Gode råd er normalt dyre, men ikke her hos BetXpert, hvor de er gratis...

Vi er nået til afsnit 4 af "Odds Med Omtanke" - en klummeserie skrevet af en spiller med masser af erfaring at dele ud af: Hvad skal man være opmærksom på som spiller/oddser? Hvad er faldgruberne, tommelfingerreglerne, etc?

I denne uge handler det om en fornuftig indsats-politik...

Money Management


Ja, hvor skal man starte, når man skal skrive noget fornuftigt om dette emne? F.eks. kan man starte med at skrive, at nøjagtig lige så vigtigt det er kun at spille, når der er betvalue tilstede, præcis lige så vigtigt er det at kende til området money management. Og ikke bare kende til det men også bruge det aktivt og disciplineret.

Man kan være en brilliant spiller/investor med talent, tæft, stor viden - og lige så forfærdeligt lidt hjælper det, hvis man ikke har en money management-strategi, der klart ”outliner” hvad man må, ikke må, hvad man skal og ikke skal.

Det handler om indsats med omtanke...

Banalt eksempel

Et lille og fuldstændigt banalt eksempel:
Man spiller måske normalt for 200 kr. pr. spil og har måske et par tusinde på sin bookie konto. Så kommer der en periode, hvor man er rigtig skarp og hot og ”you name it” - og man får banket sin pulje op til 5-6000, 3 gange den oprindelige størrelse, og alt er godt.
Man tænker ”der skal saftsumeme smedes, mens jernet er varmt”, når man nu har vundet og har penge på kontoen – så derfor spiller man lidt ekstra, 500 pr. spil f.eks.

Trækkerkatten Keld

Men ooh skræk og rædsel, man taber et par gange...
”Det kan da ikke blive ved, nej, nu skal jeg sgu, og selvfølgelig vinder Barca mod Benfica”.
Dét spil får en tusse, og tænk det kikser også. Førend man kan nå at sige ”jeg er et kvaj” er kontoen reduceret til 34,50, man er blevet en del frustrationer rigere, katten Keld må i lære som trækkerkat, og det er ikke længere så forfærdeligt sjovt at spille...

Modstå fristelsen

Jeg tror, at der vil være nogen, der kan nikke genkendende til billedet, og jeg ved, at jeg selv har været der mange gange. Jeg tror næppe, at jeg oplever en eneste dag, hvor jeg ikke i et eller andet forum støder på ordene ”Den kamp må jeg heller smide lidt ekstra efter”!!! Skal man gøre det? Efter min mening: Nej, det skal man ikke! Hvad skal man så gøre? Man skal bruge MONEY MANAGEMENT……!

Jamen, hvordan så….

Måden man så griber det an på, afhænger af, hvad man er til...
Lad os se på nogen eksempler (Vi kan gå ud fra at man har en startpulje/bankroll på kr. 10.000):

Flatbetting

Eksempel 1:
Man anvender flat rate betting, f.eks. 2% eller 3% af startpuljen pr. spil, dvs. at man spiller for 200 eller 300 pr. spil. Dette bliver man ved med indtil man har et overskud på f.eks. 25% af sin startpulje, altså i alt 12.500, hvorefter man, så at sige, tager et trin op af stigen, og udregner sit spilbeløb på ny – dvs. fx 2% af 12.500.
Alternativt kan man også bruge en tidsmæssig horisont, således at man hvert kvartal, hvert halve eller hele år udregner spilbeløbet på ny.

Konstant procent-indsats

Eksempel 2:
Man spiller konstant for f.eks. 2% af puljen, dvs. at man efter hvert spil udregner nyt spilbeløb. Hvis man spiller flere spil på én gang, så lader man tilfældighederne råde mht. hvilken kamp, der får det største beløb, fratrækker spilbeløbet, udregner den næste osv.
Denne måde at anvende money management på sikrer praktisk talt mod bankerot, idet man selvfølgeligt vil spille for stadig mindre beløb, hvis man taber og taber. Omvendt vil det naturligvis også tage væsentligt længere tid, at ”bygge” puljen, hvis man har haft en uhyrlig losing streak. Og dem får man….!

