Efter to måneders vinterpause begynder den danske Superliga endeligt igen. BetXperts Superliga-ekspert, Rasmus Jørgensen, har skrevet et mammutværk af en optakt, der gør dig helt klar til den spændende forårssæson, hvor der for første gang skal spilles mesterskabs- og nedrykningsslutspil. Få de bedste odds og tip på Superligaen lige her.      

Den danske Superliga er efter en mere end to måneder lang vinterpause tilbage, og tingene skal til at afgøres. Holdene har været gennem et begivenhedsrigt transfervindue, hvor flere store profiler har sagt farvel til den danske liga. Forårssæsonen skydes i gang med en derby-runde, hvor bl.a. FC København og Brøndby tørner sammen i Parken.

Dette forår er dog anderledes end de tidligere, idet en ny struktur med et slutspil er indført. Der er nu fem kampe tilbage af grundspillet, inden Superligaen deles op i et mesterskabsslutspil, mens holdene fra 6-14 inddeles i to puljer, der bl.a. skal spille om nedrykning. Holdene tager alle pointene fra grundspillet med over.

Læs mere om og bliv klogere på den nye struktur her.

Der venter dermed et interessant forår, der kan give nogle spændende kampe om først og fremmest at komme med i mesterskabsslutsspillet. Herefter venter nogle formodede tætte kampe mellem de seks øverste mandskaber, mens holdene for alt i verden vil undgå at ende på den direkte nedrykningsplads samt i playoff-kampene om nedrykning.

Før foråret står en række uafklarede spørgsmål åbne?

Vil FCK, der leverede en utroligt højt pointsnit i efteråret, forblive lige så suveræne i foråret?

Kan Brøndby med Alexander Zorniger i spidsen fortsætte de positive takter fra efteråret, hvor man leverede et pointsnit på 2 point pr. kamp?

Hvad kommer det til at betyde for SønderyskE, at man har sagt farvel til tre af holdets bedste spillere samt succestræneren Jakob Michelsen?

Vi har i denne optakt gennemgået alle klubberne, listet transfers ind og ud af holdene samt fundet de bedste odds for den kommende forårssæson.

Brugen af underliggende data

Jeg vil i denne optakt, med inspiration fra indslaget fra BetXpert TV med Alexander Tranberg, gøre brug af underliggende data i min gennemgang af holdene. Her vil jeg igennem optakten inddrage begreber som PDO og SOTR (Shots on target ratio), som kan give en indikation af, om holdene har været heldige/uheldige samt holdenes kvalitet.

PDO tager udgangspunkt i holdenes scorings- og redningsprocenter i forhold til skud på mål med et gennemsnit på 1000, mens SOTR ligeledes tager udgangspunkt i holdenes skud på mål for og imod. 

De to formler ser således ud:

PDO: (Scoringsprocent + Redningprocent)*1000

SOTR: Skud på mål for / (Skud på mål for + Skud på mål imod)

Det skal påpeges, at mit data ikke er ens med det (der er små ændringer), Alexander præsenterer i BetXpert TV. Dette skyldes formentlig forskellige datakilder. Jeg har benyttet mig af data fra superstats.dk.

Derudover har jeg kigget på, hvilke typer af mål, som holdene scorer. Her er områderne, hvor afslutningen foretages, inddelt i tre områder:

  • Dangerzone (området fra kanten af det lille målfelt fortsættende vertikalt ud til kanten af straffesparksparksfeltet)
  • Siderne af målfeltet (Området fra kanten af det lille målfelt fortsættende horisontalt ud til kanten af straffesparksparksfeltet).
  • Uden for feltet 

Jeg har ligeledes set på, om målene er blevet scoret efter etableret spil, omstillinger eller dødbolde (inkluderer også andenfasen efter en dødbold samt straffespark).

Disse underliggende data kan ikke forklare, hvorvidt de enkelte mandskaber har over- eller underpræsteret, men det kan give nogle ting, som man kan tage med til overvejelse omkring holdenes præstationer.

Disse data tager dog ikke udgangspunkt i, hvordan holdenes afslutninger har været, og dermed har disse lige stor vægt i beregningerne. Her kunne man med fordel have benyttet Expected goals, som vægter afslutninger i forhold til afstand, type m.m.

Odds på top 3, top 6 og direkte nedrykker

Top 3

Bedste odds Bookmaker
Brøndby IF 1,02
Bet365
FC Midtjylland 1,90 Bet365
SønderjyskE 6,00
Betfair Sportsbook
AaB 51,00 Bet365
AC Horsens 67,00
Betfair Sportsbook

Top 6

Bedste odds Bookmaker
FC Midtjylland 1,04 Bet365
Randers FC 1,083 Bet365
Lyngby  1,30
Danske Spil
SønderjyskE 1,37 Danske Spil

Direkte nedrykker

Bedste odds Bookmaker
Viborg FF 3,25 Danske Spil
Esbjerg fB 3,50 Danske Spil
OB 7,50 Danske Spil
AC Horsens 16,00
NordicBet
FC Nordsjælland 24,00 NordicBet
AaB 27,00 NordicBet

FC København

1. plads

Det er svært at finde negative ting om det efterår, som FCK leverede. Et pointsnit på hele 2,52 er outstanding, og holdet gik ligeledes gennem efteråret uden nederlag i Superligaen.

Holdet havde ligeledes den klart stærkeste defensiv i efteråret, og med Mathias Zanka Jørgensen og Erik Johansson som styrmænd lukkede holdet kun 8 mål ind i 21 kampe. Det er ganske enkelt imponerende stats på papiret, men kigger man lidt dybere ned i dataene, så viser disse et redningsprocent på hele 89,47 %, hvilket er langt over gennemsnittet på 71,87 %.

Offensivt var man det mest scorende hold. Mange spillere byder ind med mål og assist, og så har man en særdeles farlig duo i front med Andreas Cornelius og Federico Santander. Rasmus Falk fik en god start på sin tid i FCK, mens også Youssef Toutouh spillede et stort efterår for Ståle Solbakkens mandskab.

Det er svært andet end at løfte på hatten over holdets præstationer, men spørgsmålet er, om man kan opretholde samme resultater og pointsnit fra efteråret? Det ser jeg som værende vanskeligt for københavnerne. For det første fordi de kommer til at møde hårdere modstand, idet der vil være et mesterskabsslutspil, hvor de svageste hold ikke deltager.

Derudover ligger FCK i mine beregninger på en PDO på 1245,88, hvilket er langt over gennemsnittet på 1000, og samtidig er højest af alle i Superligaen. Dette kan give en indikation af, at FCK egentlig har været heldige, sammen med de har været meget effektive.

På transferfronten har FCK sagt farvel til anfører Thomas Delaney, som vel nok var holdets bedste spiller. Hans lederegenskaber, karakter og fodboldmæssige kvaliteter vil man mangle, indtil en erstatning er spillet ind.

Her har man hentet Uros Matic i østrigske Sturm Graz, som er en lidt anden type. Han er god teknisk med bolden, men kommer muligvis ikke lige så meget i feltet som Thomas Delaney. Det ligner, at Matic står foran Jan Gregus i kampen om pladsen ved siden af William Kvist.

Derudover har man hentet Nicolaj Thomsen i franske Nantes. Han er dog ude i en længere periode med en skade, så det er nok tvivlsomt, hvor meget han kommer til at bidrage med i foråret.

