Romandiet Rundt kan bruges som opvarmning til Giro d'Italia eller som sidste løb efter en lang klassikerperiode. Jesper Carstens kigger nærmere på løbet.

Romandiet Rundt stå ofte tilbage som et lidt overset løb efter klassikerne. Men det er egentligt ikke fortjent, for Romandiet Rundt er alt andet end "blot" et optaktsløb til Giro d'Italia. Det fungerer også som vigtig Tour-forberedelse for mange, mens også klassikerrytterne forsøger at vride det sidste ud af energien her.

Det er vigtigt løb, hvilket sejrslisten også afslører. Bradley Wiggins vandt i 2012, mens Froome sejrede i 2013 og 2014. Zakarin fik sit gennembrud med sejren i 2015, mens Nairo Quintana og Richie Porte har taget sejrene i 2016 og 2017. Med andre ord: det er et løb for de bedste ryttere.

I år skal løbet afgøres på en åben rute, hvor man sagtens kan argumentere for, at løbets konge-etape er bjergenkeltstarten på 3. etape. Personligt hader jeg enkeltstarter, men bjergenkeltstarten har altid fascineret mig

Normalt bruger jeg tiden efter Liege-Bastogne-Liege på at fokusere på Giro d'Italia, men i år har jeg lidt mere tid, hvorfor Romandiet Rundt også bliver dækket. 

Romandiet Rundt Odds & Tips

Hold øje med cykeltips fra Jesper Carstens.

Udvalgte vinderodds: Romandiet Rundt 2018

Bedste odds Bookmaker
Primoz Roglic 2,75
Bet365
Richie Porte 6,50
Bet365
Jakob Fuglsang 19,00
Bet365
Dan Martin 19,00
Bet365
Ion Izagirre 19,00
Bet365

Favoritterne

Der er et hav af gode ryttere i feltet, som er ret jævnbyrdigt, synes jeg. Den her optakt bygges lidt anderledes op end normalt - jeg skriver kun kort om de mange kandidater. Byd som altid gerne ind i optakten. 

Min favorit er dog Geraint Thomas (Team Sky), der har været ret stærk i bjergene de sidste mange år. Såfremt han har formen - hvilket jeg bestemt tror han har - så er han en glimrende kandidat. Han bør kunne vinde tid på prologen, og på bjergenkeltstarten er han også én af de bedste. De åbne etaper bør også være til hans fordel, og han har et stærkt hold omkring sig, hvor især Egan Arley Bernal kan gøre forskellen, hvis han har ramt formen igen efter sit uheldige styrt tidligere på året. 

Geraint Thomas til odds 5,00 hos Unibet* og LeoVegas*

Geraint Thomas er for mig én af de to største favoritter, og han bør være på samme oddsniveau som Primoz Roglic, måske lige en tand lavere. Bet365* er ude med odds 3,00, og det er mere retvisende for hans vinderchance her. I al fald forudsat at Richie Porte ikke er helt på sit topniveau.

Der er endnu ikke et stort marked (blot Bet365*, Unibet* og LeoVegas* ude med odds), hvorfor det står her som et optaktspil. Oddset holder næppe længe.

Man må nævne Primoz Roglic. Vi har set ham være dominerende i denne sæson, og jeg tvivler ikke på hans evner. Men han mangler endnu at bevise sig i de helt store bjerge, og skønt han er en fremragende enkeltstartsrytter, så bliver bjergenkeltstarten en stor test af hans evner. Jeg tror godt, han kan vinde - helt afgjort. Og jeg tror også, han kan håndtere bjergene i disse ugelange løb. Han har været voldsomt imponerende i både Tirreno-Adriatico og Baskerlandet Rundt, men det har primært været på kortere stigninger. Vi har også før set ham køre godt på længere stigninger på udvalgte dage, så selvfølgelig kan han. Det er bare vigtigt at påpege, at han ikke for alvor har kørt klassement, når der har været bjerge som Villars på programmet. 

Umiddelbart står den mellem de to, men hvis alle mødte op i topform, ville jeg pege på en anden rytter.

I topform ville jeg nemlig pege på Richie Porte (BMC Racing Team), men faktum er at han ikke selv ved, hvor han står. Bjergenkeltstarten ville være hans kop te, og hvis han er stærk nok, så ender han nok også med at vinde løbet, men der er spørgsmålstegn ved ham efter lidt sygdom. I det hele taget tager han det mere afslappet i år, virker det som om. Det kan måske få dem til at satse mere på Tejay van Garderen, men han er ikke en favorit i min optik. Man bør nævne, at holdes ejer - Andy Rihs - afgik ved døden i sidste uge, og at BMC har stærke forbindelser til Schweiz (grundet Rihs er fra landet), hvorfor løbet helt klart betyder meget for dem, så alt andet lige vil det være et motiveret hold, der vil gøre alt, hvad de kan for at ære deres chef.

Udfordrerne

Meget kommer til at afhænge af bjergenkeltstarten, men det er ikke det eneste afgørende punkt. Der er nogle åbne etaper, hvor man kan forsøge at lave et udspil, der presser favoritterne, og det åbner jo alt andet lige løbet op.

