Den norske hjemmebanerider deltager normalt i Slopestyle og Big Air, men stiller også op her i Superpipen. Han er nok blevet opfordret af arrangørerne for at der er et norsk islæt i Superpipen også. Det er første gang i X Games sammenhæng, at han stiller op i Superpipe.

Han har ikke deltaget i ret mange halfpipeevents på det sidste, men har ellers deltaget i en del pipe konkurrencer back in the day. Seneste konkurrence var de norske mesterskaber tilbage i 2014, hvor han vandt.

Ståle deltog i double pipe eventet sidste år, hvor han blev nummer 2. Han viste sin rigtig gode stil i pipen også, hvor han fik sat en fin 9’er. Han har også tilbage i 2013 sat frontside 1080 double cork. Så umiddelbart har han teknisk og stilmæssigt det der skal til for at kunne blande sig i toppen. Til gengæld kunne man forestille sig at hans hovedfokus må være på Big Air, hvor man alt andet end lige må forvente, at han har de største medaljechancer. Chancevurdering: Ca. 7 %.

Scotty James

21 årig australier, regular stance. James tog bronze ved X Games i år med et ganske fint første run. Ellers var en 4. plads ved X-Games 2014 hans bedste placering. Han er en ganske høj fyr, sammenlignet med de andre riders, hvilket i udgangspunktet gør det sværere for ham at få sine rotationer til at se pæne ud. Han har dog fået forbedret sin stil ganske meget de seneste sæsoner.

James har deltaget både ved OL i Sochi 2014 og Vancouver 2010 hvor det dog blev til sekundære placeringer. Af tidligere meritter kan nævnes en 3. plads ved Dew Tour 2014.

James går ganske højt og holder højden fint ned gennem pipen. Han får lavet nogle gode tekniske tricks blandt andet back to back double corks. Umiddelbart mangler han lidt stilmæssigt og teknisk for at være med helt i toppen. Chancevurdering: Ca. 6 %.

David Hablützel

19-årig schweizer, goofy stance. Hablützel vandt bronze ved Laax Open i januar, med et fint run, der umiddelbart blev overscoret en smule på grund af hjemmebanen. Ligesom han blev nummer 3 ved Burton European Open 2015, denne gang uden at blive overscoret. Han debuterede i X-Games sammenhæng i 2015, hvor han fik en flot 5. plads. Samme placering opnåede han ved OL 2014 i Sochi.

Hablützel kan gå rigtig højt og kan sætte et godt teknisk run. Men han mangler lidt stilmæssigt for at blande sig helt i toppen. Han skal holde sine grabs længere tid og hans landinger skal være bedre end de var til Laax Open. Chancevurdering: Ca. 3-4 %.

Langskud

Louie Vito

27-årig amerikaner, goofy stance. Vito har deltaget i X Games 10 gange, hvilket har givet 3 medaljer, en af hver. Han vandt guld i Tignes i 2013, sølv i 2014, mens bronzen er tilbage fra 2011. Senest blev han nummer 5 ved Laax Open i januar.

Vito plejer at være meget sikker i at sætte sit run. Hans run består af mange teknisk svære tricks, back to back 10’ere og double corks. Han udfører trickene med ganske fin stil. Han mangler typisk noget højde og variation for at kunne blande sig helt i toppen. Det var lidt omvendt ved Laax Open, hvor han viste sin bedste side. Han havde en større højde end normalt og fik varieret sit run bedre end tidligere, hvor han fik puttet nogle mere stilede tricks ind. Han fik så kun sat 1 af de 3 runs, hvilket også er atypisk. Hvis Vito rammer niveauet fra Laax Open kan han godt få en fin placering. Chancevurdering: Ca. 1 %.

Markus Malin

28-årig finne, goofy stance. Senest har Malin en 7. plads fra Laax Open i januar, hvor han ikke formåede at sætte et ordentligt helt run i finalen. Han fik ellers sat back to back double cork 10’ere flot eksekverede med rigtig god stil. Hans stil er rigtig god, når han husker sine grabs. Han går rigtig højt i pipen, han skal passe på ikke at lande for dybt. Malin har deltaget en del gange i X Games, med en bronzemedalje fra 2013 som højdepunkt. Malin mangler nok det sidste og har svært ved at få sat et helt run. Chancevurdering: Ca. 1 %.

Christian Haller

26-årig schweizer, regular stance. Haller har deltaget ved OL i både 2010 og 2014. Han har 6 optrædener ved X Games med en 4. plads i 2012 som bedste placering. Ellers har han en 5. plads ved Burton European Open 2015 og en 6. plads ved Dew Tour 2015.

Senest fik han det ikke til at fungere ved X Games Aspen, hvor han havde problemer med at holde højden i de svære forhold. Han plejer ellers at gå rigtig højt og holde højden fint ned gennem pipen. Heller ikke ved Laax Open ugen før, fik han det til at fungere. Han slammede meget hårdt på første run, derefter virkede han rystet og kørte han på 80 % i næste runs.