Umiddelbart må FCK betegnes som værende kommet lidt svækket ud af transfervinduet med tanke på Thomas Delaneys betydning og den indkøringsperiode, som Uros Matic må forventes at skulle bruge.

Transfers ind:

Uros Matic (Sturm Graz)

Nicolaj Thomsen (Nantes)

Transfers ud:

Thomas Delaney (Werder Bremen)

Per Nilsson (karrierestop)

Frederik Bay (Helsingør, leje)

Hold øje med spil imod FC København i foråret

FCK var suveræne i efteråret, hvilket jeg ikke tror bliver tilfældet i lige så høj grad i foråret. Måske bookmakerne vil overvurdere FCK på baggrund af efterårets præstationer? For det første har man mistet Thomas Delaney, og for det andet vil man opleve hårdere kampe i mesterskabsslutspillet, hvor der ikke er nogen "bløde" modstandere. Man skal også huske på, at FCK har et forspring og samtidig deltager i både Europa League og pokalturneringen.

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: FC København – Brøndby IF

23. runde: FC Nordsjælland - FC København

24. runde: FC København – AC Horsens

25. runde: FC København - Esbjerg

26. runde: Silkeborg - FC København

Brøndby IF

2. plads

Holdet fra Vestegnen fik inden denne sæson ny træner i tyske Alexander Zorniger, og man må formode, at Brøndby er fint tilfredse med efteråret, hvor man skulle lære en helt ny spillestil at kende. Her kom især holdets presspil i fokus.

Et pointsnit på 2,0 har i flere sæsoner været nok til en 1. plads, men i og med at FCK har præsteret, som de har gjort, må Brøndby ’nøjes’ med 2. pladsen efter efterårets 21 kampe.

Defensivt så Brøndby stærke ud, og man tillod færrest skud på mål af alle med kun 3,29 pr. kamp. Derudover var man det hold, der lukkede næstfærrest mål ind af alle i efteråret. Dette skyldes bl.a. en stærk keeper i Frederik Rønnow, som har haft meget vigtige og gode redninger, mens også Benedikt Röcker, der måske er gået lidt under radaren, præsterede på et rigtig højt niveau.

Offensivt så man et Brøndby-mandskab, der spillede mere direkte end tidligere, hvilket bl.a. skyldtes et mere aggressivt presspil. På den centrale midtbane præsterede alle på et højt niveau gennem efteråret, hvor især spillere som Hany Mukthar og Christian Nørgaard skilte sig ud med et højt topniveau.

Brøndby var det næstmest scorende i efteråret, og stats viser, at Brøndby var det hold, der havde klart flest afslutninger på mål af alle mandskaber med 7,95 i snit pr. kamp. Det var noget både Teemu Pukki og Kamil Wilczek nød godt af. De scorede henholdsvis 14 og 10 mål. Dette, kombineret med at man tillader færrest skud på mål af alle, gør, at man har den højeste SOTR af alle hold. 

På transferfronten  har man sagt farvel til Andrew Hjulsager, der spillede hans bedste halvsæson i Brøndby-tiden med 7 mål til følge. Ind har man hentet Zsolt Kalmar i RB Leipzig, som kan blive manden, der skal erstatte Hjulsager i startopstillingen, mens også Frederik Holst, Rezan Corlu og Rudolph Austin byder sig til.

Derudover har Brøndby endelig fået sig en venstre back i slovenske Gregor Sikosek. Meget af Brøndbys offensive spil har været bundet op af Johan Larsson i højre side, da Svenn Crone som højrebenet har gjort det hæderligt defensivt, men ikke har bidraget det store offensivt. Dette vil helt klart give en ny dimension til Brøndbys spil.

Derudover har man sagt farvel til en række breddespillere, mens man har hentet yderligere enkelte spillere, hvoraf Paulus Arajurii er den med de største muligheder for spilletid i foråret.

Jeg vurderer, at Brøndby er kommet en smule styrket ud af transfervinduet uden at kende de nye spillere indgående.

Transfers ind:

Paulus Arajuuri (Lech Poznan)

Adam Larsen Kwarasey (Rosenborg BK)

Kevin Mensah (Esbjerg fB)

Gregor Sikosek (FC Koper)

Zsolt Kalmár (leje, RB Leipzig)

Transfers ud:

Elbasan Rashani (Rosenborg)

Daniel Stückler (HB Køge)

Suk-Young Yun (kontraktudløb)

Ariel Nunez (kontrakt ophævet)

Mads Juel Andersen (HB Køge, lejeaftale)

Martin Albrechtsen (AC Horsens)

Mads Toppel (Karrierestop)

Christian 'Greko' Jakobsen (SønderjyskE)

Jacob Pryts (leje, Næstved)

Marcos Urena (San Jose Earthquakes)

Andrew Hjulsager (Celta Vigo)

Kig mod hjørnespark i Brøndbys kampe

Brøndby var efterårets helt store hjørne-hold, hvor man snittede 7 hjørnespark pr. kamp. Hjørnelinjerne i Superligaen ligger typisk på 9,5 hjørner, og denne linje har Brøndby været over i 17/21 kampe. Nu har Brøndby fået en ny dimension over venstresiden med en venstrebenet venstre back, hvilket giver mulighed for ikke kun at angribe gennem højresiden.

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: FC København – Brøndby IF

23. runde: SønderjyskE – Brøndby IF

24. runde: Brøndby IF – FC Nordsjælland

25. runde: AC Horsens - Brøndby IF

26. runde: Brøndby IF - Lyngby 

FC Midtjylland:

3. plads

Selvom Jess Thorups mandskab indtager en 3. plads efter efterårets kampe, så synes jeg, at midtjyderne har skuffet både på det point- og spillemæssige plan i efteråret. Jeg havde større forventninger til FCM før sæsonen, men et pointsnit på 1,52 bør ikke være tilfredsstillende med den trup, FCM har.

På det spillemæssige plan så er det slet ikke lykkedes at få sat Rafael van der Vaart i scene. Man har i mange tilfælde tyet til at spille den lange bold op til duel med Paul Onuachu, hvilket har gjort, at det er blevet en kamp om andenboldene, som bestemt ikke er van der Vaarts styrke. Dermed ryger meget af spillet over hovedet på ham i stedet for igennem ham.

Defensivt står man i mine øjne med nogle udfordringer ift. foråret. Man har sagt farvel til Patrick Banggaard, som - selvom han ikke er nogen top-midterforsvar i Superligaen - har gjort det fint. Klubben hentede ingen erstatning, hvilket stiller dem med Kristian Riis, som nok får chancen, Rasmus Nicolaisen og Marcus Halsti som makker til Kian Hansen. Spillere, som på nuværende tidspunkt ikke har niveau til at spille fast i en Superliga-topklub.

Når man kigger på de mål, FCM scorefr i efteråret, er det værd at bemærke, at 16/39 mål (svarende til 41 %) er scoret i forbindelse med dødbolde eller i andenfasen af disse. Derudover har man scoret 28 % af holdets mål efter omstillinger, hvilket underbygger, at holdet har haft det svært i etableret spil.

Det skal dog bemærkes, at FCM kan få tre ’nye’ spillere tilbage ift. efteråret. Tim Sparv, Gustav Wikheim og Bruninho var alle ude i stort set hele efteråret med skader. Især Tim Sparv har været savnet som 6’er og leder, mens man ligeledes har savnet Wikheims fart og dybdeløb bag Onuachu.