Unit-system

Eksempel 3:
Man spiller med et unit-system, f.eks. fra 1 til 10, hvor 1 unit kunne være ½% og 10 unit 5% af puljen. Den strategi kan man jo så videreudvikle på forskellige måder, f.eks. ved at lade betvalue afgøre antal unit, som man smider efter en enkelt kamp. Det kan også være at man har sine ekspertområder, hvor man altid ofrer mellem 5 og 10 units, mens man i andre ligaer opererer mellem 1 og 5.

Unit-omhyggelighed

Hvis man anvender sidstnævnte strategi, så kan jeg varmt anbefale at man har nogle faste retningslinjer for de parametre, der ligger til grund for at en kamp får 4 unit og en anden 7. Ellers kan man meget nemt tumle omkring og spilde den betvalue, man forhåbentligt har fundet, på tilfældighedernes spil.
Jeg har set masser af eksempler på folk, der uden blusel smider 10 unit på en kamp mellem 2 hold, de ikke kunne stave til, endsige hørt om, set spille, og uden at de kendte til skader, form osv.
Det er rent og skært money management-selvmord at håndtere sit spil sådan. Så hjælper den bedste strategi altså ikke.

Hvad skal jeg vælge?

Som skrevet, så mener jeg at det i høj grad kommer an på én selv, ens temperament, ens disciplin osv. Jeg kan kun tale for mig selv, men jeg er personligt tilhænger af eksempel 1, dvs. flatbetting. Det er jeg af flere grunde:

Derfor flatbetter jeg

-Jeg kan godt lide stabiliteten i at have et fast spilbeløb, som i mit tilfælde bliver genudregnet på kvartalsbasis.

-Personligt synes jeg at, overskueligheden og planlægningen bliver nemmere, man skal ikke ”ærgre” sig over at have smidt mere efter en kamp eller mindre efter en anden. Der er skæringsdato i mit tilfælde 4 gange om året og ”that’s that”!

-Jeg kan ikke selv håndtere et unitsystem, der baserer sig på f.eks. betvalue. Dette skyldes bl.a., at jeg har den overbevisning, at da value er et absolut subjektivt begreb, så gør man blot hele processen yderligere subjektiv ved at lade spilbeløb afhænge af f.eks. valuestørrelse. Man kan sige det sådan: Mit spilbeløb er en fast og ”objektiv” størrelse, det ”eneste” subjektive element for mig er at finde finde tilstrækkelig med value i mine spil.

-Og så endnu en grund, den absolut mest vægtige og absolut ”subjektive” grund: Jeg har succes med den måde jeg gør det på, og det giver mig ret, men det gælder til gengæld også kun for mig selv. Andre kan bedst få det til at hænge sammen på anden vis, og sådan er det. Der findes ikke en gylden vej, enestående opskrifter eller noget andet, det er blandt andet derfor, at det er vigtigt at kende sig selv.

Hvorfor så kun 2 eller 3%...?

Ja, så kommer vi til et springende punkt. Hvorfor ikke bare høvle 8-10-12% af sted med det samme pr. spil? Der er jo value, jeg er disciplineret, jeg har en strategi, jeg kan også bare sætte nogle flere penge ind osv.

Simpelthen fordi: Hvis man spiller seriøst, så er det at spille nøjagtigt som at have sin egen lille virksomhed. Man forsøger stille og roligt at bygge noget op, uden at skabe unødigt drama, uden at få depressioner eller hysteriske anfald af glæde undervejs. Stille og roligt, udramatisk og med fornuft i beslutningerne kan man bygge sin virksomhed op, og det er en vigtig begrundelse for at 2% eller 3% pr. spil er rigeligt. Alt over 5% vil faktisk i min smag være decideret useriøst. Simpelthen at spille hasard med virksomheden, og hasard spiller man ikke hvis man er seriøs på området.

Det kan hurtigt gå galt

Man skal bare forestille sig at med 10% i indsats pr. kamp, så er der altså 10 tabte spil i træk (ikke den store regnemæssige udfordring!) før bunden er nået. En ganske simpel risikovurdering viser, at det er helt uholdbart. Losing streaks forekommer, sådan er det bare.