Haller plejer at mikse sit run godt op med veludførte rolige stilede tricks og mere tekniske tricks. Hvis han rammer sit højeste niveau og får sat et run, hvor han også får den gode stil med på de tekniske tricks kan han være en dark horse. CV: Chancevurdering: Ca. 0,5-1%

Gabe Ferguson

16-årig amerikaner, regular stance. Gabe er den yngste af Fergusonbrødrene, den anden hedder Ben. Gabe blev nummer 5 i år ved X Games, dog kun på 1 run i de svære forhold. Gabes X Games run var godt. De dårlige forhold kostede lidt på højden, hvor han ellers kan gå endnu større. Han havde en fin blanding af tekniske og stilede tricks, hvor han også får smidt et double grab ind.

Takterne til X Games var bedre end til Dew Tour 2015 i december, hvor Gabe blev nummer 12. Her var forholdene halvsvære, hvilket gjorde at han mistede noget højde. Den tekniske sværhedsgrad var lavere og der var ikke variation i hans tricks. Hvis Gabe rammer formen fra X Games, går endnu større og får puttet switch tricks ind i sit run, kan det blive interessant. Chancevurdering: Ca. 0,5 %.

Chase Josey

20-årig amerikaner, regular stance. Josey debuterede ved X Games Aspen i år, hvor det blev til en 11. plads, dog kun på 1 run i de svære forhold. I januar blev det til en 2. plads ved U.S. Grand Prix of Snowboarding Mammoth. Sidste år vandt han Double Pipe konkurrencen.

Joseys tekniske niveau er fint med double cork 10’ere og hans stil er godkendt, men han skal passe på ikke at tabe højden ned gennem pipen. Der skal nok lidt mere til for at komme helt til tops. Chancevurdering: Ca. 0,5 %.

Jan Scherrer

21-årig schweizer, regular stance. Scherrer debuterede i X Games sammenhæng ved X Games Tignes i 2013, hvor han blev nummer 14. Til X Games Aspen i år blev han nummer 6. Han deltog ved Laax Open, hvor han ikke kom videre fra semifinalen.

Scherrer har en fin højde i starten, men kan have problemer med at holde højden helt ned gennem pipen. Han taber højden, fordi han nogle gange lander for langt nede i pipen. Hans tekniske niveau er fint, men ikke fejlfrit. Han mangler noget smoothness, noget variation i trickene. Han har tendens til at misse grabs på nogle hits eller holde grabs for kort tid. Chancevurdering: Ca. 0,5 %.

Patrick Burgener

21-årig schweizer, regular stance. Burgenor debuterer i X Games sammenhæng her ved X Games Oslo. Han kom ud af ingenting og ind på den store scene med en 2. plads ved Laax Open i januar. Han fik dog fulgt resultatet flot op med en 4.plads ved U.S. Grand Prix of Snowboarding Park City, hvor de helt store favoritter: White, Hirano og Davis dog var fraværende. Det er nok disse præstationer, der har givet ham invitationen til Oslo.

Ved Laax Open blev han dog overscoret på grund af hjemmebanen, selvom han satte et godt run. Han havde en meget fin højde på sine hits og en god teknisk sværhedsgrad med en switch backside rotation. Han bruger dog et nemt trick til at sætte sig op til switch backside rotationen. Han virkede faktisk ganske sikker idet han fik sat alle 3 gennemløb uden at slamme. Han mangler noget stilmæssigt og teknisk for at være med helt i toppen. Chancevurdering: Ca. 0,5 %.

Brett Esser

23-årig amerikaner, regular stance. Esser fik en 4. plads ved X Games i år, dog kun på det ene run. Tilbage i december 2015 blev han nummer 5 ved Dew Tour, hvor han måske blev overscoret lidt qua hjemmebanefordelen. Ellers er det senest blevet til en 7. plads ved U.S. Grand Prix of Snowboarding Park City i januar og en 6. plads ved Laax Open 2016.

Esser kan sætte nogle teknisk svære tricks som en 12’er og en switch backside 9’er, men han eksekverer trickene dårligt rent stilmæssigt. Nogle gange mangler grabbet og andre gange holder han det for kort tid og ikke fast nok. Dermed bliver det ikke så kønt. Han starter typisk med en fin højde, men taber den ned gennem pipen. Esser bør mikse sit løb mere op og smide nogle mere stilede tricks ind. Chancevurdering: Ca. 0,5 %.

Seamus O'Connor

18-årig amerikaner, regular stance. Seamus repræsenterede Irland ved OL 2014 i både halfpipe og slopestyle. Han blev nummer 14 i halfpipekonkurrencen. Han deltog ved Laax Open, hvor han endte lige uden for finalen. Han blev nummer 7 ved Burton European Open 2015. Han debuterer i X Games sammenhæng ved X Games Oslo.

Seamus har et godt teknisk niveau, med 10’ere og en 12 i sit run, men mangler noget stil og variation. Det bliver lidt for meget gymnastik. Han laver meget rotationer den samme vej og har tendens til at misse grabs. Han har ellers en fin højde ned gennem pipen. Chancevurdering: Ca. 0,5 %.

Tim-Kevin Ravnjak

19-årig slovener, goofy stance. Ravnjak får sin X Games debut her i Oslo. Han deltog ved Laax Open i januar, hvor han ikke kom videre til finalen. Han var med ved OL i Sochi, hvor han blev nummer 8. Ravnjak mangler noget på alle parametre, med hensyn til højde, teknik, stil og variation i sit run. Chancevurdering: Ca. 0,5 %.

