Det er ikke lovpligtigt for spilleselskaber at undersøge, om de kunder, de sender reklamer og tilbud til, står anført i Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere (ROFUS). Både DOGA og Center for Ludomani ser gerne, at det stilles som lovkrav.

Det ventes, at landets politikere i løbet af foråret tager hul på en evaluering af liberaliseringen af spillemarkedet fra 2012, og derfor gør flere aktører aktuelt opmærksom på problemstillinger i branchen. Senest har Spillemyndigheden i sin årsberetning påpeget, at hele 65 % af spiludbyderne ikke undersøger, om kunder, der modtager deres tilbud og reklamer, står anført i Spillemyndighedens Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere (ROFUS).

Det er et lovkrav, at spiludbyderne skal sikre sig, at deres spillende kunder ikke er registreret i ROFUS, men det er ikke imod lovgivningen at sende reklamer og tilbud til selvudelukkede kunder. Siden januar 2017 har Spillemyndigheden tilbudt en service, der gør det muligt for udbyderne at undgå at sende reklamer til selvudelukkede personer i ROFUS, men det er altså kun 14 ud af 41 udbydere med licens i Danmark, der benytter sig af den mulighed. Det skriver Jyllands Posten. 

12.877 personer har tilmeldt sig ROFUS, hvoraf 75 % har oplyst, at de ikke ønsker reklamer fra spiludbydere.

"Tosset og uforståeligt at det ikke er lovpligtigt"

Hos Center for Ludomani undrer leder Michael Bay Jørsel sig over, at det ikke er lovpligtigt for udbyderne at undersøge, om potentielle modtagere af reklamer og tilbud har udelukket sig selv for spil.

"Det virker uforståeligt, at det ikke er obligatorisk. Selvfølgelig skal man ikke kunne modtage reklamer, når man selv aktivt har fravalgt det i ROFUS. Reklamer for spil er et meget uheldigt element for de personer, der har haft eller har et spilleproblem. Det kan være med til at fastholde folk i spil eller give tilbagefald," siger han til Jyllands Posten.

Hos Danish Online Gambling Association (DOGA) ryster direktør Morten Rønde på hovedet over, at ordningen indtil videre blot er frivillig. Flere gange har han over Spillemyndigheden kaldt det "tosset", da mange af udbyderne er internationale selskaber, der arbejder i en masse forskellige lande med vidt forskellig lovgivning, og derfor ikke er synderlig motiveret til at lede efter frivillige regler at rette sig efter.

S er ikke afvisende 

Skatteordførerne i flere af Folketingets partier har de seneste uger lagt op til stramninger på bonusområdet, og Socialdemokratiets Skatteordfører, Jesper Petersen, er ikke afvisende overfor at gøre det obligatorisk for spiludbydere at tjekke i ROFUS, inden de sender reklamer og tilbud ud til deres kunder.

Venstres Skatteordfører, Louise Schack Elholm, ønsker ikke at bidrage til debatten, men hun lover, at Venstre inden sommerferien vil lancere et udspil, der skal mindske problemerne med spilafhængighed.

Ifølge tal fra SFI lider cirka 10.000 danskere af spilafhængighed, mens cirka 125.000 har et problematisk forhold til pengespil. 

Relaterede artikler