Matchprofilering, døde perioder og dutching er nogle af begreberne, der bruges, når den professionelle golftrader, Jesper Asbirk, efter en generel introduktion til trading her deler ud af sine erfaringer om trading på vores allesammens nationalsport, fodbold.

Inden du læser videre, kan du med fordel læse Jesper Asbirks første blog, hvor han giver en let introduktion til, hvad trading er, og hvordan man kommer i gang.

”Lay The Draw” er en klassisk og helt basal fodbold-strategi. ”Aaargh, Jesper, er det virkelig niveauet for denne artikel?” Ja, bær lige over med mig et øjeblik, for en simpel og kendt strategi som Lay The Draw (LTD) er et rigtig godt udgangspunkt for at forklare essensen ved at have succes som fodbold-trader.

Mange strategier er afledt af LTD, men den ”rene” udgave er virkelig simpel og meget nem at praktisere. Således fungerer det:

Lay the draw

  1. Vælg en kamp mellem to jævnbyrdige mandskaber (favoritten bør ikke give lavere end odds 2,00).
  2. Lay the draw – altså sælg uafgjort på 1X2-markedet (pre-match).
  3. Afvent første mål i kampen.
  4. Back the draw når markedet genåbnes – altså køb uafgjort på 1X2-markedet med en vægtet indsats (green up) til et højere odds.

Når holdene er relativt lige matchet, vil oddset på X’et altid stige (i forhold til niveauet pre-match), når det første mål falder. Således er der profit, så længe der bliver scoret i kampen. Det lyder jo virkelig nemt, men alligevel postuleres det altid på diverse fora, at LTD ikke virker, og at den er umulig at lave vedvarende profit på. Men hvorfor er det så svært? Det lyder da virkelig nemt, at man bare skal finde en lige kamp, der bliver scoret i?

Back: At spille PÅ et udfald, altså at købe et odds.

Lay: At spille MOD et udfald, altså at sælge et odds.

Greene Up/Hedge: De betegnelser man bruger om at lukke sin trade ved at spille modsat med en vægtet indsats for at sikre enslydende gevinst (eller tab) på alle udfald.                                                        Ticks: Betegnelse for Betfairs odds-trin. Under odds 2,00 er det 0,01, mellem odds 2 og 3 er det 0,02 osv.   

Årsagerne til at man ikke får succes med LTD kan være mange. 0-0 kampe opstår selvfølgelig, og med måske 15-20%  af indsatsen i profit i gennemsnit og 100% af indsatsen i tab, skal der ikke mange missere til, før der kommer røde tal. Derudover kan man blive fanget i et marked, hvis der bliver scoret til 1-1 kort efter første mål. Nogle gange når markedet ikke engang at åbne, før det står 1-1, og så er man nødt til at håbe på endnu et mål for at undgå tab.

Sidst men ikke mindst kræver det i høj grad øvelse at finde det bedste tidspunkt til både sit ”entry-point” og sit ”exit-point” – altså det at fange det lavest mulige odds til sit lay og det højest mulige odds til sit back. 1-2 ticks pr. trade kan meget nemt være det, der gør forskellen mellem røde og sorte tal.

To ting kræver det at profitere af LTD og (efter min mening) enhver anden fodbold-strategi:

  • Dygtig matchprofilering. Du er nødt til at have en evne til at finde de kampe, hvor sandsynligheden for en scoring er tilstrækkelig stor i forhold til odds-niveauet for uafgjort. Med andre ord; hvor der er value.
  • Øvelse. Du er nødt til at øve dig for at få en fornemmelse for hvornår du skal købe og sælge og til hvilken pris.

Hvad angår matchprofilering er der mange måder at angribe det på. Mange benytter sig udelukkende af statistisk materiale, som for eksempel ”både hjemme- og udeholdet har scoret i deres seneste 5 kampe”, eller ”hverken hjemme- eller udeholdet har spillet 0-0 i denne sæson”. Andre læner sig op ad ekspert-vurderinger om for eksempel et over 2,5 mål tip. Personligt finder jeg basal statistisk som ovenstående pre-match, og så ser jeg altid kampen live. Det giver mig den bedste føling med, hvor der er værdi, og hvor der ikke er, og det vil altid være min anbefaling. 