Superpipe, Kvinder

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Chloe Kim 1,17 Betsafe
Arielle Gold 7,50 Unibet
Kelly Clark 9,00 Unibet
Hannah Teter 16,0 888sport
Mirabelle Thovex 31,0 Unibet
Sophie Rodriguez 51,0 888sport
Maddie Mastro 51,0 888sport

Favorit

Chloe Kim

15-årig amerikaner, goofy stance. Kim levede op til favoritværdigheden ved X Games Aspen, hvor hun virkelig viste, at hun var dominerende. Senest fortsatte hun magtdemonstrationen ved at opnå en perfect score, til U.S. Grand Prix of Snowboarding Park City i februar. Det var dog i en halfpipe, hvor der kun er plads til 4 hits mod den normale længere pipe, hvor der er plads til 6 hits. Hun fik sat back to back 1080 som den første kvinde. Hendes 1080’ere ser noget pænere ud end Kelly Clarks, men hun får kun akkurat et grab ind på den første og på den anden misser hun totalt grabbet. Dommerne vurderer sådan noget rigtig højt på grund af progressionen, men færre rotationer med bedre stil fx hendes pænere 9’er, er at foretrække.

Kim blev den yngste medaljetager nogensinde ved X Games, da hun vandt sølv i 2014 som 13-årig endda i sin X Games debut. Hun vandt guld ved X Games Aspen 2015, som 14-årig, hvilket også er rekord. Hun var god nok til at komme med til OL, men var ikke gammel nok som 13-årig.

Kim har virkelig rykket sig siden sidste år. Hun har en rigtig god teknisk sværhedsgrad, en vanvittig god stil og så er hun den, der går højest hos kvinderne. Hun laver mange switch tricks og får nogle rigtig fine grabs ind, blandt andet et tailgrab. Hun kunne forbedre sig ved at holde sine grabs længere og få dem ind på 10’erne. Hun er bestemt et niveau over alle de andre riders. Hun skal næsten ligge og konkurrere med sig selv i de kommende år. I hvert tilfælde hvis hun fortsætter sin udvikling. Hun kan blive dominerende som sjældent set. Hvis hun sætter sit run, bliver hun nærmest umulig at slå. Chancevurdering: Ca. 70 %.

Outsidere

Arielle Gold

19-årig amerikaner, regular stance. Gold vandt Laax Open i januar og blev nummer 2 ved X Games Aspen ugen efter. Hun debuterede ved X Games Aspen 2013, hvor hun tog bronze, ligesom hun gjorde ved X Games Tignes samme år. Ved X Games Aspen 2014 og 2015 er det blevet til 4. pladser. Tilbage i 2013 vandt hun Burton European Open.

Gold har et godt teknisk niveau, hvor hun blandt andet får sat en ganske pæn 9’er. Hendes stil er rigtig fin. Hun får for det meste sat grabs ind og holdt dem godt. Nogle gange mangler hun lidt på højden, som til X Games, mens hun andre gange har en fin højde som til Laax Open. Gold bør være med i kampen om medaljer, men Kim skal have problemer, hvis Gold skal snuppe sejren. Chancevurdering: Ca. 10 %.

Kelly Clark

32-årig amerikaner, regular stance. 21 X Games deltagelser har resulteret i 13 medaljer, hvoraf 7 er af guld. Clark dominerede stort fra 2011-2014, hvor hun vandt 5 guldmedaljer i træk. I 2014 var Kim tæt på at vælte dynastiet og i 2015 måtte Clark kapitulere og nøjes med sølv. I år til X Games Aspen var hun helt væk og blev nummer 5. Hun virker til at være på vej til at være over the hill.

Clark har deltaget ved OL 4 gange og fået 3 medaljer: Guld i Salt Lake City i 2002 og 2 gange bronze i Vancouver og Sochi.

Clark er kendt for at gå væsentlig større end sine konkurrenter. Til gengæld går hun ikke så meget op i stilen, hun laver meget piruettespins og misser sine grabs. Hun landede som den første kvinde en 10’er i 2011. Hun fik det dog slet ikke til at fungere under X Games Aspen i år, hvor hun fejlede 2 ud af 3 gange på den rigtig grimme og kaotiske 10’er uden grab. Hun kæmpede faktisk også en del med højden på de fleste af hendes hits.

Hun har faktisk lavet de samme tricks i lang tid og det er mærkeligt, hun ikke har forsøgt at forbedre sin stil. Hvis hun skal have en god placering, skal hun sætte en nogenlunde 10’er, have en okay stil og holde højden ned gennem pipen. Chancevurdering: Ca. 10 %.

Langskud

Hannah Teter

29-årig amerikaner, goofy stance. Teter er en veteran, der har været i gamet i rigtig mange år. Hun er ved at være over the hill. I X Games sammenhæng har hun én guldmedalje fra 2004 og 5 bronzemedaljer fra 2012, 2010, 2009, 2005 og 2003. Hun har deltaget i OL 3 gange, hvor hun vandt guld i 2006, sølv i 2010 og blev nummer 4 i 2014.

