Der kan være særdeles sund fornuft og økonomi i at spille mod favoritterne i de første runder af foråret i SAS Ligaen.

Det viser en statistisk opgørelse over marts-kampene i den bedste danske række siden år 2000, som BetXperts nye skribent Stefan Buur Hansen har foretaget.

Og selv om statistik med navnkundige Ebbe Skovdahls ord kan sammenlignes med et mini-skørt (det giver en idé om, hvad der foregår, men skjuler det bedste), så kan det anbefales at læse videre her:

Klæd dig godt på i marts

Banerne bliver grønne og dufter af græs, huer og vanter får lov at blive i omklædningsrummet, og de hyppigt eksponerede tv-meteorologer nævner ordet nedbør stadig sjældnere.

Der er masser af fordele ved forårets komme, men hvis man ønsker at tjene penge på de mange fristende fodboldkampe i den danske SAS Liga, kan det være smart at stå imod en snigende økonomisk forårsforkølelse ved at iklæde sig en smule statistisk baggrundsviden.

Kort fortalt anbefaler vi, at man kvier sig ekstra ved blindt at stole på favoritterne i marts måned, som traditionelt er en af de mest jævnbyrdige i den danske liga.

Ja, favoritter vinder også af og til

Indrømmet: FC København, OB og AaB vandt alle forårets første kamp, da SAS Ligaen i den seneste, forlængede weekend blev sparket i gang efter tre måneders dvale.

Det er altså ikke sådan at store hold simpelthen taber alt i marts.

Men på den anden side tabte både Brøndby (det var så også til FCK) og AGF, mens medaljeaspiranterne fra FC Midtjylland satte point til på hjemmebane mod Esbjerg.

Og det er faktisk sidstnævnte tendens, man skal have sig for øje, hvis man ønsker at tjene lidt ekstra penge på SAS Ligaens forårsstart.

Sjældne guldtakter i marts

Ikke siden 2003 – hvor FC København blev mester med 61 point – har guldet været til salg for mindre end 2,0 point pr. kamp i gennemsnit. Derfor er det også interessant, at intet hold i SAS Ligaen kan fremvise dette gennemsnit for kampene i marts måned.

OB kommer tættest på med en pointhøst på 1,90 i gennemsnit for forårets spæde kampe, mens FC København kan fremvise 1,80 og AaB sammen med FC Midtjylland ligger på 1,70.

Tallene er dog udtryk for et gennemsnit af point pr. kamp afviklet i marts fra 2000 til 2008, så mere relevant bliver det, når man går ind i hver enkelt sæson og ser på, hvor ofte et hold præsterer godt og stabilt fra forårets start ved at høste flere end 2,0 point pr. kamp.

AaB klarede denne bedrift i 2001/02, 2003/04 og 2007/08 og tager derfor prisen som det hold, der oftest kommer godt ud af starthullerne i foråret, mens OB i 2001/02 og 2003/04 klarede bedriften.

I nyere tid har FC Midtjylland imponeret i både 2005/06 og 2007/08, mens Brøndby, Esbjerg og FC København hver har oplevet at høste mere end to point pr. kamp en enkelt gang siden sæsonen 1999/2000.

Marts-problemer for BIF og FCK 

Hold lige fast ved den et øjeblik: kun én gang i de sidste ni sæsoner har Brøndby eller FC København høstet mere end 2,0 point pr. kamp i marts måneds kampe i SAS Ligaen.

Og det sker altså med andre ord sjældent, at et eller flere hold starter foråret i bedste ”guldstil”, mens sidste sæson – hvor AaB gjorde det godt i marts OG tog mesterskabet - var den regelbekræftende undtagelse.

Derfor kan der være god ræson i at tænke sig om en ekstra gang, før krydset sættes ud for forhåndsfavoritten.

Kort opsummeret byder marts på flere overraskelser – eller mere jævnbyrdighed, om man vil – end den gennemsnitlige måned i SAS Ligaen.

Stol ikke på AGF

Så meget for de skuffende favoritter, men hvad så i den anden ende, vil den opmærksomme læser nok spørge.

Og svaret kommer her med bare tre bogstaver: AGF.

Den århusianske traditionsklub er nemlig værst, når det gælder martskampene, og det endda i suveræn stil.

Således er AGF det eneste af de nuværende 12 SAS Liga-mandskaber, som har præsteret en pointhøst på færre end 1,0 pr. kamp i gennemsnit fra 2000 til 2008, hvis man fraregner SønderjyskE, der blot har seks kampe som vurderingsgrundlag.

Sidste år blev det til to århusianske point i fire kampe i marts, og totalt ligger AGF’s gennemsnit for kampene i premieremåneden på 0,8 point pr. kamp.

Tilhængere af Århus-klubben kan så hævde, at det skyldes en forfinet spillestil, som først kommer til rette, når græsset antager samme fornemme udseende som på en golfbane...

Find værdien

Det afsluttende spørgsmål er så, hvad du som spiller konkret kan bruge denne information til. Man skal i hvert fald bruge statistikken med omtanke.

Det vil naturligvis være dumdristigt at strikke spilforslag sammen alene på baggrund af ovenstående information. Stort set lige så dumt som at spille blindt på favoritterne, er det at spille blindt IMOD favoritterne. Man skal altid kigge på oddset i den konkrete kamp.

Fidusen er at finde de hold, som i forhold til de almene forventninger høster flere eller færre point pr. kamp i marts måned end normalt – og så gå efter værdien i den konkrete kampe, for derved at fange bookmakerne på det forkerte ben. Marts-statistikken er med andre en faktor der bør regnes med.

Eksempelvis må AC Horsens’ 1,40 point pr. kamp siges at være mere end forventeligt, mens Brøndbys 1,60 point omvendt ikke imponerer. Og sådan kan man fortsætte...

Det betyder ikke at Horsens altid vil være et godt spil i en given marts-kamp, og BIF et dårligt spil – men marts-statistikken er bestemt værd at tage med i overvejelserne.

Næste spillerunde

Programmet for 19. spillerunde med hvert enkelt holds gennemsnitlige pointhøst pr. kamp i marts fra 2000 til 2008 anført i parentes:

Randers FC (1,0) – FC København (1,8)
AC Horsens (1,4) – OB (1,9)
Esbjerg fB (1,6) – SønderjyskE (0,5)
AaB (1,7) – FC Nordsjælland (1,1)
FC Midtjylland (1,7) – Brøndby IF (1,6)
AGF (0,8) – Vejle (1,2)


BetXperts SAS Liga-tip kan følges på denne side.