FC Midtjyllands bestyrelsesformand Rasmus Ankersen giver i et fanforum et opsigtsvækkende indblik i hvilken betydning klubejerens "Smartodds" har for driften af klubben, hvorfor de kigger på "Expected Points" fremfor ligatabellen, og hvordan salget af angriber Kadlec var en del af et større puslespil.

I fodboldklubben FC Midtjylland gør de ikke tingene som alle andre.

Klubejer Matthew Benham har grundlagt hele sin formue via bettingforretningen Smartodds. Her har han de skarpeste hjerner ansat til indsamle fodbolddata og lave modeller så sindrige og komplekse, at de er i stand til slå bookmakerne år efter år.

Det er ingen hemmelighed, at den value-tankegang er dybt forankret i måden, FC Midtjylland i dag drives. Både når det gælder spillestil, dødbolde og køb og salg af spillere.

I et indlæg på FC Midtjyllands fanforum Black-Wolves har Midtjyllands bestyrelsesformand Rasmus Ankersen for nyligt uddybet tankerne og ideen bag den strategi. Det inkluderer alt fra halo-effekt til Expected Points.

Vi kommer også bag kulisserne i det store transfervindue, som netop er overstået. Blandt andet får vi historien bag salget af Pione Sisto, som blev mere indbringende, end klubbosserne nogensinde havde forestillet sig - læs den historie her.

Og vi hører hvorfor den tidligere FC Nordsjælland-angriber Bruninho først blev landet få timer, inden vinduet lukkede. 

De unge skal have chance

Først skal vi høre, hvorfor der løber unge folk rundt i klubbens midterforsvar.

Det seneste års tid siden er meget erfaring røget ud af FC Midtjylland. Klubben har bl.a. skibet sig af med Kristian Bak, Erik Sviatchenko, Jim Larsen, Sylvester Igboun og Morten Duncan. 

Mange fans har skreget efter en ny midterforsvar. Men det får de ikke.

"Jeg indrømmer, at det er fristende at gå ud og købe en bundsolid centerforsvarer eller en dyr erstatning for Pione, men hvis vi ikke tør give for eksempel Patrick Banggaard eller Mikkel Duelund chancen for virkelig at steppe op nu, finder vi aldrig ud af, om de kan," skriver Rasmus Ankersen i indlægget. Han erkender dog, at det kan koste på den korte bane.

"Derfor var vores strategi i dette vindue at gøre plads til dem for at få nogle klare svar over de næste 15 kampe frem mod vinterpausen. Med de svar i hånden vil vi, når vintervinduet åbner, være i en meget bedre situation i forhold til at vurdere, hvad truppen behøver udefra for at forbedre sig til det niveau, vi ønsker."

Integreringen af unge spillere skal ses i lyset af klubbens overordnede strategi, som lyder:

1. Kvalifikation til europæisk gruppespil tre gange inden 2020. 
2. Akademispillere står bag minimum 35% af alle spilleminutter.

Det er også den strategi, som skal sikre overskud på den lange bane. 

"Forretningsmodellen i fodbold er i sig selv risikabel, fordi dine største indtægtskilder er variable (afhængige af resultater), mens dine største omkostninger (spillerlønninger fx) er faste. Spørgsmålet er, hvor meget risiko du er parat til at tage," skriver Ankersen og oplyser, at man vil drive klubben med et operationelt underskud, men satse på, at de europæiske gruppespil samt indtægter fra transfers som minimum udligner tabet.

Alt for dyr bænk

Til den nye sæson var der for mange dyre spillere på lønningslisten.

"I dette vindue har vi forsøgt at skære lønbudgettet til, fordi vi havde for mange lønkroner siddende på bænken. Vores ”cost per playing minute” var for høj, og derfor har vi fået ryddet op i truppen."

Selve idéen med FC Midtjylland er, at det skal gøres smartere og bedre for færre penge.

"I forhold til vores spillerbudget er vi nu ved at være der, hvor vi skal forvente at være i de kommende år, et top 5 budget i DK, men hele FCM’s DNA er, at vi skal vinde ved at gøre tingene smartere og mere innovativt end de andre, ikke ved at bruge mange flere penge. Det er vores virkelighed, og det er også det, der gør det spændende."

Herefter gennemgår Rasmus Ankersen de mange forskellige transfers, som klubben står bag i det seneste vindue. Få eksempelvis den farverige historie bag Pione Sisto-handlen her.

Kunne ikke sige nej til Kadlec-salg

I klubben var der særligt en presserende angriberkabale, som skulle gå op. Først og fremmest ville klubben gerne sælge Martin Pusic, da det aldrig var meningen, at han skulle være i klubben i særlig lang tid.

"Da vi skrev kontrakt med Martin Pusic var planen, at han skulle spille for os en sæson eller to, og herefter tage et skridt videre i sin karriere. Derfor forventede vi, at han ville blive solgt i dette vindue, men det skete ikke. Vi accepterede to bud, men den ene klub følte Martin ikke var det rigtige sportslige skridt for ham, og den anden kunne han ikke blive enig om sine personlige vilkår med."

Måske lidt overraskende så valgte FCM at sælge Vaclav Kadlec, en spiller klubben havde særdeles store forventninger til, da han kom til klubben i sidste års vinterpause.