Jeg vil også nævne Egan Arley Bernal som en af udfordrerne, for han kan blive vigtig for Thomas. Dels tror jeg, at han kører en god bjergenkeltstart (hvis han har ramt formen), og dels tror jeg, at han får en ret fri rolle. Hvis Thomas skal presse konkurrenterne, kunne de spille ham tidligt ud på Les Collons på 4. etape. 

Spanien har mange gode kandidater. Bedst er nok Ion Izagirre, der hersker alle disciplinerne. Han er en glimrende klatrer, en glimrende enkeltstartsrytter og en fremragende nedkører. Hvis han rammer dagen på 3. etape, så tror jeg, at vi kan se et stort Romandiet Rundt fra hans side.

Movistars Marc Soler har været forrygende hele året og har blandt andet vundet Paris-Nice. Hvis han fortsat er i den form, hvorfor skulle han så ikke være på vej mod et nyt, stort resultat? Han mangler stadig lidt i bjergene på de bedste, men i både Catalonien Rundt og Paris-Nice kørte han flot, og i sidstnævnte løb vandt han ved at være aggresiv på en åben etape. Det er også hans opskrift her.

Gorka Izagirre tror jeg mindre på, skønt han har gang i en glimrende sæson. Det skal gå hans vej, før det bliver aktuelt. 

Et frisk bud er Jakob Fuglsang, hvis form afgjort er forrygende i øjeblikket, og Astana har generelt meget medvind. Sådan som han har kørt det seneste års tid, er det ikke engang vanvittigt at pege på ham som én af favoritterne på tredje etape, men jeg ser dog trods alt bedre kandidater. Hvis han rammer en form som under Criterium du Dauphine 2017, så er alt muligt for ham.

Det har været nogle magre sæsoner for Rui Costa, men dels har han ofte været god i Schweiz og dels er det en rute, der bør passe ham. Han kommer afgjort til at tabe tid på bjergenkeltstarten, men på de åbne etaper, hvor aggressive ryttere kan få en fin gevinst, bør han være én af dem, der er klar til at stikke afsted.

Steven Kruijswijk plejer normalt at finde formen omkring den her periode, men hans løbskalender er lidt anderledes i år, og han skal ikke køre Giro d'Italia, så spørgsmålet er, hvor han står rent formmæssigt. Man kan også nævne ryttere som Dan Martin og Tejay van Garderen, men i begge tilfælde er det nok lidt af et longshot. Det samme kan siges om talentet Pierre Latour, der dog rammer formen ret godt et par gange om året og byder de bedste op til dans.

Ruten: Romandiet Rundt 2018

Romandiet Rundt starter med en prolog på fire kilometer. Det sker ofte her i Romandiet, og skønt dens korte distance, kan der godt komme lidt tidsforskelle. Den er ovenikøbet småkuperet. Det er ofte en kombination af form, styrke og evner, der gør forskellen på disse korte prologer.

1. etape byder allerede på en del stigninger. Det er dog ikke her løbet bliver vundet, men med 167 kilometer fra Fribourg til Delemont kan der ske noget. På de sidste 25 kilometer er der to stigninger: Le Sommet (4,5 km - 7,3 %) og Le Rond Pre (0,8 km - 7,0 %). Den topper med omkring 10 kilometer til mål. Det ligner en decimeret gruppe, der skal afgøre denne etape - eller måske et sent udbrud.

2. etape bliver det sprinternes tur. I al fald slutter den 174 kilometerlange etape ret fladt i Yverdon-les-Bains, og selvom de undervejs skal over Col des Etroits (5,6 km - 6,0 %), så er den placeret så langt fra mål, at den næppe får en indvirkning på løbet.

Det står igen i enkeltstartens tegn på 3. etape, men denne gang er det ikke på en semiflad/kuperet rute, men derimod en bjergenkeltstart. 9,8 kilometer lang er stigningen Villars, og i snit stiger den med 8,0 %. Der kan ske store forskelle her.

Bjergene fortsætter på 4. etape, men det er ikke en bjergafslutning. Etapen er 150 kilometer lang og går fra Sion til Sion, men der er 60 kilometer (fra km 63 - 122), hvor etapen er fuldstændig modbydelig. Her venter Vercorin (9,8km - 8,1 %), Nax (6,4km - 6,1 %), Suen (5,4km - 5,2%) og Les Collons (13,3km - 6,4%). Her kan virkelig ske ting og sager, også selvom målstregen er placeret 28 kilometer fra toppen af sidste stigning. Det er sidste store chance for at lave en forskel, for løbet slutter efter 5. etape. 

Udbryderne må kæmpe mod sprinterne på 5. etape. 183 kilometer lang i småkuperet terræn, men med en flad finale. Der er et par stigninger undervejs, men det er forholdsvist tidligt på etapen. Der er dog også en række bakker, der kun fungere som afsæt i finalen. Jeg har i al fald svært ved at se en klassementskamp få grobund her.