Guide: IBAN og SWIFT/BIC

Af , Tir. 30. aug. 2005, 18:05
Denne side indeholder henvisnings-links.
0
Du skal være logget ind for at stemme på artikler

Relaterede emner, ordbog

Banker
BIC
IBAN
SWIFT

Kommentarer (10) Til kommentarer

Hvis man vil flytte penge fra sin bookmakerkonto til sin bankkonto, vil man som regel blive bedt om at oplyse SWIFT/BIC og IBAN...


Her følger en forklaring på de mystiske begreber. Det er vigtigt, at man kan foretage grænseoverskridende betalinger hurtigt, sikkert og billigt. Derfor har man indført to internationale standarder. Hvilket i høj grad er i kundernes interesse, for dermed sikrer man sig, at pengene kommer det rigtige sted hen, når man foretager en overførsel.


IBAN


IBAN-nummeret (”International Bank Account Number”) er den internationale udgave af dit kontonummer.


IBAN-nummeret består af fire elementer: - landekode – for Danmarks vedkommende DK - et kontrolnummer på 2 cifre - bankens registreringsnummer - det normale kontonummer


Det hele skal skrives i ét, og samlet vil det fx se sådan ud: DK5000400440116243


Bemærk at det nævnte kontrolnummer varierer fra konto til konto – så man kan altså ikke selv gætte sin kontos IBAN-nr, selv om man jo har registreringsnummeret og kontonummeret – og ved, at landekoden er DK. Man er nødt til at spørge sin bank for at få oplyst IBAN-nummeret.


SWIFT/BIC


SWIFT – også kaldet BIC (”Bank Identifier Code”) - er en international bank-identifikationskode på 8 eller 11 bogstaver og tal.


Hvor IBAN fortæller hvilken konto det drejer sig om, fortæller SWIFT hvilken bank det handler om. En ekstra sikkerhedsforanstaltning.


De første 4 tegn i SWIFT-koden er altid bogstaver og betegner banken. Herefter kommer 2 bogstaver som er koden for det land, betalingen skal gå til. De første tegn for Danmarks Nationalbank vil derfor være: DKNBDK


Herefter kommer 2 tal eller bogstaver som er en betegnelse for byen. For Danmarks Nationalbanks vedkommende: KK. Koden bliver altså: DKNBDKKK


Dette er en banks hovedadresse. Skal et beløb sendes til en afdeling af en bank, KAN der i SWIFT-koden være 3 yderligere bogstaver/tal, som kaldes "branchcode" (afdelingskode).


Læg mærke til at SWIFT-koden altid skal skrives ud i ét, ingen mellemrum. Og altid 8 eller 11 tegn.


Liste over danske banker


I nedenstående liste over en række danske pengeinstitutter er filialer IKKE medtaget. Har man fx konto hos Danske Bank i Randers, bør man spørge hér, om der skal ekstra tegn på SWIFT-koden. Læg også mærke til, at visse pengeinstitutter benytter sig af andre for at foretage udenlandske overførsler. Således overfører Den jyske Sparekasse via SparNord Bank og har derfor dennes SWIFT-kode.


Alm Brand Bank: ALMBDKKK


Amagerbanken: AMBADKKK


Arbejdernes Landsbank: ALBADKKK


Bikuben Girobank: DABADKKK


Danmarks Nationalbank: DKNBDKKK


Den Danske Bank: DABADKKK


Den jyske Sparekasse: SPNODK22


Djurslands Bank: DJURDK22


Egnsbank Fyn: EGFADK22


Forstædernes Bank: FBBKDKKK


Jyske Bank: JYBADKKK


Lån og Spar Bank: LOSADKKK


Midtbank: MIBADK22


Nordea Bank: NDEADKKK


Nordvestbank: NOLEDK22


Nykredit Bank: NYKBDKKK


Nørresundby Bank: NRSBDK24


Ringkjøbing Bank: RIBADK22


Skandinaviska Enskilda Banken: ESSEDK22


Spar Nord Bank: SPNODK22


Sparbank Vest: SKIVDK22


Sparekassen Sjælland: SWESDK22


Sydbank: SYBKDK22


Unibank: NDEADKKK


Vestjyske Bank: VEHODK22

Bookmaker anmeldelser