På transferfronten har man hentet tre spillere fra Sønderjyske ind, idet Janus Drachmann, Marc Dal Hende og Simon Kroon er nye spillere på Heden. Janus Drachmann og Marc Dal Hende (Novak sælges nok til sommer) er umiddelbart hentet ind som backup-spillere på nuværende tidspunkt, mens Simon Kroon i højere grad kan kæmpe med om en startplads på kanten.

Man har udover Patrick Banggaard sagt farvel til Martin Pusic, der mest havde en indskifterrolle i efteråret, og Kristoffer Olsson, der heller ikke var fast mand på trods af hans store potentiale.

Jeg vurderer, at FCM er kommet svækket ud af vinduet, og dette skyldes i høj grad salget af Patrick Banggaard, da man mangler kvalitet ved siden af Kian Hansen i midterforsvaret. Derudover bliver det spændende at se, hvilken forfatning Bruninho kommer tilbage i, da man har brug for en konkurrent til Onuachu i angrebet.

Transfer ind:

Janus Drachmann (SønderjyskE)

Marc Dal Hende (SønderjyskE)

Simon Kroon (SønderjyskE)

Transfers ud:

Zackarias Faour (lejeaftale udløber)

Marco Larsen (HB Køge, lejeaftale)

Martin Pusic (Sparta Rotterdam, lejeaftale)

Anders Hagelskjær (Skive, lejeaftale)

Jakub Thomsen (Skive, lejeaftale)

Kristoffer Olsson (AIK)

Patrick Banggaard (Darmstadt)

Skal man kigge mod over-spil i FC Midtjyllands kampe?

FCM har i vinterpausen sagt farvel til Patrick Banggaard, og holdet står tilbage med unge Kristian Riis som afløser. Et stort talent, men er han klar til at spille fra start for en topklub? Derudover har man en spændende offensiv med Gustav Wikheim tilbage fra skade og nytilkomne Simon Kroon. Vigtigheden af kampene i mesterskabsslutspillet kan dog tale imod over-spil. 

FC Midtjylland -1 AH mod Viborg til odds 1,95 hos Bet365*

Pausen har været god for FCM, der har fået vigtige spillere tilbage fra skader. Tabet af angriber Pusic og forsvarer Banggaard kan gøre ondt, men med en rodet opstart og tab af anfører Mikkel Rask ligner Viborg et let bytte for de sultne ulve. Læs hele Estadisticas analyse af FCM's forårspremiere her.

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: FC Midtjylland – Viborg FF

23. runde: Randers FC - FC Midtjylland

24. runde: FC Midtjylland – Lyngby

25. runde: AaB - FC Midtjylland

26. runde: FC Midtjylland – FC Nordsjælland 

Randers FC

4. plads

Randers leverede et rigtig stabilt efterår, hvor man sluttede á point med FC Midtjylland, men pga. en dårligere målscore indtager 4. pladsen. En dårlig afslutning på efteråret med nederlag i de sidste 4 kampe betød en ærgerlig afrunding på et ellers flot efterår for Randers.

Randers har et rigtig solidt og fysisk stærkt mandskab med en solid defensiv base med den stærke keeper Hannes Halldorsson og et midterforsvar med Mads Fenger og Mads Agesen. Målscoren blev lidt ramt af et 0-4-nederlag til SønderjyskE, hvor man fik Nicolai Poulsen udvist tidligt i kampen.

Offensivt har man leveret på et stabilt niveau uden for alvor at imponere, hvilket 25 mål i 21 kampe også indikerer. Kasper Fisker er det klare offensive omdrejningspunkt, og rigtig mange af Randers' farlige angreb går igennem ham.

Man har manglet lidt konkurrence på venstrekanten, hvor Mikkel Kallesøe var ude i store dele af efteråret, men nu har kronjyderne hentet svenske Sam Lundholm ind, som også kan blive en spiller til start-11’eren i foråret.

Olafur Kristjansson fik i efteråret også spillet en rigtig stærk angrebsduo sammen i Mikael Ishak og Marvin Pourie. Disse to var gode til at sætte hinanden op og gøre hinanden gode. De tegnede sig også for flere af Randers’ mål på omstillinger, hvorfra 32 % af Randers’ mål blev scoret.

Topscorer Mikael Ishak er nu solgt til Nürnberg, og der er formentlig lagt op til, at Mayron George og nyindkøbet Nikola Djurdjic skal kæmpe om pladsen ved siden af Marvin Pourie. Jeg tror især, at Mayron George kan blive farlig, nu hvor han har haft en lang opstart til at bygge sin form op.

Alt i alt ser jeg Randers som værende kommet forholdsvis status quo ud af transfervinduet. Mikael Ishak var en stor profil for dem, og man skal nu til at spille en ny konstellation ind, men samtidig går Sam Lundholm ind og forstærker venstrekanten.

Transfer ind:

Lucas Haren (HIK)

Marcus Mølvadgaard (egne rækker)

Nikola Djurdjic (Partizan)

Sam Lundholm (NEC Nijmegen, lejeaftale)

Transfers ud:

Edgar Babayan (Hobro IK, lejeaftale)

Marko Mitrovic (SønderjyskE)

Mikael Ishak (Nürnberg)

Mandla Masango (SuperSport United, lejeaftale)

Hvor stort bliver savnet af Mikael Ishak?

Mikael Ishak har været førsteangriberen hos kronjyderne i flere sæsoner. Nu er svenskeren væk, og spørgsmålet er, om en ny duo er spillet ind, og hvorvidt Mayron George og Nikola Djurdjic kan præstere fra starten af foråret. Kampprogrammet for Randers er ikke let, så måske man skal kigge imod Randers i starten af foråret?

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: OB – Randers FC

23. runde: Randers FC – FC Midtjylland

24. runde: Silkeborg - Randers FC

25. runde: Randers FC - AGF

26. runde: SønderjyskE - Randers FC

Lyngby BK

5. plads

Oprykkerne fra Lyngby havde en rigtig god pointmæssig efterårssæson, og holdet indtager en flot 5. plads. En placering, de færreste nok havde forventet inden sæsonen gik i gang. Men Lyngby har udnyttet, at en række hold ikke har præsteret på det forventede niveau i efteråret, kombineret med at de selv har præsteret på et rigtig stabilt niveau.

Inden sæsonen hentede man Jesper Hansen i det store udland, og ovenpå efterårssæsonen må han betegnes som værende et af de bedste indkøb i denne sæson. Han har reddet rigtig mange point til Lyngby og været en sikker sidste skanse. Han har været én af årsagerne til Lyngbys mange 1-0-sejre.

Martin Ørnskov, en anden signing, har ligeledes spillet sig ind som en vigtig brik på Lyngbys mandskab. Han har været balancespilleren på Lyngbys midtbane, hvilket har givet plads til at eksempelvis en Mikkel Rygaard kunne bevæge sig i en lidt mere fri rolle. Noget som Rygaard bestemt har udnyttet som én af Lyngbys store profiler i efteråret.

Oppe i front har Jeppe Kjær virkelig vist sig frem i efteråret, og han har stået for hele 40 % af Lyngbys mål. Der er ingen tvivl om, at han er en vigtig spiller, og han var også savnet i de kampe, hvor han var fraværende.

Men har Lyngby egentlig overpræsteret/været heldige i efteråret? Det kunne noget tyde på. Analyserer man de mål, som Lyngby har scoret i løbet af efteråret, så har holdet kun formået at score 45 % af deres mål fra dangerzone (typisk scores 70-80 % af mål fra dette område). Dette er meget lavt og klart lavest af alle i Superligaen.

