INTET er sikkert i sport. Der er altid en risiko for, at favoritten snubler...

Det kan godt være, at Chelsea (eller Barcelona, Celtic, Bayern...) vinder cirka 9 ud af 10 hjemmekampe, men hvis oddset kun er 1,05, kan det ikke betale sig at spille på skidtet.

Hvis Chelsea vinder lige dér, hvor man har spillet 100 kr på det, har man vundet 5 kr. Men der er 10 procents chance for, at det går galt, og dén risiko skal man tage med i overvejelserne. Hvad nytter det, at man har vundet 5 kr 9 gange i træk, hvis man taber 100 kr i bet nr 10?

Dette er - i korte træk - den simple filosofi bag valuebetting (læs også denne artikel: http://www.betxpert.com/artikel/valuebetting ):

Intet er sikkert, og lad ikke bookmakeren - for han HAR selvfølgelig indset det - narre dig til at spille for lave odds.

Hvordan undgår man for lave odds?

Man er nødt til at lave en chancevurdering. Det er det bookmakerens oddssætter gør, når han laver oddset – og det er det man som oddser må gøre, hvis man vil vinde over bookien. Man kommer ikke uden om at tage hensyn til, at der altid er risiko i sport og spil.

En forudsætning for fungerende chancevurderinger og fungerende valuebetting er, at man virkelig har indsigt i det man spiller på: Ellers kan man ikke lave nogenlunde realistiske chancevurderinger, og så kan man ikke stole på de betvalues, man regner sig frem til. Så er valuebets ikke-valuebets i forklædning – og så får man underskud. Måske ikke på ét bet (men også det er der for stor risiko for), men så i længden.

Kend din styrker og ikke mindst dine begrænsninger. Enhver kan slynge et tal ud - men ikke alle tal er realistiske.

Udregning af chancevurdering

Hvordan udregner man en chancevurdering?

Faktisk bør man lave en decideret analyse af den pågældende kamp og herunder kigge på faktorer som:

Generel styrke
Form
Trupsituation
Motivation
Eventuelle andre ting

Og så skal man sætte tal på sine ord/tanker...

Eksempel

Her følger et skitse-forslag til, hvordan man kan gøre. Eksemplet er en fodboldkamp:

Det er praktisk at have et fast udgangspunkt. I fodboldkampe er det temmelig nemt, da man simpelthen kan tage statistikken. Tag hjemmeholdets hjemmebanestatistik og udeholdets udestatistik. Fx:

Hjemmehold: 6-2-2
Udehold: 2-4-4

Oversat til procenter:
60-20-20
20-40-40

Læg tallene sammen (60+40, 20+40 og 20+20) og del med 2, så fås en samlet chancevurdering:
50-30-20

Statistik er kun EEN faktor

Men det er jo bare det rent statistiske udgangspunkt; i den virkelige verden skal man medregne flere faktorer. Såsom form, skader, motivation, etc...

Og nu begynder det svære. For hvor meget skal man vægte en skade hos en nøglespiller, fx? Hvor mange procent? Temmelig diffust. Man kan, hvis man har tid, se nøje på, hvordan det normalt går, når vedkommende mangler.

Lad os starte med formen .
Hjemmeholdets 3 sidste hjemmekampe: V-U-U. Hmm. Her skal man, hvis man kan, kigge nøjere på kampens forløb. Var holdet uheldigt med kun at få det ene point i de seneste to kampe. Eller skyldes det gode modstandere, træthed eller muligvis en generel formnedgang? Hvis det sidste er tilfældet, kan man fratrække noget fra sejrs-chancen og lægge det til på kryds-chancen. Hvor meget? Nu er det sjusse-tid: Vi siger 3.

47-33-20

Udeholdets udeform: T-U-V. Opadgående form, ser det ud til. Vi trækker endnu mere fra hjemmeholdets sejrschance.

43-35-22

(Man bør i øvrigt også medregne seneste kamp – uanset om det var på hjemme- eller udebane).

Motivation : Hjemmeholdet kæmper for oprykning, udeholdet mod nedrykning. Ikke den store forskel.

Skader : Hjemmeholdet har alle mand klare, mens udeholdet i forhold til seneste kamp mangler 3 vigtige stamspillere, bl.a. forsvarsstyrmanden, midtbanedynamoen og topscoreren. Vi fratrækker og tillægger en røvfuld procenter. Hvor meget, må komme an på en personlig vurdering.

Resultat: 60-25-15: Trods hjemmeholdets vigende form, og udeholdets stigende formkurve, bør det normalt hjemmestærke hjemmehold vinde over et meget svækket udehold...

Oddset er heldigvis 1,8 - så betvaluen er 60x1,8 = 108. Et valuebet.

Hvis nu oddset kun havde været 1,6 (betvalue på 96), ville valuebetteren holde sig for næsen og undlade at spille på skidtet.

BEMÆRK!
Meningen med disse udregninger er ikke at give chancevurdering et pseudo-videnskabeligt skær. En vurdering er og bliver subjektiv. Hensigten er blot at gøre opmærksom på én måde at gøre det på: I en fodboldkamp kan man tage statistikken som udgangspunkt – og justere med de andre faktorer.