Med hensyn til øvelse, så er der desværre kun det kedelige svar... Beklager!

Pre-match trading

Fodbold-trading er naturligvis meget andet og mere end LTD, og som nævnt i optakts-artiklen er det kun fantasien, der sætter grænser for udviklingen af strategier og angrebsvinkler på markederne.

I ugen/dagene op til en fodboldkamp sker der naturligvis en hel del ændringer i odds. En anden af de mere basale angrebsvinkler på fodbold-tradingen handler i al sin enkelthed om at søge at slå lukke-oddset. Brøndby-FCK-eksemplet fra optakts-artiklen beskriver ganske glimrende, hvordan det kan gribes an, og her er et andet eksempel:

Manchester City-Wolverhampton

Dagen før kampen vurderer sportstraderen Wolverhamptons chancer for at overraske mægtige Manchester City i Carabao Cup’en. ”Odds 19 ser for lavt ud” tænker han, da han ikke kan komme højere end 4 % på det rene 2-tal, og han får matchet et lay med 500 kr. til odds 19.

På kampdagen er oddset steget, og sportstraderen kan nu ”Greene Up” ved at backe 2-tallet med en vægtet indsats på 413,04 kr. til odds 23. Profit: 86,92 kr. før kommission.

Men odds bevæger sig jo meget sjældent helt lineært mod lukke-oddset ugen igennem, og man kunne sagtens forestille sig et scenarie, hvor sportstraderen fulgte ovenstående kamp i forhold til teamnews, udtalelser osv. mhp. at lave flere handler og udnytte de faktorer, der giver udsvingene i markedet. Hans indledende 500 kr. kunne måske lukkes til odds 26 på et tidligere tidspunkt, og hvis han mente, at det odds var for højt, kunne han således starte en ny trade ved at backe odds 26, og lukke før kampstart til odds 23 og optimere sin profit.

Her ses en graf for oddsudviklingen på 2-tallet indtil ca. 1 ½ time før kampstart. De, der fulgte markedet helt op til kampstart, ville i øvrigt have set at ca. 5 min. før start, handledes Wolves helt oppe i odds 30!

Som det ses af grafen, har odds bevæget sig ganske meget i markedets tidlige faser – dog med meget lille likviditet – inden det på kampdagen har fundet et stabilt leje, og ovenstående trade kunne sagtens være foregået som beskrevet. På et mellemstort marked som dette, kunne man givetvis endda komme igennem med en 5- eller måske 10-doblet indsats. Se f.eks. her (screenshot fra Geeks Toy’s tradingsoftware), ved hvilke oddstrin der er handlet og i hvilket omfang (kolonnen til højre for den blå).

  • De små blå streger til venstre for den røde kolonne er enkelte handler, og ved hvilket oddsniveau de er foretaget. Det giver et flowchart over de sidste minutters handler og oddsudviklingen.
  • Den røde kolonne er det beløb, man kan købe (andre vil sælge).
  • Den grå kolonne viser oddsniveauet, og den blå kolonne viser det beløb, man kan sælge (andre vil købe).
  • Kolonnen til højre for den blå kolonne er det samlede matchede beløb for hvert oddsniveau.
  • Den sidste kolonne til højre angiver dit +/- for markedet ved de enkelte oddsniveauet. 

Value er stadig nøglen i alt det her handlen frem og tilbage, og her bør BetXperts læsere være helt på hjemmebane. Kun håndteringen af værdien er anderledes.

Timen op til kampstart

I timerne før kampstart begynder der at komme meget mere liv i markederne hos Betfair*. Mange skal have sat spareskillingerne på favoritholdene, de større spillere og tradere færdiggør deres arbejde med kampen, syndikater sætter store beløb i spil, og mange af bookmakerne benytter også Betfairs børs til at balancere deres risiko på kampen. Alt i alt er der stigende aktivitet/volatilitet og kraftigt stigende likviditet.

I denne sidste time op til kampstart er der nogle andre faktorer, der gradvist får større og større betydning. Tradingen ændrer karakter, og markedet får et andet liv. Hastighed bliver pludselig en vigtig faktor. Tingene går hurtigere, hvilket også begynder at stille krav til en traders setup. Da der ikke er nogen bet-delay pre-match, kan det være afgørende at benytte trading-software, så man kan ”one-click-bette” og hurtigst muligt få sat den rigtige indsats i stedet for at miste værdifulde sekunder ved at skulle udregne og indtaste beløb osv. på Betfairs hjemmeside.