Teter deltog ved X Games Aspen i år, hvor hun blev nummer 6. Her viste hun et meget svingende niveau. Nogle gange går hun ganske højt andre gange kommer hun ikke meget over lippen af pipen. Hendes stil er rigtig fin. Hun kan få fede grabs som stalefish og melon ind og holder dem godt. Hendes tekniske niveau kan være rigtig fint, men hun mangler det sidste for at kunne være med helt i toppen. Chancevurdering: Ca. 5 %.

Maddie Mastro

15 årig amerikaner, regular stance. Mastro debuterede ved X Games Aspen, hvor hun blev nummer 7. Kæmpede med højden i pipen, grundet de halvsvære forhold. Mastro kunne godt være hende, der i fremtiden skal duellere med sin træningsmakker Kim. Hun blev nummer 2 ved U.S. Grand Prix of Snowboarding Park City i år, hvor hun slog Clark.

Mastro som dark horse

Mastro har god variation i sine tricks og en ganske fin stil. Hun får holdt sine grabs fint. Hvis hun kan hun få noget mere højde og et par switch tricks ind i sit run, så kan det blive rigtig interessant. Giv hende et par år, så kan hun måske være med helt i toppen. Chancevurdering: Ca. 2-3 % og dermed måske lille værdi i odds 51 hos Unibet*. Hvis der fandtes spil på Mastro i top 3, kunne det være interessant. 

Sophie Rodriguez

27-årig franskmand, regular stance. Rodriguez har deltaget i X Games 3 gange i 2014, 2011 og 2007, hvor hun har opnået hhv. en 7. plads, en 12. plads og en 9. plads. Hun har deltaget ved OL i Sochi i 2014, hvor hun blev nummer 7 og ved OL i 2010, hvor det blev til en 5. plads.

Hendes seneste resultat er en 4. plads ved Laax Open i år. Her viste hun en ganske god højde, men hun kæmpede med stilen i sine cab 720’ere, hvor hun ikke fik sit grab ind. De mere stilede tricks udførte hun rigtig fint. Chancevurdering: Ca. 1 %.

Mirabelle Thovex

24-årig franskmand, goofy stance. Thovex debuterer i X Games sammenhæng her i Oslo. Hun deltog ved Laax Open 2016 med en 5. plads til følge. Her havde hun en okay højde, men tendens til at lande for dybt i pipen, så hun mister farten. Hendes stil er fin, da hun får grabbet sit board. For at være med i toppen skal hun have noget mere højde, nogle større rotationer og hun skal lige holde grabbene lidt længere. Chancevurdering: Ca. 1 %.

Big Air, Herrer

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Max Parrot 1,55
Betsafe
Yuki Kadono 5,50 Unibet
Sebastien Toutant 12,0 Unibet
Ståle Sandbech 14,0
888sport
Mons Røisland 14,0 888sport
Billy Morgan 24,0 Betsafe
Tyler Nicholson 26,0 Unibet
Emil Ulsletten 41,0 Unibet
Kyle Mack 541,0  Unibet
Darcy Sharpe 51,0 Unibet
Markus Olimstad 70,0 Betsafe
Torgeir Bergrem 70,0 Betsafe
Kalle Järvilehto 81,0 Unibet
Niklas Mattsson 101 Unibet
Peetu Piiroinen 101 Unibet
Roope Tonteri 151 Unibet
Marcus Kleveland 151 Unibet

Favoritter

Max Parrot

21-årig canadier, goofy stance. Parrot satte en fuldstændig vanvittig triple cork 1800 til X Games Aspen i januar, hvilket fuldt fortjent gav ham sejren. Han har været sikkerheden selv til Big Air konkurrencer, hvilket også gav ham sejren ved Air and Style Beijing 2015. Han blev dog senest nummer 10 ved Air and Style Innsbruck i år, da han blev slået ud af Billy Morgan. Parrot fik kun landet ét ordentligt trick på de 3 forsøg. Parrot har desuden en sølvmedalje fra X Games 2015 og en guldmedalje fra 2014.

Parrot er en af dem, der laver de bedste landinger, hvor han virkelig stomper landingerne og lander meget flatbased. På den tekniske front er han førende lige nu med sin triple cork 1800. Derudover kan han sætte backside triple cork 1620 og switch backside triple cork 1620. Til X Games Aspen forsøgte han at lave en quadruple underflip, som han som den første har landet til træning, men uden succes. Det ville egentlig være ganske interessant at se, hvad dommerne ville dømme højest af et quad underflip og en triple cork 1800. Stilmæssigt ser det også rigtig fint ud for Parrot. Han får for eksempel smidt et melon grab ind i sin triple cork. Sætter Parrot sin triple cork 1800 og en switch backside triple cork 1620 igen, så bliver han svær at slå. Chancevurdering: Ca. 50 % og dermed langt fra værdi.

Yuki Kadono

19-årig japaner, regular stance. Kadono har vundet tre medaljer ved X Games Big Air konkurrencer: sølv i 2014, bronze i 2015 og bronze i år. Han vandt Air and Style LA 2015, hvor han landede den første switch backside triple cork 1620 i konkurrence. Senest blev han nummer 23 ved Air and Style Innsbruck (6. februar), hvor han blev slået ud allerede i første runde, da han ikke fik landet nogen tricks på sine 3 forsøg. Han er dog helt sikkert en af de riders, der vil kunne drage nytte af konkurrenceformatet til X Games, hvor der som nævnt køres en jam session.

