Center for Ludomani er kritiske over for de bonusser og VIP-ordninger, man som spiller kan være medlem af og modtage hos spiludbydere. 

Unibet* blev i går frifundet i en erstatningssag ved Retten i Herning, hvor en krigsveteran havde sagsøgt bookmakeren for lidt over 2 millioner kroner, som han havde tabt på væddemål og onlinekasino. Et af omdrejningspunkterne i sagen har været, hvornår Unibet* skulle have reageret på veteranens spilmisbrug.

Her kom Retten i Herning frem til, at det først skulle ske, da veteranen nævnte over for bookmakeren, at han formodentlig var ludoman, og den afgørelse vækker undren hos veteranens advokat, Jesper Ravn, fortalte han i går til BetXpert

Direktør for brancheorganisationen Danish Online Gambling Association (DOGA), Morten Rønde, fortalte i går til BetXpert, at han ikke har nogen kommentarer til den specifikke dom, men helt generelt mente han, at det er gavnligt, når spillovgivning bliver prøvet af ved domstolene, fordi det blandt andet tydeliggør rammerne for spiludbyderne. 

Også Center for Ludomani afviser at kommentere på dommen, men centerleder Michael Bay Jørsel fortæller, at de flere gange har advokeret for, at bonusser og VIP-ordninger hos spiludbydere på bør forbydes eller som minimum reduceres. 

"Bonusser og VIP-ordninger er med til at fastholde de pågældende spillere i spillet og øge deres lyst til at satse yderligere, viser forskning," siger Michael Bay Jørsel og fortsætter:

"Hvis den pågældende spiller (veteranen, red.) havde vundet sagen, kunne man have forestillet sig, at der hurtigere ville blive kigget på, hvordan man kan reducere/begrænse eller endda forbyde de her forskellige bonusser og VIP-ordninger."

Der mangler politiske tiltag

Ifølge centerlederen er det vigtigt, at man adskiller ludomaner, problemspillere og spillere i risikozonen med spillere, der kan styre deres forbrug, eller personer, der slet ikke spiller:

"Der er ikke noget forskning, der påpeger, at massiv markedsføring af spil i et samfund medfører flere spilafhængige, men der er evidens for, at for de mennesker, der har eller har haft et spillemæssigt problem, der er markedsføring problematisk," siger han.

Hvem mener du, har ansvaret for, at der kommer ændringer i branchen?

"Spillebranchen kan som selvstændig branche ikke regulere sig selv. Det er politiske tiltag, der skal til, for at eksempelvis bonusser og VIP-ordninger bliver reduceret eller forbudt. Jeg tror, at det vil blive ved med at florere, indtil der kommer politiske tiltag på området," siger Michael Bay Jørsel. 

Skatteministeriet har tidligere bekræftet over for BetXpert, at spilleloven til foråret vil blive diskuteret af partierne i spilforligskredsen, hvor der vil være fokus på bekæmpelsen af ludomani. Tidligere skulle de drøftelser ellers have været foretaget efter sommerferien, men de er nu blevet udsat.