I stedet for at trade med en tidshorisont på timer/dage, snakker vi nu minutter/sekunder, og alt handler om at kunne forudsige, om oddset bevæger sig ét eller to ticks den ene eller anden vej, sætte store indsatser og vinde få procenter.

Og så begynder begrebet markedspsykologi også spille en rolle. Der er skrevet mange og tykke bøger om emnet, og jeg skal ikke kloge mig meget på det, men kan blot konstatere, at der er tradere, der lever af at navigere og se mønstre i det kaos af enorme summer, der skifter hænder i timen op til kampstart.

Mine egne erfaringer i denne fase er begrænsede, og inputs fra brugere med større viden er velkomne. Men har man f.eks. erfaring med dynamiske finansielle markeder og viden om (eller lyst til at lære om) markedspsykologi, synes jeg, at man bør tage et kig på, hvad der egentlig sker i denne fase. Har man flair for det, kan det drives vidt alene pga. de beløb, der er i spil.

Som det ses af billedet her fra Manchester United-Benfica i tirsdags, er det enorme summer, der er i spil i denne fase. Billedet er fra få minutter inden kampstart, og inden kampen overhovedet er i gang, er der handlet for 27 milioner, og beløbene, der er tilgængelige, er også massive. 

In-play trading

Det er dog alligevel i de små to timer, fodboldkampen er i gang, at klart størstedelen af de omsatte kroner på kampen skifter hænder. Tingene foregår naturligvis meget hurtigt til trods for Betfairs inplay bet-delay, som til nogen kampe er 5 sekunder og til andre er 8 sekunder, og vil man gerne være seriøs med sin trading i denne fase, er software den første ting, man bør investere i for at optimere sine muligheder.

Igen er angrebsvinklerne og strategierne vidt forskellige, men kan vel overordnet deles i to kategorier: ”Scalping” og ”Swing-trading”.

Scalping er betegnelsen for de trades, der typisk foregår inden for en meget kort tidsramme med formålet at vinde et enkelt eller meget få ticks. Et godt eksempel på en scalping-strategi er at backe et under-marked (f.eks. under 2,5 mål) i kampens sidste fase, i det øjeblik det førende hold skal til at foretage en tids-udtrækkende udskiftning. Oddset vil typisk falde et par ticks i det halve minut, udskiftningen tager, simpelthen fordi tiden går, og slutfløjtet nærmer sig, og kommer man ind og ud af markedet på de rigtige tidspunkter, vil man kunne tjene et par ticks stort set uden risiko, fordi spillet er stoppet. 

Swing-trading er derimod en type af strategierm som foregår over lidt længere tidsramme mhp. at fange et større udsving i odds. Denne type strategier er bundet op på et forventet kampforløb og handler ofte om forventningen om, at der falder et mål (evt. til en bestemt side), eller måske at der netop ikke bliver scoret. Et godt eksempel herpå kunne være første kamp i en Champions League kvartfinale, hvor holdene ser hinanden an og starter forsigtigt ud i de første 10 min bl.a. på grund af udebanemålenes betydning. Et back på ciffertippet 0-0 kan på 10 minutter blive ganske profitabelt, hvis kampbilledet er som forventet. LTD vil i øvrigt også falde i denne kategori af strategier.

Et af mine foretrukne markeder in-play er netop ciffertips-markedet. Det er meget interessant at følge, hvordan de forskellige ciffertips svinger i odds afhængigt af kampforløbet, men måske endnu mere afhængigt af tiden. Det er et marked, som mange tradere ynder at arbejde med.

Det simpleste ciffertips at forklare er naturligvis 0-0, der (så længe der ikke scores i kampen) med tiden bevæger sig stødt og roligt i retning af odds 1. Der kan være enkelte små ”bump på vejen” i forbindelse med farlige frispark, røde kort eller lignende, men i bund og grund er det interessant at se, hvor lineært oddset bevæger sig mod 1, til trods for at stort set alle kampe langt fra er lineære i deres udvikling. Der vil altid være mere eller mindre hektiske perioder, og det i sig selv kan være grundlaget for en profitabel strategi.