Kadono har en virkelig god stil og laver sammen med Toutant de pæneste triple corks. Han har også en god teknisk sværhedsgrad med sin switch backside triple cork 1620. Det har på det seneste knebet med landingerne, hvor han virker mere usikker end i sidste sæson. 

Yuki Kadono undervurderet?

Kadono har en fin chance for at gå hele vejen. Formen er klart opadgående og det så ganske godt ud til Air and Style LA. Chancevurdering: Ca. 18-20 %, det vil sige tæt på værdi i odds 5,5 hos Unibet*. Man kan få odds 1,45 hos Unibet* på en top 3 placering, hvilket også er tæt på spilbart. Med den sikkerhed han viste i LA bør han kunne tage en medalje.

Outsidere

Ståle Sandbech

22-årig nordmand, goofy stance. Ståle blev senest nummer 4 ved Air and Style Innsbruck, da resultaterne fra runde 2 blev gjort gældende. Til X Games Aspen blev han nummer 5, selvom han havde været småsyg op til finalen. Han blev også nummer 5 ved X Games 2015. I 2014 blev det til en 3. plads ligesom han også blev nummer 3 i 2013. Han vandt Air and Style Overall i sidste sæson.

Ståle kan sætte rigtig pæne backside triple corks 1440. Han har en rigtig fed stil, hvor han får sat et tailgrab ind i sin triple cork 1440. Det han mangler er det tekniske, hvor Parrot og Kadono sætter triple cork 1800 eller 1620. Skal han helt op på podiet, bliver han nok nødt til at sætte en triple cork 1620. Dommerne kunne også godt give ham lidt hjemmebanepoint som tilbagebetaling for, at han blev snydt for OL guldet i Slopestyle. Chancevurdering: Ca. 6-7 %.

Ståle Sandbech til at slutte højere end Mons Røisland

Et muligt spil kunne være Ståle til at slå Mons til odds 1,87 hos Betsafe. Ståle er langt mere rutineret og bør være mere favoriseret i denne duel end oddsene antyder.

Sebastien Toutant ”Seb Toots”

23-årig canadier, goofy stance. Senest vandt ”Toots” Air and Style Innsbruck, da resultaterne fra runde 2 blev gjort gældende. Her var det dog nok med en triple cork 1440 for at vinde. Han blev nummer 4 ved X Games Aspen i år. Ellers har han en bronzemedalje fra 2012 og en sølvmedalje fra debutåret 2011.

”Toots” har muligvis den bedste stil af alle i feltet, hvor han virkelig får corket rotationerne og får smidt melon, indy og mute grabs ind i sine triple corks. Derudover lander han ligesom Parrot virkelig flatbased. Teknisk kan han sætte triple cork 1440’ere. Han forsøgte flere gange til X Games Aspen at sætte en triple cork 1620, men han har dem ikke helt i sit game endnu. Lykkedes det ham at sætte en triple cork 1620 er der gode muligheder for en podieplacering. Chancevurdering: Ca. 7-8 %. 

Langskud

Mons Røisland:

19-årig nordmand, regular stance. Kaldes af nogen for ”Money” Mons. Mons er en fremadstormende nordmand, der virkelig har rykket sit meget på de seneste sæsoner. Han har fået udviklet evnen til at lande triple corks. Det så vi senest til X Games Aspen, hvor han tog bronze i Slopestyle i sin debut ved X Games. Han kan sætte tre versioner af triple cork rotationen. Faktisk kan han sætte en switch triple cork 1620. Desuden har han udviklet en pænere stil end vi så fra ham for et par sæsoner siden.

Kan Mons sætte sin switch triple cork 1620 og husker han at få holdt sine grabs længe nok, så er han bestemt en dark horse til en podieplads. Chancevurdering: Ca. 4 %.

Kyle Mack

18-årig amerikaner, goofy stance. Mack debuterede ved X Games Aspen i år med en 7. plads. Det lykkedes ham at lande en triple cork japan grab 1440, som så rigtig fin ud. Derefter forsøgte han sig med triple cork 1620 to gange, men uden succes. Skal Mack blande sig i toppen skal han lande sin 1620 og forbedre sig lidt rent stilmæssigt. Chancevurdering: Ca. 2 %.

Darcy Sharpe

19-årig canadier, regular stance. Sharpe debuterede i X Games sammenhæng ved X Games Aspen i år, hvor det blev til en 6. plads. Senest blev det til en 18. plads for ham ved Air and Style Innsbruck. Sharpe deltager også i Slopestyle konkurrencer, hvor han blev nummer 6 ved X Games Aspen i år og nummer 4 ved Laax Open 2016.

Sharpe har et ganske fint teknisk niveau, hvor han til X Games fik sat to triple cork 1440’ere. Derudover har han en fin stil. Hvis det skal blive helt skarpt til X Games Oslo skal han dog sætte en triple cork 1620. Chancevurdering: Ca. 2 %.

Darcy Sharpe kan slå Kyle Mack

Et interessant head to head væddemål er Darcy Sharpe over Kyle Mack til odds 2,1 hos Unibet*. Mack vandt senest, da de var oppe mod hinanden head-to-head ved Air and Style LA, men i en meget tæt duel. Umiddelbart burde denne duel være 50-50.