Derudover har Lyngby scoret hele 35 % af deres mål uden for feltet. Det er klart flest af alle, hvor OB er nærmeste efterfølger med 25 %. Dette er et snit, der bliver meget svært at opretholde for David Nielsens mandskab, da man normalt siger, at man skal bruge 40-50 afslutninger på at score uden for feltet.

Derudover har Lyngby en SOTR på 46,43 %, hvilket jf. denne statistik kun gør dem til det niendebedste mandskab i ligaen. Endelig har holdet en PDO på 1038, hvilket kan indikere, at holdet har været heldige.

På transferfronten har Lyngby hentet kantspilleren David Boysen hjem. En spiller, som tidligere har vist, at han har fart og mål i støvlerne. Han må forvente at være hentet ind til startopstillingen. Derudover har man sagt farvel til nogle spillere, der ikke havde den store rolle i efteråret.

Umiddelbart vurderes det, at Lyngby er kommet styrket ud af transfervinduet med signingen af Boysen, mens man har formået at holde på resten af start-11’eren.

Transfers ind:

David Boysen (kontraktfri)

Transfers ud:

Jesper Blicher (kontraktudløb)

Frederik Gytkjær (Haugesund)

Philip Rasmussen (Oklahoma)

Mads Gabel (Fremad Amager)

Mads Nordam (Fremad Amager)

Har Lyngby overpræsteret i efteråret?

Jeg synes, at Lyngby har overpræsteret og været heldige i efteråret. Man har haft en keeper i Jesper Hansen, der har reddet holdet mange gange, kombineret med at kun en lav procentdel af holdets mål er scoret i dangerzone. Jeg tror, at Lyngby - på trods af signingen af David Boysen og deres meget afklarede stil - vil finde sit retmæssige niveau i foråret. 

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: FC Nordsjælland - Lyngby

23. runde: Lyngby – Esbjerg fB

24. runde: FC Midtjylland - Lyngby

25. runde: Lyngby – Viborg FF

26. runde: Brøndby IF - Lyngby

SønderjyskE:

6. plads

Sønderjyderne fik efter sølvmedaljerne i sidste sæson en knap så god start på Superligaen i denne. SønderjyskE lagde ikke skjul på, at de satsede på Europa, og det var til at se i Superligaen pga. den korte restitutionstid mellem kampene.

Holdet formåede dog at finde takterne fra sidste sæson, og man havde et pointsnit fra runde 9, hvor man fik sin første sejr, til 21 på hele 1,92. Jeg ser faktisk SønderjyskE som et hold, der kunne have haft et endnu bedre efterår, end hvad der blev tilfældet. Holdet har bl.a. en SOTR på 56,90 %, hvilket er fjerdehøjest i ligaen.

Det er dog værd at bemærke, at SønderjyskE har scoret hele 13/26, svarende til 52 %, af deres mål i forbindelse med dødbolde. Dvs. mål direkte på dødbold, straffespark eller i andenfasen af en dødbold. Det er næsthøjest af alle i ligaen.

Skal man fremhæve en spiller, som har blomstret op, er det angriberen Michael Uhre, der, efter et lejeophold i Skive, virkelig har grebet chancen i fraværet af Tommy Bechmann.

Dette vil måske give anledning til at have et ekstra godt øje på SønderjyskE i foråret, men på nuværende tidspunkt synes jeg, at der er rigtige mange ubekendte faktorer. Jakob Michelsen er fortid, og ind er kommet Claus Nørgaard, der ikke har erfaring som træner på dette niveau.

Udover dette har man sagt farvel til Janus Drachmann, som har været utrolig vigtig på den defensive midtbane. Den faste venstre back, som også har vist sig målfarlig og rigtig solid, Marc Dal Hende, er ligeledes fortid i klubben. Sidst, men ikke mindst, er holdets måske største offensive profil, der dog døjede med skader i efteråret, Simon Kroon, også skiftet væk. Alle tre er smuttet til FC Midtjylland.

Ind er kommet Marko Mitrovic og Christian ’Greko’ Jakobsen, der aldrig slog til i henholdsvis Randers og Brøndby. Den tidligere FC Vestsjælland-spiller Eggert Jonsson er hentet fra en reservetilværelse i League One, mens Nicholas Marfelt, der virker som en spændende venstreback, er hentet i FC Helsingør.

Sidst i transfervinduet hentede klubben en gammel profil tilbage i Simon Poulsen, som skifter fra hollandske PSV. Spørgsmålet er, hvor han står efter ikke at have spillet det store de seneste år. Han må forventes at være købt til startopstillingen.

SønderjyskE må, på trods af tilgangene, vurderes til at være svækket ovenpå transfervinduet. Man har mistet tre store profiler, hvor især to af dem var kulturbærere i klubben. Dertil er det svært at vurdere, hvor man står i forhold til de indkøb, man har lavet. Flere af dem har ikke spillet meget det seneste år.

Transfers ind:

Jeppe Simonsen (HB Køge, lejeretur)

Silas Songani (lejeretur, FC Sydvest)

Teit Jacobsen (HB Torshavn)

Marko Mitrovic (Randers FC)

Christian 'Greko' Jakobsen (Brøndby IF)

Eggert Jonsson (Fleetwood Town)

Nicholas Marfelt (FC Helsingør)

Simon Poulsen (PSV)

Transfer ud:

Erik Nissen (kontraktudløb)

Tommy Bechmann (karrierestop)

Emmanuel Okwi (kontrakt ophævet)

Marc Dal Hende (FC Midtjylland)

Janus Drachmann (FC Midtjylland)

Simon Kroon (FC Midtjylland)

Mange ubekendte faktorer ved SønderjyskE

Som overskiften antyder, så synes jeg, at der er mange ubekendte faktorer ved SønderjyskE. Med ny træner og et farvel til flere profiler vil jeg nok personligt se SønderjyskE an i de første par runder for at finde ud af, hvor holdet står henne ovenpå vinterpausen. Man er dog stadig tre point foran Horsens på syvendepladsen (plus en målscore, der er syv mål bedre), så holdet skal have rigtig gode muligheder for top 6.

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: Esbjerg fB - SønderjyskE

23. runde: SønderjyskE – Brøndby IF

24. runde: AGF - SønderjyskE

25. runde: OB - SønderjyskE

26. runde: SønderjyskE – Randers FC

AC Horsens

7. plads

Ligesom Lyngby må oprykkerne fra AC Horsens være mere end tilfredse med holdets pointhøst i efteråret, hvor man indtager 7. pladsen i ligaen. Denne placering var bestemt ikke noget,  jeg havde forventet fra Horsens side inden sæsonen, hvor jeg vurderede truppen til at være en af de, hvis ikke den, svageste i Superligaen.

Noget som karakteriserer AC Horsens efterår er, at de var særdeles effektive foran mål. Holdet har således den højeste scoringsprocent af alle i Superligaen på knap 37 %, ca. 10 procentpoint over gennemsnittet. Dertil viser stats, at hele 85 % af holdets mål er scoret i dangerzone, hvilket også er langt over ligaens gennemsnit på knap 70 %.

En af årsagerne til dette er holdets store fokus på dødbolde. Bo Henriksens tropper har således scoret lige omkring 41 % af deres mål i forbindelse med dødbolde, hvor man har mange stærke offensive headere.