Cifrene 1-0 og 0-1 har et lidt anderledes forløb, hvor de i de første 60-70 minutter vil være langsomt faldene (igen forudsat at der ikke falder en scoring), hvorefter odds vil begynde at stige mod slutningen af kampen.

I den anden ende af skalaen vil cifrene med mange mål, som f.eks. 3-2, stort set altid stige fra kampstart og kun falde i kraft af, at der falder mål. Har man f.eks. forventninger om, at et favorithold kommer blæsende ud og scorer tidligt, kan det være ganske profitabelt at backe udfaldene 3-0 og/eller ”Hjemmesejr – øvrige ciffertip” (altså at hjemmeholdet vinder og scorer 4 mål eller mere) og trade ud efter en tidlig 1-0 scoring.

På den måde kan man således benytte ciffertips-markedet til sin trading på baggrund af sin matchprofilering og forventning om mål eller fravær af mål i en kamp. På Youtube kan man ved at søge på f.eks. ”dutching correct score market” finde talrige eksempler på, hvordan tradere udvælger sig et antal ciffertips og trader dem kampen igennem for at sætte sig i en god position i forhold til, hvordan kampen udvikler sig.

Likviditet

Til en topkamp i Premier League har Betfair* langt over 100 forskellige markeder. Det er der jo ikke noget underligt i – bookmakerne har jo også et væld af niche-markeder, men beløbene, der skifter hænder hvert sekund, er voldsomme til de store kampe, og på f.eks. 1X2 markedet bliver der omsat for mange millioner kr. på en enkelt kamp. Det er dog ikke alle markeder, der er mulige at trade in-play, og der er naturligvis heller ikke lige stor likviditet på alle markederne. Går man længere ned i rækkerne, kan netop likviditeten blive et problem for de større fisk, der skal have 5 og 6-cifrede beløb afsted.

For den gængse fritidsspiller eller måske semi-professionelle better/trader skal vi dog noget længere ned i rækkerne, før likviditeten bliver et decideret problem på hovedmarkeder som 1X2, O/U eller ciffertips. F.eks. sidder jeg ofte og trader australsk, japansk eller kinesisk fodbold en onsdag formiddag/eftermiddag via et stream fra Bet365*, eller også følger jeg med på Betfair*, når jeg sidder på lægterne i den danske 1. division. Begge steder undrer jeg mig til tider over, hvor mange penge der skifter hænder på så lille et marked.

Der er jo fodboldkampe stort set hver dag. Masser bliver vist i fjernsynet, og endnu flere kan streames via diverse bookmakere eller streamingtjenester, så mulighederne er enorme for at live-trade på fodbold.

Sådan gør jeg

Først må jeg lige ”disclaime” ved at fortælle, at jeg rent faktisk endnu ikke har været i stand til at holde et konsekvent overskud på min fodbold-trading. Jeg har en minimalt overskud i skrivende stund for året 2017 for godt 100 kampe, hvilket ikke er imponerende, men jeg er trods alt ganske optimistisk over at være i stand til at slå de 6,5% kommission, og er i øvrigt meget bevist om helt specifikke områder, hvor der er forbedringspotentiale.

Indtil videre foregår al min fodbold-trading in-play. Jeg ser altid kampen live og trader aldrig, hvis ikke jeg kan se kampen. Min forberedelse før kampen er relativt minimal, men består dog af at tjekke statistik omkring O/U mål, stillinger, indbyrdes opgør mm. Derudover læser jeg meget gerne et ekspert- eller bruger-tip om kampen (hvis jeg kan finde et) for at hente eventuel info om motivation osv.

Jeg koncentrerer mig om tre markeder: Matchodds (1X2), Ciffertips og O/U 2,5 mål, og jeg har alle tre markeder åbne på min primære monitor som ”ladder-view” i min trading-software. På min sekundære skærm har jeg in-play statistik på kampen, hvor jeg holder øje med possession, skud, skud på mål osv. Selve kampen ser jeg på mit fjernsyn eller streamer den i et vindue på min sekundære skærm. Ofte er der stor fordel ved at streame kampen fra en bookmaker (hvis man kan leve med billedkvaliteten), fordi forsinkelsen i signalet ofte er meget kortere.