Egentlig ønskede de ikke at sælge ham, men prisen blev simpelthen for god.

"Jeg er sikker på, at han ville være blevet en succes hos os, men alle spillere har en pris. Egentligt ønskede vi ikke at sælge, og derfor stod vi også benhårdt fast på vores pris i halvanden uge, før det for alvor gik op for Sparta Prag, at de måtte hoste op og betale vores pris, hvis de virkelig ville have ham. Nu får vi så muligheden for at se, hvor Paul (Onuachu, angriber, red.) for alvor står, og samtidig har vi fået muligheden for at prøve Bruninho af til en meget fornuftig pris. "

Spillet om Bruninho

Og så kommer vi til spillet om Bruninho, som blev hentet få timer, inden vinduet lukkede. Flere fans har kritiseret handlen for at være panikagtig, men her slår Ankersen igen og afslører en større kabale. Bruninho-handlen var nemlig led i et større puslespil, hvor det handlede om at have is i maven.

"Jeg kan læse, at der er nogle, der taler om panikkøb etc, men fordi aftalen med ham blev offentliggjort sent, betyder det ikke, at den først blev lavet til sidst. Alt var på plads med Bruninho længe før den sidste dag, men hvis vi offentligjorde det tidligere, ville det svække vores forhandlingsposition over for Sparta Prag, fordi de i så fald ville vide, at vi havde en erstatning til Vaclav Kadlec på plads."

En anden angriber ved navn Zacharias blev også lejet. Og den lå lige til højrebenet:

"Vi kiggede ikke efter en ung angriber, men vi tilbudt en spiller, der for nylig har været rated som en af Europas største talenter for next to nothing, og det kunne vi ikke sige nej til: Læs artikel i daily mail her 

Smartodds' rolle

Angående Smartodds - klubejer Benhams bettingtankegang - så er der mange interessante pointer at hente i Ankersens indlæg pp Black Wolves.

"Det vigtigste at forstå er, at Smartodds ALTID spiller en rolle i rekrutteringen, men samtidig bliver en spiller ALDRIG udelukkende rekrutteret på baggrund af Smartodds info. Ideen om ”en Smartodds-spiller” er misforstået," indleder Rasmus Ankersen.

Der er to måder, Smartodds kan bruges. Enten kan Smartodds selv finde spilleren og validere denne, eller også kan klubbens scouts finde en spiller, som Smartodds så validerer efterfølgende.

To eksempler:

"Gustav Wikheim (ny midtbanespiller i klubben, red.) er et eksempel på en spiller, som Smartodds opdagede, og vi herefter gjorde den traditionelle due dilligence (video-watching, personlighedsrapporter etc) på.

Kian Hansen er et eksempel på en spiller, som vores scouts og netværk gjorde opmærksom på, men som siden blev valideret af Smartodds," forklarer Rasmus Ankersen. 

"Grundlæggende er vi meget tilfredse med det, som Smartodds har leveret til FCM over de sidste par år. Det gælder ikke bare rekruttering, men også inspiration og research i forhold til, hvordan vi spiller spillet mere effektivt, hvordan vi skifter ud, hvordan vi angriber dødbolde etc," forklarer han.

Tabellen lyver altid

Til sidst skal vi også ind på, hvorfor tabellen altid lyver - særligt i starten af sæsonen.

Vi har tidligere på BetXpert i en lang artikelserie beskrevet fænomenet Expected goal models.  En avanceret form for skudstatistik, der kan rense holdenes præstationer for held og uheld.

Vi har også beskrevet fænomenet Halo-effekten, som er en tendens til at tillægge det første indtryk mere værdi end det berettiger til. Med udgangspunkt i Halo-effekten beskriver Ankersen, hvordan de i FC Mictjylland regner med en Expected Points-model, som giver et mere retvisende billede af, hvordan klubben har præsteret i forhold til tabellen.


"I psykologi er der noget, der hedder The Halo Effect, som reelt set betyder, at det er meget svært at evaluere en proces uafhængigt af outcome. Vinder vi, så er alt godt. Taber vi, så har alt været dårligt. Det er derfor, at det er vigtigt at fokusere på præstationen i fodbold, og det er blandt andet det, som har gjort Smartodds succesfuld som forretning."

"Derfor arbejder vi internt med det vi kalder ”Expected Points”, som over tid er en bedre indikator for, hvor godt et hold gør det, end ”Actual Points”. Nogle gange har du høj ”Expected Points” og lav ”Actual Points”, hvilket indikerer at du har fået mindre end fortjent. Andre gang er det omvendt, og du har fået mere end du har fortjent," skriver Ankersen og forklarer om det nuværende styrkeforhold i Superligaen.

"Lige nu er FC Midtjyllands Expected Points 13,9 (tredjebedst i ligaen, ca 2 points i snit pr kamp), men vores ”Actual Points” er 10. Med andre ord har vi fået 3,9 point mindre end vores præstationer har berettiget til. Kun OB har været mere ”uheldige” end os."

"Det betyder selvfølgelig ikke, at man ikke skal forholde sig kritisk til det man ser, men det er vigtigt ikke at lade et øjebliksbillede i tabellen farve oplevelsen helt og aldeles. Tabellen lyver. Den lyver mere efter fem kampe end efter 10 kampe, og mere efter 15 kampe end efter 25 kampe," skriver Ankersen.