Har Horsens så overpræsteret i efteråret? Det kunne noget tyde på, ja. Ser man på holdets SOTR er man næstdårligst i ligaen, hvor kun Esbjerg er dårligere. Derudover har holdet en PDO på 1060, hvilket også kan indikere, at man har været heldige. Dertil kan det tilføjes, at Horsens er det hold, som med 3,48 skud på mål pr. kamp har produceret færrest skud på mål af alle i Superligaen.

Ser man på de typer af mål, som AC Horsens har lukket ind, er det værd at bemærke, at 9/35 mål, svarende til ca. 25 %, er scoret uden for feltet. En af årsagerne til dette er, at Horsens' keeper, Nicklas Dannevang, er blandt ligaens svageste. Klubben har til foråret hentet Steve Clark ind. Han har stået fast i MLS for Columbus Crew og skal konkurrere med Dannevang om pladsen som førstekeeper.

Ind er også hentet rutinerede Martin Albrechtsen fra Brøndby. En forstærkning af Horsens-defensiven, der samtidig betyder, at vi formentlig kan se anfører Mathias Nielsen blive flyttet frem på midtbanen.

Ind er også kommet en anden forsvarsspiller i Elfar Freyr Helgason fra islandske Brediablik, mens man har sendt canadieren Doneil Henry tilbage til West Ham ovenpå hans knæskade.

Umiddelbart må det vurderes, at Horsens er kommet styrket ud af vinduet.

Transfers ind:

Mikkel Qvist (IF Lyseng)

Martin Albrechtsen (Brøndby IF)

Elfar Freyr Helgason (Breidablik FC, leje)

Steve Clark (Columbus Crew)

Transfers ud:

Doneil Henry (lejeretur, West Ham)

Jacob Berthelsen (kontraktudløb)

Patryk Wolanski (kontraktudløb)

AC Horsens i top 6?

Som nogen nok har bemærket, så har min ekspertkollega Kibsgaard lagt et spil ud på, at AC Horsens ender i top 6 til odds 5,00. Jeg ligger på omkring 21-22 % for dette spil, og vil man kigge den anden vej, så har Danske Spil* odds 1,37 på, at Horsens ikke ender i top 6. Jeg mener, at Horsens har overpræsteret, og med både FCK og Brøndby blandt de sidste fem kampe, så bliver top 6 svært at nå.

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: Silkeborg – AC Horsens

23. runde: AC Horsens - OB

24. runde: FC København - AC Horsens

25. runde: AC Horsens – Brøndby IF

26. runde: Esbjerg fB - AC Horsens

AaB

8. plads

Et skuffende efterår med svingende præstationer og en sløj pointhøst betød, at AaB-ledelsen mistede tilliden til Lars Søndergaard, der blev fyret i vinterpausen. Morten Wieghorst er, efter lidt tids pause efter sin fyring i AGF, tilbage på trænerbænken, og han skal forsøge at bringe AaB i mesterskabsslutspillet.

Med Wieghorst som ny træner skal det ikke udelukkes, at vi ser et formationsskift for AaB i foråret. Klubben har i mange år spillet en 4-4-2-formation, men Morten Wieghorst er en 4-3-3-mand fra DBU og Michael Laudrups skole. Når man taler formation, er det selvfølgelig udelukkende, når man forsvarer, da positionerne kan bevæge sig meget rundt, når et hold har bolden.

Den store akilleshæl for AaB i foråret var offensiven. Holdet fik kun scoret 21 mål, og det var tydeligt, at Lars Søndergaard manglede en 9’er. Derudover præsterede spillerne ikke. Edison Flores kom aldrig i gang, Christian Bassosog var for ineffektiv, Jannik Pohl havde ikke niveau, og Marco Meilinger blomstrede kun i glimt.

Det er ligeledes værd at bemærke, at kun 12 af holdets mål, svarende til ca. 57 %, er blevet scoret i dangerzone. Denne procentsats er kun overgået af Lyngby. Dette har bestemt også været en faktor for, at holdet ikke har scoret flere mål, end de har gjort.

Defensivt var man også svingende, og man kunne godt savne lidt kvalitet i midterforsvaret. Jeg kunne dog godt forestille mig, at Jakob Blåbjerg kan spille sig ind i varmen, da han har en god pasningsfod og generelt er bedre med bolden end hans konkurrenter. Nicolai Larsen havde heller ikke karrierens bedste halvsæson, hvor han så knap så godt ud i flere situationer.

Med en PDO på omkring 950 kunne det tyde på, at AaB har været en smule uheldige i efteråret. Man har produceret chancerne til at score flere mål end hvad der er tilfældet, men holdet har simpelthen manglet kynismen og skarpheden.

AaB har dog fået hentet sin angriber i slovakiske Jakub Sylvestr, der er kommet til fra tyske Nürnberg. Derudover må Christian Bassogog komme tilbage til Aalborg med enorm selvtillid efter at være blevet kåret til turneringens bedste spiller ved African Nations Cup. Han har potentialet og kvaliteterne til at blive en profil i foråret.

Uden afgange må AaB vurderes til at være kommet styrket ud af transfervinduet. Desuden kan man også styrkes internt, da Edison Flores er blevet skadesfri, Casper Sloth har haft en opstart til at bygge sig op, mens Jakob Ahlmann, der var ude i store perioder, også er klar igen.

Transfers ind:

Jakub Sylvestr (FC Nürnberg)

Ivan Lucic (Bristol City)

Transfers ud:

Carsten Christensen (stoppet karrieren)

Fint forår for AaB?

Jeg tror, at AaB kan gå et fint forår i møde. Man kan få odds 1,75 hos Danske Spil* på, at AaB ender over AC Horsens i grundspillet, men jeg er i tvivl om værdien. Vi har dog her et match-up mellem et hold, der har overpræsteret i foråret, og et hold, der har underpræsteret.

Christian Bassogog scorer flere mål end Bubacar Sanneh til odds 1,30 hos Betsafe

AaB's topscorer Christian Bassogog, der imponerede ved African Nations Cup, skal have fine muligheder for at score flere mål end AC Horsens-midterforsvareren Bubacar Sanneh. Begge spillere har scoret fire mål hver, og selvom Sanneh er farlig på Horsens' dødbolde, så kommer Bassogog til at komme frem til mange flere chancer. CV: ca. 80 % 

AaB slutter i top 6 til odds 5,00 

Der er blot 6 point fra AaB på 8. pladsen til FCM på 3. pladsen, og med 5 kampe endnu er det ikke helt umuligt for AaB at nå top 6. Nordjyderne sluttede efteråret dårligt og har scoringsvanskeligheder, men med et fint program er odds 5,00 for højt.

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: AGF - AaB

23. runde: AaB - Silkeborg

24. runde: OB - AaB

25. runde: AaB – FC Midtjylland

26. runde: Viborg FF - AaB

FC Nordsjælland:

9. plads

Kasper Hjulmands mandskab fra Farum har egentlig præsteret, hvad jeg havde forventet af dem inden sæsonen. Med så ungt et mandskab er det naturligt, at der kommer udfald i løbet af en sæson.

FCN havde i perioder af efteråret problemer med at forsvare føringer hjem. Her kan manglen på rutine sagtens have været en faktor, og truppens mest rutinerede spiller, Patrick Mtiliga, sad ude stort set hele efteråret. Man havde problemer med at tage temperaturen mod kampenes slutfase, og selvom flere af FCN’s unge spillere har mange Superliga-kampe på CV’et, så har de haft problemer.