Jeg ser altid de første 5 minutter uden at gøre noget andet end at få en fornemmelse for kampen, hvordan holdene griber den an, og hvordan styrkeforholdet synes at være i forhold til det forventede og i forhold til oddsniveauerne. Herefter falder mine trades stort set alle sammen i én af følgende selvopfundne kategorier:

1. Odds-ubalance

Det bedste eksempel, jeg har på en odds-ubalance, var fra en Superliga-kamp tidligere på året (husker ikke hvilken), hvor hjemmeholdet var relativt store favoritter, og hvor kampen pre-match lignede en kamp, der skulle gå over 2,5 mål. Den startede intenst men forsigtigt fra begge sider uden meget andet end midtbane-dueller og en begrænset vilje til at satse offensivt.

Som følge heraf styrtdykkede oddset på under 2,5 mål efter de første minutter. På 1X2-markedet var der en lille stigning på favoritten, og på ciffertips-markedet var der også et pænt fald på 1-0. Men 0-1 var (uvist af hvilken årsag) kun droppet et enkelt tick, på trods af at kampen startede som en meget mere lige og målfattig kamp end forventet. Jeg kom ind på det optimale tidspunkt, købte 0-1 til odds 17, og på 2-3 minutter kunne jeg trade ud til odds 13, da markedet var balanceret igen.

Sådanne ubalancer sker selvfølgelig klart mest på de mindre markeder, men jeg oplever det også af og til på større. I nævnte kamp fik hjemmeholdet hurtigt overtaget, og vandt kampen sikkert, men i den pågældende fase af kampen var der stor værdi i 0-1 - en ganske fin og hurtig fortjeneste, og det er netop en af styrkerne ved trading.

2. Døde perioder

De såkaldte døde perioder oplever jeg mest på O/U-markederne. Lad os tage udgangspunkt i en kamp, hvor forventningen er mange mål. Kampen starter overraskende forsigtigt uden målchancer, og odds på under 2,5 mål styrtdykker. Mange tradere vil gerne med på det gode under-odds, er med til at presse prisen yderligere ned, og til tider sker det, at det kommer lidt for langt ned lidt for hurtigt. Når det går op for folk, opstår den såkaldte døde periode, hvor under-oddset i en periode på 2, 3, 4 eller måske helt op til 5 minutter ikke ændrer sig, eller måske endda stiger lidt.

Er man i stand til at spotte en sådan periode, kan man i samme tidsrum få sig et ”freebet”. Layer man under 2,5 mål i starten af perioden, kan man trade ud, når det begynder at bevæge sig nedad igen uden (eller med minimalt) tab, men hvis der falder en scoring i samme periode, opnår man en voldsomt stor profit.

På screenshot'et her ses oddsudviklingen for over 2,5 mål fra de første 16 minutter af Tottenham-Real Madrid i onsdags. Kampen startede med et lavtstående Tottenham-hold og en masse sløv boldbesiddelse til Real. Med pre-match forventning om en klar over-kamp og meget dynamisk spil, er det klart, at oddset på over 2,5 mål steg pænt i de første 10 min.

Den første røde pil markerer det 10. minut, hvor kampen ændrede karakter. Tottenham fik mod på sagen, og kampen fik nu sit forventede dynamiske udtryk. Som følge af både det ændrede kampbillede og den voldsomme stigning i oddset de første 10 minutter, opstod en lang død periode på hele 6 minutter, før det massive lay i 1.73 på 35.000 kr. satte gang i en stigning igen. Jeg var inde i ca. 4 af minutterne, helt uden tab som det ses, og i de 4 minutter var der faktisk to store målchancer. Oddset steg herefter ganske kraftigt igen, fordi mange gerne ville ud igen. Det minder lidt om en "elastik-kø" på motorvejen, hvis det giver mening.

3. Skarpheden til forskel

På 1X2-markedet sætter jeg en stor andel af mine trades, fordi det jeg ser på skærmen (altså kampen) simpelthen ikke matcher odds-niveauerne. Her husker jeg bedst en af de afgørende kampe fra VM-kvalen mellem Tyrkiet og Island, hvor tyrkerne var komfortable favoritter på hjemmebane.