Billy Morgan

26-årig britte, goofy stance. Morgan debuterer i X Games sammenhæng ved X Games Oslo. Morgan har som den første landet en quadruple cork, dog kun til træning og ganske sketchy. Han blev senest nummer 4 ved Air and Style Innsbruck i år, da resultaterne fra runde 2 blev gjort gældende.

Morgan kan lave nogle voldsomme rotationer, men mangler altså noget stil. Det bliver meget gymnastiktricks udført meget akrobatisk og ikke så meget snowboarding. Han har ikke stilen med, han mangler at holde sine grabs ordentligt og der er arme, der flyver rundt, inden han lander. Ikke desto mindre fedt at se en britte med i konkurrencen. Stilmæssigt har han ingen berettigelse i toppen af feltet, så hvis han skal derop, skal han nærmest lande sin quad cork. Chancevurdering: Ca. 2 %.

Emil André Ulsletten

22-årig nordmand, regular stance. Ulsletten debuterer her i Big Air ved X-Games. Han har deltaget i Slopestyle ved X-Games i 2015, hvor han blev nummer 7 og i 2014, hvor han blev nummer 8. Ulsletten er en rider, der har gjort det fint til Big Air konkurrencer. Han kan spinne switch triple cork 1440 og har normalt en fin stil. Hvis han har fået udviklet en triple cork 1620, kan Ulsletten blive farlig her. Chancevurdering: Ca. 2 %.

Tyler Nicholson

20-årig canadier, regular stance. Nicholson debuterede i X Games sammenhæng i Slopestyle i 2015. Senest blev han nummer 2 ved Laax Open, hvor det så glimrende ud. Han har en superfin stil, han roterer langsomt så det ser flot ud. Der var god variation og ganske store rotationer, men ingen triple cork. Det er første gang han deltager ved X Games i Big Air. Nicholson har umiddelbart ikke sat en triple cork, så det kan blive svært for ham at komme helt til tops. Chancevurdering: Ca. 2 %.

Marcus Kleveland

16-årig nordmand, goofy stance. Kleveland deltager ifølge tv2.no ved X Games Oslo, men ingen bookmakere har odds ude på ham. Han landede allerede som 13-årig sin første triple cork. Han er et kæmpe talent, der er ved at få udløst sit potentiale. Senest fik han en 2. plads ved Air and Style Innsbruck. Han skulle have været med ved X Games Aspen, men måtte melde fra med en skulderskade.

Kleveland som den helt store overraskelse?

Kleveland virker teknisk til at være rigtig fint med. Han har endda til træning landet en quad cork 1800, dog med et lille handdrag. Han har tidligere manglet en del på stilen, men det er umiddelbart blevet lidt bedre, da han får holdt sine grabs længere. Men han er kun 16 år, så der er meget godt i vente for ham. Han kan potentielt blive den helt store overraskelse, men mangler nok det sidste stilmæssigt. Chancevurdering: Ca. 1-2 % og dermed er der smal værdi i odds 151 hos Unibet*. Det mere sandsynlige udfald, at Kleveland kommer i top 3 til odds 36 hos Unibet* indeholder også smal værdi. 

Torgeir Bergrem

24-årig nordmand, goofy stance. Bergrem blev nummer 3 ved Air and Style Innsbruck i år, da resultaterne fra runde 2 blev gjort gældende. Han har landet en triple cork 1620 til træning tilbage i 2013. Til sin debut i X Games Big Air i 2014 landede han også en triple cork. Bergrem har en rigtig fed stil. Kan han få landet sin første triple cork 1620 i konkurrence, kan han godt være en dark horse til en podieplacering. Chancevurdering: Ca. 1 %.

Kalle Järvilehto

20-årig finne, regular stance. Järvilehto debuterer i X Games sammenhæng her. Han har deltaget i en del FIS konkurrencer. Af større konkurrencer har han deltaget i Slopestyle ved Burton European Open i 2014 og 2013, hvor han fik sekundære placeringer. Sidste år deltog han ved Big Air konkurrencen Frostgun Invitational, hvor han blev nummer 2. Feltet var ikke vanvittigt stærkt, men han var klart en af de bedste oplevelser. Han gik efter at lave triple corks, men failede ved begge forsøg. Men stærkt at gå efter en triple cork, når han kunne have vundet med mindre. Chancevurdering: Ca. 0,5-1 %.

Markus Olimstad

22-årig nordmand, goofy stance. Olimstad er et forholdsvis ubeskrevet blad, der debuterer ved X Games. Han har en 4. plads ved de norske mesterskaber i Big Air fra 2014 og en 3. plads fra 2013. Han deltog ved Laax Open 2016 i Slopestyle, hvor det blev til en 13. plads. Her så det fint ud rent stilmæssigt. Olimstad har landet en backside triple cork 1440 til træning i 2014. Hvis han er ganske sikker i sin triple cork 1440 kan han godt komme med i finalen. Chancevurdering: Ca. 0,5-1 %.

Niklas Mattsson

23-årig svensker, regular stance. Mattsson debuterer i X Games sammenhæng ved X Games Oslo. Senest blev han nummer 19 ved Air and Style Innsbruck, mens hans bedste placering er en 7. plads fra 2015 udgaven af samme konkurrence. Ellers har han deltaget i Slopestyle ved Burton US Open 2015, hvilket resulterede i en 5. plads og Burton European Open i 2015, hvor han blev nummer 4.