På målmandsposten erobrede hollandske Indy Groothuizen pladsen mellem stængerne i løbet af efteråret, og han leverede et fornuftigt indtryk. Uheldigvis for ham og FCN blev Groothuizen knæskadet på klubbens træningslejr, og han frygtes ude i en længere periode. Man har dog handlet hurtigt og hentet svenske Patrick Carlgren. En rigtig stærk keeper, og jeg ser egentlig FCN som værende forstærket på denne position.

Analyserer man de mål, FCN har indkasseret i løbet af efteråret, har holdet lukket 11/35 mål ind efter indlæg i åbent spil (altså eksklusiv dødbolde: frispark, hjørnespark, indkast). Dette - kombineret med observationer fra kampene - giver mig en indikation af, at holdet har problemer med at forsvare deres felt.

På den centrale midtbane kan man kun løfte på hatten over en spiller som Stanislav Lobotka. Det er en spiller, som jeg ikke tror, at FCN kan holde på til sommer. Rigtig mange af FCN’s farlige offensive angreb går igennem ham, og han er ekstremt dygtig og rolig på bolden. Derudover fik holdet også Emiliano Marcondes i gang, efter han sad ude med en skade i starten af sæsonen.

I angrebet viste Marcus Ingvartsen, at han også snart er klar til at tage næste skridt. Med 12 mål var han ekstremt vigtig for FCN, og han er uden tvivl en af de bedste angribere i boksen i ligaen. Derudover er det værd at fremhæve Godsway Donyoh, som præsterede på et rigtig fint niveau og samtidig fik lagt mål til sit spil.

Da FCN ikke har oplevet nogle nævneværdige transfers ind eller ud, er truppens kvalitet status quo. Man har hentet venstrebacken Patrick da Silva ind, men han kommer næppe til at spille en stor rolle i foråret pga. en korsbåndsskade, som han er på vej tilbage fra.

Transfers ind:

Patrick Da Silva (kontraktfri)

Zackarias Faour (lejeaftale, Manchester City)

Patrick Carlgren (kontraktfri)

Transfers ud:

Dominic Oduro (Seattle Sounders)

Divine Naah (lejeaftale ophævet)

Hold øje med hjørnespil imod FC Nordsjælland 

FCN er ikke noget typisk hjørnehold. Holdets kanter går meget ind i banen, og holdet snitter kun 3,7 hjørnespark pr. kamp. Derimod har man været mere gavmilde med at give hjørnespark, hvor man snitter 5,8 imod pr. kamp. Ikke alle bookmakere er ude med spil på dette, men Unibet* og Cashpoint* plejer at åbne for spil på dette, ligesom der er muligheder live.

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: FC Nordsjælland - Lyngby

23. runde: FC Nordsjælland – FC København

24. runde: Brøndby IF - FC Nordsjælland

25. runde: FC Nordsjælland - Silkeborg

26. runde: FC Midtjylland - FC Nordsjælland

Silkeborg

10. plads

Den sidste oprykker, Silkeborg, havde en svær start på sæsonen, hvor man led en masse nederlag, og hvor det næsten var umuligt ikke at drage paralleller til klubbens seneste nedrykningssæson, hvor man rykkede ned med et brag.

Holdet var hårdt ramt af, at dets vigtigste offensive kort, Robert Skov, tog til OL, mens Ibrahim Moro først blev bragt ind på holdet i starten af september måned.

På trods af at Silkeborg har lukket 35 mål ind, så synes jeg egentlig, at holdet har haft en fornuftig defensiv base. Man har tilladt syvendefærrest skud på mål, hvilket også betyder, at man har den laveste redningsprocent i Superligaen. Mellem stængerne har holdet Thomas Nørgaard, som ikke har præsteret på noget synderligt højt niveau i efteråret.

Silkeborg har efter efterårets kampe en SOTR på 50,27 %, hvilket er den sjettehøjeste i ligaen. Dette kan indikere, at Silkeborg egentlig har præsteret bedre end den 10. plads, de ligger på, og havde man ikke haft den dårlige start på sæsonen, hvor man var uden flere vigtige spillere, kunne man måske have nærmet sig mesterskabsslutspillet.

På den centrale midtbane har føromtalte Ibrahim Moro vist sig som en kvalitetsspiller. Moro dækker enorme områder på banen. Han har i høj grad gået ind og været med til at løfte niveauet på Silkeborgs hold.

Offensivt løftede Silkeborg ligeledes deres niveau efter den dårlige start. Robert Skov viste sig som arkitekten, der bidager med både mål og assist, mens Davit Skirtladze og Nicklas Helenius viste fin kvalitet og målform. En ting, der er værd at bemærke, er, at holdet har scoret 34,5 % af deres mål på omstillinger.

Den vigtigste underskift, som Silkeborg fik i vinterpausen, var Robert Skovs forlængelse. Han er, som nævnt nogle gange nu, en af holdets vigtigste spillere, og hans potentiale er stort. Der havde nok været gode muligheder for et salg af ham i januar, hvis denne forlængelse ikke faldt på plads.

Derudover har man formået at holde fast på start 11’eren og sagt farvel til en række breddespillere, mens man har tilføjet angriberen Rubio Rubin. Den amerikanske angriber har ikke haft den store succes i hollandske Utrecht og er nok bag Helenius og Skirtladze i angrebshierarkiet.

Det vurderes derfor, at Silkeborg er kommet status quo ud af transfervinduet. Det er værd at notere, at Silkeborg er den eneste klub, der ikke har været på træningslejr i udlandet, da klubben valgte at aflyse deres tur til Tyrkiet.

Transfers ind:

Rubio Rubin (kontraktløs)

Transfers ud:

Marcus Solberg (Fjölnir)

Emil Lyng (kontraktudløb)

Kristian Fæste (stopper karrieren)

Nicolaj Køhlert (kontrakt ophævet)

Martin Thomsen (kontrakt ophævet)

Niels Bisp (kontrakt ophævet)

Silkeborg slutter over AC Horsens (slutspil inkl.) til odds 2,70 

Jeg synes, at Silkeborg underpræsterede en smule i efteråret, mens AC Horsens overpræsterede. Silkeborg er tre point efter AC Horsens, men leverede et fint pointsnit efter en dårlig start. Man skal denne gang ikke undvære Ibrahim Moro og Robert Skov i starten af sæsonen, og selvom banerne muligvis passer Horsens' spillestil fint, skal de ikke være så store favoritter. CV: 39-40 %

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: Silkeborg – AC Horsens

23. runde: AaB - Silkeborg

24. runde: Silkeborg – Randers FC

25. runde: FC Nordsjælland - Silkeborg

26. runde: Silkeborg – FC København

AGF

11. plads

En 11. plads for AGF må betegnes som værende utilfredsstillende for Glen Riddersholm og hans tropper. Man har en fin trup i Århus, men det virker, som om man mangler en plan, når man har bolden. Man har ikke mange individualister, og derfor har meget været lagt op på den lange bold til Morten Duncan Rasmussen.

På trods af dette har AGF egentlig haft en fornuftig defensiv base, og man har tilladt sjettefærrest skud på mål i denne sæson. Da holdet har lukket 32 mål, siger det sig selv, at holdets redningsprocent ikke er særlig høj, og man er faktisk næstdårligst på dette parameter. Aleksander Jovanovic, der blev hentet inden sæsonen, har ikke leveret overbevisende, og der skulle gå 14 (!) kampe, inden han fik sit første clean sheet.

