Dansk Tipstjeneste fremviser i dag et regnskab, der viser fremgang på alle linier. Men fremgangen er symptom på, at den nye danske tipslov, der skærper Tipstjenestens monopol, har bragt det danske spillemarked ud af kontrol. Det vurderer den internationale bookmaker Unibet*.

- På den ene side har politikerne med tipsloven udelukket sig fra at kontrollere de udenlandske bookmakere, da disse ikke kan få licenser i Danmark. På den anden side viser Tipstjenestens store omsætningsfremgang, massive annoncering, lancering af nye spil og spilmåder, at politikerne reelt har sluppet alle tøjler med monopolet, siger Pontus Lesse, der er adm. direktør for Unibet*.

Ifølge Tipstjenestens årsregnskab blev der lanceret flere nye spil i 2003 og begyndelsen af 2004. Og monopolet er nu oppe på at have omkring 14 forskellige spiltyper lige fra Lotto, skrabelodder til enarmede tyveknægte. Omsætningen nåede 9,006 milliarder mod 7,662 milliarder i 2002, hvilket er en stigning på 1,3 milliarder. Hertil er markedsføringsbudgettet blandt de største i Danmark.

- Konkurrencen fra de udenlandske bookmakere bruges som alibi for at lade Tipstjenesten oversvømme danskerne ned nye spiltyper og dermed skaffe ekstra indtægter til staten. Hermed bringer staten sig på kant med EU-lovgivningen, der netop siger, at et medlemsland ikke kan opretholde en spillemonopol, hvis det samtidig opfordrer landets indbyggere til at spille, siger Pontus Lesse.

Ifølge en kendelse fra EF-domstolen fra efteråret 2003 må et EU-land kun opretholde et monopol, hvis det begrænser udbuddet af spil af sociale hensyn. Hvis myndighederne alligevel ansporer eller opmuntrer forbrugerne til at spille kan de ikke påberåbe sig denne ret.

- Tipsloven betyder ikke, at færre danskere spiller hos de udenlandske bookmakere. Tværtimod kan man konstatere, at både bookmakerne og Tipstjenesten i det halve år, loven har virket, har haft fremgang. Den eneste sikre lære, man kan drage af den eksplosive vækst af spil i Danmark, er at spillemarkedet ikke kontrolleres bedst gennem et statsligt monopol. Frem for at eje og drive egen spillevirksomhed bør staten arbejde for et reguleret marked, hvor der er plads til private aktører, siger Pontus Lesse.