Jeg oplevede en 1. halveg, hvor tyrkerne havde bolden meget, men var fantasiløse og manglede den berømte sidste aflevering. Islændingene var disciplinerede, solide defensivt og frem for alt skarpe på den sidste 1/3-del af banen, hvor de fik afsluttet deres angreb.  Midtvejs i 1. halvleg var odds da også steget på tyrkerne, men slet ikke i en grad, der matchede kampbilledet.

Jeg ville have layet Tyrkiet, men i denne kamp tøvede jeg for længe og nåede ikke med, da Island scorede. Det stod 0-2 ved pausen med en skudstatistik på 4-7 (1-4 på mål), selvom possession var omkring 65-35.

4. Som lyn fra en klar himmel

Størstedelen af mine trades finder sted på ciffertips-markedet, hvor jeg har en hovedtanke om, at hvis jeg skal tabe min fulde indsats, skal det være som følge af et totalt uventet mål. Til det vælger jeg specifikke perioder i kampen, hvor det ene hold synes helt uden offensivt initiativ eller skarphed, og hvor det andet hold har stor kontrol over kampen. Det sker faktisk ganske ofte, og det er ikke altid favoritholdet, der har kontrollen, som det tidligere eksempel fra Tyrkiet-Island beskriver.

Når jeg er inde i en trade, er jeg hele tiden opmærksom på, om jeg føler mig sikker i min position. Hvis det andet hold begynder at få overtaget i kampen, truer på dødbolde, eller ”mit” hold begynder at lave uprovokerede fejl, vil jeg trade ud, fordi det så netop ikke vil være ”som lyn fra en klar himmel”, hvis jeg taber. Det betyder, at jeg nogle gange kun er inde i en trade i få sekunder (hvis jeg fejlvurderer kampen og mit entry-point), og andre gange kan jeg lade en trade køre helt til slutfløjtet, fordi jeg har ramt helt rigtigt i min vurdering, og føler mig sikker, helt til kampen er slut.

Jeg har stort set altid kun ét ciffertip i spil, fordi konsekvenserne ved en scoring meget nemt bliver uoverskuelige, hvis man har 3 eller flere trades i gang. Mit favoritpunkt for at gå ind i markedet opstår, når odds på 1-0 og 0-0 nærmer sig samme leje (ved stillingen 0-0). Det sker oftest efter 30-40 minutter i første halveg for favoritholdet, hvor jeg ofte backer 1-0 hos det hold, der har ovennævnte kontrol. Det giver mig en position, hvor jeg taber min fulde stake hvis modstanderholdet scorer (som lyn fra en klar himmel), hvor jeg langsomt vil tjene ticks frem mod 60-65 min., hvis der ingen scoring falder, og hvor jeg i værste fald vil gå i 0 ved en hurtig 1-0 scoring.

Det sidste kræver lige lidt forklaring: Når oddset for 0-0 og 1-0 nærmer sig samme niveau, betyder en 1-0 scoring ikke de store ændringer af 1-0-oddset, fordi det jo så svarer til 0-0 (at der ikke bliver scoret mere), og jeg vil kunne trade ud uden tab. Men jo længere tid kampen står 0-0 jo bedre position, vil jeg have, fordi 0-0 vil falde hurtigere end 1-0. Det optimale scenarie er derfor en 1-0 scoring kort inden mit normale exit-point efter 60-70 min., hvilket vil give en virkelig flot profit, og en mulighed for fuld gevinst på mit 1-0 spil, hvis kampen går død, og jeg føler mig sikker på, at der ikke bliver scoret mere.

Value

Når alt kommer til alt, så er trading ligesom betting udelukkende et spørgsmål om value. Men modsat betting, så kan man administrere sin position på en helt anden måde ved f.eks. at trade i perioder, trade ud, hvis man kommer i en skidt position, og optimere sin value, hvis man er i en god position. Det er naturligvis tidskrævende, og det kræver en anden form for ”hands on”, men det er også virkelig sjovt.

Personligt ser jeg trading (og specielt fodboldtrading) som en sport. Det kræver øvelse, dedikation, omtanke og erfaring, og udfordringen at læse kampen og kunne mestre og vinde over et så stort marked er inspirerende i sig selv. Prøv det.