Offensivt viser stats egentlig, at man har produceret fint med skud på mål (4. flest), men holdets scoringsprocent ligger, på trods af at man har scoret 28 mål, under gennemsnittet. Noget kunne tyde på, at man gerne vil forsøge at bringe to kanter med fart og 1 vs. 1-færdigheder i startopstillingen. Dette kan give plads til unge Mustapha Bundu, der ser spændende ud.

Generelt indikerer de underliggende stats, som jeg har refereret til, at AGF egentlig har gjort det bedre end den 11. plads, som de i øjeblikket ligger på. Holdet har efter efteråret en SOTR på 54,55 %, hvilket er femtehøjest i ligaen. Det er ikke typisk for et bundhold, at man har flere skud på mål end man har imod sig.

Truppens kvalitet ser egentlig også bedre ud, end placeringen indikerer. Glen Riddersholm har en fin bredde i truppen - i særdelshed på den centrale midtbane - men man har måske været lidt for afhængige af førnævnte Morten Duncan Rasmussen.

Man har formået at hente den rutinerede midterforsvarer Mikkel Rask i Viborg. Han kommer til at bidrage med hans lederegenskaber, men samtidig kan man komme til at mangle fart i midterforsvaret med ham og Nicklas Backman.

Derudover har man sagt farvel til uheldige Anthony J. Soares, der sad ude i store perioder af efteråret med en hovedskade. Dermed vurderes det, at AGF er kommet styrket ud af vinduet på den position, da afløserne i midterforsvaret har svinget i deres præstationer.

Transfers ind:

Mikkel Rask (Viborg)

Transfers ud:

Anthony J. Soares (karrierestop)

Jacob Torp (kontrakt ophævet)

AGF slutter over FC Nordsjælland i grundspillet til odds 2,25?

AGF er to point efter FCN med fem kampe tilbage. FCN har dog et meget svært program i de resterende grundspilskampe, hvor man skal møde FCK, Brøndby og FCM. AGF har tre hjemmekampe og en udekamp i Viborg med rigtig fine chancer for point. Jeg er lidt i tvivl, om der er værdi?

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: AGF - AaB

23. runde: Viborg - AGF

24. runde: AGF - SønderjyskE

25. runde: Randers FC - AGF

26. runde: AGF - OB

Esbjerg fB

12. plads

Esbjerg… Ja, hvor skal vi starte henne med den vestjyske klub, som har været igennem en noget turbulent sæson både på og uden for banen. Colin Todd startede sæsonen som træner for klubben, men blev fyret inden sæsonens sidste kamp mod Randers. Englænderen var flere gange ude i pressen og kritisere spillerne for deres indsatser.

På trods af holdet viste fremgang mod slutningen af efteråret, blev Colin Todd som sagt fyret, og holdet blev overtaget af klubmanden Lars Lungi Sørensen. Han debuterede med en 2-0-sejr ude over Randers.

I løbet af efteråret kom der også en ny sportsdirektør til i hollandske Ted van Leeuwen, som virkelig har formået at sætte sit præg på klubben med masser af transfers og den omtalte fyring af Colin Todd.

Esbjerg havde en forfærdelig start på sæsonen, hvor der ikke var meget, der fungerede for vestjyderne. Defensivt forsvarede man sig dårligt, lavede personlige fejl og lukkede alt for mange mål ind. Det hjalp heller ikke, at målmand Jeppe Højbjerg ramte en down-periode, hvor han lavede mange fejl.

Ser man på de underliggende stats, så viser de, at Esbjerg var det hold, der med afstand tillod flest skud på mål pr. kamp. Hele 7,24 i snit.

Offensivt har man været effektive på de få chancer, man har skabt. Esbjerg har kun formået at skabe 3,62 skud pr. mål i snit pr. kamp. Det er kun AC Horsens, som har produceret færre skud på mål pr. kamp i efteråret.

En af de spillere, som har præsteret på et fint niveau trods svingende offensiv kvalitet hos Esbjerg, er lejesvenden fra FCM, Awer Mabil. Trods hans unge alder har han taget meget ansvar. Han kan både kreere chancer på egen hånd og sætte sine medspillere op.

På transferfronten har der været stor udskiftning i Esbjerg. Klubben har sagt farvel til Ryan Johnson Laursen, Bjørn Paulsen, Casper Nielsen og Kevin Mensah, der alle var mere eller mindre faste spillere, når de var skadesfrie. Ryan Laursen og Kevin Mensah har dog døjet med skader i store dele af efteråret.

Ind har Ted van Leeuwen hentet fire udenlandske spillere, hvis niveau nok er ukendt for de fleste. Ind er kommet Otar Kakabadze, en georgisk landsholdsspiller, der dog ikke kunne komme på holdet i spanske Gimnastic, der ligger sidst i den næstbedste spanske række.

Venstreback Konstantin Tsimikas er hentet i Olympiakos, hvor han heller ikke har spillet, mens midterforsvarer Georgios Katsikas er hentet i Twente, hvor han ikke har fået mange kampe de seneste tre sæsoner. Bl.a. pga. en korsbåndsskade.

Derudover har man forsøgt at forstærke offensiven med Budu Zivzivadze, der har scoret godt med mål hjemme i Georgien, mens den lynhurtige kantspiller Emmanuel Oti er kommet til fra den næstbedste portugisiske liga.

Er Esbjerg kommet styrket ud af vinduet? Der må jeg være jer svar skyldig. Jeg hæfter mig dog ved, at Jesper Jørgensen, der erobrede en fast plads på den centrale midtbane i slutningen af efteråret,blev skadet på holdets træningslejr og er ude i en længere periode. De kommer ligeledes til at mangle en klubmand og leder i nedrykningskampen, hvor man har sagt farvel til mange danskere i vinduet

Man har hentet endnu en georgier i Lasha Parunashvili. En central midtbanemand, der også kan dække kanten, og som senest har tørnet ud for Dinamo Tblisi i hjemlandet.

Transfers ind:

Konstantin Tsimikas (Olympiakos FC, leje)

Otar Kakabadze (Gimnastic de Tarragona, leje)

Georgios Katsikas (FC Twente)

Budu Zivzivadze (FC Samtredia)

Emmanuel Oti Essigba (SC Braga, lejeaftale

Transfers ud:

Daniel Stenderup (kontrakt ophævet)

Leon Jessen (kontrakt ophævet)

Bjørn Paulsen (Hammarby IF)

Ryan Johnson Laursen (OB)

Casper Nielsen (OB)

Kevin Mensah (Brøndby IF)

Hvor står Esbjerg? Jeg må melde pas

Esbjerg har hentet en masse nye ukendte navne ind. Der bliver stor udskiftning i defensiven, og nu er Jesper Jørgensen ligeledes ude med en skade. Jeg vil - ligesom med SønderjyskE - se Esbjerg an i de første runder, før jeg kan danne mig et overblik over de nye spillere og holdet som helhed.

Esbjerg bedre placeret end Viborg i grundspillet til odds 1,65 hos Danske Spil*

Esbjerg har 2 point ned til Viborg på sidstepladsen og også hjemmebanefordel i det direkte bundbrag. Der er uro i Esbjerg med fyring af Colin Todd, men Viborg går svækket ind til de sidste 5 runder uden anfører Mikkel Rask.

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: Esbjerg fB - SønderjyskE

23. runde: Lyngby - Esbjerg fB

24. runde: Esbjerg fB - Viborg

25. runde: FC København - Esbjerg fB

26. runde: Esbjerg fB – AC Horsens

OB

13. plads

Endnu en klub fra én af landets største byer, der skuffede i efteråret. Kent Nielsen og hans mandskab må have været alt andet end tilfredse med at gå på vinterpause på en 13. plads, og jeg havde personligt set dem i minimum top 6 inden sæsonen.