I den forbindelse er der jo i øvrigt heller ingen der siger, at man skal have hele sin spilpulje stående hos bookmakerne, man kan jo sagtens nøjes med kun at have toppen af isbjerget placeret der, og så er man i stand til at supplere, hvis det bliver nødvendigt.

Money management – ikke bedre end dem, der bruger det..

Jamen, så er alt jo godt….Vi har fundet ud af kun at spille, når der er value i sigte, og vi bruger money management - det kan ikke gå galt, vel?

Bedrøveligt nok, jo!! Dette er værktøjer, og nøjagtigt som jeg kommer på skadestuen bare jeg tager en hammer i hånden, så er disse værktøjer overhovedet heller ikke bedre, end de mennesker der står bag. Typiske situationer der kunne opstå:

Faldgruber

-Ikke at kunne være i stand til at ”styre” sig i gode eller dårlige perioder. Undervurder aldrig egen evne til at bilde sig selv ind, hvorfor det altså er nødvendigt ”bare liiiige” at bøje de regler, som man har sat op.

-Undtagelser fra reglen er forbudt, helt forbudt, totalt forbudt, fuldstændigt utænkeligt. Måske er jeg personligt hysterisk på dette område, men jeg kunne ikke have bygget min spilleforretning op uden mit ”gangstativ”, hvilket består af de regler, den money management og den generelle tilgang til spil, som jeg har valgt.

-Money management og betvalue går ikke nødvendigvis hånd i hånd. Hvis man er for optimistisk mht. f.eks. spilstørrelse, så hjælper den fornemste betvalue altså ikke. Betvalue betyder ikke, at man ikke risikerer at tabe mange spil i træk.

-Money management uden en nøje ført record, f.eks. i Excel, er i mine øjne intet værd. Man er nødt til at kunne analysere, dels de mekanismer der giver succes, dels den evt. årsag til fiasko. Man skal aldrig være bange for at lære, før eller siden er den der (hvis man vil det nok, og har evnerne og disciplin!).

Andre muligheder

Kunne det nu ikke tænkes, at man havde en helt anden måde at gøre tingene på, hvad money management angår?

Jo, det kunne sagtens tænkes, der er alskens muligheder. Money management dækker som begreb blot over en strategi for, hvordan og hvorledes man forvalter sine midler. Det er faktisk formålet med denne lille tekst, at man skal tænke over hvor man smider sine penge hen, hvad man smider sine penge efter, og hvor tit man smider sine penge.

Driv en sund virksomhed

For så mange vidende spillere rundt omkring, behøver det såmænd kun ganske få justeringer, før fiasko bliver til succes. Jeg er nogen gange blevet forundret over (også selvom jeg selv har gjort det tidligere!), hvor letfærdigt folk smider om sig med penge, når det gælder spil. Et eller andet sted skyldes det nok, at det for de flestes vedkommende er penge, der er sat af til at blive tabt. Derfor bliver det også nemmere at acceptere tabet, selvom det nogle gange ikke ville have været nødvendigt. Som jeg skrev før, hvis man har lyst til at forbedre sit spilleregnskab, tænk på spillet som en lille virksomhed, udgifter skal minimeres, og fortjeneste skal maksimeres. Og man ansætter vel for f..... da også én med indsigt i økonomi til at tage sig af, hvor, hvordan, hvorfor og hvorledes pengene ryger afsted.

And there you have it…: MONEY MANAGEMENT.

Næste uge: ”Den psykologiske faktor”

I næste uge vil temaet være ”Den psykologiske faktor”: Hvorfor man ikke skal købe champagne til nabolaget, når man har vundet, og hvorfor man ikke skal græde sig i søvn efter at have tabt.
Om 14 dage er temaet: ”Over-Under spil – et effektivt redskab?”

Hvis I har nogle spørgsmål, kommentarer eller lignende, er I meget velkomne.

Mange hilsner og take care,
Investor

De øvrige Investor-klummer kan findes under Artikler; LeXikon i menuen foroven