Mattsson er ikke rigtig til at blive klog på. Man ser ham til flere konkurrencer i træk have kæmpe problemer med rotationerne, hvor han tvinger dem rundt, går superkort og slipper sine grabs tidligt. Få gange er der mere ro på, han tvinger ikke rotationerne rundt, han går rimeligt stort og stilen er tålelig. Spørgsmålet er om han har en triple cork i sit game. Hvis han sætter en triple cork bliver det nok ikke med god stil. Chancevurdering: Ca. 0,5 %.

Peetu Piiroinen

27-årig finne, goofy stance. Peetu kaldes af nogen ”den finske isbjørn” fordi han nærmest altid formår at lande sine tricks. Han har aldrig deltaget ved Big Air konkurrencer tidligere ved X Games. Han er en af de få, der i lang tid har konkurreret i både Slopestyle, Big Air og Halfpipe. Han har to bronzemedaljer fra X Games i Slopestyle fra 2013 i Tignes og 2012 Aspen. Senest blev det til en 6. plads i Slopestyle ved Laax Open 2016. Han har også deltagelser ved OL i Sochi og Vancouver på CV’et.

Peetu foretrækker normalt flatspins frem for corks også i Big Air konkurrencer. Kan han sætte en triple cork til en Big Air konkurrence? Han er kendt for at gå kæmpe stort, men mangler noget stilmæssigt, da han slipper sine grabs for tidligt og nogle gange ser lidt kaotisk ud i luften. Peetu er dog stadigvæk en ganske dope rider og det er fedt at have ham med ved X Games Oslo. Chancevurdering: Ca. 0,5 %.

Roope Tonteri

23-årig finne, goofy stance. Tonteri debuterer ved X Games Oslo. Han kører både Big Air og Slopestyle konkurrencer. Han deltog senest i Slopestyle ved Laax Open 2016, hvor han blev nummer 8. Tonteri er mest til flatspins og spørgsmålet er om han kan sætte den famøse triple cork. Stilmæssigt kunne det godt være lidt bedre, da han har tendens til at slippe grabbene for tidligt. Chancevurdering: Ca. 0,5 %.

Big Air, Kvinder

Det er ganske bemærkelsesværdigt, at der er en Big Air konkurrence for kvinder. X Games tester det her i Oslo for at se, om det skal på programmet til X Games Aspen 2017. Derfor er det også sværere at se hvilke riders, der kan gå helt til tops. De riders, der deltager her, deltager normalt i Slopestyle. Så det er primært ridernes form i forhold til kickerne i Slopestyle coursen, der er anvendt. Det bliver interessant at se hvilke tricks kvinderne kan få smidt ind. Får vi double cork rotationer og 10’ere eller er det for optimistisk? Forventningen er i hvert tilfælde at se 7’ere, 9’ere og måske underflips. 

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Spencer O’Brien 1,75
Unibet
Jamie Anderson 3,25
Unibet
Kjersti Østgaard Buaas 5,50 Unibet
Christy Prior 17,5
Unibet
Cheryl Maas 17,5 Unibet

Favoritter

Jamie Anderson

25-årig amerikaner, regular stance. Anderson er den mest vindende rider i X Games Slopestyle historien med 10 medaljer heraf 4 af guld, 4 af sølv og 2 bronze. Hun vandt også guld til OL i Sochi. Senest blev hun nummer 2 ved X Games Aspen. Mens hun ugen inden vandt Laax Open 2016. Ellers har hun vundet Burton US Open 2015 og Burton European Open 2015. Hun deltog senest ved en Big Air konkurrence ved US Grand Prix Fenway Park (11. februar 2016), hvor hun blev nummer 7 og dermed placeret dårligere end Spencer O’Brien, men bedre end Silje Norendal. I 2014 deltog hun i en Big Air konkurrence kaldet Community Cup, hvor hun blev nummer 5.

Anderson plejer at have et rigtig højt bundniveau, som hun viste det til Laax Open, men til X Games Aspen satte hun ikke mange fødder rigtigt. Hendes tricks var langtfra så stilede og smooth som vanligt. Hun virkede usikker. Hun fik ellers sat en rodeo rotation ind på sidste kicker, som så ganske fin ud. Måske prøver hun på det igen her? Der gik et rygte om, at Anderson satte en double cork 900 til træningen ved X Games Aspen. Kan hun sætte den her, bør hun vinde konkurrencen.

Jamie Anderson bør være med i favoritfeltet

Når Anderson rammer sit normale niveau, har hun i Slopestyle den bedste stil i feltet på kickerne og kan sætte de største rotationer. Derfor bør hun være med i favoritfeltet her, da hun virker til at befinde sig godt på store kickers trods usikkerheden til X Games Aspen. Chancevurdering: Ca. 35 % og dermed er der lidt værdi i et spil på Anderson til odds 3,25 hos Unibet*. Pas dog lidt på, da konkurrencen er forbundet med en del usikkerheder. 