Inden sæsonen sagde man farvel til sidste sæsons store profil, Rasmus Falk, og han har i den grad været savnet. Afløserne for Falk har ikke formået at bringe samme kvalitet, og præstationerne fra især Rasmus Jönsson har været alt for svingende.

Offensivt kan man bryste sig af at have ligaens med afstand dårligste scoringsprocent. Holdet har kun formået at score på 16,67 % af deres skud på mål, hvilket bestemt ikke er imponerende.

Noget, jeg dog hæfter mig ved omkring OB’s efterårssæson, er, at Kent Nielsen ikke har kunnet stille med hans ideelle start-11’er i særligt mange kampe. Man har været hårdt ramt af fravær i truppen, hvor AK Jacobsen og Festersen har været ude på skift, Mohamed El Makrini missede fem kampe, Jens Jakob Thomasen var ude i en længere periode, Kenneth Emil Petersen missede slutningen af efteråret og man kunne blive ved.

Det har i min optik også haft en indflydelse på, at OB’s efterårssæson ikke har været prangende. Kigger man på de underliggende data, viser de en PDO på 905, hvilket indikerer, at OB har været uheldige i efteråret. Dette skyldes i høj grad OB’s effektivitet foran mål som nævnt ved scoringsprocenten. OB’s offensive spillere har manglet kvalitet i deres afslutninger, og holdet har kun scoret 16 (!) mål i 21 kampe.

I transfervinduet har man været en tur i Esbjerg og hentet Casper Nielsen og Ryan Johnson Laursen med hjem. Ryan Laursen har døjet med mange skader, men er, hvis han kommer i topform, en spiller med kvalitet. Jeg tvivler på, at han bliver klar fra starten af foråret, da han har døjet med en skade i vinterpausen.

Casper Nielsen er en løbestærk midtbanespiller, der både kan dække en kant og den centrale midtbane. Jeg synes stadig, at han for alvor mangler at slå igennem i Superligaen, og spørgsmålet er, om han egentlig går ind og forstærker OB.

Den mest markante transfer i Ådalen var dog afgangen af Mohamed El Makrini, som tog til Roda i Holland. En afgang, jeg måske godt kan være lidt nervøs for på OB-fansenes vegne, idet El Makrini har været en af holdets bedste spillere, ligesom han har været en vigtig 6’er. Det bliver spændende at se, om Izunna kan løfte sit niveau og overtage pladsen.

Derfor synes jeg også, at OB er kommet svækket ud af vinduet pga. El Makrinis betydning for holdet. Man har dog fået en dynamisk spiller ind i Casper Nielsen, der måske kan løfte sit niveau med bedre medspillere omkring sig, ligesom Ryan Laursen er en kvalitetsback, når han er i form.

Transfers ind:

Kristian Weber (egne rækker)

Ryan Johnson Laursen (Esbjerg fB)

Casper Nielsen (Esbjerg fB)

Transfers ud:

Thomas Mikkelsen (leje, Dundee United)

Mohamed El Makrini (Roda)

Hold øje med spil på underpræsterende OB.. eller?

Jeg havde længe et godt øje til OB forud for forårssæsonen, men jeg er i tvivl om, hvordan man står rustet ovenpå salget af Mohamed El Makrini. Man leverede en fin præstation mod det russiske storhold Zenit, men kan man følge op i Superligaen? Holdets program ser fint ud for de sidste grundspilskampe.

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: OB – Randers FC

23. runde: AC Horsens - OB

24. runde: OB - AaB

25. runde: OB - SønderjyskE

26. runde: AGF - OB

Viborg FF

14. plads

Viborg har overvintret på Superligaens sidsteplads, men fik trods alt en vigtig sejr på udebane mod Horsens i en af holdets sidste kampe. Ellers kunne man godt have været lidt isoleret i bunden.

Et af holdets store problemer var offensiven, hvor man havde sine udfordringer. Med Jeppe Curth skadet i store dele af efteråret manglede man i den grad en målscorer på holdet. Det siger vel lidt om Viborgs offensiv, at midterforsvarer Mikkel Rask var delt topscorer med Serge Deblé.

Holdets øvrige angribere - Serge Deblé, Jung Bin Park og Christian Sivebæk - er ikke typiske målscorerer, og det har Viborg i den grad savnet. Man har også savnet lidt kreativitet på midtbanen, hvor Jonas Kamper ikke er, hvad han har været, mens de to centrale midtbanespillere heller ikke har sine forcer i det offensive.

Det er værd at bemærke, at selvom Viborg har scoret 23 mål, så er 12 af målene, svarende til 52,17 %, scoret i forbindelse med dødbolde, hvilket bl.a. forklarer, at Mikkel Rask scorede fire mål i efteråret.

Dette har man forsøgt at ændre med tilgangen af Mate Vadsadze, som er kommet til klubben og tidligere har vist, at han har mål i støvlerne. Vi skal dog nogle år tilbage for at finde dette. Derudover har man også hentet Alexander Jakobsen, som er en kreativ midtbanespiller med flair. Han har begået sig i svenske Falkenbergs og norske Bodø Glint i 2016 - to hold, som begge rykkede ned.

Man har sagt farvel til holdets anfører og faste starter i midterforsvaret Mikkel Rask, som er skiftet til AGF. Her tager man en stor leder og muligvis den bedste header på offensive standarder i ligaen ud af holdet. Ind er hentet svenske Erik Moberg, der har spillet fast i svenske Örebro, og han virker som en fin erstatning.

Man har ligeledes hentet en konkurrent til Peter Friis Jensen i målet, som heller ikke har været prangende i efteråret, i finske Walter Viitala, som skal give noget konkurrence på målmandsposten. Viitala har spillet fast i den finske liga for IFK Mariehamn i 2016.

Det er svært at vurdere, om Viborg er kommet styrket ud af vinduet. Man har sagt farvel til en stor leder i anfører Mikkel Rask, som nok bliver svær at erstatte, selvom Erik Moberg er en fornuftig erstatning. Derudover er det svært at vurdere, hvor meget kvalitet de offensive indkøb egentlig bringer ind i truppen.

Transfers ind:

Walter Viitala (IFK Mariehamn)

Baba Mensah (Inter Allies FC, lejeaftale)

Mate Vatsadze (kontraktfri)

Alexander Jakobsen (kontraktfri)

Erik Moberg (Örebro)

Transfers ud:

Donny Gorter (kontraktudløb)

Mikkel Rask (AGF)

Emil Frederiksen (Heerenveen)

Andreas Bruhn (Ophævet)

Mulige under-spil i Viborgs kampe?

Jeg er bestemt ikke imponeret over Viborgs offensiv, og jeg tror ikke, at Mate Vadsadze er løsningen på dette problem. Man har solgt Mikkel Rask, hvilket giver rokeringer i defensiven, men Erik Moberg virker som en fin erstatning. Jeppe Curth er tilbage, og Viborg havde 13/21 kampe over 2,5 mål, men jeg synes, at jeg ser tendenser, der gør, at man skal holde øje med under-spots i Viborgs kampe.

Resterende fem grundsspilskampe:

22. runde: FC Midtjylland – Viborg FF

23. runde: Viborg FF - AGF

24. runde: Esbjerg fB - Viborg FF

25. runde: Lyngby - Viborg FF

26. runde: Viborg FF - AaB