Spencer O'Brien

28-årig canadier, regular stance. O’Brien er en af de bedste på Slopestyle coarsen, specielt på rails er hun virkelig god. Hun vandt X Games Aspen i Slopestyle disciplinen i år med et ret clean run, hvor hun blandt andet satte en switch backside 720. Hun gik klart størst af alle, men manglede noget stilmæssigt, hvor hun fik sluppet sine grabs for tidligt. Hun vandt på sine railtricks, som var overlegne. Seneste Big Air konkurrence hun deltog i, var US Grand Prix of Snowboarding Fenway Park, hvor hun blev nummer 4 og slog Jamie Anderson og Silje Norendal.

O’Brien var den første kvinde til at lande en 900 i en X Games konkurrence, det skete i 2015. I år forsøgte hun også på backside 900, men sketchede ud. Måske prøver hun på at sætte den her i Oslo. Måske er det nok for O’Brien at sætte sin switch backside 720. Stilmæssigt er Anderson umiddelbart foran O’Brien. Chancevurdering: Ca. 40 % og dermed langt fra værdi.

Outsidere

Christy Prior

27-årig new zealænder, goofy stance. Prior vandt bronze i Slopestyle som X Games rookie i 2015. I år blev hun nummer 5. Ved Laax Open 2016 i januar blev hun nummer 2. Tilbage i 2015 vandt hun Burton European Open. Hun blev nummer 4 ved Big Air Community Cup i 2014, hvor alle de her konkurrende riders var med.

Prior kan lave cab underflip, og har sat en double wildcat (double backflip). Kan hun sætte en rotation ind i bare et enkelt backflip, så har hun en rodeo. Det er dog nemmere sagt end gjort.

Prior kan måske overraske

Prior har en virkelig god stil, hvor hun får holdt sine grabs længe. Desuden er hun ganske sikker i sit run, som vi også så til Laax Open, hvor forholdene var svære. Hun har sit run på lock down. Hun bliver nok nødt til at satse lidt mere her og forsøge nogle lidt større rotationer og en switch backside rotation, hvis hun skal tage en medalje. Chancevurdering: Ca. 5-7 % og dermed lugter det lidt af værdi i odds 17,5 hos Unibet*

Prior kan slå Maas

Et interessant spil kunne være Prior til at slutte højere end Maas til odds 1,87 hos Betsafe. Prior har en langt bedre stil end Maas og begge har ikke de helt store rotationer i deres game. Det er ganske tæt på værdi i min bog.

Klaudia Medlova

22-årig slovak, regular stance. Medlova debuterede ved X Games Aspen i januar i Slopestyle, hvor hun blev nummer 7. Her så det ganske fint ud. Hun havde en god stil og forsøgte sig med nogle ganske store rotationer, hvor hun forsøgte en backside double rodeo, som hun dog slammede. Hun var dog ikke så sikker i sine hits, så måske befinder hun sig bedre med denne jam session og kun én kicker.

Medlova landede sidste år som den første kvinde en backside double rodeo 900 mute med ganske god stil. Landingen var lidt sketchy, men kan hun sætte den, så ser det rigtig godt ud for hende. Medlova er dog langtfra en velkendt rider, men hun kunne godt befinde sig ganske godt på Big Air hoppet i Oslo. Chancevurdering: Ca. 10 %. Bookmakerne har ingen odds ude på hende.

Langskud

Kjersti Østgaard Buaas

34-årig nordmand, regular stance. Buaas har deltaget i X Games 13 gange, var dog ikke med i år. I de første år deltog hun i Halfpipe, men i de seneste år kun i Slopestyle. Hendes bedste placeringer er to bronzemedaljer fra Tignes 2013 og Aspen 2012. Senest har hun en 5. plads fra 2015 og en 4. plads fra 2014. Buaas vandt de norske mesterskaber i Big Air i 2015, dog uden den store konkurrence, Silje deltog ikke. Vandt Community Cup i 2014 i en konkurrence, hvor alle de her konkurrende riders deltog.

Buaas har i Slopestyle manglet det sidste for at komme på podiet. Hun virker til at være på vej over the hill. Ved seneste X Games optræden havde hun problemer med landingerne. Hendes stil var ganske fin. Teknisk mangler hun den famøse switch backside rotation, gerne en 7’er. Umiddelbart ligner Buaas ikke en medaljekandidat. Chancevurdering: Ca. 5 %. Odds 9 må ikke spilles.

Cheryl Maas

31-årig hollænder, goofy stance. Maas har deltaget ved X Games 9 gange i Slopestyle med 6. pladser, 7. pladser, en 8. plads, 9. pladser og 13. pladser til følge. I år blev hun nummer 8. Senest blev hun nummer 15 ved Big Air konkurrencen til U.S. Grand Prix Fenway Park i februar. Hun tog en 2. plads ved Big Air konkurrencen Community Cup 2014, hvilket var ganske imponerende idet hun slog både Anderson, Norendal og Prior.

Maas var den første kvinde til at lande en 900 i en Slopestylekonkurrence. Hun virker til at befinde sig bedst på rails. I Slopestyle bliver hendes tricks på kickerne præget af, at hun tvinger rotationerne rundt. Hun får sjældent grabbene ind og dermed ser hendes rotationer ret grimme ud. Hun mangler simpelthen noget stil. Det kan selvfølgelig være nemmere for hende kun at skulle koncentrere sig om én kicker. Det er svært at se en hollandsk sejr her. Chancevurdering: Ca. 1 %.